Blogolj!

Rákóczi egy napra bevette Gül Baba türbéjét

Ragnar Volarus

Nem kell semmi rosszra gondolni, nem kell újraírni a történelemkönyveket. Csupán annyi történt, hogy a „Magyar emigráció és a nemzetközi kapcsolatok alakulása Rákóczitól napjainkig” címmel rendeztek konferenciát a II. Rákóczi Ferenc-emlékév keretében csütörtökön Budapesten, a Gül Baba Kulturális Központban.

Az egészen lélegzetelállító környezet pedig méltó helyszíne volt az eseménynek, amelyet Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója nyitott meg beszédével, kiemelve, hogy a Rákóczi-emlékév kapcsán Rákóczi korát, az ő történelmi jelentőségét, nemzetközi szerepvállalását kibontva indították a rendezvénysorozatot, amelynek egy tusnádfürdői kerekasztal beszélgetés volt az első-, ez pedig a második állomása.

Gál Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke beszédében kifejtette:

A történelem nem egy statikus állapot, hanem egy dinamikus valami, és a korábban egymással harcoló felek egy későbbi történelmi korban lehetnek akár barátok is, ha vannak közös érdekek és úgy hozza a történelem menete. Erről szól ez a mai nap.

Schőberl Márton a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára is örömét fejezte ki, hogy a Rákóczi emlékév egy igazán méltó megemlékezés a fejedelemről.

Utoljára 1906-ban rendeztek ilyen léptékű megemlékezéseket az országban, amikor a vezérlőfejedelem és harcostársai földi maradványait hazahozták Törökországból és a Kassai Dómban helyezték végső nyugalomra. Rákóczi személye Magyarországon még ma is népszerű. Gondoljunk csak arra, hány olyan famatuzsálem van ma szerte az országban, amelynek árnyékában maga a nagyságos fejedelem pihent meg, és hány meg hány település főutcája viseli az ő nevét. Szabadságküzdelme történelmünk máig ható, példaadó, a nemzeti összetartozást erősítő eleme.

Végül az előadások kezdete előtt Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a konferenciát.

„Istennel a hazáért és a szabadságért” amely három biztos alapot nyújt, de egyik a másik nélkül ingatag. E jelszó a fejedelem megválasztásának 315. évfordulóján sem vesztett aktualitásából.

Az előadók közül elsőként Ahmet Akif Oktay, Törökország budapesti nagykövete beszélt a török-magyar kapcsolatokról az emigráció  idejétől napjainkig, majd Dr. Tóth Ferenc, az MTA tudományos tanácsadója a Rákóczi-emigráció jelentőségéről a történelemben és az emlékezetben tartotta meg előadását. Rákóczi Rodostójáról Dr. Seres István turkológus mesélt a jelenlévőknek, az ifjú Rákóczi csehországi tanulóéveiről pedig Dr. Szvitek Róbert József történészmúzeológus tartott előadást.

A programot egy kerekasztal beszélgetés zárta „A magyar emigráció 300 év távlatából” címmel, Kövecsi-oláh Péter turkológus moderálásával.

Összegzésképpen pedig kijelenthetjük, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem emigrációja kapcsán a konferencia neves előadói hűen felidézték a különböző történelmi korokban emigrációba kényszerült nagyjaink életét, tevékenységét és hatásukat a nemzetközi viszonyok alakulására. Valahogy így kell emlékezni történelmünk kiemelkedő személyiségeire. Helyszínként pedig Gül Baba türbéje csak emelt az amúgy is ünnepi hangulaton.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/84001/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Elhunyt Török József egyháztörténész, a máltai lovagrend káplánja

2020.01.24. 18:15
A hit elkötelezett védelmezője életének 74., papságának 45. évében méltósággal viselt súlyos betegség után 2020. január 24-én tért meg …

Lövöldözés Németországban – több halálos áldozat is van

2020.01.24. 14:55
Többen meghaltak és megsérültek, amikor egy férfi tüzet nyitott pénteken a németországi Rot am See-ben. A háttérben családi tragédia áll.

Bármit hazudik az ellenzék, a Liget egyre zöldebb

2020.01.24. 09:15
További ötezer négyzetméterrel nő a zöldfelület a betonutak rovására a Városligetben, ahol 2019 végén 124 új ligethonos fát is elültettek a Liget Budapest projekt keretében, később pedig …

Debrecen tárt karokkal várja az új természettudományi múzeumot

2020.01.24. 05:15
Egyúttal visszautasítja Karácsony vádaskodását, miszerint tragikus lenne a múzeum odaköltöztetése.

Blogstar kávéház

2020.01.24. 04:25
A Soros-hálózat tetten ért manipulációja, az Európai Néppárt liberális fordulata, a V4-ek jobboldalisága, a stressz felfoghatatlan rombolása és Rubint Réka drámai menekülése pénteki online lapszemlénkben.

Varga Ivett lesz a BKK vezérigazgatója

2020.01.23. 13:05
Először fordul elő Budapest történetében, hogy női vezetője lesz a főváros közlekedési vállalatának.

Húzza az időt az Európai Néppárt, továbbra is függőben a Fidesz sorsa

2020.01.23. 10:35
Nem tudott egyezségre jutni az EPP által felállított "bölcsek tanácsa" a Fidesz pártcsaládon belüli jövőjével kapcsolatban, ezért a …

Hét településen tartanak időközi választást vasárnap

2020.01.23. 08:10
Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket …

Blogstar kávéház

2020.01.23. 03:00
A BKV elkendőzött trükközése, a néppárti bölcsek salamoni döntése, Karácsony karácsonyi magyarázkodása, az influenza támadása és Tatár Csilla szexi kötődése csütörtöki online lapszemlénkben.

B. Élthes Eszter: nem volt méltó Bessenyeihez a vásárhelyi önkormányzat eljárása

2020.01.22. 15:35
A színészóriás özvegye, B. Élthes Eszter szerint a Rákosi-korszakot idézi, ahogyan a vásárhelyi önkormányzat előzetesen …

Ezeket a cikkeket olvastad már?