Blogolj!

Rákóczi egy napra bevette Gül Baba türbéjét

Ragnar Volarus

Nem kell semmi rosszra gondolni, nem kell újraírni a történelemkönyveket. Csupán annyi történt, hogy a „Magyar emigráció és a nemzetközi kapcsolatok alakulása Rákóczitól napjainkig” címmel rendeztek konferenciát a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében csütörtökön Budapesten, a Gül Baba Kulturális Központban.

Az egészen lélegzetelállító környezet pedig méltó helyszíne volt az eseménynek, amelyet Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója nyitott meg beszédével, kiemelve, hogy a Rákóczi-emlékév kapcsán Rákóczi korát, az ő történelmi jelentőségét, nemzetközi szerepvállalását kibontva indították a rendezvénysorozatot, amelynek egy tusnádfürdői kerekasztal beszélgetés volt az első-, ez pedig a második állomása.

Gál Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke beszédében kifejtette:

A történelem nem egy statikus állapot, hanem egy dinamikus valami, és a korábban egymással harcoló felek egy későbbi történelmi korban lehetnek akár barátok is, ha vannak közös érdekek és úgy hozza a történelem menete. Erről szól ez a mai nap.

Schőberl Márton a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára is örömét fejezte ki, hogy a Rákóczi emlékév egy igazán méltó megemlékezés a fejedelemről.

Utoljára 1906-ban rendeztek ilyen léptékű megemlékezéseket az országban, amikor a vezérlőfejedelem és harcostársai földi maradványait hazahozták Törökországból és a Kassai Dómban helyezték végső nyugalomra. Rákóczi személye Magyarországon még ma is népszerű. Gondoljunk csak arra, hány olyan famatuzsálem van ma szerte az országban, amelynek árnyékában maga a nagyságos fejedelem pihent meg, és hány meg hány település főutcája viseli az ő nevét. Szabadságküzdelme történelmünk máig ható, példaadó, a nemzeti összetartozást erősítő eleme.

Végül az előadások kezdete előtt Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a konferenciát.

„Istennel a hazáért és a szabadságért” amely három biztos alapot nyújt, de egyik a másik nélkül ingatag. E jelszó a fejedelem megválasztásának 315. évfordulóján sem vesztett aktualitásából.

Az előadók közül elsőként Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete beszélt a török-magyar kapcsolatokról az emigráció  idejétől napjainkig, majd Dr. Tóth Ferenc, az MTA tudományos tanácsadója a Rákóczi-emigráció jelentőségéről a történelemben és az emlékezetben tartotta meg előadását. Rákóczi Rodostójáról Dr. Seres István turkológus mesélt a jelenlévőknek, az ifjú Rákóczi csehországi tanulóéveiről pedig Dr. Szvitek Róbert József történészmúzeológus tartott előadást.

A programot egy kerekasztal beszélgetés zárta „A magyar emigráció 300 év távlatából” címmel, Kövecsi-oláh Péter turkológus moderálásával.

Összegzésképpen pedig kijelenthetjük, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem emigrációja kapcsán a konferencia neves előadói hűen felidézték a különböző történelmi korokban emigrációba kényszerült nagyjaink életét, tevékenységét és hatásukat a nemzetközi viszonyok alakulására. Valahogy így kell emlékezni történelmünk kiemelkedő személyiségeire. Helyszínként pedig Gül Baba türbéje csak emelt az amúgy is ünnepi hangulaton.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/84001/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kína idén kimarad a külföldi nyelvtanulási program célországai közül

2020.02.25. 10:30
Ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt - közölte Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért …

Blogstar kávéház

2020.02.25. 03:10
A Fidesz tetemes előnye, a pandémia előszele, a kommunizmus keresztény áldozatai, Köllő Babett szürreális galambfeje és Bordán Lili gólyahíre keddi online lapszemlénkben.

Fidesz: a Gyurcsány-párt ne riogasson a koronavírussal!

2020.02.24. 19:30
A nagyobbik kormánypárt ismét arra figyelmezteti a DK-t és elnökét, hogy a koronavírust ne használja hatalmi céljaihoz.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar

2020.02.24. 18:15
Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára …

Autó hajtott a tömegbe egy német farsangi karneválon

2020.02.24. 16:10
Többen megsérültek, amikor egy autó a tömegbe hajtott egy német kisváros, Volkmarsen farsangi karneválján - írja a helyi sajtó.

Új vezérigazgató a Veszprém EKF élén

2020.02.24. 14:45
Markovits Alíz fő célja, hogy 2023 sikeres és emlékezetes év legyen, amelynek hosszú távú hatása továbbgyűrűzik Veszprém és a Balaton régió fejlődésben.

Földrengés volt Szerencs közelében

2020.02.24. 13:25
Csak kisebb rengés rázta meg a földet Szerencs közelében, a lakosság nem is érzékelte.

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

A kommunizmus áldozataira emlékezik Magyarország

2020.02.24. 06:00
A rendezvénysorozat már hétfőn megkezdődik, a központi programokat kedden tartják.

Fölényes Fidesz-diadal született Harsányban

2020.02.24. 05:50
Közel 70 százalékot kapott a kormánypártok jelöltje a Borsod megyei településen, megsemmisítő vereséget szenvedett a rejtőzködő szivárványkoalíció.

Ezeket a cikkeket olvastad már?