Blogolj!

Félelmetes az északír abortusztörvény

Kecskés István

Döbbenetes szabályozás: a 28. hét után is végrehajtható abortusz az északíreknél. Az új szabályozás részletei is elképesztőek. 

A 777blog.hu oldal járt utána ennek a hihetetlen törvénynek, amit még a nyáron hoztak meg Londonban. Azért ott, mert Belfastban jelnelg nincs parlament, mert 2017-ben a pártok nem tudtak megegyezni egymással, így a törvényhozást az Egyesült Királyság fővárosába vonták. Ha már: akkor be kell látni, hogy az Egyesült Királyság ebben a tekintetben is nagyon fura hely: a többi részén valóban a 24. hétig legális az abortusz az 1967-es abortusztörvény szerint. Észak-Írországra viszont nem ezt a jogszabályt terjesztették ki! (Bár erre korábban, 2008-ban tettek sikertelen kísérletet.) Tehát az északírek nem akarták ezt a szabályozást, de most kaptak a nyakukba egy durvábbat… Sőt Észak-Írországban törvény szabályozta a magzati élet védelmét is!

Mostantól bármilyen indokkal legális az abortusz a 28. hétig az északíreknél. Vagyis, ha az anya nem akarja megszülni a gyereket, akiről kiderül, hogy bérmiféle fogyatékossága van, vagy éppen nem akart lányt/fiút esetleg ikreket, akkor elvehetik a gyereket. És már hallom is, hogy a fogyatékos gyerek születése milyen aggályokat vet fel. 28 hetesen már ő is él és legjobb tudomásom szerint egyetlen fogyatékost sem szokás megölni az utcán azért, mert beteg. 

Nézzük miről is szól az új északír törvény konkrétan: 

A törvény 1. bekezdése arról rendelkezik, hogy az államtitkárnak biztosítania kell az ENSZ CEDAW (A nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések minden formájának kiküszöböléséről szóló) egyezmény betartását vizsgáló jelentés 85. és 86. bekezdésben foglalt javaslatainak végrehajtását. Ez a jelentés teljesen tévesen a nő szexuális és reproduktív jogai közé sorolja az abortuszt. A javaslatai között szerepel többek között a magzati életet védő jogszabályok törlése, de pl. egy olyan stratégia elfogadása is, amely olyan nemi alapú sztereotípiák ellen harcol, melyek a nők elsődleges szerepét az anyaságban látják.

A 2. bekezdés hatályon kívül helyezi  az 1861. évi, személy elleni bűncselekményekről szóló törvény (abortusz megkísérléséről szóló) 58-as és 59-es pontjait. Ezek azok a pontok, melyek eddig a születendő életet védték.

A 3. bekezdés kimondja, hogy Észak-Írország törvényei alapján nem lehet nyomozást végezni, és büntetőeljárást indítani vagy folytatni bűncselekményként tekintve a fenti (58-as és 59-es) szakaszok alá tartozó cselekményekre.

A 4. bekezdés szerint az államtitkárnak rendeletekkel kell meghoznia minden olyan észak-írországi törvényváltoztatást, melyet szükségesnek és megfelelőnek talál az 1-es bekezdés betartása céljából.

A 4. bekezdés szerinti rendeletekben kell rendelkezni az abortuszok észak-írországi szabályozásáról, ideértve az abortuszok körülményeit is.

A 4. bekezdés szerinti rendeleteket úgy kell meghozni, hogy azok 2020. március 31-ig hatályba lépjenek.

Az államtitkárnak haladék nélkül végre kell hajtani az e szakasz által kivetett kötelezettségeket, felismerve azok fontosságát Észak-Írországban, az Észak-Írországban élő nők emberi jogainak védelme szempontjából.

Az államtitkár rendeletekkel bármilyen rendelkezést hozhat, amely számára megfelelő a 2-es és 3-mas bekezdésekre tekintettel.

Az e szakasz szerinti rendeletek bármilyen rendelkezést előírhatnak egy Észak-Írország Közgyűlése által hozott törvény által.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/84894/pics/lead_800x600.jpeg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.08.12. 04:25
A Soros-szervezetek budapesti balhézása, a baloldal bikaharca, Karácsony Gergely előremenekülése, az infláció berobbanása és Tóth Andi olaszos szakítása szerdai online lapszemlénkben.

Kidöntött fákat, elárasztott pincéket hagyott maga mögött a vihar

2020.08.11. 21:05
Kidőlt fák és a hirtelen lehullott sok eső miatt is kérték a tűzoltók segítségét a keddi zivataros idő következtében - közölte az Országos …

Tizenöttel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.08.11. 10:00
Tizenöttel, 4746-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, újabb elhunyt nincs - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.

A Balatoni Szövetség szerint nem kell népszavazás a Balatonról

2020.08.11. 07:50
Lombár Gábor, az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, a tóparti város polgármestereivel egyeztetve állásfoglalást adott ki a …

Blogstar kávéház

2020.08.11. 05:05
Az egyetemek veszélyes makacssága, a Momentum terézvárosi rombolása, Chicago erőszakos pusztítása, az autóipar megreccsenése és Görög Zita borzalmas élménye keddi online lapszemlénkben.

Újabb 35 fertőzöttet regisztráltak itthon, hárman elhunytak

2020.08.10. 09:55
Ezzel 4731 főre nőtt hazánkban a betegek száma. Eddig összesen 605-en hunytak el, de 3525-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.08.10. 04:45
A nyugati civilizáció halála, az európaiak lappangó cigányellenessége, a baloldal képmutatása, a magyarok dugimilliárdjai és Eszenyi Enikő eltűnése hétfői online lapszemlénkben.

30 fokos hőség és záporok – Ilyen időjárásra számíthatunk

2020.08.09. 17:05
Jó hír a nyár szerelemeseinek, hogy jövő héten is tartani a fog a hőség, főleg 30 Celsius-fok körüli maximumokra számíthatunk majd. Azonban nem árt majd résen …

Halálos buszbaleset történt az M5-ös autópályán

2020.08.09. 10:55
Egy ember meghalt, további 34 pedig megsérült, amikor egy lengyel autóbusz felborult az M5-ös autópályán Kiskunfélegyházánál.

43 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

2020.08.09. 10:00
43 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4696 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Ezeket a cikkeket olvastad már?