Blogolj!

Halásztelek: hiányolnak néhány százmilliót a kasszából

Kecskés István

Hetek óta megy az adok-kapok a Pest megyei Halásztelken. Dombóvár mellett ez a másik város, amelyben az eddigi baloldali vezetést a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármestere és képviselői többsége váltotta. A vita természetesen a pénz, illetve annak hiánya körül megy.

Szentgyörgyi József (középen) tizenhárom év után adta át a város kulcsát és az utódja szerint üres kasszát

Szabó Tibor, a város új polgármestere a helyi lapban terítette ki a kártyáit, illetve számolt be arról, hogy milyen állapotban van a városi költségvetés. Amellett, hogy az előző szocialista vezetés eladósította Halásztelket – 950 millió a város hiteltartozása, a felvett kölcsönből többek közt kastélyt vettek a baloldaliak –, hiányzik még „néhány” forint. 

A kifizetetlen és lejárt határidejű számlák összege 46.219.114 forint. A kifizetetlen ÁFA tartozás 21.681.000 forint. A Fővárosi Vízművel felé fennálló tartozás 14.029.209 forint. A piac építésére kapott előleg 44.665.249 forint, az összeg nincs elkülönítve (nincs meg). (…) A város költségvetéséből hiányzik 241.866.670 forint

– írja Szabó Tibor a Halásztelki Hírmondóban és korábban a Facebook oldalán is. 

A kérdés egyszerű: hol a pénz? Bonyolultabban fogalmazva: hogy alakulhatott ki ekkora hiány?

„Összeadták, hogy mit kell még kifizetni, de nem adták össze az érkező bevételeket – válaszolta a Blogstar felvetésére Szentgyörgyi József, a város előző, korábban MSZP-s polgármestere, aki most a Sikeres Halásztelekért nevű civil szervezet színeiben tagja a képviselő-testületnek. – A zárszámadásnál pontosan fog látszani az éves hiány. Szabó Tibor a választás óta további beruházásokat rendelt, jutalmakat osztott, nem látszik a kiadások visszafogása, de elmaradt az előkészített bevételek beszedése két gazdasági ingatlan belterületbe vonásáért. A rendkívüli állami támogatás igényléséhez, csak lejárt számlákkal lehet pályázni, egy hónappal a választás után is csak 40 millió forint lejárt számlát tudott felmutatni az Önkormányzat, úgy hogy igyekeztek semmit sem kifizetni.”

Vagyis lényegében az új vezetést teszi felelőssé a volt polgármester. No, de nézzük, mit válaszolt ebben a témában az utódja: 

„A hiány oka az, hogy

többet költött a város, mint amit a bevételei engedtek volna. Az első számú ok a kastély megvásárlására felvett hitel és az iskola bővítésére felvett kölcsön törlesztése. A város évente körülbelül 140 millió forintot fizet vissza a banknak.

Az idei évben átépítették a régi önkormányzati hivatalt, egy 40 gyermeket befogadó óvoda készült itt. Az eredeti kalkuláció szerint 60 millió forintos beruházás 130 milliónál is többe került a végére. Ez a két összeg együtt már majdnem eléri az átvételkor látott hiányt. Természetesen vannak még egyéb olyan kiadások is, amiket hosszú lenne felsorolni.”

60 millió helyett 130? Ez ugye azt jelenti, hogy száz százalékos drágulás történt menet közben…

No, de menjünk tovább. Szabó Tibor fogalmazása szerint nincs meg az a pénz, amiből a piacot kellett volna felépíteni. A polgármester leírta, hogy a 44 milliót nem különítették el. 

„Nincs olyan szabályozás, hogy elkülönítetten kell kezelni, a bevételek és a kiadások a gazdálkodás részei – válaszolta a felvetésre az előző városvezető. – Ekkorra már kifizettük  a több, mint 120 milliós óvodát és az út pályázatból 94 milliót. Ezek a források, amelyeket előre kifizettünk, elszámoltuk és azóta már megérkezett a pályázati támogatás, sőt a választás előtt még nyertünk hozzá 7,5 millió forintot, mert az építőipar árai messze infláció felett emelkedtek és ezeket a költségnövekedéseket is elismerte az állam. A piac pályázat egy évet is hosszabbítható, nem kell visszafizetni, ha megvalósítjuk. A közbeszerzés második fordulójánál volt a választás, nem vállaltunk pénzügyi kötelezettséget még a szavazás előtt.”

Bonyolult ugye? Nem kicsit… A lényeg, hogy a 44 millió valahol van, de nem feltétlenül a helyén, mert piac nem készült belőle. Szabó Tibornak is csak sejtései vannak arról, hogy hol van – tegyük hozzá, hogy az elmúlt években ő is képviselő volt, de egyedüliként ült a testületben a Fidesz-KDNP színeiben, így aztán az információ lassan, vagy szűrten áramlott felé. 

Szabó Tibor komoly hiánnyal szembesült (Fotók: Halásztelek Város hivatalos Facebook oldal)

„A kapott előleget vélhetően

a kiutalásáig felgyűlt kifizetetlen számlák kiegyenlítése emésztette fel. Ami roppant kellemetlen, hogy „pántlikázott” pénz, azaz abból kellett volna elkezdeni a piac kiépítését a Kisgyár utcában lévő irodaház előtti területen.”

