Blogolj!

Afrikai sertéspestist igazolt a Nébih Békés megyében talált vaddisznó tetemben


A Békés megyei Biharugra község külterületén elhullott vaddisznóból mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását. A betegség valószínűleg a vaddisznók természetes vándorlása során, Romániából jutott a térségbe, de pontosabb magyarázatot a folyamatban lévő járványügyi nyomozás adhat majd.

A fertőzött állatot a vaddisznó hullák szervezett keresése során találták a helyi vadászok. A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos – a korábbi esetekhez hasonlóan – minden szükséges intézkedést elrendelt, többek között, kijelölték a fertőzött, valamint azon belül (a járványügyi védekezés szempontjából különösen fontos) szigorúan korlátozott területet.

Az országos főállatorvos, a vizsgálatok megkezdésével párhuzamosan, elrendelte az érintett területen a vaddisznó hullák további fokozott keresését, valamint a kilőtt vadak mintázást.

A Békés megyei intézkedések mellett az országos főállatorvos Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fertőzött terület bővítése mellett döntött.
Fontos, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes! A legfontosabb a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének megakadályozása, amelyhez elengedhetetlen az állattartók részéről a járványvédelmi előírások maradéktalan betartása. A vírust a kirándulók is továbbterjeszthetik. Éppen ezért fontos, hogy a látogatók ne hagyjanak élelmiszerhulladékot az erdőkben, valamint a cipőket, bakancsokat alaposan tisztítsák, lehetőség szerint mossák le a kirándulást követően.

Címkék: Nébih
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/87259/pics/lead_800x600.jpg
Nébih
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Tilalom lépett életbe: ezekben a megyékben szombattól tilos a tűzgyújtás

2020.07.31. 16:05
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye szerint szombattól tűzgyújtási tilalom lesz érvényben Bács-Kiskun, …

Újabb gyomorforgató pizzériát záratott be a Nébih

2020.04.29. 10:20
Gyomorforgató állapotokat fogadták a Nébih ellenőreit Heves megyében, így nem is volt kérdés, hogy azonnal leállítják a konyha működését.

Rájár a rúd a vegetáriánusokra - tofura és paradicsomcsipszre csapott le a NÉBIH

2020.02.12. 20:10
A tofut gyártó cégnél súlyos higiéniai, nyomonkövetési hiányosságokat és rágcsálóürüléket találtak a hivatal szakemberei a …

Magyarországot is elérte a madárinfluenza

2020.01.13. 13:35
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih egy Komárom-Esztergom megyei nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban. Több mint 50.000 állatot kell leölni.

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

2019.06.17. 11:15
Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újabb szennyeződött tejet vontak ki a forgalomból

2018.09.28. 12:35
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) újabb szennyeződött tejet vont ki a forgalomból – olvasható a Nébih a honlapján.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

2018.07.09. 16:30
Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lakossági bejelentés alapján …

Ezeket a cikkeket olvastad már?