Blogolj!

Próbaidős rab követte el a pénteki terrortámadást Londonban

A BBC és több brit lap is úgy tudja, a késes támadás elkövetőjét próbaidőre helyezték szabadlábra. Börtönbüntetését terrorcselekmény elkövetése miatt töltötte.

Fotó: insider.com

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, péntek délután támadás történt a London hídon a brit fővárosban, amely során ketten életüket veszítették, a támadót pedig a rendőrök agyonlőtték.

Lövöldözés volt a London Bridge-nél

Késes támadót lőttek le a rendőrök péntek délután London belvárosában. Ketten meghaltak, és többen megsérültek a merényletben, melyet terrorcselekménynek nyilvánítottak. Frissítés: Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a késelésben ketten is életüket vesztették a lelőtt merénylő mellett.

A támadás a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall mellett történt. A brit média úgy tudja, a támadás helyszínét nem találomra választotta ki az elkövető. Az épületben a terrorcselekmény idején egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltjei részvételével.

A The Times úgy tudja, a támadó maga is hivatalos volt az eseményre, ahol a börtönben szerzett rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatairól tartott volna előadást.

A brit médiának nyilatkozó biztonsági szakértők szerint a merénylő kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal, és a hatóságok már korábban is ismerték, de ezeket az információkat egyelőre hivatalosan nem erősítették meg a bűnüldöző szervek. Boris Johnson brit miniszterelnök péntek este a közszolgálati televíziónak elmondta, régóta úgy gondolja, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése.

"Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk, és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetések végrehajtását"

- fogalmazott egyértelműen a brit kormányfő.

A nem hivatalos médiaértesülések szerint a támadásban egy férfi és egy nő halt meg a merénylőn kívül, egy sérült állapota pedig válságos, de stabil. Ezen kívül még két sérültről lehet tudni. A magyar külügy arról tájékoztatott, hogy a támadásnak nem volt magyar érintettje.

A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Szombat délelőttre az is kiderült, hogy az elkövető a 28 éves Usman Khan robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt töltött éveket börtönben, tavaly heyezték feltételesen szabadlábra. A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának nyomozói szombatra virradó éjjel házkutatást tartottak a lelőtt gyanúsított egykori lakhelyén, a középnyugat-angliai Staffordshire megyében.

Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 év börtönbüntetésre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése, ennek ellenére már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre. A The Times szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán, ez a pénteki támadás során is rajta volt.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/86775/pics/lead_800x600.jpg
késelés,London,terrorista,terrortámadás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-01 13:47:54
Tudom, hogy egyetlen normálisan (MONDOM: NORMÁLISAN !!!!) gondolkodó embert nem vigasztal, de úgy tűnik, hogy a briteknél is vannak - a magyarhoz hasonló - felelőtlen, lefizetett, hülye bírák !!!!
Régi mondás, de a mai napig is él:
Adj aranyat a bírónak, és tiéd az igazság !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Késeléses merénylet rázta meg Glasgow városát

2020.06.26. 15:35
A támadásban a hírek szerint legalább hárman meghaltak.

Napokkal ezelőtt szabadult a börtönből a londoni késelő

2020.02.03. 11:50
Az elkövető, a 20 éves Sudesh Amman, akit a rendőrök agyonlőttek, kormányforrásokból származó brit médiaértesülések szerint alig egy hete szabadult a börtönből a rá …

Késeléses támadás történt Londonban, a támadót lelőtték

2020.02.02. 16:50
Késeléses támadásban ketten megsérültek vasárnap délután London déli részén, a támadót a rendőrök lelőtték.

Bevándorló késelhetett meg egy magyart Németországban

2020.01.17. 09:10
A külügyminisztérium a német ügyészséghez fordult a megkéselt férfi ügyében.

Újabb késes támadás Németországban

2020.01.06. 15:55
Egy török férfi még vasárnap támadt rá egy rendőrautóra a nyugat-németországi Gelsenkirchenben.

Karácsonyi horror: családja szeme láttára öltek meg egy férfit Londonban

2019.12.27. 11:20
Egy 36 éves férfit felesége és kisgyereke előtt lőttek le a nyílt utcán.

Elmeorvos vizsgálja a győri késelőt

2019.12.12. 13:35
Az elmeorvosi, pszichológusi és pszichiáteri vizsgálat eredménye dönti majd el, hogy egészségügyi, vagy bűnügyi kategóriába tartozik a győri késes diák ügye.

Jövő héten már hazaengedhetik a kórházból a megkéselt tanárnőt

2019.12.08. 13:55
A csütörtökön megtámadott 51 éves győri tanárnőt műteni is kell.

Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában

2019.12.05. 13:45
Csütörtökön, dél környékén megszúrtak egy tanárt a győri Jedlik Ányos középiskolában - számolt be róla az Index olvasói értesítések alapján.

Elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét

2019.11.30. 19:15
A holland rendőrség közlése szerint elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét, egy 35 éves férfit.

Ezeket a cikkeket olvastad már?