Blogolj!

Steinmeier: „A második világháború német bűn volt”

Bocsánatot kért "Németország történelmi bűnéért", az áldozatoknak okozott szenvedésekért Frank-Walter Steinmeier német államfő vasárnap a történelem legvéresebb konfliktusa, a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából Lengyelországban tartott nemzetközi megemlékezésen.

Fotó: MTI

A rendezvények sorozata vasárnap hajnalban fél ötkor kezdődött a Lodz melletti Wielun városban. Andrzej Duda lengyel államfő Frank-Walter Steinmeier német elnökkel együtt emlékezett meg arról, hogy a kisvárost a német légierő 1939. szeptember 1-én lebombázta. Több száz helyi lakos vesztette életét, ők voltak a háború első civil áldozatai.

Kevés hely élt át akkora pusztítást mint Lengyelország, amely lakosságának nagyjából egyötödét veszítette el a világháború alatt, ideértve a hárommillió zsidó túlnyomó részét.

A lengyel elnök kiemelte: a háború Wielun lebombázásával, vagyis egy háborús bűnnel kezdődött, a nemzetközi jog megsértésével pedig "romba dőlt a normális világ". "Wielunban megmutatták, hogy a háború totális lesz, híján minden elvnek, célja pedig a teljes megsemmisítés" - fogalmazott.

Leszögezte: azért, hogy a Wielunban és a világon másutt történtek soha ne ismétlődhessenek meg, nem szabad elfeledkezni a háború borzalmairól. Erkölcsi elégtételnek nevezte Steinmeier részvételét a wieluni megemlékezésen.

Steinmeier terrornak nevezte Wielun lebombázását, amely pusztítást, megaláztatást és üldöztetések sorát vonta maga után, beleértve lengyel állampolgárok millióinak, lengyel és európai zsidóknak a meggyilkolását.

Hangsúlyozta: Németország hálás, hogy Lengyelország a második világháború után kezet nyújtott, és azért, hogy a németeket visszafogadták az európaiak körébe.

Hajnalban a hitleri Németország által szintén szeptember 1-jén megtámadott, a második világháború első európai ütközete helyszíneként számon tartott Westerplatte-félszigeten is rendeztek megemlékezést. Ezen részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is, a helyi ellenzéki városvezetés meghívására pedig jelen volt Frans Timmermans, az Európai Bizottság távozó első alelnöke.

A központi, nemzetközi megemlékezést délben tartották Varsóban, ahol újból felszólalt Andrzej Duda és Frank-Walter Steinmeier, valamint Mike Pence amerikai alelnök.

A német elnök kijelentette, hogy "a háború német bűn volt", és ezt a "fájdalmas örökséget" soha nem felejti el a német nemzet. Emlékeztetve arra, hogy a náci Németország meg akarta semmisíteni Lengyelország "kultúráját, városait, lakosait, minden élőlényt", a német államfő bocsánatot kért "Németország történelmi bűnéért", az áldozatoknak okozott szenvedésekért.

Pence alelnökhöz intézve szavait Steinmeier méltatta az Egyesült Államok világháborús szerepét. Hangsúlyozta, hogy Európának "erősebbnek és öntudatosabbnak kell lennie", viszont "Amerika nélkül soha nem lesz erős, és soha nem fordul szembe Amerikával".

Andrzej Duda lengyel elnök arról beszélt, hogy "a második világháború talán be sem következett volna", ha a nyugati szövetségesek kezdettől fogva határozottan felléptek volna a hitleri Németországgal szemben. "Ez nagy tanulság számunkra, Európa és a világ vezetői számára" - hangsúlyozta.

Ma sem "szabad napirendre térni az ilyen lépések felett, szankciókra, határozott lépésekre van szükség", ha valaki katonai támadást indít - mondta a lengyel elnök, utalva Georgia 2008-as és Ukrajna 2014-es orosz megtámadására.

Mike Pence a szövetségesek egymásnak tett ígéreteinek betartását szorgalmazta, aláhúzva, hogy a nemzetek erős szövetsége mindig is "szabadságunk és érdekeink legjobb védelmét" jelentette.

Kiemelte, hogy a "kíméletlen háború", majd a kommunista kormányzás negyven évén át Lengyelország, valamint "Európa más leigázott nemzetei túlélték a szabadságuk, jogaik, történelmük és hitük tönkretételét célzó brutális kampányt".

A varsói évfordulós rendezvényeken kétszázötven vezető politikus vett részt a NATO, az Európai Unió és az uniós Keleti Partnerség tagországaiból. Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

A megemlékezés több kétoldalú találkozóra is alkalmat adott, szombaton a lengyel elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett, vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Angela Merkel német kancellárt és Charles Michel belga miniszterelnököt fogadta hivatalában, hétfőn pedig lengyel-amerikai tárgyalások várhatók.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/83110/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

2020.01.18. 15:20
A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) …

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Kimentettek egy nőt a Dunából Budapestnél

2020.01.18. 11:05
A vízirendészeknek kellett kiemelni egy nőt a Dunából még szombat hajnalban.

Már több mint 160 ezren hagyták el a Taal-vulkán környékét, ami bármikor kitörhet

2020.01.18. 10:05
Óriási a készültség a Fülöp-szigeteken: már több mint 160 ezer lakos hagyta el a Taal-vulkán környékét, a tudósok szerint …

Ma sem szabadulunk a sűrű ködtől

2020.01.18. 06:45
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton is folytatódik a borult, párás, ködös idő, a zárt felhőzetből ónos szitálás, hószállingózás alakulhat ki.

Blogstar kávéház

2020.01.18. 03:00
Orbán Viktor békétlen békéje, a momentumos kisasszonyok hőbörgése, az Európai Néppárt sorososodása, a 444 hamisítása és Csonka András viharos köszöntése szombati online lapszemlénkben.

Ne engedjük Karácsonynak, hogy megfúrja a Liget Projektet!

2020.01.17. 10:50
Karácsony Gergely októberi színre lépésével veszélybe került a Liget Budapest Projekt befejezése. A főpolgármester egyik választási ígérete volt megválasztása előtt, hogy …

Bevándorló késelhetett meg egy magyart Németországban

2020.01.17. 09:10
A külügyminisztérium a német ügyészséghez fordult a megkéselt férfi ügyében.

Blogstar kávéház

2020.01.17. 04:45
Karácsony Gergely zsarolása, a hálapénz mérgezése, a balliberálisok boszorkányüldözése, Magyarország tejfölösödése és Friderikusz Sándor tanácstalansága pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnerünk

2020.01.16. 19:45
A miniszterelnök szerint sikerült azonosítani az együttműködés és az együtt nem működés területeit.

Ezeket a cikkeket olvastad már?