Blogolj!

Blogstar kávéház

Hatékonyság

A munkaerő-kínálat elöregedése.

Elfogyott a magyar melós: a nyugdíjasok menthetik meg a cégeket. A rendelkezésre álló szabad munkaerő iskolai képzettsége alacsony, így már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon – olvasható a Népszava Online összeállításában.

„Az elemzők szerint a magyar munkaerőpiac gyakorlatilag elérte a teljes foglalkoztatást. Horváth András, a Takarékbank elemezője szerint a rendelkezésre álló szabad munkaerő iskolai képzettsége alacsony, így már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon. Ezért szakpolitikai beavatkozás, illetve az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés és további bővülés a hazai munkaerőpiacon. A munkaerőhiányos állapot miatt kedvezőbb lett a dolgozók alkupozíciója, és így az emelkedő bérekkel párhuzamosan növekvő fogyasztás évek óta stabil lába tud lenni a hazai növekedésnek. A szűkülő munkaerő-kínálat pozitívan hat a makrogazdaságra és a versenyképességre is, mivel a rendelkezésre álló erőforrásokat a vállalatok egyre körültekintőbben használják fel, emellett a hatékonyságot a magasabb hozzáadott értéket előállítani képes, munkaerőt kiváltó beruházásokkal is javítják.”

Elfogyott a magyar melós: a nyugdíjasok menthetik meg a cégeket

A rendelkezésre álló szabad munkaerő iskolai képzettsége alacsony így már csak a nagyon nehezen foglalkoztatható és teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a hazai munkapiacon. A munkanélküliségi ráta 3,4 százalék volt a május-júliusi időszakban, ez 0,2 százalékpontos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz, viszont 0,1 százalékkal magasabb az előző hónaphoz képest, ami akár a közelgő fordulat előjele is lehet.

Lánc

Az aranypiac összeomlása.

Hamisított jelzéssel ellátott aranyrudak kerültek piaci forgalomba az elmúlt években, melyek alááshatják az arany, mint befektetési forma iránti bizalmat. Az eredetinek látszó aranyrudak könnyen válhatnak szervezett bűnözői körök vagy fegyveres milíciák finanszírozási eszközévé – írja az Origo.hu.

„A feltételezések szerint, a hamis jelzésű tömbök Japánban, Thaiföldön és Hongkongban bejegyzett kereskedőházakon átvezetve kerültek forgalomba. Márpedig ha bekerültek, nagyon gyorsan részévé válnak a világ aranyellátási láncainak. Becslések szerint egyedül a kínai szárazföldről 400-600 tonnányi arany kerül át Hongkongba évente, főként kilobarok formájában. A hongkongi hatóságoktól ugyanakkor az elmúlt tíz évben nem érkezett jelzés a kilobarokkal kapcsolatos esetleges problémákról. Japán pedig már régóta küzd az aranycsempészet problémájával. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes ázsiai térségekben az aranyat gyakran a készpénz helyett is használják fizetésre nagyobb értékű ügyleteknél.”

Hamisított aranyrudak miatt dőlhet össze az aranypiac

Hamisított jelzéssel ellátott aranyrudak kerültek piaci forgalomba az elmúlt években, melyek alááshatják az arany, mint befektetési forma iránti bizalmat. A Reuters összeállítása szerint az eredetinek látszó aranyrudak könnyen válhatnak szervezett bűnözői körök vagy fegyveres milíciák finanszírozási eszközévé, egyúttal segítenek eltitkolni azt, hogy az arany nemegyszer illegális forrásból származik.

Tisztánlátás

Budapest biztonsága.

Brutális esetekről érkeznek beszámolók mostanság a nyugati világból, például Németországból. Vagyis Európa azon részéből, melyet a hazai haladárok rendre afféle mintaként mutogatnak nekünk, elmaradott fasisztáknak – fogalmaz a Magyar Hírlap Online.

„A példaértékű, a tisztánlátást is segítő kutatás ötletgazdája, Köves Slomó vezető rabbi arról számolt be, hogy Franciaországban 541, Nagy-Britanniában 1652 antiszemita támadás történt, de hallani drámai atrocitásokról Hollandiából is. Abból a 'mintaállamból', amely a hazánkban tomboló antiszemitizmust hazudó Judith Sargentinit adta e világnak. A rabbi szerint ezzel szemben, bár itthon sem tökéletes minden, Budapest mára a régió egyik legbiztonságosabb nagyvárosának számít, ahol senkinek nem kell zsidó vallása miatt félelemben éreznie magát. Egy zsidó számára, aki láthatóan magán viseli az identitása jeleit, Magyarország az egyik legjobb hely, ahol ma élhet. Ide vezetett kilenc évnyi jobboldali kormányzás, illetve budapesti városvezetés. Mondhatnánk: így tette élhetővé a Fidesz az országot.”

Biztonságos választás

Történt ugyanis, hogy Berlin Charlottenburg nevű negyedében hátulról leütöttek egy ötvenöt éves zsidó férfit, ugyancsak arrafelé pedig leköpték Yehuda Teichtal ortodox rabbit. Közben Münchenből is egyre több antiszemita támadást jelentenek a Deutsche Welle szerint. A hivatalos német statisztika egészen elképesztő: az antiszemita bűncselekmények száma 2017-ben 1504 volt, 2018-ban pedig már 1646.

Ideológia

A dzsihadisták fenyegetése.

