Blogolj!

Fodor Gábor befejezte – kalandos politika életút

Liberálisok. Így becézték Fodor Gábor mozgalmát a Magyar Liberális Pártot. Mostantól akár lehet egyszerűbb is a neve: Liberális. Az elnök ugyanis lemondott és kiszáll a politikából.

Ezek szerint benne volt. De benne ám, nem is akármennyire, hiszen egy időben az első vonalban szerepelt. Nézzük a kalandos életút legfontosabb állomásait.

Emlék a múltból: Kövér László, Deutsch Tamás és a később lelépő Fodor Gábor

A hamarosan 57 esztendős politikus Gyöngyösön született, ott is szerzett érettségit, majd az ELTE jogi karán tanult. A Bibó István Szakkollégium tagjaként ismerkedett meg Orbán Viktorral, Deutsch Tamással és Kövér Lászlóval, így ő is a Fidesz alapító tagja lett 1988-ban. A párt szóvivőjeként is dolgozott, részt vett az ellenzéki kerekasztal tárgyalásain, vagyis a rendszerváltozás kellős közepében is ott volt. 

Az első szabad választásokon mandátumot szerzett és 1990-től 1993-ig ő volt az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, de ennél is izgalmasabb, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagja is volt.

Ő is azon politikusok egyike, aki látta azt az ügynöklistát, amit Németh Miklós, az utolsó pártállami vezér átadott Antall József miniszterelnöknek.

Ezen szerepeltek akkori országgyűlési-képviselők, közéleti szereplők. Vagyis Fodor Gábor is nagy titkok tudója. 

Aztán eljött 1993, amikor Fodor Gábor, a méltán híres Ungár Klárával és Molnár Péterrel együtt kilépett a Fideszből, mert nem értett egyet a párt konzervatív politikájával. 

Hova vezetett innen az út? Naná, hogy a Szabad Demokraták Szövetségébe (SZDSZ), amelynek tagjaként négyszer szerzett képviselői mandátumot. Horn Gyula, korábbi MSZMP erősember, majd demokratikusan megválasztott MSZP-s miniszterelnök kinevezte művelődési és közoktatási miniszternek. 

A kiugrás után: Pető Ivánnal, az SZDSZ egykori erős emberével is összesúgott

Ezen minőségében kiosztatta egy írását a középiskolákban, amely a homoszexualitás elfogadását és tiszteletét kérte a diákoktól. Emellett előkészítette az 1996-os felsőoktatási tandíj bevezetését, de még mielőtt bejött volna a fizetős oktatás lemondott a posztról.

2002-től az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke volt, de ez nem volt neki elég, szeretett volna az SZDSZ elnöke is lenni. Első alkalommal még 2007-ben, de akkor Kóka János legyőzte őt. Első körben 377:377 volt az arány, majd a második körben 380:367-re nyert Kóka. Fodor Gábor kárpótlásként még ebben az évben környezetvédelmi és vízügyi miniszter lett. Mondjuk nem sokáig, mert 2008. április 1-jén az összes SZDSZ-es kilépett a kormányból. 

Aztán júniusban jött a Fodor–Kóka visszavágó. A rendkívüli küldöttgyűlésen ezúttal Fodor nyert, így teljesült a vágya,

ő lehetett a bukás felé rohanó párt elnöke. Igenám, de jött a 2009-es EP-választás, amin úgy elverték az SZDSZ-t, hogy azt sem tudták merre van Brüsszel.

A szabad demokraták 2,16 százalékot kaptak, aminek következtében Fodor előbb az elnöki posztról, majd a parlamenti mandátumáról is lemondott, sőt 2010-ben a párttagsát sem újította meg. 

Három év hallgatás után 2013 tavaszán törte meg a csendet és bejelentetta Magyar Liberális Párt (MLP – My Little Poney) megalapítását. 2014-ben és 2018-ban is mandátumot szerzett a választáson, de egyszer sem önerőből,

minden alkalommal egy koalíciós partner vitte be az országgyűlésbe. 

Kedden lemondott a Liberálisok elnöki posztjáról és bejelentette, hogy egyetemi oktatóként dolgozna tovább és alapít egy intézetet, amely a közép-európai rendszerváltás történetét göngyölíti fel. Mondjuk sokat tud róla. Olyat is, amit csak kevesen. 

A politikában évek óta nem volt tényező, így a lemondása és a távozása nem jelent földrengést.

Ráadás: Guy Verhofstadttal is megtalálta a hangot

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82905/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-08-30 15:39:50
Hát, azon nem csodálkozom, hogy ez a gabcsi gyerek mindenhonnan kihullott, mert híres munkakerülő hírében állt, és áll ma is.
A hírek szerint tanítani akar az árvám !!!
Gondolom a CEU nevezetű, ügyeletes népbutító egyetemen oktatna, a bohóctovábbképző szakon !!!
Anyám ! Borogass !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Ne engedjük Karácsonynak, hogy megfúrja a Liget Projektet!

2020.01.17. 10:50
Karácsony Gergely októberi színre lépésével veszélybe került a Liget Budapest Projekt befejezése. A főpolgármester egyik választási ígérete volt megválasztása előtt, hogy …

Bevándorló késelhetett meg egy magyart Németországban

2020.01.17. 09:10
A külügyminisztérium a német ügyészséghez fordult a megkéselt férfi ügyében.

Blogstar kávéház

2020.01.17. 04:45
Karácsony Gergely zsarolása, a hálapénz mérgezése, a balliberálisok boszorkányüldözése, Magyarország tejfölösödése és Friderikusz Sándor tanácstalansága pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnerünk

2020.01.16. 19:45
A miniszterelnök szerint sikerült azonosítani az együttműködés és az együtt nem működés területeit.

Fürjes Karácsonynak: ne szemétkedjünk!

2020.01.16. 19:30
Miután megegyezett a kormánnyal, a főpolgármester furcsa feltételeket szabna, pontosabban fenyegetőzik. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár keményen odapörkölt neki.

Itt az újabb Soros-nyomás: elmarasztalta az EP Magyarországot

2020.01.16. 14:15
A kormányzat véleménye szerint az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők „újabb nyomásgyakorlási akciója” Magyarországra, szoros …

Trükkös: Botka beszállítója tárgyalja Botka ügyvédjének büntetőperét

2020.01.16. 10:40
A PestiSrácok.hu újabb elképesztő összeférhetetlenséget bukkant a Szegedi Törvényszéken.

Idén is hozzásegít a kormány a jogosítvány megszerzéséhez

2020.01.16. 10:25
A 20 év alatti fiatalok idén is segítséget kapnak vezetői engedélyük megszerzéséhez. A kormány 25.000 forinttal támogatja a KRESZ-vizsga és a tanfolyam díját. A …

Négy gyermek halt meg egy lakástűzben Temesváron

2020.01.16. 08:40
Az édesanyjuk magukra hagyta a 6 éves, 3 éves, 2 éves és 3 hónapos testvéreket és 14 éves testvérükre bízta őket. A legidősebb testvérnek sikerült megmenekülnie.

Vigyázat: nem enged szorításából a köd!

2020.01.16. 05:40
Országszerte katasztrofálisak a látási viszonyok. Vezessenek nagyon óvatosan és figyelmesen!

Ezeket a cikkeket olvastad már?