Blogolj!

Fodor Gábor befejezte – kalandos politika életút

Liberálisok. Így becézték Fodor Gábor mozgalmát a Magyar Liberális Pártot. Mostantól akár lehet egyszerűbb is a neve: Liberális. Az elnök ugyanis lemondott és kiszáll a politikából.

Ezek szerint benne volt. De benne ám, nem is akármennyire, hiszen egy időben az első vonalban szerepelt. Nézzük a kalandos életút legfontosabb állomásait.

Emlék a múltból: Kövér László, Deutsch Tamás és a később lelépő Fodor Gábor

A hamarosan 57 esztendős politikus Gyöngyösön született, ott is szerzett érettségit, majd az ELTE jogi karán tanult. A Bibó István Szakkollégium tagjaként ismerkedett meg Orbán Viktorral, Deutsch Tamással és Kövér Lászlóval, így ő is a Fidesz alapító tagja lett 1988-ban. A párt szóvivőjeként is dolgozott, részt vett az ellenzéki kerekasztal tárgyalásain, vagyis a rendszerváltozás kellős közepében is ott volt. 

Az első szabad választásokon mandátumot szerzett és 1990-től 1993-ig ő volt az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, de ennél is izgalmasabb, hogy a nemzetbiztonsági bizottság tagja is volt.

Ő is azon politikusok egyike, aki látta azt az ügynöklistát, amit Németh Miklós, az utolsó pártállami vezér átadott Antall József miniszterelnöknek.

Ezen szerepeltek akkori országgyűlési-képviselők, közéleti szereplők. Vagyis Fodor Gábor is nagy titkok tudója. 

Aztán eljött 1993, amikor Fodor Gábor, a méltán híres Ungár Klárával és Molnár Péterrel együtt kilépett a Fideszből, mert nem értett egyet a párt konzervatív politikájával. 

Hova vezetett innen az út? Naná, hogy a Szabad Demokraták Szövetségébe (SZDSZ), amelynek tagjaként négyszer szerzett képviselői mandátumot. Horn Gyula, korábbi MSZMP erősember, majd demokratikusan megválasztott MSZP-s miniszterelnök kinevezte művelődési és közoktatási miniszternek. 

A kiugrás után: Pető Ivánnal, az SZDSZ egykori erős emberével is összesúgott

Ezen minőségében kiosztatta egy írását a középiskolákban, amely a homoszexualitás elfogadását és tiszteletét kérte a diákoktól. Emellett előkészítette az 1996-os felsőoktatási tandíj bevezetését, de még mielőtt bejött volna a fizetős oktatás lemondott a posztról.

2002-től az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke volt, de ez nem volt neki elég, szeretett volna az SZDSZ elnöke is lenni. Első alkalommal még 2007-ben, de akkor Kóka János legyőzte őt. Első körben 377:377 volt az arány, majd a második körben 380:367-re nyert Kóka. Fodor Gábor kárpótlásként még ebben az évben környezetvédelmi és vízügyi miniszter lett. Mondjuk nem sokáig, mert 2008. április 1-jén az összes SZDSZ-es kilépett a kormányból. 

Aztán júniusban jött a Fodor–Kóka visszavágó. A rendkívüli küldöttgyűlésen ezúttal Fodor nyert, így teljesült a vágya,

ő lehetett a bukás felé rohanó párt elnöke. Igenám, de jött a 2009-es EP-választás, amin úgy elverték az SZDSZ-t, hogy azt sem tudták merre van Brüsszel.

A szabad demokraták 2,16 százalékot kaptak, aminek következtében Fodor előbb az elnöki posztról, majd a parlamenti mandátumáról is lemondott, sőt 2010-ben a párttagsát sem újította meg. 

Három év hallgatás után 2013 tavaszán törte meg a csendet és bejelentetta Magyar Liberális Párt (MLP – My Little Poney) megalapítását. 2014-ben és 2018-ban is mandátumot szerzett a választáson, de egyszer sem önerőből,

minden alkalommal egy koalíciós partner vitte be az országgyűlésbe. 

Kedden lemondott a Liberálisok elnöki posztjáról és bejelentette, hogy egyetemi oktatóként dolgozna tovább és alapít egy intézetet, amely a közép-európai rendszerváltás történetét göngyölíti fel. Mondjuk sokat tud róla. Olyat is, amit csak kevesen. 

A politikában évek óta nem volt tényező, így a lemondása és a távozása nem jelent földrengést.

Ráadás: Guy Verhofstadttal is megtalálta a hangot

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82905/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-08-30 15:39:50
Hát, azon nem csodálkozom, hogy ez a gabcsi gyerek mindenhonnan kihullott, mert híres munkakerülő hírében állt, és áll ma is.
A hírek szerint tanítani akar az árvám !!!
Gondolom a CEU nevezetű, ügyeletes népbutító egyetemen oktatna, a bohóctovábbképző szakon !!!
Anyám ! Borogass !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

130 éve született Tildy Zoltán

2019.11.18. 00:00
Százharminc éve, 1889. november 18-án született Tildy Zoltán református lelkész, kisgazdapárti politikus, 1946 és 1948 között Magyarország köztársasági elnöke.

Lelőttek egy illegális bevándorlót a rendőrök

2019.11.17. 20:40
A horvát rendőrök lőttek le egy migránst. A szlovén-horvát határ közelében, intézkedés közben lőtték meg a férfit, aki életveszélyes állapotban van.

Fokozott rendőri ellenőrzés kezdődik kedden

2019.11.17. 19:35
A téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek - közölte az Innovációs és Technológiai …

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Orbán Viktor: Közép-Európa a kontinens jövője

2019.11.17. 15:55
Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, …

Levonulóban a borsodi árvíz

2019.11.17. 12:15
A Sajó folyamatosan visszahúzódik a mederébe, így nincs már lezárt közlekedési útvonal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Továbbra is tragikus a helyzet Velencében az árvíz miatt

2019.11.16. 17:20
Még mindig a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a városban, ahol vasárnap az ár ismét teljesen víz alá temetheti a szigeteket.

Ezeket a cikkeket olvastad már?