Blogolj!

Cseke Dorka: A Kőfeszt-filmben közvetlen, szeretetteljes emberek szerepelnek

Cseke Dorka, az MTVA kiemelt szerkesztője kapta idén azt a feladatot, hogy egy közel órás filmben bemutassa az első Kőfesztet. Dorkával a fesztiválon szerzett élményeiről és az elkészült, az M5 csatornán hamarosan látható filmről beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Mi volt az első gondolata mikor megtudta, hogy a nyár kellős közepén ott kell lennie a Kőfeszten, ráadásul egy filmet is szerkeszteni kell belőle?

Nagyon megörültem a felkérésnek, hiszen a Káli-medencét régóta kedvelem. Igaz, hogy pont Kővágóörsöt és környékét nem annyira ismertem, inkább a szentbékkállai, mindszentkállai  részt, de pont ideje volt ezt a környéket is megismernem.  Teljesen egyet tudok érteni Csúri Ákossal, aki a vele készült interjúban is megemlíti, hogy sokan mondják, hogy a Káli-medence a magyar Toszkána, de nem! A Káli-medence az a Káli-medence. Miután megkaptam a feladatot nagy várakozás volt bennem a fesztivál kezdetéig.

És milyen volt az első „találkozás” a fesztivállal? Olyan amilyenre várt?

Sokkal jobb. Egy nagyon barátságos fesztiválba, egy nagyon barátságos közegbe csöppentünk. Fantasztikus volt, hogy a hét fős forgatócsoportunkat milyen hamar befogadták az emberek. Mivel nagyon családias volt a hangulat már a második nap tudtuk, hogy melyik étteremben, helyszínen kikkel fogunk találkozni, mindenhol szívesen láttak minket.  Egy helyszínt kiemelnék. A Kővágóörsi Alkotótábor és Bán Marci nagyon jó vendéglátó volt. Maga az alkotótábor épülete és udvara remek helyszín volt ahhoz, hogy több riportot itt készítsünk el a filmhez. Minden segítséget megkaptunk, bármilyen furcsa kérésünk is volt.  Őszintén mondom, hogy hétéves televíziós munkámnak ez volt az eddigi legszebb feladata.

Kulturális szerkesztőként sok fesztiválra, rendezvényre jár. Mi az amiben a Kőfeszt más volt, mint a többi rendezvény?

A kultúra, amióta élek kitölti a mindennapjaimat. Színész családban nőttem fel, nemcsak a szüleim, hanem a nagyszüleim is színészek voltak, így a művészetek iránti szeretet tulajdonképpen mindig is bennem volt. Az M5 indulása óta a csatorna egyik szerkesztője vagyok és ez egy nagy öröm számomra, hogy a kultúrával foglalkozhatok már 3 éve.

Ez a fesztivál megmutatta hogyan lehet minőségi, kulturált módon szórakozni. A Kőfeszt egy lehetőség azok számára, akik a minőségi szórakozást, a magas kultúrát részesítik előnyben. Emellett pedig a családosok, a kisgyermekesek is remekül szórakoztak a rendezvényen. Nagyon jó lenne, ha a Kőfeszt nem veszítené el ezt a családias hangulatát. Ez egy szeretetteljes fesztivál.

Kollégáimmal azóta is emlegetjük. 

Volt olyan dolog, amin változtatna?

A film összeállításakor tűnt fel, hogy kevés  női alkotó volt a meghívottak sorában. Bár nem volt előzetesen betervezve, de a filmben megszólal Péchné Szekeres Katalin, aki a kővágóörsi Népfőiskola „tanulója” volt, ha ő nem szerepel a filmben, akkor nagyon nagy lett volna a férfitúlsúly. Ami még másokban is felmerült, például Cserhalmi Györgyben is, hogy jó lenne újra feléleszteni a Káli-medencét és lehet, hogy ehhez egy évente megrendezésre kerülő háromnapos fesztivál kevés. Jó lenne, ha lennének kisebb rendezvények, melyek ébren tartják a lángot.

Mit kell tudnunk az elkészült filmről?

