Blogolj!

Próbaidős rab követte el a pénteki terrortámadást Londonban

A BBC és több brit lap is úgy tudja, a késes támadás elkövetőjét próbaidőre helyezték szabadlábra. Börtönbüntetését terrorcselekmény elkövetése miatt töltötte.

Fotó: insider.com

Ahogy arról a Blogstar is beszámolt, péntek délután támadás történt a London hídon a brit fővárosban, amely során ketten életüket veszítették, a támadót pedig a rendőrök agyonlőtték.

Lövöldözés volt a London Bridge-nél

Késes támadót lőttek le a rendőrök péntek délután London belvárosában. Ketten meghaltak, és többen megsérültek a merényletben, melyet terrorcselekménynek nyilvánítottak. Frissítés: Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a londoni rendőrség székháza előtt tartott rövid péntek esti sajtótájékoztatóján elmondta: a késelésben ketten is életüket vesztették a lelőtt merénylő mellett.

A támadás a brit főváros pénzügyi központjában, a Cityben, a londoni halárusok ősi céhének ma már elsősorban ceremoniális célokat szolgáló díszes épülete, a Fishmonger's Hall mellett történt. A brit média úgy tudja, a támadás helyszínét nem találomra választotta ki az elkövető. Az épületben a terrorcselekmény idején egy büntetőjogi tudományos rendezvény zajlott a Cambridge-i Egyetem hallgatói és egykori elítéltjei részvételével.

A The Times úgy tudja, a támadó maga is hivatalos volt az eseményre, ahol a börtönben szerzett rehabilitációs programokról szerzett tapasztalatairól tartott volna előadást.

A brit médiának nyilatkozó biztonsági szakértők szerint a merénylő kapcsolatban állt szélsőséges iszlamista csoportokkal, és a hatóságok már korábban is ismerték, de ezeket az információkat egyelőre hivatalosan nem erősítették meg a bűnüldöző szervek. Boris Johnson brit miniszterelnök péntek este a közszolgálati televíziónak elmondta, régóta úgy gondolja, hogy hibás eljárás az elítélt bűnözők idő előtti szabadlábra helyezése.

"Nagyon fontos lenne, hogy erről leszokjunk, és kikényszerítsük a veszélyes bűnözőkre, különösen a terroristákra kirótt megfelelő büntetések végrehajtását"

- fogalmazott egyértelműen a brit kormányfő.

A nem hivatalos médiaértesülések szerint a támadásban egy férfi és egy nő halt meg a merénylőn kívül, egy sérült állapota pedig válságos, de stabil. Ezen kívül még két sérültről lehet tudni. A magyar külügy arról tájékoztatott, hogy a támadásnak nem volt magyar érintettje.

A hatóságok terrorcselekménynek nyilvánították a támadást, és a vizsgálatot a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoksága irányítja.

Szombat délelőttre az is kiderült, hogy az elkövető a 28 éves Usman Khan robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt töltött éveket börtönben, tavaly heyezték feltételesen szabadlábra. A Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának nyomozói szombatra virradó éjjel házkutatást tartottak a lelőtt gyanúsított egykori lakhelyén, a középnyugat-angliai Staffordshire megyében.

Khant 2013-ban ítélték jogerősen 16 év börtönbüntetésre, azzal a kikötéssel, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése, ennek ellenére már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre. A The Times szombati értesülése szerint Usman Khan ennek fejében vállalta, hogy folyamatosan elektronikus azonosító és nyomkövető eszközt visel magán, ez a pénteki támadás során is rajta volt.

Khant két társával együtt azért ítélték el 2013-ban, mert a vád szerint az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsaiként egyebek mellett a Londoni Értéktőzsde és angliai pubok ellen terveztek robbantásos merényleteket, illetve dzsihadista kiképzőtábort akartak létesíteni Pakisztánban. A csoportot a rendőrség és a brit elhárítás (MI5) korábban hónapokig figyelte.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/86775/pics/lead_800x600.jpg
késelés,London,terrorista,terrortámadás
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-12-01 13:47:54
Tudom, hogy egyetlen normálisan (MONDOM: NORMÁLISAN !!!!) gondolkodó embert nem vigasztal, de úgy tűnik, hogy a briteknél is vannak - a magyarhoz hasonló - felelőtlen, lefizetett, hülye bírák !!!!
Régi mondás, de a mai napig is él:
Adj aranyat a bírónak, és tiéd az igazság !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Jövő héten már hazaengedhetik a kórházból a megkéselt tanárnőt

2019.12.08. 13:55
A csütörtökön megtámadott 51 éves győri tanárnőt műteni is kell.

Megkéseltek egy tanárt egy győri középiskolában

2019.12.05. 13:45
Csütörtökön, dél környékén megszúrtak egy tanárt a győri Jedlik Ányos középiskolában - számolt be róla az Index olvasói értesítések alapján.

Elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét

2019.11.30. 19:15
A holland rendőrség közlése szerint elfogták a hágai késes támadás feltételezett elkövetőjét, egy 35 éves férfit.

Hágában is késeltek, többen megsebesültek

2019.11.29. 21:00
Fekete péntek: London után Hágában is késeléses terrorcselekményt követtek el.

Lövöldözés volt a London Bridge-nél

2019.11.29. 15:35
Késes támadót lőttek le a rendőrök péntek délután London belvárosában. Ketten meghaltak, és többen megsérültek a merényletben, melyet terrorcselekménynek nyilvánítottak.

Már Londontól is elbúcsúzhat az Uber

2019.11.25. 15:35
Nagy pofont kaptak az Uberesek Londonban, ugyanis nem hosszabbítja meg az illetékes közlekedési hatóság az Uber taxiszolgáltatási engedélyét azt követően, hogy hétfőn lejárt az eddig érvényben lévő engedélye.

Újabb késelések történtek Londonban

2019.11.24. 11:20
Két halálos késelés is volt Londonban a hétvégén. Az áldozat mindkét esetben fiatal volt.

Újabb csavar a londoni parlamentben: tovább húzzák a Brexitet

2019.10.19. 16:20
Olyan törvénymódosítást fogadtak el az alsóházban szombaton, mely gyakorlatilag az október 31-ére tervezett Brexit halasztását jelenti. Boris Johnson azonban megmakacsolni …

Megszületett a megállapodás a Brexitről

2019.10.17. 12:10
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint "nagyszerű új megállapodás" született a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

Késelés történt Manchesterben, többen megsérültek

2019.10.11. 15:05
A támadás a manchesteri Arndale Centre plázában történt, öt ember megsérült.

Ezeket a cikkeket olvastad már?