Blogolj!

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Salviniék a miniszterelnök ellen

A Liga így kényszerítené ki a mielőbbi választásokat Olaszországban.

Fotó: MTI

Bizalmatlansági indítványt nyújt be az olasz kormánykoalíciót alkotó egyik párt, a Matteo Salvini vezette Liga Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen. Egyúttal mielőbbi választásokat sürgetnek.

„Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak”

– fogalmaznak pénteki közleményükben.

Salvini óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat.

„Remélem, senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne”

 hangoztatta utalva arra, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani, például hogy összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD).

Mint megírtuk, Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Ligavezetője csütörtökön bejelentette: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Salvini borította a bilit - hamarosan miniszterelnök lehet

Vége az olasz kormánykoalíciónak, új választásokat kell kiírni a csizmaországban. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője közölte, hogy nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani - jelenti az MTI.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt. Mint mondta,

fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel „minden felhatalmazással”

– összegez az MTI.

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat.

A Corriere della Sera című napilap szerint a miniszterelnöki tisztség első számú várományosává előlépett Salvini azt szeretné, ha október 13-án tartanák az előrehozott választásokat, ehhez viszont a parlamentet augusztus 13-ig fel kellene oszlatni, ami nem lesz egyszerű.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, 17 százalékra csökkent. Olasz sajtóelemzések szerint Salvini „felzabálta” az M5S-t.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82284/pics/lead_800x600.jpg
Matteo Salvini,Olaszország,választás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az elmúlt öt év Veszprém egyik legsikeresebb időszaka volt

2019.08.22. 11:35
A mögöttünk hagyott öt esztendő Veszprém rendszerváltás utáni történetének egyik legsikeresebb időszaka volt - jelentette ki a város kormánypárti polgármesterjelöltje …

Salvini borította a bilit – hamarosan miniszterelnök lehet

2019.08.09. 05:35
Vége az olasz kormánykoalíciónak, új választásokat kell kiírni a csizmaországban.

Megvan az önkormányzati választások időpontja

2019.07.26. 10:05
Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Grezsa István elindul Hódmezővásárhely polgármesteri címéért

2019.07.08. 15:35
Önálló jelöltként harcba száll Grezsa István Hódmezővásárhely polgármesterségéért. Az önkormányzati képviselő, miniszteri biztos ezt ma délután …

Káoszba fullad az ellenzéki összefogósdi

2019.07.08. 05:10
Az ellenzéki szavazók nem adhatók össze mechanikusan az önkormányzati választáson – állítják a szakértők.

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Politikai provokáció a migránshajóztatás

2019.06.30. 05:00
A bevándorlókat taxiztató szervezetek szeretnék elérni, hogy a migrációt pártoló politikai erők fellépjenek az érdekükben.

Boris Johnson a legesélyesebb a brit Konzervatív Párt vezetésére

2019.06.16. 11:10
Egy hazai szakértő szerint az eddigi eredmények alapján Boris Johnson tűnik a legesélyesebbnek a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetésére.

Kálmán Olga indul a főpolgármesteri előválasztáson

2019.06.06. 12:50
Ezt Dobrev Klára jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Beiktatta hivatalukba új minisztereit az osztrák államfő

2019.05.22. 14:10
Ausztriában azután alakult ki kormányválság, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette, felbontja a koalíciót, majd a koalícióhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) …

Ezeket a cikkeket olvastad már?