Blogolj!

Változásra van szükség, de von der Leyen nyit Közép-Európa felé

Dorogi László

Hidvéghi Balázs szerint nagyon fontos, hogy az Európai Bizottság új elnöke szerint csak akkor lehet erőssé tenni az EU-t, ha minden tagállammal szemben egyenlő mércét alkalmaznak.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mint ismert, az Európai Bizottság a német Ursula von der Leyen személyében a héten megválasztotta új elnökét. Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője vasárnap a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában ezzel kapcsolatban elmondta, reménykeltőek az új elnök asszony kijelentései, de meg kell várniuk, milyen bizottság áll össze, biztosan kemény csaták várnak rájuk ősszel.

Bár Ursula von der Leyen régebben a föderális Európai Egyesült Államok híve volt, ma már azt gondolja, hogy a sokszínűségben kell erősnek lennie az Európai Uniónak és arról is nyíltan beszélt, hogy csak akkor lehet erőssé tenni az uniót, ha minden tagállammal szemben egyenlő mércét alkalmaznak.

Hidvéghi Balázs úgy véli, az új elnök asszony jól érzi, hogy gesztusokat kell tennie azok - többek között Magyarország - felé, akiket igaztalan vádakkal illettek az elmúlt években, és az is teljesen egyértelmű, hogy változásra van szükség. Mindezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy a migráció ügyében az Európai Bizottság erőltetett megoldást szorgalmazott korábban, kvóta szerint akarta szétosztani az Európába érkező bevándorlókat, menedzselni és szervezni kívánta a bevándorlást a kontinensen, s bár ezek a törekvések még mindig előkerülnek néha, mindenkinek meg kell értenie, hogy a migrációval kapcsolatos döntéseknek nemzetállami szinten a helyük.

A Fideszes képviselő hangsúlyozta, az elmúlt években komoly megosztottság alakult ki az Európai Unióban, a közép-európai államokat valósággal "kipécézte", leckéztette egy baloldali, liberális koalíció, de ez "halálos veszélyt" jelentett, ugyanis ha ez a helyzet állandósulna, az előbb-utóbb az unió jelenlegi formájának végét jelentené - mondta Hidvéghi Balázs, aki hozzátette, sokakat megdöbbentett, hogy a Demokratikus Koalíció és a Momentum Mozgalom megtagadta a támogatást a kormánypárti magyar EP-bizottsági jelöltektől.

Hidvéghi szerint a magyar ellenzék alapvető normákat rúgott fel ezzel a lépéssel, hiszen ez korábban nem volt szokás. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikai nyomásgyakorlás nem ismeretlen az EP-ben, azonban árulkodó, hogy azok a civil szervezetek, amelyek levelet írtak a néppártnak, hogy cseréljen le jelölteket, besorolhatóak a "Soros-birodalomba", abba a baloldali, liberális, bevándorláspárti, multikulturalizmust erőltető csoportba, amellyel a kormánynak a legfőbb vitája van.

Az EP-képviselő hozzátette, nem csodálkozik azon, hogy "rátámadtak" az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában, de nyugodtan állnak a viták elébe, mert a magyarok elsöprő többséggel döntöttek a választásokon és megüzenték, hogy mit akarnak. Bárhogy is "hisztizik", "áskálódik" a másik oldal, ragaszkodnak a kapott felhatalmazáshoz.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/81567/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.08.08. 23:20
A főpolgármester Insta-macskája, Fegyőr és Gyurcsány szópárbaja, beszari román nacionalisták, bejrúti forró hangulat és meztelenkedő modell vasárnapi online lapszemlénkben.

Lánya indul Koncz Ferenc helyett

2020.08.08. 11:55
A Fidesz közleményben jelentette be, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. választókerületében a tragikus hirtelenséggel elhunyt Koncz Ferenc a pártszövetség a képviselő lányát Koncz Zsófiát indítja.

Haminckettővel nőtt a magyarországi fertőzöttek száma

2020.08.08. 10:25
A koronavírus.gov.hu közlése szerint harminckettővel nőtt és így 4653-ra emelkedett a magyarországi koronavírusos-fertőzések száma. 

Koronavírus: több mint 700 ezer elhunyt

2020.08.08. 08:25
A baltimore-i John Hopkins egyetem adatai szerint világszerte 19 296 761 ember kapta el a koronavírust. Az áldozatok száma 720 074, a gyógyultaké pedig 11 682 733.

Blogstar kávéház

2020.08.07. 22:40
A rejtélyesen eltűnt Tóth István ügye, az új magyar járványügyi bevetési egység, a Fehéroroszországban fogságba került tévéstáb esete, Benkő László állapotának javulása, valamint a Milan és a Real csatár cserélési tervei a szombati …

Beköszönt a tartós hőség: durva kánikula érkezik Magyarországra

2020.08.07. 16:10
Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki tájékoztatása szerint Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség.

Orbán: köhögve és lázasan senki ne menjen emberek közé!

2020.08.07. 11:05
A miniszterelnök a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében azt kérte, hogy betegen - köhögve, vagy lázasan - senki ne menjen emberek közé.

24 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt két idős beteg

2020.08.07. 09:40
24 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4621 főre nőtt a hazánkban …

Blogstar kávéház

2020.08.06. 22:10
A bejrúti robbanás kivizsgálása, Los Angeles szokatlan járványügyi szigorítása, Müller Cecília sértegetése, nagy felajánlás a hazai sportéletben és egy esküvő nem várt fordulata pénteki online lapszemlénkben.

Óriási támogatást kap a zeneipar

2020.08.06. 12:30
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta szokásos tájékoztatóját a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

Ezeket a cikkeket olvastad már?