A filmet ne úgy képzeljük el, mint egy pörgős fesztiválfilmet, ahol a műsorvezető rengeteg helyszínről bejelentkezik, sürög, forog. Ez egy leíró jellegű fesztivál-film. Körülbelül tíz interjút készítettünk, melyben a meghívott vendégek mesélnek, többek között, az egykori Kővágóörsről és Cseh Tamással való kapcsolatukról.

Nagyon jó érzés volt, hogy  ezek a nagy művészek, milyen közvetlenek voltak velünk és mennyire szeretetteljesen idézték fel emlékeiket. Ezen a fesztiválon ők nem híres festők, színészek, filmrendezők voltak, hanem „szimpla” káli-medencei lakosok, egy a sok közül. Próbáltunk minden beszélgetésnek sajátos közeget teremteni.

Ebben nagy segítségemre volt két fantasztikus operatőr kollégám, Reich László és Zsoldos Balázs.

Ha jól tudom először 26 percesre volt tervezve a film, de végül 52 perces lett. Mi ennek az oka?

Ha őszinte akarok lenni, akkor bevallom, hogy a legeslegelején 52 perc volt a terv, én mondtam, hogy elég lesz a 26 is. Persze már a második nap tudtam, hogy az eredeti verzió lesz mégis a befutó. 

Kinek ajánlja az elkészült filmet? Azoknak akik részesei voltak a fesztiválnak vagy azoknak is, akik nem tudtak eljönni?

Azoknak ajánlom, akik szeretik Cseh Tamást, azoknak, akik szeretnék megismerni a hetvenes-nyolcvanas évek Káli-medencéjét és akik ezt első kézből szeretnék megismerni, azoktól, akik ennek részesei voltak. És legvégül azoknak ajánlom, akik szeretnék megismerni, hogyan lehet egy magas szintű fesztivált létrehozni. 

Mikor láthatja a közönség a filmet?

A filmet szeptember 29-én, 18 óra 30 perces kezdettel tűzi műsorra az M5 csatorna.

Találkozunk Önnel jövőre is a Kőfeszten?

Szeretnék mindenképpen ott lenni a következő Kőfeszten is. Ha úgy alakul, hogy nem kell a fesztiválon dolgoznom, akkor magánszemélyként is el fogok látogatni. Én már nagyon várom.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/83884/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.01.20. 03:20
A Fidesz hatalmas győzelme, a kapcsolati erőszak elharapózása, a polgárőrök modern hazafisága, a királyi család krízise és Eva Longoria dekoratív dekoltázsa hétfői online lapszemlénkben.

Meghalt Philipp Tibor, az Inconnu művészeti csoport egykori tagja

2020.01.19. 15:05
Philipp Tibor a nyolcvanas évek elején csatlakozott az Inconnu Csoporthoz, részt vett a 301 kopjafa kifaragásában, amellyel az ötvenhatos hősöknek állítottak emléket a …

Nyolc halott egy nyugat-csehországi betegotthonban történt tűzesetben

2020.01.19. 14:55
Nyolc ember halt meg vasárnap hajnalban egy nyugat-csehországi betegotthonban keletkezett tűz miatt, heten megsérültek, közülük hárman súlyosan - közölte …

Betiltott, méhgyilkos vegyszert is használhatnak a romániai gazdák

2020.01.19. 12:45
Hiába tiltják az európai szabályzatok az ominózus vegyszer használatát, a romániai gazdák mentesülnek a korlátozás alól.

Teljesen lezárják ma az M1-es autópályát Nagyegyházánál

2020.01.19. 09:05
Teljesen lezárják ma reggel az M1-es autópályát a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között vadkihajtás miatt.

Blogstar kávéház

2020.01.18. 21:45
A néppárti bölcsek ingadozása, a Momentum kommunistásodása, Magyar György titokzatos börtönbiznisze, a családtámogatási rendszer bővülése és Horváth Tamás lebegős szelfije online lapszemlénkben.

Holtestet találtak egy kiégett kazánházban Makón

2020.01.18. 20:50
Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

2020.01.18. 15:20
A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) …

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Kimentettek egy nőt a Dunából Budapestnél

2020.01.18. 11:05
A vízirendészeknek kellett kiemelni egy nőt a Dunából még szombat hajnalban.

Ezeket a cikkeket olvastad már?