Blogolj!

Rákóczi egy napra bevette Gül Baba türbéjét

Ragnar Volarus

Nem kell semmi rosszra gondolni, nem kell újraírni a történelemkönyveket. Csupán annyi történt, hogy a „Magyar emigráció és a nemzetközi kapcsolatok alakulása Rákóczitól napjainkig” címmel rendeztek konferenciát a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében csütörtökön Budapesten, a Gül Baba Kulturális Központban.

Az egészen lélegzetelállító környezet pedig méltó helyszíne volt az eseménynek, amelyet Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója nyitott meg beszédével, kiemelve, hogy a Rákóczi-emlékév kapcsán Rákóczi korát, az ő történelmi jelentőségét, nemzetközi szerepvállalását kibontva indították a rendezvénysorozatot, amelynek egy tusnádfürdői kerekasztal beszélgetés volt az első-, ez pedig a második állomása.

Gál Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke beszédében kifejtette:

A történelem nem egy statikus állapot, hanem egy dinamikus valami, és a korábban egymással harcoló felek egy későbbi történelmi korban lehetnek akár barátok is, ha vannak közös érdekek és úgy hozza a történelem menete. Erről szól ez a mai nap.

Schőberl Márton a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára is örömét fejezte ki, hogy a Rákóczi emlékév egy igazán méltó megemlékezés a fejedelemről.

Utoljára 1906-ban rendeztek ilyen léptékű megemlékezéseket az országban, amikor a vezérlőfejedelem és harcostársai földi maradványait hazahozták Törökországból és a Kassai Dómban helyezték végső nyugalomra. Rákóczi személye Magyarországon még ma is népszerű. Gondoljunk csak arra, hány olyan famatuzsálem van ma szerte az országban, amelynek árnyékában maga a nagyságos fejedelem pihent meg, és hány meg hány település főutcája viseli az ő nevét. Szabadságküzdelme történelmünk máig ható, példaadó, a nemzeti összetartozást erősítő eleme.

Végül az előadások kezdete előtt Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a konferenciát.

„Istennel a hazáért és a szabadságért” amely három biztos alapot nyújt, de egyik a másik nélkül ingatag. E jelszó a fejedelem megválasztásának 315. évfordulóján sem vesztett aktualitásából.

Az előadók közül elsőként Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete beszélt a török-magyar kapcsolatokról az emigráció  idejétől napjainkig, majd Dr. Tóth Ferenc, az MTA tudományos tanácsadója a Rákóczi-emigráció jelentőségéről a történelemben és az emlékezetben tartotta meg előadását. Rákóczi Rodostójáról Dr. Seres István turkológus mesélt a jelenlévőknek, az ifjú Rákóczi csehországi tanulóéveiről pedig Dr. Szvitek Róbert József történészmúzeológus tartott előadást.

A programot egy kerekasztal beszélgetés zárta „A magyar emigráció 300 év távlatából” címmel, Kövecsi-oláh Péter turkológus moderálásával.

Összegzésképpen pedig kijelenthetjük, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem emigrációja kapcsán a konferencia neves előadói hűen felidézték a különböző történelmi korokban emigrációba kényszerült nagyjaink életét, tevékenységét és hatásukat a nemzetközi viszonyok alakulására. Valahogy így kell emlékezni történelmünk kiemelkedő személyiségeire. Helyszínként pedig Gül Baba türbéje csak emelt az amúgy is ünnepi hangulaton.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/84001/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hasznos tippek, hogy elkerüljük a dugókat hétvégenként az M7-esen

2020.07.16. 13:25
Aki az utóbbi hetekben péntek délután vagy szombat délelőtt a Velencei tavat vagy a Balatont próbálta megközelíteni az M7-es autópályán, az tapasztalhatta, …

Elmaradnak a Szent István napi-rendezvények

2020.07.16. 10:25
Idén nem lesz tűzijáték augusztus 20-án Budapesten, elmarad a légi parádé és minden nagy tömeget vonzó rendezvény is - erről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a …

Szijjártó: A magyar vállalatoknak érdemes lesz megjelenniük Üzbegisztánban

2020.07.16. 09:45
Szijjártó Péter közösségi oldalán számolt be jelenleg zajló üzbegisztáni tárgyalásairól.

Nem feltétlenül jelent karantént a sárga és piros jelzés

2020.07.16. 09:00
Fontos módosítása jelent meg a Magyar Közlönyben a járványügyi készültségi időszak utazási korlátaira vonatkozó kormányrendeletnek.

16 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nincs újabb elhunyt

2020.07.16. 08:45
16 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4279 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Blogstar kávéház

2020.07.16. 05:20
Vona Gábor helyezkedése, a balliberális összefogás stupiditása, Európa migrációs felfrissítése, a koronavírus politikai kockázata és Kovács Patrícia mesés szexjelenete csütörtöki online lapszemlénkben.

Távozik a Volánbusz elnök-vezérigazgatója

2020.07.15. 14:25
Távozik a Volánbusz Zrt. éléről Dávid Ilona - olvasható a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményében.

Ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök

2020.07.15. 11:25
Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre. Feladatuk az intézmények belső rendjének fenntartása lesz.

5 fővel emelkedett a hazai koronavírus-fertőzöttek száma

2020.07.15. 08:55
5 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4263 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Éjféltől életbe léptek a beutazási korlátozások

2020.07.15. 07:25
Hatályba léptek a koronavírus külföldről történő behurcolásának veszélye miatt elrendelt beutazási korlátozások, szerdától zöld, sárga és vörös jelzésű országok is vannak …

Ezeket a cikkeket olvastad már?