Blogolj!

Olasz kormányválság: tovább tart a vita

Az olasz kormányalakítási egyeztetés legutolsó fázisát is vita uralja az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) között, amelyeknek legkésőbb szerda délutánig kellene tudatniuk az államfővel, hogy ki a közös jelöltjük a miniszterelnöki posztra.

Giuseppe Conte élvezheti a bizalmat, de addig még sok vita lesz

A két párt között szerda reggel újrakezdődött kormányalakítási egyeztetést délutánig kellene lezárni, amikor Sergio Mattarella államfő először a Demokrata Párt, majd az Öt Csillag Mozgalom küldöttségét fogadja 16 illetve 19 órakor.

Az M5S és a PD politikusainak nyilatkozatai szerint az eddigi kormánypárt és az eddig ellenzéki balközép erő megállapodott, hogy közös miniszterelnökként Giuseppe Contét jelölik. Nem sikerült azonban még egyezségre jutni a kormányfőhelyettesi poszttal kapcsolatban, amelyet mindkét párt magának követel: az M5S vezetője, Luigi Di Maio - aki az utóbbi egy évben az M5S-Liga kormányban is miniszterelnök-helyettes volt - nem akar ettől a szereptől megválni. A PD szerint viszont a miniszterelnök-helyettesi szék a balközép pártot illeti meg, és ők Andrea Orlando PD-főtitkárhelyettest jelöli.

Orlando elismerte, hogy a kormányalakítási egyeztetés továbbra is bonyolult, és még mindig nem került pont a végére. Francesco D'Uva, az M5S képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nem engednek, Di Maiónak kell lennie a miniszterelnök-helyettesnek. Abszurdnak nevezte, hogy a két párt közti egyeztetés "neveken bukjon meg".

Sergio Matterella államfő szerdán a kisebb parlamenti pártok delegációival folytatta a kormányalakítási konzultációk második körét. Az Emma Bonino vezette, Európa+ nevű párt és a baloldali Szabadok és Egyenlők (LeU) küldöttsége hangsúlyozta, hogy nem támogatja mindenáron az M5S-PD kormányt a programok részletes megismerése nélkül.

Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) soraiból az államfővel tartott találkozó után a sajtónak kijelentette, hogy a megbeszélésen azonnali választásokat sürgetett. Az M5S-PD kormányt "bársonyszék-osztónak" nevezte. Hozzátette, hogy az esetleges új kormány nem demokratikus, és becsapja az olaszokat, mivel az ország javára hivatkozva megkerüli a választókat. Ezt az esetleges kormányt egyedül a választásoktól való félelem tartja egyben - mondta Meloni. Megerősítette, hogy az FdI kész utcára szólítani az olaszokat a születendő kormánnyal szemben.

Az államfő már csütörtökön megbízhatja Giuseppe Contét a kormányalakítással.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82920/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Koronavírus: A Budapest Airport felkészült a rendkívüli hatósági intézkedésekre

2020.01.28. 20:00
A Budapest Airport felkészült arra, ha a magyar hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a Liszt Ferenc-repülőtéren - …

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztérium

2020.01.28. 12:40
A röszkei események után a Belügyminisztériumban összeült a Migrációs Munkacsoport koordinációs ülése, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Szakértő: A migránsok tudják, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a határon

2020.01.28. 10:40
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli …

Megpróbálták áttörni a kerítést Röszkénél a migránsok - Figyelmeztető lövések adtak le

2020.01.28. 07:55
Csoportosan próbáltak meg áttörni a kerítésen illegális bevándorlók a déli határnál, Röszkénél. A …

Koronavírus - Száz fölé emelkedett a halottak száma Kínában

2020.01.28. 07:35
Az orvosok versenyt futnak az idővel: újabb 25 beteg vesztette életét Kínában hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, ezzel a ragály halottainak száma egy …

Blogstar kávéház

2020.01.28. 04:55
Varju László koncepciós rabosítása, a Jobbik szánalmas hallgatása, a balliberálisok hazaárulása, Botkáék korrupciója és Szabó Zsófi rejtélyes eltűnése keddi online lapszemlénkben.

Orbán Viktor megkoszorúzta Kaczynski síremlékét

2020.01.27. 14:50
Majd az Auschwitz-Birkenau német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen vesz részt.

A hétvégén sem állt le a migránsroham

2020.01.27. 06:30
Több mint százhúsz határsértőt kellett lekapcsolni.

Patakon is leverte a Fidesz az ellenzéket

2020.01.27. 05:55
Nemcsak Győrben, hanem Nógrád megyében is kormánypárti siker született vasárnap. Az októberi „döntetlen” után a Fidesz jelöltjének szavaztak bizalmat Patakon.

Dézsi: Győr nem lett ellenzéki bástya

2020.01.27. 05:50
Az új fideszes polgármester azt ígéri, kinyitják a városházát, egyeztetnek az emberekkel, civil szervezettekkel, kamarákkal a város fejlesztéséről.

Ezeket a cikkeket olvastad már?