Tegyük hozzá Halásztelek jelenleg olyan szegény, mint a templom egere, még karácsonyi díszkivlágításra sem futotta – advent előtt ment tönkre az iskolában egy konyhai eszköz, azt meg tudták venni, csillagokra és angyalkákra így nem futotta, mondjuk ez így a klímakatasztrófa (…) idején még trendi is lehetne. Valóban roppant kellemetlennek tűnik a helyzet. A kérdés persze az, hogy miként ment volna tovább az élet a Pest megyei városban, ha az előző vezetés marad hatalmon. 

„Nem terveztem a város gazdálkodásának átadását, nem csináltunk választási költségvetést, minden évben ilyen a gazdálkodásunk  – válaszolta a mi lett volna, ha… kezdetű felvetésre Szentgyörgyi. – Tavasszal tervezünk, nyáron építünk, ősszel kifizetjük, télen feltöltjük a kasszát. Minden költségvetés tervezésben van ami teljesül és van ami nem. Vannak nem teljesülő tételek bevételi oldalon és természetesen vannak nem teljesülő kiadások is. Az Önkormányzat nem volt fizetésképtelen 1500 millió forinttal kell gazdálkodni, átlagban havi 100 millió felett. Nagyon sok beruházás volt ebben az évben, ami jelentősen növelte a város vagyonát. 8 milliárd forintnyi vagyont adtam át az átadás-átvételben, ha ebből lenne 1 milliárd hitel, akkor is jelentős vagyonnövekedés volt az elmúlt 13 évben, szívesen összehasonlítanám az előtte lévő 16 évvel, hogy mérhető legyen a teljesítmény.”

Világos: nem volt választási költségvetés, de valahogy mégiscsak idén úgy alakult, hogy sok lett a beruházás. Sokan – a drasztikusabbak – úgy gondolkodnak, hogy a felelőtlen gazdálkodás eredménye egy keményebb eljárás lehet, hiszen kimutathatóan nincs pénz a kasszában, pedig azt mondják, hogy kellene lennie. Szabó Tibor szerint a rossz gazdálkodás eredményeként az ítélet már megszületett.

„A rossz, vagy rosszul sikerült gazdálkodás nem jogi kategória. Aki többet költ, mint ami a bevételek szerint lehetséges, még nem követ el bűncselekményt. A rossz gazdálkodásnak politikai következményei vannak, ha azt az állami, vagy önkormányzati szektorban követik el. A politikai következmény a választási vereség lehet. Úgy gondolom, ez következett be október 13-án.”

Mindenesetre érdekes a helyzet, hiszen vannak ugye a tények és vannak a nyilatkozatok. A tények nem hazudnak, nem futotta adventi díszkivilágításra.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/87420/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ne engedjük Karácsonynak, hogy megfúrja a Liget Projektet!

2020.01.17. 10:50
Karácsony Gergely októberi színre lépésével veszélybe került a Liget Budapest Projekt befejezése. A főpolgármester egyik választási ígérete volt megválasztása előtt, hogy …

Bevándorló késelhetett meg egy magyart Németországban

2020.01.17. 09:10
A külügyminisztérium a német ügyészséghez fordult a megkéselt férfi ügyében.

Blogstar kávéház

2020.01.17. 04:45
Karácsony Gergely zsarolása, a hálapénz mérgezése, a balliberálisok boszorkányüldözése, Magyarország tejfölösödése és Friderikusz Sándor tanácstalansága pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnerünk

2020.01.16. 19:45
A miniszterelnök szerint sikerült azonosítani az együttműködés és az együtt nem működés területeit.

Fürjes Karácsonynak: ne szemétkedjünk!

2020.01.16. 19:30
Miután megegyezett a kormánnyal, a főpolgármester furcsa feltételeket szabna, pontosabban fenyegetőzik. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár keményen odapörkölt neki.

Itt az újabb Soros-nyomás: elmarasztalta az EP Magyarországot

2020.01.16. 14:15
A kormányzat véleménye szerint az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők „újabb nyomásgyakorlási akciója” Magyarországra, szoros …

Trükkös: Botka beszállítója tárgyalja Botka ügyvédjének büntetőperét

2020.01.16. 10:40
A PestiSrácok.hu újabb elképesztő összeférhetetlenséget bukkant a Szegedi Törvényszéken.

Idén is hozzásegít a kormány a jogosítvány megszerzéséhez

2020.01.16. 10:25
A 20 év alatti fiatalok idén is segítséget kapnak vezetői engedélyük megszerzéséhez. A kormány 25.000 forinttal támogatja a KRESZ-vizsga és a tanfolyam díját. A …

Négy gyermek halt meg egy lakástűzben Temesváron

2020.01.16. 08:40
Az édesanyjuk magukra hagyta a 6 éves, 3 éves, 2 éves és 3 hónapos testvéreket és 14 éves testvérükre bízta őket. A legidősebb testvérnek sikerült megmenekülnie.

Vigyázat: nem enged szorításából a köd!

2020.01.16. 05:40
Országszerte katasztrofálisak a látási viszonyok. Vezessenek nagyon óvatosan és figyelmesen!

Ezeket a cikkeket olvastad már?