Blogolj!

Megsemmisítette a parlamenti ülés felfüggesztését a brit bíróság

Újabb pofont kapott Boris Johnson miniszterelnök. Újabb pofont kapott Boris Johnson miniszterelnök. Többen máris a lemondását követelik.

Mi lesz veled, Johnson, mi lesz veled, Brexit? Fotó: BBC

Törvénysértőnek nyilvánította a londoni parlament ülésszakának lezárását egyhangúlag meghozott, kedden ismertetett jogerős végzésében a brit legfelsőbb bíróság, és ennek alapján semmisnek, meg sem születettnek minősítette az ülésszak lezárásáról hozott döntést.

A határozat, amelyet Lady Brenda Hale, a legfelsőbb bíróság elnöke ismertetett, kimondja, hogy

a parlamenti ülésszak nincsen felfüggesztve, ebből kifolyólag jelenleg is tart.

A döntéssel még nehezebb helyzetbe került a parlamenti többséget korábban már elvesztett Boris Johnson kormányfő, aki a parlament öthetes felfüggesztésének kezdeményezője volt. Azonnali lemondására szólította fel őt a Skót Nemzeti Párt és a walesi párt (Plaid Cymru) parlamenti vezetője is. Szerintük a legfelső bíróság döntése is bizonyítja, hogy Johnson semmibe veszi a jogállamot és a demokratikus berendezkedést.

Távozásra szólította fel a konzervatív párti brit miniszterelnököt Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is.

A BBC egyik elemzője úgy fogalmazott: igazi politikai bomba robbant a döntéssel, hiszen lényegében kimondta, a Brexit jelentette politikai válság közepette a kormányfő törvénytelenül akarta felfüggeszteni az alkotmányos berendezkedés egyik pillérének működését.

John Bercow, az alsóház elnöke a végzés kihirdetése utáni közleményében

az alsóházi ülésszak haladéktalan folytatását kezdeményezte.

Az MTI emlékeztet: az alsóház ülésszaka két hete ért véget, miután Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél a parlamenti ülésszak lezárását és új törvényhozási évad indítását október 14-én.

A keddi legfelsőbb bírósági határozat szerint már az is törvénysértő volt, hogy a kormányfő az uralkodónak az ülésszak lezárását indítványozta, mivel a döntés észszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában.

2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/83931/pics/lead_800x600.jpg
bíróság,Boris Johnson,Brexit,Nagy-Britannia
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-09-24 16:31:24
Az ilyen Boris Johnson nevezetű "gyökkettőkre" - ha úgy jobban tetszik: klinikai esetekre - szokták mondani:
• Kétségtelen, hogy a felmenőid sem voltak észkombájnok, de te aztán kivételesen ostobára sikeredtél !!!
Válaszolok
Suarez jr. 2019-09-24 15:31:09
Tehát az Egybesült Királyságban, állami nagy beosztású vezetők nem ismerik a törvényeket, úgy mint a Király néni vagy a miniszterelnök !! De még a körülöttük téb-láboló tudományos,tanácsadói, tudós slepp sem !! Ezek az angol idióták ugyais világraszóló rendeleteket hoztak --többek között felfüggesztették az Egybesült Angol Királyság parlamentjének működését, üzemeltetését ideiglenes határidőre !!---.........ami a fentiek szerint törvényellenes !!!!! Na most akkor mi van ?? Talán agyalágyultak, csökött agyúak vannak Angliában is hatalmon ??!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Továbbra sincs lélegeztetőgépen Boris Johnson

2020.04.07. 11:15
Bár a brit miniszterelnök az intenzíven fekszik koronavírusos megbetegedése miatt, nincsen akkora baj, hogy ne tudna magától lélegezni.

Orbán Viktor is üzent Boris Johnsonnak

2020.04.07. 04:50
A koronavírusos brit kormányfő hétfőn került az intenzív osztályra.

Intenzívre került Boris Johnson

2020.04.06. 21:30
Ahogy arról mi is beszámoltunk, Boris Johnson vasárnap kórházba került koronavírus miatt, a brit miniszterelnök állapota azóta rosszabbodott, ezért intenzív osztályon ápolják.

Kvótaper: elítélte Magyarországot az uniós bíróság

2020.04.02. 11:40
Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló …

Felháborító, hogy luxuskörülmények között élnek a Szeviép-vezérek!

2020.03.10. 04:40
A Botka László vezette balliberális szegedi önkormányzat „házi kedvenc cége” mintegy 500 vállalkozót nem fizetett ki – emlékeztetett a Fidesz a …

Varga Judit: Vadai hazudik, a kormány dolgozik

2020.02.18. 16:10
Az igazságügyi miniszter szerint Vadai Ágnes” magából indul ki, hiszen amikor ő a Gyurcsány-kormány államtitkára volt, akkor a visszaeső bűnözők az utcán grasszáltak”.

A börtönbizniszről és a bírói botrányról tárgyal a Fidesz-frakció

2020.02.12. 11:40
Rendbe tennék végre azokat az ügyeket, melyek sértik a magyar emberek igazságérzetét.

Szabó Bálint: ki kell borítani végre a szegedi bírósági bilit!

2020.02.08. 06:00
Ha valahol ténylegesen és látványosan sérül a jogállamiság, az egy balliberális polgármester városában, a hozzá kötődő bírósági vezetők és bírók …

Brexit - Elérkezett a kilépés napja

2020.01.31. 10:10
A brit EU-tagság helyi idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Trükkös: Botka beszállítója tárgyalja Botka ügyvédjének büntetőperét

2020.01.16. 10:40
A PestiSrácok.hu újabb elképesztő összeférhetetlenséget bukkant a Szegedi Törvényszéken.

Ezeket a cikkeket olvastad már?