Blogolj!

Meghalt Horváth János, a parlament korábbi korelnöke

A legendás politikus halálhírét családja közölte. A közgazdász, később nemzetgyűlési, majd országgyűlési képviselő 98 évet élt.

Fotó: gondola.hu

Horváth János 1921-ben született Cecén, majd közgazdasági tanulmányokat folytatott. 1945 és 1947 között a kisgazda párt nemzetgyűlési képviselőjeként, 1998 és 2014 között a Fidesz országgyűlési képviselőjeként dolgozott, 2003-tól pedig a parlament korelnöke volt.

1944-ben részt vett a Magyar Nemzeti Függetlenségi mozgalomban, ezért halálra ítélték, de a börtönből sikerült megszöknie. 1947-ben a Magyar Közösség-ügyben koholt vádak alapján ismét letartóztatták és négyévi kényszermunkára ítélték, parlamenti és törvényhatósági mandátumától megfosztották.

Az 1956-os forradalom leverése után elhagyta az országot, előbb Starsbourgban telepedett le és lett a Magyar Forradalmi Tanács egyik szervezője, később New Yorkba költözött, ahol hatalmas szerepet vállalt a Kossuth Alapítvány létrehozásában.

A Columbia Egyetemen diplomát szerzett, majd az egyetem oktatója lett, 1968-tól pedig a Butler Egyetem közgazdász-professzoraként dolgozott tovább. Legfőbb kutatási területe az infláció, a munkanélküliség, az agrárszféra és a növekedés témakörét ölelték fel.

1997-ben költözött haza végleg, a Corvinus Egyetem vendégprofesszoraként kapott munkát, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki, 2007-ben megkapta az amerikai Truman-Reagen Szabadság Emlékérmét, 2011-ben az Amerikai Magyar Koalíció kitüntetését a magyar-amerikai kapcsolatok előmozdításában játszott kiemelkedő tevékenységéért. Még ugyanebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki az amerikai magyar emigrációban végzett tevékenysége, a magyar parlamentarizmus legjobb hagyományainak megőrzése, közéleti szerepvállalása, példaértékű életútja elismeréseként. 2013-ban Radnóti Miklós antirasszista díjjal, 2014-ben az egykori politikus szellemiségének fenntartásáért, emlékének ápolásáért Bajcsy-Zsilinszky-emlékplakettel és Mindszenty-emlékéremmel tüntették ki.

Horváth János különleges életútjának és példaértékű munkásságának két könyv is emléket állít, Zsiros Mária és Menyhárt Ferenc - Az élet sava-borsa (Horváth János életregénye), valamint Csúri Ákos: Két pogány közt - törhetetlenül (Horváth János és az ország háza) című köteteit 2018 áprilisában mutatták be a korábbi politikus részvételével.

Kádár izzadó tenyere. Horváth János emlékei

Dr. Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetőjének, a Tornyai János Múzeum igazgatójának Csúri Ákos: Két pogány közt - törhetetlenül (Horváth János és az ország háza ) című kötetéről írott recenziója megjelent a Magyar Idők napilap 2018. július 21-i számában.

A bemutatón beszédet mondott többek között Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki elmondta, Horváth János azt a példát adja számunkra, hogy a demokrácia és a hazaszeretet eszméje mindig csak együttesen képviselhető, a haza és a haladás elválaszthatatlan egymástól. A házelnök hozzátette, Horváth János rendületlenül mindig középen maradt, a haza és a haladás között, kötőerőként, kötőemberként, hitével, munkájával és életművével összeköti azt, amit a történelem leginkább szakítópróba alá vetett az elmúlt évszázadban.

A demokrácia és a hazaszeretet eszméje csakis együtt képviselhető

A haza és haladás elválaszthatatlan egymástól. Az igazi hazatérő mindig hazahozza tudása, ismeretei, készségei legjavát, Horváth János pedig pontosan így cselekedett. Kevesen tudják, milyen csodálatos összefonódások léteznek a történelemben, de ha egy olyan nagy kaliberű professzor élete, mint Horváth Jánosé, egy egész évszázadot ölel át, nem meglepő, hogy a legfontosabb időkben és kulcsfontossgú helyzetekben keresztezi hasonlóan nagyszabású emberek életútját.

Horváth János halálhírét az elhunyt unokaöccseként a család képviseletében dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója tudatta a szoljon.hu-val.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/86522/pics/lead_800x600.jpg
gyász,halál,Horváth János,politika
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, többen meghaltak

2020.01.21. 08:50
Leégett egy munkásszállónak használt faépület a nyugat-szibériai Tomszk megyében, a tűznek tizenegy halálos áldozata van.

Holtestet találtak egy kiégett kazánházban Makón

2020.01.18. 20:50
Egy férfi holttestét találták meg egy kiégett kazánházban a tűzoltók szombaton Makón – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

Négy gyermek halt meg egy lakástűzben Temesváron

2020.01.16. 08:40
Az édesanyjuk magukra hagyta a 6 éves, 3 éves, 2 éves és 3 hónapos testvéreket és 14 éves testvérükre bízta őket. A legidősebb testvérnek sikerült megmenekülnie.

Elhunyt Roger Scruton, konzervatív filozófus

2020.01.12. 20:35
Hetvenöt éves korában elhunyt Sir Roger Scruton, Nagy-Britannia egyik legismertebb konzervatív gondolkodója. Scruton élete során több mint ötven könyvet jelentetett meg esztétikáról, …

Újabb tűzoltó vesztette életét az ausztrál tűzvészben

2020.01.12. 12:35
Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa, a miniszterelnök pedig kijelentette, hogy a kormány …

Elhunyt Felföldi Anikó

2020.01.07. 20:10
81 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Felföldi Anikó, Jászai Mari-díjas színművésznő, a Budapesti Operettszínház örökös tagja.

Orbán Viktor elbűvölő ágyúja az ötödik legbefolyásosabb politikusnő Európában

2020.01.02. 13:50
Varga Judit igazságügyi miniszter bárhol forduljon meg a világban, mindig nyomot hagy maga után. Nem véletlen, hogy a …

Ez történt itthon 2019-ben, IV. rész – Politikusi pucérkodások és bukások

2019.12.30. 07:00
Borkai Zsolt feneke és Gréczy Zsolt fallosza foglalta keretbe a hosszú nyúlt magyar politikai őszt. A Fidesz-KDNP úgy nyerte meg az …

Ez történt itthon 2019-ben, III. rész – Langymeleg kóla és az illiberális állam

2019.12.29. 07:00
Orbán illiberális államot és keresztény szabadságot hirdetett, bohóckodásba fulladt a budapesti választási kampány, alacsonyan …

Ez történt itthon 2019-ben, II. rész – Bangóné patkányozik, közben Orbán a Fehér Házban tárgyal

2019.12.28. 07:00
Patkánytempóba kapcsoltak a szocik, a Fidesz agyonnyerte az EP-választást, és Csíksomlyón …

Ezeket a cikkeket olvastad már?