Blogolj!

Félelmetes az északír abortusztörvény

Kecskés István

Döbbenetes szabályozás: a 28. hét után is végrehajtható abortusz az északíreknél. Az új szabályozás részletei is elképesztőek. 

A 777blog.hu oldal járt utána ennek a hihetetlen törvénynek, amit még a nyáron hoztak meg Londonban. Azért ott, mert Belfastban jelnelg nincs parlament, mert 2017-ben a pártok nem tudtak megegyezni egymással, így a törvényhozást az Egyesült Királyság fővárosába vonták. Ha már: akkor be kell látni, hogy az Egyesült Királyság ebben a tekintetben is nagyon fura hely: a többi részén valóban a 24. hétig legális az abortusz az 1967-es abortusztörvény szerint. Észak-Írországra viszont nem ezt a jogszabályt terjesztették ki! (Bár erre korábban, 2008-ban tettek sikertelen kísérletet.) Tehát az északírek nem akarták ezt a szabályozást, de most kaptak a nyakukba egy durvábbat… Sőt Észak-Írországban törvény szabályozta a magzati élet védelmét is!

Mostantól bármilyen indokkal legális az abortusz a 28. hétig az északíreknél. Vagyis, ha az anya nem akarja megszülni a gyereket, akiről kiderül, hogy bérmiféle fogyatékossága van, vagy éppen nem akart lányt/fiút esetleg ikreket, akkor elvehetik a gyereket. És már hallom is, hogy a fogyatékos gyerek születése milyen aggályokat vet fel. 28 hetesen már ő is él és legjobb tudomásom szerint egyetlen fogyatékost sem szokás megölni az utcán azért, mert beteg. 

Nézzük miről is szól az új északír törvény konkrétan: 

A törvény 1. bekezdése arról rendelkezik, hogy az államtitkárnak biztosítania kell az ENSZ CEDAW (A nőkkel szemben alkalmazott hátrányos megkülönböztetések minden formájának kiküszöböléséről szóló) egyezmény betartását vizsgáló jelentés 85. és 86. bekezdésben foglalt javaslatainak végrehajtását. Ez a jelentés teljesen tévesen a nő szexuális és reproduktív jogai közé sorolja az abortuszt. A javaslatai között szerepel többek között a magzati életet védő jogszabályok törlése, de pl. egy olyan stratégia elfogadása is, amely olyan nemi alapú sztereotípiák ellen harcol, melyek a nők elsődleges szerepét az anyaságban látják.

A 2. bekezdés hatályon kívül helyezi  az 1861. évi, személy elleni bűncselekményekről szóló törvény (abortusz megkísérléséről szóló) 58-as és 59-es pontjait. Ezek azok a pontok, melyek eddig a születendő életet védték.

A 3. bekezdés kimondja, hogy Észak-Írország törvényei alapján nem lehet nyomozást végezni, és büntetőeljárást indítani vagy folytatni bűncselekményként tekintve a fenti (58-as és 59-es) szakaszok alá tartozó cselekményekre.

A 4. bekezdés szerint az államtitkárnak rendeletekkel kell meghoznia minden olyan észak-írországi törvényváltoztatást, melyet szükségesnek és megfelelőnek talál az 1-es bekezdés betartása céljából.

A 4. bekezdés szerinti rendeletekben kell rendelkezni az abortuszok észak-írországi szabályozásáról, ideértve az abortuszok körülményeit is.

A 4. bekezdés szerinti rendeleteket úgy kell meghozni, hogy azok 2020. március 31-ig hatályba lépjenek.

Az államtitkárnak haladék nélkül végre kell hajtani az e szakasz által kivetett kötelezettségeket, felismerve azok fontosságát Észak-Írországban, az Észak-Írországban élő nők emberi jogainak védelme szempontjából.

Az államtitkár rendeletekkel bármilyen rendelkezést hozhat, amely számára megfelelő a 2-es és 3-mas bekezdésekre tekintettel.

Az e szakasz szerinti rendeletek bármilyen rendelkezést előírhatnak egy Észak-Írország Közgyűlése által hozott törvény által.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/84894/pics/lead_800x600.jpeg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.11.18. 05:15
A háborús bűnök eltussolása, az érdekkoalíció hatalomvágya, a honi balliberálisok magyarellenessége, a karácsony kopogtatása és Csűrös Karola fájdalmas szerelme hétfői online lapszemlénkben.

130 éve született Tildy Zoltán

2019.11.18. 00:00
Százharminc éve, 1889. november 18-án született Tildy Zoltán református lelkész, kisgazdapárti politikus, 1946 és 1948 között Magyarország köztársasági elnöke.

Lelőttek egy illegális bevándorlót a rendőrök

2019.11.17. 20:40
A horvát rendőrök lőttek le egy migránst. A szlovén-horvát határ közelében, intézkedés közben lőtték meg a férfit, aki életveszélyes állapotban van.

Fokozott rendőri ellenőrzés kezdődik kedden

2019.11.17. 19:35
A téli átállással kapcsolatos fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek - közölte az Innovációs és Technológiai …

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Orbán Viktor: Közép-Európa a kontinens jövője

2019.11.17. 15:55
Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, …

Levonulóban a borsodi árvíz

2019.11.17. 12:15
A Sajó folyamatosan visszahúzódik a mederébe, így nincs már lezárt közlekedési útvonal Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Ezeket a cikkeket olvastad már?