Blogolj!

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Salviniék a miniszterelnök ellen

A Liga így kényszerítené ki a mielőbbi választásokat Olaszországban.

Fotó: MTI

Bizalmatlansági indítványt nyújt be az olasz kormánykoalíciót alkotó egyik párt, a Matteo Salvini vezette Liga Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen. Egyúttal mielőbbi választásokat sürgetnek.

„Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak”

– fogalmaznak pénteki közleményükben.

Salvini óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat.

„Remélem, senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne”

 hangoztatta utalva arra, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani, például hogy összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD).

Mint megírtuk, Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Ligavezetője csütörtökön bejelentette: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Salvini borította a bilit - hamarosan miniszterelnök lehet

Vége az olasz kormánykoalíciónak, új választásokat kell kiírni a csizmaországban. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője közölte, hogy nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani - jelenti az MTI.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt. Mint mondta,

fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel „minden felhatalmazással”

– összegez az MTI.

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat.

A Corriere della Sera című napilap szerint a miniszterelnöki tisztség első számú várományosává előlépett Salvini azt szeretné, ha október 13-án tartanák az előrehozott választásokat, ehhez viszont a parlamentet augusztus 13-ig fel kellene oszlatni, ami nem lesz egyszerű.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, 17 százalékra csökkent. Olasz sajtóelemzések szerint Salvini „felzabálta” az M5S-t.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82284/pics/lead_800x600.jpg
Matteo Salvini,Olaszország,választás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kisiklott egy vonat Milánónál, többen meghaltak

2020.02.06. 09:45
Kisiklott egy expresszvonat Olaszországban, a Milánótól mintegy ötven kilométerre délre fekvő Lodi városánál csütörtökön korán reggel, ketten meghaltak, 27-en megsérültek.

Patakon is leverte a Fidesz az ellenzéket

2020.01.27. 05:55
Nemcsak Győrben, hanem Nógrád megyében is kormánypárti siker született vasárnap. Az októberi „döntetlen” után a Fidesz jelöltjének szavaztak bizalmat Patakon.

Dézsi: Győr nem lett ellenzéki bástya

2020.01.27. 05:50
Az új fideszes polgármester azt ígéri, kinyitják a városházát, egyeztetnek az emberekkel, civil szervezettekkel, kamarákkal a város fejlesztéséről.

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Választókerületi elnökeivel konzultál Orbán Viktor

2020.01.12. 16:30
Már december végén is arról lehetett hallani, hogy rövid időn belül komoly változások jöhetnek a Fideszben, ezt megerősítendő, Orbán Viktor miniszterelnök konzultációra hívta a …

Az árvíz után most az alacsony vízállás okoz gondot Velencében

2020.01.10. 08:00
Nem könnyű mostanában velencei lakosnak lenni. Novemberben évszázados rekordokat súrolt a magas vízállás, most viszont az extrém apály okozza a problémát.

Gyurcsány lendületből, végleg bedarálhatja az MSZP-t

2020.01.07. 04:15
2022 után végleg eltűnhetnek a hazai politikai palettáról a szocialisták.

Kizsákmányolt és megerőszakolt nők ezreinek életét tette tönkre egy román férfi

2019.12.30. 21:00
Húsz év börtönbüntetést szabott ki egy román férfira egy olasz bíróság. A vád emberkereskedelem és más súlyos …

Ítéletidő Olaszországban – Velence újra víz alatt van

2019.12.22. 18:10
Mi húzzuk a szánkat, hogy esik az eső, de egy szavunk nem lehet, miután megnézzük, mi a helyzet az olaszoknál.

Megkezdődött a parlamenti választás az Egyesült Királyságban

2019.12.12. 08:20
A 650 választókerület csaknem 50 ezer választóhelyiségében az 50 millió brit választópolgár helyi idő szerint reggel 7 és este 10 óra - közép-európai idő …

Ezeket a cikkeket olvastad már?