Blogolj!

Böjte Csaba és a betonon döngető BMW-k

Kecskés István

A székelyföldi szerzetes egészen új irányból fogta meg a környezetvédelem kérdését.

A Nagyváradi Magyar Diákszövetség által szervezett „Környezetvédelem és kereszténység” című előadáson  szólalt fel Böjte Csaba, aki szerint környezetünk védelme nem csupán külsőségekből áll, hanem ez tulajdonképpen mentális kérdés is.

A kereszténység az öröm vallása, az evangélium hirdetése az örömhír hirdetése. Az embert a vágyai mozgatják, azonban ha a gonosz lélek által felkínált örömök után nyújtjuk ki a kezünket, akkor biztosan nem leszünk boldogok, és nem is lesz fenntartható ez a világ. Ha megnézzük a mai világot, a fogyasztás, a birtoklás, a hatalom a boldogság-forrásoknak netovábbja. De legyünk teljesen őszinték: ha mindenki egy-egy nagy BMW-vel akar döngetni az aszfalton, akkor le kell betonozni mindent, és nem lesz elég a Föld

 – jegyezte meg.

Csaba testvér a „fenntartható örömökről” beszélt, amelyekből mindenkinek juthat, vagyis az Isten iránti szeretet, a létezés, a jó cselekedet, a bölcsesség, a szépben való gyönyörködé, vagy az alkotás öröme.

Úgy vagyunk teremtve, hogy mindannyian vágyunk a végtelen jóságra, a végtelen szépségre, a végtelen bölcsesség, a végtelen igazság után. Ezt a szomjúságunkat magunkkal hordozzuk, és hogyha nem találom meg a teremtő Istenemben ezt a boldogságomat, akkor másban keresem, feleségemtől, gyermekemtől, focicsapatomtól, népemtől várom el, hogy boldoggá tegyen, az lesz az én »Istenem«. Nemcsak az aranyborjúból lehet bálványt faragni, hanem szeretteinkből is” 

– folytatta a szerzetes.

Böjte Csaba azt is elárulta, hogy szerinte mi az egészben a titok. 

„Ha szeretnénk jobbá tenni a világot, álljunk neki, és tegyük magunkat jobbá”

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/86048/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Koronavírus: A Budapest Airport felkészült a rendkívüli hatósági intézkedésekre

2020.01.28. 20:00
A Budapest Airport felkészült arra, ha a magyar hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetnek be a Liszt Ferenc-repülőtéren - …

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztérium

2020.01.28. 12:40
A röszkei események után a Belügyminisztériumban összeült a Migrációs Munkacsoport koordinációs ülése, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Szakértő: A migránsok tudják, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a határon

2020.01.28. 10:40
Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli …

Megpróbálták áttörni a kerítést Röszkénél a migránsok - Figyelmeztető lövések adtak le

2020.01.28. 07:55
Csoportosan próbáltak meg áttörni a kerítésen illegális bevándorlók a déli határnál, Röszkénél. A …

Koronavírus - Száz fölé emelkedett a halottak száma Kínában

2020.01.28. 07:35
Az orvosok versenyt futnak az idővel: újabb 25 beteg vesztette életét Kínában hétfő estig koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt, ezzel a ragály halottainak száma egy …

Blogstar kávéház

2020.01.28. 04:55
Varju László koncepciós rabosítása, a Jobbik szánalmas hallgatása, a balliberálisok hazaárulása, Botkáék korrupciója és Szabó Zsófi rejtélyes eltűnése keddi online lapszemlénkben.

Orbán Viktor megkoszorúzta Kaczynski síremlékét

2020.01.27. 14:50
Majd az Auschwitz-Birkenau német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen vesz részt.

A hétvégén sem állt le a migránsroham

2020.01.27. 06:30
Több mint százhúsz határsértőt kellett lekapcsolni.

Patakon is leverte a Fidesz az ellenzéket

2020.01.27. 05:55
Nemcsak Győrben, hanem Nógrád megyében is kormánypárti siker született vasárnap. Az októberi „döntetlen” után a Fidesz jelöltjének szavaztak bizalmat Patakon.

Dézsi: Győr nem lett ellenzéki bástya

2020.01.27. 05:50
Az új fideszes polgármester azt ígéri, kinyitják a városházát, egyeztetnek az emberekkel, civil szervezettekkel, kamarákkal a város fejlesztéséről.

Ezeket a cikkeket olvastad már?