Blogolj!

Magához tért Rabeya, a fejüknél szétválasztott sziámi ikrek egyike

A harmincórás szétválasztó műtétet több mint egy hete végezte el egy magyar orvosi csapat a dakkai központi katonai kórházban. A mesterséges altatásból felébredt kislány mozgatja végtagjait és édesanyját is felismeri.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány pénteken számolt be arról, hogy magához tért a fejüknél összenőtt, komplikált műtéttel szétválasztott sziámi ikrek egyike, Rabeya. Testvére, Rukaya továbbra is altatás és lélegzéstámogatás alatt áll, de most már ő is önállóan lélegzik.

A bonyolult szétválasztó műtétet egy 35 fős magyar orvoscsapat végezte el, akiket 2017-ben kértek fel az akkor másfél éves ikrek szétválasztására. Az ikrek állapota stabil az operáció óta, de eddig többnapos mélyaltatásban voltak, az alapítvány arról tájékoztatott, hogy ez a felépülési folyamat szakmailag megszokott velejárója.

Az utolsó műtét során a két kislány agyát és koponyáját választották el egymástól. A következő időszakban a magyar aneszteziológusok munkájára lesz a legnagyobb szükség, akik a műtéti beavatkozás után igyekeznek megszüntetni és csillapítani az ikrek fájdalmait, ők ellenőrzik a lányok életfunkcióit is.

A műtétet végző orvosok közül többen is Bangladesben maradtak, a plasztikai sebészeti csapat vezetője, Dr. Pataki Gergely, a végső szétválasztást vezető idegsebész, Dr. Csókay András, valamint Dr. Csapody Marcell, az aneszteziológiai csapat vezetője továbbra is az ikrek mellett marad.

Címkék: sziámi ikrek
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82297/pics/lead_800x600.jpg
sziámi ikrek
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Csókay András üzent és imákat kér

2019.11.01. 13:45
Dr. Csókay András Bangladesben járt, meglátogatta a csoportja által szétválasztott, fejüknél összenőtt ikreket.

Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek budapesti operációja

2019.02.06. 16:40
A Semmelweis Egyetem klinikáján elvégzett műtét a szétválasztó műtétsorozat második fázisa volt, a harmadik a végleges koponyaszétválasztó operáció …

Magyar orvosok választják szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!

2019.01.05. 07:00
Budapestre érkezik szombaton az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár: szétválasztásukat a világon egyedül egy magyar orvoscsoport vállalta. …

Ezeket a cikkeket olvastad már?