Blogolj!

Félelmetes az északír abortusztörvény

Kecskés István

Döbbenetes szabályozás: a 28. hét után is végrehajtható abortusz az északíreknél. Az új szabályozás részletei is elképesztőek. 

A 777blog.hu oldal járt utána ennek a hihetetlen törvénynek, amit még a nyáron hoztak meg Londonban. Azért ott, mert Belfastban jelnelg nincs parlament, mert 2017-ben a pártok nem tudtak megegyezni egymással, így a törvényhozást az Egyesült Királyság fővárosába vonták. Ha már: akkor be kell látni, hogy az Egyesült Királyság ebben a tekintetben is nagyon fura hely: a többi részén valóban a 24. hétig legális az abortusz az 1967-es abortusztörvény szerint. Észak-Írországra viszont nem ezt a jogszabályt terjesztették ki! (Bár erre korábban, 2008-ban tettek sikertelen kísérletet.) Tehát az északírek nem akarták ezt a szabályozást, de most kaptak a nyakukba egy durvábbat… Sőt Észak-Írországban törvény szabályozta a magzati élet védelmét is!

Mostantól bármilyen indokkal legális az abortusz a 28. hétig az északíreknél. Vagyis, ha az anya nem akarja megszülni a gyereket, akiről kiderül, hogy bérmiféle fogyatékossága van, vagy éppen nem akart lányt/fiút esetleg ikreket, akkor elvehetik a gyereket. És már hallom is, hogy a fogyatékos gyerek születése milyen aggályokat vet fel. 28 hetesen már ő is él és legjobb tudomásom szerint egyetlen fogyatékost sem szokás megölni az utcán azért, mert beteg. 

Nézzük miről is szól az új északír törvény konkrétan: 

A törvény 1. bekezdése arról rendelkezik, hogy az államtitkárnak biztosítania kell az ENSZ CEDAW (A nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések minden formájának kiküszöböléséről szóló) egyezmény betartását vizsgáló jelentés 85. és 86. bekezdésben foglalt javaslatainak végrehajtását. Ez a jelentés teljesen tévesen a nő szexuális és reproduktív jogai közé sorolja az abortuszt. A javaslatai között szerepel többek között a magzati életet védő jogszabályok törlése, de pl. egy olyan stratégia elfogadása is, amely olyan nemi alapú sztereotípiák ellen harcol, melyek a nők elsődleges szerepét az anyaságban látják.

A 2. bekezdés hatályon kívül helyezi  az 1861. évi, személy elleni bűncselekményekről szóló törvény (abortusz megkísérléséről szóló) 58-as és 59-es pontjait. Ezek azok a pontok, melyek eddig a születendő életet védték.

A 3. bekezdés kimondja, hogy Észak-Írország törvényei alapján nem lehet nyomozást végezni, és büntetőeljárást indítani vagy folytatni bűncselekményként tekintve a fenti (58-as és 59-es) szakaszok alá tartozó cselekményekre.

A 4. bekezdés szerint az államtitkárnak rendeletekkel kell meghoznia minden olyan észak-írországi törvényváltoztatást, melyet szükségesnek és megfelelőnek talál az 1-es bekezdés betartása céljából.

A 4. bekezdés szerinti rendeletekben kell rendelkezni az abortuszok észak-írországi szabályozásáról, ideértve az abortuszok körülményeit is.

A 4. bekezdés szerinti rendeleteket úgy kell meghozni, hogy azok 2020. március 31-ig hatályba lépjenek.

Az államtitkárnak haladék nélkül végre kell hajtani az e szakasz által kivetett kötelezettségeket, felismerve azok fontosságát Észak-Írországban, az Észak-Írországban élő nők emberi jogainak védelme szempontjából.

Az államtitkár rendeletekkel bármilyen rendelkezést hozhat, amely számára megfelelő a 2-es és 3-mas bekezdésekre tekintettel.

Az e szakasz szerinti rendeletek bármilyen rendelkezést előírhatnak egy Észak-Írország Közgyűlése által hozott törvény által.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/84894/pics/lead_800x600.jpeg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Bármit hazudik az ellenzék, a Liget egyre zöldebb

2020.01.24. 09:15
További ötezer négyzetméterrel nő a zöldfelület a betonutak rovására a Városligetben, ahol 2019 végén 124 új ligethonos fát is elültettek a Liget Budapest projekt keretében, később pedig …

Debrecen tárt karokkal várja az új természettudományi múzeumot

2020.01.24. 05:15
Egyúttal visszautasítja Karácsony vádaskodását, miszerint tragikus lenne a múzeum odaköltöztetése.

Blogstar kávéház

2020.01.24. 04:25
A Soros-hálózat tetten ért manipulációja, az Európai Néppárt liberális fordulata, a V4-ek jobboldalisága, a stressz felfoghatatlan rombolása és Rubint Réka drámai menekülése pénteki online lapszemlénkben.

Varga Ivett lesz a BKK vezérigazgatója

2020.01.23. 13:05
Először fordul elő Budapest történetében, hogy női vezetője lesz a főváros közlekedési vállalatának.

Húzza az időt az Európai Néppárt, továbbra is függőben a Fidesz sorsa

2020.01.23. 10:35
Nem tudott egyezségre jutni az EPP által felállított "bölcsek tanácsa" a Fidesz pártcsaládon belüli jövőjével kapcsolatban, ezért a …

Hét településen tartanak időközi választást vasárnap

2020.01.23. 08:10
Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket …

Blogstar kávéház

2020.01.23. 03:00
A BKV elkendőzött trükközése, a néppárti bölcsek salamoni döntése, Karácsony karácsonyi magyarázkodása, az influenza támadása és Tatár Csilla szexi kötődése csütörtöki online lapszemlénkben.

B. Élthes Eszter: nem volt méltó Bessenyeihez a vásárhelyi önkormányzat eljárása

2020.01.22. 15:35
A színészóriás özvegye, B. Élthes Eszter szerint a Rákosi-korszakot idézi, ahogyan a vásárhelyi önkormányzat előzetesen …

10 milliárdos beruházás a hévízi repülőtéren - nemsokára akár Londonba is repülhetünk

2020.01.22. 10:40
Idén több fontos beruházás is elindul a Hévíz-Balaton Airporton. Ezek összértéke meghaladja a 10 milliárd forintot.

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

2020.01.22. 07:15
Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett …

Ezeket a cikkeket olvastad már?