Blogolj!

Látásszakértő neurológusé az idei Szent István-rend kitüntetés

Roska Botond neurobiológus korábban úgy fogalmazott, nem létezik olyan vakság, amin nem lehet segíteni. 2019-ben első magyarként kapta meg a Nobel-díj előszobájának is nevezett Jeanetet-díjat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A díjazott kutatóorvos Áder János köztársasági elnöktől vehette át a legmagasabb magyar állami kitüntetésnek számító Magyar Szent István-rend kitüntetést a Sándor-palotában kedden. A köztársasági elnök a köszöntő beszédében elmondta, államalapító királyunk ünnepén évről évre együtt örülünk azoknak a magyaroknak, akik kimagasló tehetségükkel, sikereikkel, eredményeikkel - tudatosan vagy észrevétlenül - sokak boldogságát, boldogulását szolgálják. A Magyar Szent István-rend a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerésére szolgál.

"Kiválóságuk abban áll, hogy sosem elégednek meg a meglévő tudással. Ők ismerőssé akarják tenni az ismeretlent, magasra teszik a mércét, minden idegszálukkal fejlődni, gyógyítani, oktatni vagy alkotni akarnak"

- tette hozzá Áder János.

Roska Botond 1969. december 17-én született, s hamar eldőlt, hogy a tudományos pályán teszi meg első lépéseit. Édesapja a neurális hálózatok kutatását Magyarországon megalapozó Roska Tamás Széchenyi- és Bolyai-díjas villamosmérnök volt, ennek ellenére Botond eleinte a művészeti pálya iránt érdeklődött. A nyolcvanas évek végén csellózni tanult a Zeneakadémián, ezt követően váltott a természettudományokra. 1989-ben a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán kezdte meg tanulmányait.

1991-ben az ELTE matematikus karára is beiratkozott, 1995-ben summa cum laude minősítéssel általános orvosi diplomát szerzett. 1995 és 2002 között a Berkeley-i Kaliforniai Egyetemen Frank Werblin vezetésével folytatta neurobiológiából PhD-tanulmányait, 2002-ben PhD doktori fokozatot szerzett. Ezután csatlakozott a Harvardon folyó genetikai és virológiai kutatásokhoz, 2005-ben pedig csoportvezetőként a bázeli Friedrich Miescher Orvosi Kutatóintézetbe került, ahol 2010 óta szenior csoportvezetőként irányítja a látás interdiszciplináris vizsgálatával foglalkozó kutatócsoportját, feleségével és három gyerekével Svájcban is él.

A professzort méltatva Áder János elmondta, a Szent István-rend idei kitüntetettje nem a műtőben, hanem a laboratóriumban foglalkozik életünk egyik legértékesebb, mégis törékeny kincsével: a látással. Roska Botond olyan orvos, aki nem maga gyógyít, de lehetővé teszi, hogy mások az ő kutatási eredményeit felhasználva gyógyítani tudjanak. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, Roska Botond éppúgy a remény apostola, mint Batthyány-Strattmann László szemészorvos volt egykor.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Roska és kutatócsoportja azt vizsgálták meg részletesen, hogy az emberi látórendszer különféle sejtjei hogyan nyerik ki a környezetből a vizuális információt, a molekuláris mechanizmus alapján kidolgozott génterápiájuknak köszönhetően pedig képesek visszaállítani azok látását, akik genetikai rendellenesség miatt lettek látáskárosultak. Olyan látásérzékelőt fejlesztettek ki, amely a sérült szemideghártya, a retina megfelelő sejtjeinek működésébe való beavatkozással képes eljuttatni a vizuális információt a betegek központi idegrendszerébe.

"Olyan vakság, amin egyáltalán nem lehet segíteni, nem létezik. Még azokon a betegeken is lehet valamennyit segíteni, akiknek a komplett látóidege hiányzik. Minden attól függ, hogy mennyi pénzt áldoznak rá"

- nyilatkozata Roska Botond korábban.

Tudományos pályafutásban már számos nívós elismerésben részesült, 2006-ban Marie Curie kiválósági díjat kapott, 2018-ban pedig átvehette a Columbia Egyetem Alden Spencer orvosi díját a látás folyamatának megértéséért, az általa kidolgozott látás-visszaállító terápiáért Bressler-díjat kapott. 2019-ben első magyar tudósként nyerte el a Nobel-díj előszobájaként is nevezett Louis Jeanetet-díjat a vizuális információ alapvető feldolgozási folyamatainak felfedezéséért és a látás-visszaállító génterápia kidolgozásáért.

Áder János beszédében utalt arra is, hogy a professzor génterápiás módszere mára a klinikai kipróbálás fázisába jutott, a látás-visszaállító génterápia korszakalkotó, világraszóló módszer lesz - hangsúlyozta az államfő, hozzátéve, Roska Botond felfedezése hamarosan közös tudássá, a közös tudás pedig egyetemes kinccsé válik.

(Forrás: MTI, 24.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82629/pics/lead_800x600.jpg
augusztus 20,kutatás,Szent István,Szent István Rend,tudomány
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ekkor dőlhet el, megtartják-e a Szent István-napi ünnepségeket

2020.06.26. 04:35
A kormánynak számos szempontot kell mérlegelnie.

Már nem kell sokat várnunk a koronavírus ellenszerére

2020.02.05. 12:55
Legalábbis az Imperial College London kutatói azt állítják, hogy igen közel állnak ahhoz, hogy megtalálják a hatásos módszert a gyógyító vakcina kifejlesztéséhez.

Budapestre költözik a Tudomány Világfóruma

2019.11.20. 05:25
A rangos rendezvényre mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

A legrangosabb európai kutatási alap támogatását nyerte el az ELTE kémikusa

2019.11.08. 14:40
Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) legrangosabb, fiatal kutatóknak kiírt alapkutatási pályázatán nyert támogatást …

Áder János: joggal lehetünk büszkék arra, amit 1989-ben elértünk

2019.08.20. 10:35
"Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk" - jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai …

Szent István törvényei tették lehetővé a magyarság növekedését

2019.08.18. 20:45
Olyan államférfi előtt tisztelgünk az államalapítás ünnepén, aki családapa és apostoli hitű keresztény is volt, és sokat tett azért, hogy Magyarországon …

Milliók vízminőségét javíthatja a szegedi egyetem új berendezése

2019.06.25. 18:35
Az indiai Amity (Noida) Egyetemmel közösen az Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan berendezés prototípusának kifejlesztésén dolgoznak, amely képes lehet a …

Trójai falóként csempészi a hatóanyagot az SZTE forradalmi gyógyszerhordozója

2019.06.21. 15:10
Új, a korábbinál sokkal hatékonyabb gyógyszerészeti segítséggel kezelhetik a migrént, a szélütést és a sclerosis multiplexet a Szegedi …

Blogstar kávéház

2018.12.28. 03:00
A pirotechnikai eszközök használatának veszélyei, a jobboldal és Nagy Imre viszonya, 2018 legértelmetlenebb és legfurcsább kutatásai, Böde Dániel távozása a zöld-fehérektől és Carrie Fisher lánya is helyet kapott a pénteki online …

Ezen a héten fellőhetik az Európai Űrügynökség diákműholdját

2018.11.19. 19:05
A tervek szerint pár napon belül fellövik azt a diákműholdat, amin tizenkét európai diákcsapat dolgozott, köztük magyarok is.

Ezeket a cikkeket olvastad már?