Blogolj!

Bizalmatlansági indítványt nyújtanak be Salviniék a miniszterelnök ellen

A Liga így kényszerítené ki a mielőbbi választásokat Olaszországban.

Fotó: MTI

Bizalmatlansági indítványt nyújt be az olasz kormánykoalíciót alkotó egyik párt, a Matteo Salvini vezette Liga Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen. Egyúttal mielőbbi választásokat sürgetnek.

„Akik vesztegetik az időt, az országnak ártanak”

– fogalmaznak pénteki közleményükben.

Salvini óva intett attól, hogy különböző politikai manőverekkel meghiúsítsák az előrehozott választásokat.

„Remélem, senki sem játszik azzal a gondolattal, hogy átejtse az olaszokat időhúzással és olyan kormány kigondolásával, amely demokratikus értelemben elfogadhatatlan lenne”

 hangoztatta utalva arra, hogy a Liga jelenlegi koalíciós partnerétől, az Öt Csillag Mozgalomtól (M5S) ilyesfajta elképzeléseket lehet hallani, például hogy összeállnának az ellenzéki, balközép Demokrata Párttal (PD).

Mint megírtuk, Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Ligavezetője csütörtökön bejelentette: nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal (M5S), így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani.

Salvini borította a bilit - hamarosan miniszterelnök lehet

Vége az olasz kormánykoalíciónak, új választásokat kell kiírni a csizmaországban. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője közölte, hogy nincs mód az olasz kormánykoalícióban fennálló nézeteltérések rendezésére, így egyetlen lehetőség maradt, új választásokat kell tartani - jelenti az MTI.

A pártfüggetlen Giuseppe Conte kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja szárnyaló népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A bevándorlásellenes Liga vezetője nem is tagadta ezt. Mint mondta,

fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel „minden felhatalmazással”

– összegez az MTI.

Salvini potenciális új szövetségese, Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat.

A Corriere della Sera című napilap szerint a miniszterelnöki tisztség első számú várományosává előlépett Salvini azt szeretné, ha október 13-án tartanák az előrehozott választásokat, ehhez viszont a parlamentet augusztus 13-ig fel kellene oszlatni, ami nem lesz egyszerű.

A májusi európai parlamenti választásokon a legnagyobb olasz párttá előlépett Liga (amelynek támogatottsága a jelenlegi felmérések szerint meghaladja a 36 százalékot) mintegy átvette a kormány irányítását az M5S-től, amelynek korábbi támogatottsága a felére, 17 százalékra csökkent. Olasz sajtóelemzések szerint Salvini „felzabálta” az M5S-t.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82284/pics/lead_800x600.jpg
Matteo Salvini,Olaszország,választás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Szijjártó: Matteo Salvini köszönetet, nagyrabecsülést és kitüntetést érdemel

2020.07.31. 14:05
Matteo Salvini köszönetet, nagyrabecsülést és kitüntetést érdemel – írta Szijjártó Péter pénteken a Facebook-oldalán, miután az …

A Fidesznek kedvez, ha egy listán „gyurcsányozódik össze” az ellenzék

2020.07.09. 12:35
Végleg elveszthetik identitásukat, sőt, el is tűnhetnek egyes pártok, ha mindenki mindenkivel gátlások nélkül összefog.

Orbán Viktor: Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok

2020.07.06. 16:00
Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; …

Orbán Salvininek: A V4 támogatja Olaszország európai megsegítését

2020.06.15. 10:45
Magyarország és a V4 támogatja az EU Olaszország megsegítését célzó terveit - írta Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvininek, az olasz Liga vezetőjének.

Mi várható kijárási tilalom esetén?

2020.03.20. 17:50
Bár Magyarországon jelenleg nem tervezik a kijárási tilalom bevezetését, fel kell arra készülnünk, hogy bármikor utolérhet minket, hogy csak a legszükségesebb esetben hagyhatjuk el a lakásunkat. De mire …

Már 79 halottja van a koronavírusnak Olaszországban

2020.03.03. 19:25
A legfrissebb, keddi jelentés szerint nőtt a halálos áldozatok száma az országban. Hétfőn még 52 esetről lehetett tudni.

A koronavírus miatt kevesebb járatot indít Olaszországba a Wizz Air

2020.02.27. 16:40
A Wizz Air egy friss közleménye szerint szüneteltetni ugyan nem szünetelteti, ritkítani azonban mindenképp fogja olaszországi járatainak számát.

A koronavírus magyar érintettjei

2020.02.25. 16:35
Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a koronavírussal kapcsolatos legújabb …

Fölényes Fidesz-diadal született Harsányban

2020.02.24. 05:50
Közel 70 százalékot kapott a kormánypártok jelöltje a Borsod megyei településen, megsemmisítő vereséget szenvedett a rejtőzködő szivárványkoalíció.

Ezeket a cikkeket olvastad már?