Hamarosan tömegesen térhetnek vissza a Balkánra az Iszlám Állam harcosai szerbiai sajtóhírek szerint. A dzsihadisták állítólag azt tervezik, hogy csoportokat alakítanak Bosznia-Hercegovinában és Albániában, így közösen léphetnek fel a környező keresztény országok ellen – így a Hirado.hu.

„Az M1 Híradónak nyilatkozó szerb biztonságpolitikai szakértő szerint az Iszlám Állam visszatérő harcosai a balkáni országokra nézve nem csak a terrortámadások miatt jelentenek fenyegetést. 'Fenyegetést jelent az is, hogy ezek az emberek terjesztik az ideológiájukat. Ők ugyanis amellett, hogy harci tapasztalatokkal rendelkeznek, még a radikális iszlám hívei is. Ezek az ideológiák a legnagyobb veszélyt jelentik, mert ahol megjelennek, ott ők úgynevezett iszlám iskolákat alapítanak, ahonnan terjesztik az erőszakos és zavaros iszlám tanaikat. Ez hatalmas kihívást jelent azoknak az országoknak ahova visszatérnek, de az ott lévő iszlám vallási közösségeknek is' – tette hozzá Zoran Dragišić.”

Szakértők szerint a hazatérő dzsihadisták a keresztény országokat fenyegethetik

Hamarosan tömegesen térhetnek vissza a Balkánra az Iszlám Állam harcosai szerbiai sajtóhírek szerint. A dzsihadisták állítólag azt tervezik, hogy csoportokat alakítanak Bosznia-Hercegovinában és Albániában, így közösen léphetnek fel a környező keresztény országok ellen. Az M1 Híradójának nyilatkozó szerb biztonságpolitikai szakértő szerint a hazatérő dzsihadisták veszélyesek, hiszen harcedzettek, ráadásul a radikális iszlámot követik.

Villámcsapás

Böde Dani félrelepése.

Összeomlott a válogatott futballista felesége, miután a csatár harmadik gyermekük születését követően belehabarodott egy fiatalabb kézilabdakapusba – derül ki a Blikk Online cikkéből.

„– Valóban nem élünk együtt Danival. Megromlott a házasságunk, mert egy ideje már viszonyt folytat a kézilabdás lánnyal, akivel összemelegedtek. Madocsai otthonunkban is gyakran kettesben vannak, mi ugyanis elköltöztünk a gyerekekkel édesanyámékhoz – mesélte könnyeivel küszködve lapunknak Bödéné Piorunowicz Dóra (31). – Derült égből villámcsapásként ért ez az egész, hiszen a tavasszal született meg a kislányunk, azt hittem, minden rendben van. Sejtelmem sem volt egy harmadik félről. Pár hét múlva azonban jött ez a borzalom... Nekem a gyermekeim a legfontosabbak, a felügyeletükről még nem egyeztünk meg. A válási procedúrát sem indítottuk el, de az is megvisel, hogy ők már több helyen együtt mutatkoznak.”

Megszólalt Böde Dániel felesége: nem tudtam, hogy mást szeret

Mindez azért is megdöbbentheti a válogatott futballista szimpatizánsait, mert a tavasszal született meg feleségével közös harmadik gyermekük. És hogy még egy csavar legyen a történetben: a Fraditól a nyáron távozó, Paksra szerződő csatár egy nála jóval fiatalabb, élvonalbeli kézilabdakapusba habarodott bele. Komoly változásokat hozott az idei esztendő Böde életében.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/82941/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.01.17. 04:45
Karácsony Gergely zsarolása, a hálapénz mérgezése, a balliberálisok boszorkányüldözése, Magyarország tejfölösödése és Friderikusz Sándor tanácstalansága pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.16. 05:00
Orbán Viktor manipulációja, Cseh Katalin tombolása, az Európai Néppárt megosztottsága, a börtönbiznisz dübörgése és Köllő Babett péniszképei csütörtöki online lapszemlénkben.

Bezárt a „bádogváros” a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

2020.01.15. 13:50
A karámnak is csúfolt várót bezárták a reptéren, egyúttal pedig átadták az új utasmólót, ahol már sokkal kényelmesebb körülmények között …

Blogstar kávéház

2020.01.15. 05:30
Szél Bernadett képmutatása, a Jobbik pártháborúja, az egészségügy elvesztett emberéletei, a természetvédelem nemzeti ügye és Jáksó László frontális támadása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.01.14. 02:50
Karácsony Gergely hazudozása, a Fidesz értékelvűsége, az MSZP feketekasszája, a DK zarándokútja és Tóth Gabi babaszobája keddi online lapszemlénkben.

Az egész országra figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

2020.01.13. 17:50
Nagyon nem akar javulni az idő: keddre is országos figyelmeztetést adtak ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt.

Blogstar kávéház

2020.01.13. 05:15
A gyermekvállalás elüzletiesedése, az ellenzéki mítoszok eloszlatása, a balliberálisok szellemi terrorja, a gátlástalan börtönbiznisz megállítása és Király Linda döbbenetes újjászületése hétfői online lapszemlénkben.

Három épület ég Budapesten

2020.01.12. 19:25
Leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték Budapesten, a III. kerületi Kunigunda útján vasárnap este, három egymás melletti épület ég - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Újabb tűzoltó vesztette életét az ausztrál tűzvészben

2020.01.12. 12:35
Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa, a miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a kormány …

Két holttestet találtak egy kiégett budapesti épületben

2020.01.12. 09:35
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint szombat reggel kigyulladt egy kétszintes lakóépület Budapest XVIII. kerületében az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?