Blogolj!

A ROMÁNIAI MAGYARSÁG JOGSÉRELMEIT ISMERTETTÉK VARSÓBAN

Charlotte

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogokról szóló éves konferenciáján vettek részt egyedüli romániai magyar szervezetként a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat munkatársai Varsóban.

A szeptember 24-i, nemzeti kisebbségek jogsérelmeinek szentelt panelben a szervezet képviselői felszólaltak a romániai kisebbségi oktatás legsürgetőbb problémáiról, illetve írott javaslatokat nyújtottak be nyelvi jogok témában, kiemelve a nemrég elfogadott közigazgatási kódex problémás részeit.

FOtó: OSCE/Maria Kuchma

Oktatás témában külön kitértek az évek óta tartó tankönyvhiány súlyos problémájára, ami negatívan befolyásolja a kisebbségi oktatási rendszerben tanuló diákok, köztük a magyar diákok minőségi oktatáshoz való jogát. Tarthatatlan helyzet, hogy az idei tanév kezdetén is számos tankönyv a közbeszerzési folyamat miatt késik, vagy még csak most fordítják azokat magyarra, gyakorta hibásan. Ennek kapcsán elmondták, fontos, hogy az oktatási reformok bevezetésénél a kompetens állami szervek különös figyelmet szenteljenek a módszertani kérdéseknek, valamint a szükséges erőforrásoknak, illetve időben készüljenek fel az esetleges nehézségekre és dolgozzanak ki megoldásokat ezekre, hiszen a felmerülő problémák mindig aránytalan mértékben érintik a nemzeti kisebbségeket.

A jogvédelmi szolgálat továbbá írott javaslatokat is leadott, amelyekben megfogalmazzák, hogy számos kérdésben a kormány által elfogadott, hatályban lévő közigazgatási kódex visszavesz a magyar közösség nyelvi jogaiból, illetve ellehetetleníti azok bővítését. Hangsúlyozzák, a nyelvi jogokat érintő közpolitikák kidolgozásánál a román államnak figyelembe kell vennie a magyar kisebbség igényeit és javaslatait.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője elmondta, igyekeznek minden lehetőséget megragadni arra, hogy nemzetközi fórumokon is ismertessék a romániai magyarság jogsérelmeit.

„A két legaktuálisabb téma, amely illeszkedik a most zajló konferencia tematikájába a közigazgatási kódex és az kisebbségi oktatás kérdése. Felhívtuk a figyelmet rá, hogy a sürgősségi rendelettel elfogadott új közigazgatási törvénykönyv szinte köszönőviszonyban sincs azzal a tervezettel, amin a parlament bő fél évig dolgozott, és megszerzett jogokat is töröl. Ugyanakkor elfogadhatatlan, hogy a tanügyminisztérium inkompetenciája leginkább a magyar kisdiákokon csapódjon le, hiszen ők azok, akiknek vagy teljesen hibás tankönyvet nyomtatnak, vagy egyáltalán nem is érkezik meg a tanuláshoz elengedhetetlen taneszköz. Nem elég, hogy nagymértékben túlterheltek a diákjaink, még a tanórákhoz szükséges könyveket sem biztosítja megfelelően a minisztérium”— jelentette ki Benkő Erika.

Forrás: Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/83963/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kína idén kimarad a külföldi nyelvtanulási program célországai közül

2020.02.25. 10:30
Ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt - közölte Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért …

Blogstar kávéház

2020.02.25. 03:10
A Fidesz tetemes előnye, a pandémia előszele, a kommunizmus keresztény áldozatai, Köllő Babett szürreális galambfeje és Bordán Lili gólyahíre keddi online lapszemlénkben.

Fidesz: a Gyurcsány-párt ne riogasson a koronavírussal!

2020.02.24. 19:30
A nagyobbik kormánypárt ismét arra figyelmezteti a DK-t és elnökét, hogy a koronavírust ne használja hatalmi céljaihoz.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar

2020.02.24. 18:15
Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára …

Autó hajtott a tömegbe egy német farsangi karneválon

2020.02.24. 16:10
Többen megsérültek, amikor egy autó a tömegbe hajtott egy német kisváros, Volkmarsen farsangi karneválján - írja a helyi sajtó.

Új vezérigazgató a Veszprém EKF élén

2020.02.24. 14:45
Markovits Alíz fő célja, hogy 2023 sikeres és emlékezetes év legyen, amelynek hosszú távú hatása továbbgyűrűzik Veszprém és a Balaton régió fejlődésben.

Földrengés volt Szerencs közelében

2020.02.24. 13:25
Csak kisebb rengés rázta meg a földet Szerencs közelében, a lakosság nem is érzékelte.

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

A kommunizmus áldozataira emlékezik Magyarország

2020.02.24. 06:00
A rendezvénysorozat már hétfőn megkezdődik, a központi programokat kedden tartják.

Fölényes Fidesz-diadal született Harsányban

2020.02.24. 05:50
Közel 70 százalékot kapott a kormánypártok jelöltje a Borsod megyei településen, megsemmisítő vereséget szenvedett a rejtőzködő szivárványkoalíció.

Ezeket a cikkeket olvastad már?