894 új fertőzött
894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett.
Blogolj!

Fodor Gábor befejezte – kalandos politika életút

Liberálisok. Így becézték Fodor Gábor mozgalmát a Magyar Liberális Pártot. Mostantól akár lehet egyszerűbb is a neve: Liberális. Az elnök ugyanis lemondott és kiszáll a politikából.

Ezek szerint benne volt. De benne ám, nem is akármennyire, hiszen egy időben az első vonalban szerepelt. Nézzük a kalandos életút legfontosabb állomásait.

Emlék a múltból: Kövér László, Deutsch Tamás és a később lelépő Fodor Gábor

A hamarosan 57 esztendős politikus Gyöngyösön született, ott is szerzett érettségit, majd az ELTE jogi karán tanult. A Bibó István Szakkollégium tagjaként ismerkedett meg Orbán Viktorral, Deutsch Tamással és Kövér Lászlóval, így ő is a Fidesz alapító tagja lett 1988-ban. A párt szóvivőjeként is dolgozott, részt vett az ellenzéki kerekasztal tárgyalásain, vagyis a rendszerváltozás kellős közepében is ott volt. 

Az első szabad választásokon mandátumot szerzett és 1990-től 1993-ig ő volt az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, de ennél is izgalmasabb, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagja is volt.

Ő is azon politikusok egyike, aki látta azt az ügynöklistát, amit Németh Miklós, az utolsó pártállami vezér átadott Antall József miniszterelnöknek.

Ezen szerepeltek akkori országgyűlési-képviselők, közéleti szereplők. Vagyis Fodor Gábor is nagy titkok tudója. 

Aztán eljött 1993, amikor Fodor Gábor, a méltán híres Ungár Klárával és Molnár Péterrel együtt kilépett a Fideszből, mert nem értett egyet a párt konzervatív politikájával. 

Hova vezetett innen az út? Naná, hogy a Szabad Demokraták Szövetségébe (SZDSZ), amelynek tagjaként négyszer szerzett képviselői mandátumot. Horn Gyula, korábbi MSZMP erősember, majd demokratikusan megválasztott MSZP-s miniszterelnök kinevezte művelődési és közoktatási miniszternek. 

A kiugrás után: Pető Ivánnal, az SZDSZ egykori erős emberével is összesúgott

Ezen minőségében kiosztatta egy írását a középiskolákban, amely a homoszexualitás elfogadását és tiszteletét kérte a diákoktól. Emellett előkészítette az 1996-os felsőoktatási tandíj bevezetését, de még mielőtt bejött volna a fizetős oktatás lemondott a posztról.

2002-től az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke volt, de ez nem volt neki elég, szeretett volna az SZDSZ elnöke is lenni. Első alkalommal még 2007-ben, de akkor Kóka János legyőzte őt. Első körben 377:377 volt az arány, majd a második körben 380:367-re nyert Kóka. Fodor Gábor kárpótlásként még ebben az évben környezetvédelmi és vízügyi miniszter lett. Mondjuk nem sokáig, mert 2008. április 1-jén az összes SZDSZ-es kilépett a kormányból. 

Aztán júniusban jött a Fodor–Kóka visszavágó. A rendkívüli küldöttgyűlésen ezúttal Fodor nyert, így teljesült a vágya,

ő lehetett a bukás felé rohanó párt elnöke. Igenám, de jött a 2009-es EP-választás, amin úgy elverték az SZDSZ-t, hogy azt sem tudták merre van Brüsszel.

A szabad demokraták 2,16 százalékot kaptak, aminek következtében Fodor előbb az elnöki posztról, majd a parlamenti mandátumáról is lemondott, sőt 2010-ben a párttagsát sem újította meg. 

Három év hallgatás után 2013 tavaszán törte meg a csendet és bejelentetta Magyar Liberális Párt (MLP – My Little Poney) megalapítását. 2014-ben és 2018-ban is mandátumot szerzett a választáson, de egyszer sem önerőből,

minden alkalommal egy koalíciós partner vitte be az országgyűlésbe. 

Kedden lemondott a Liberálisok elnöki posztjáról és bejelentette, hogy egyetemi oktatóként dolgozna tovább és alapít egy intézetet, amely a közép-európai rendszerváltás történetét göngyölíti fel. Mondjuk sokat tud róla. Olyat is, amit csak kevesen. 

A politikában évek óta nem volt tényező, így a lemondása és a távozása nem jelent földrengést.

Ráadás: Guy Verhofstadttal is megtalálta a hangot

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82905/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-08-30 15:39:50
Hát, azon nem csodálkozom, hogy ez a gabcsi gyerek mindenhonnan kihullott, mert híres munkakerülő hírében állt, és áll ma is.
A hírek szerint tanítani akar az árvám !!!
Gondolom a CEU nevezetű, ügyeletes népbutító egyetemen oktatna, a bohóctovábbképző szakon !!!
Anyám ! Borogass !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

894 fővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.30. 09:20
Újabb nyolc beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.

Már megint kövekkel támadtak a migránsok Röszkénél

2020.09.30. 08:10
Csaknem félszázan próbálták meg áttörni a magyar rendőrök által védett határkerítést.

Blogstar kávéház

2020.09.30. 04:25
A Ferencváros örömünnepe, az EU vörös víruslistája, az antiszemitizmus baloldali gyökerei, a magyar közbiztonság javulása és Marsi Anikó kiborulása szerdai online lapszemlénkben.

Varga Judit: elfogadhatatlan az új uniós költségvetésre vonatkozó német javaslat

2020.09.29. 19:20
Az EU új költségvetési feltételrendszerével kapcsolatos német elnökségi javaslat az uniós szerződések egyoldalú módosítását …

Müller Cecília: Csehországban és Szlovákiában szigorításokatat rendeltek, nálunk viszont ez nincs tervben

2020.09.29. 12:10
A korábbi hetekben megháromszorozódott a pozitív esetek száma. de lassult a növekedés, …

Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette Magyarországot, távoznia kell pozíciójából

2020.09.29. 09:25
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy …

851 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

2020.09.29. 09:10
851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Felhős, esős, zivataros keddi nap vár ránk

2020.09.29. 06:50
Ma joggal mondhatjuk: kicsit szomorkás a hangulatom máma!

Blogstar kávéház

2020.09.29. 05:00
A jogállamiság német felvizezése, Joe Biden gyógyszertesztje, az iskolák lázellenőrzése, Soós Zoltán történelmi bravúrja és Kovács Ákos különös vallomása keddi online lapszemlénkben.

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Ezeket a cikkeket olvastad már?