Blogolj!

Öt órás akcióval mentettek ki egy túrázót a Ferenc-hegyi-barlangból

Az amatőr barlangász szombat este szenvedett súlyos balesetet a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban. A 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták felszínre a barlangi mentők.

Fotó: MTI/BMSZ/Kovács Márton

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t vasárnap hajnalban, hogy a balesetet szenvedő férfi egy hétfős csoporttal, túravezetők irányításával ereszkedett le a kiépítetlen, helyenként nehezen járható barlangba. A tapasztalattal nem rendelkező barlangi túrázó mászás közben lépett rosszul, kifordult a lába, aminek következtében elesett és vállsérülést szenvedett - a túravezetők ezután értesítették a mentőszolgálatot.

A megsérült férfi segítségére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 főből álló csapata sietett, először az orvosi csapat látta el, majd szállítható állapotba hozták.

Az MTI beszámolója szerint a baleset a barlang 3-as számú főhasadékában történt, a bejárattól 300 méterre. A labirintusszerű barlangban ezen a szakaszon szűk járatok és kuszodák találhatók, nagyon nehezen és lassan járható. Ahhoz, hogy a sérültet a felszínre hozhassák, a barlangi mentőknek több helyen is tágítaniuk kellett a barlang járatait, ezért nagyon hosszúra nyúlt a mentőakció: mintegy 5 óra alatt sikerült a felszínre juttatniuk a férfit, és éjfél után adták át az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének.

A Budapest II. kerületében, a Hármashatár-hegyhez tartozó Ferenc-hegyben nyíló barlang egyike Magyarország fokozottan védett barlangjainak, látogatásához a Dunai-Ipoly Nemzeti Park előzetes engedélye szükséges. A barlangászok "technikás" barlangnak tartják, mivel a járatok javarészt nehezen járhatóak, hosszú kuszodák és kitett mászások jellemzik, ezért főleg tapasztalt barlangászok látogatják, évente körülbelül 500 barlangi túrázó jut el ide.

Sajnos nem ez volt az első barlangi baleset idén, korábban már négy mentőakciót is végre kellett hajtania a barlangi mentőknek, legutóbb december 10-én kellett segíteniük a Mátyás-hegyi-barlangban egy lábsérült nő kimentésében.

Címkék: baleset, barlang, budapest
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/87491/pics/lead_800x600.jpg
baleset,barlang,budapest
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Fürjes Karácsonynak: ne szemétkedjünk!

2020.01.16. 19:30
Miután megegyezett a kormánnyal, a főpolgármester furcsa feltételeket szabna, pontosabban fenyegetőzik. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár keményen odapörkölt neki.

Bezárt a „bádogváros” a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

2020.01.15. 13:50
A karámnak is csúfolt várót bezárták a reptéren, egyúttal pedig átadták az új utasmólót, ahol már sokkal kényelmesebb körülmények között …

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől

2020.01.13. 12:50
A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Három épület ég Budapesten

2020.01.12. 19:25
Leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték Budapesten, a III. kerületi Kunigunda útján vasárnap este, három egymás melletti épület ég - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Két holttestet találtak egy kiégett budapesti épületben

2020.01.12. 09:35
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint szombat reggel kigyulladt egy kétszintes lakóépület Budapest XVIII. kerületében az …

Egészségtelen a levegő több hazai városban

2020.01.09. 07:55
Négy településen egészségtelen, tizenegyen pedig kifogásolt a levegőminőség hazánkban. Javulás a következő napokban sem várható.

Migránsokat szállító gumicsónakkal ütközött a török parti őrség hajója

2020.01.05. 18:15
A törökországi Dikili partjainál történt balesetben négyen meghaltak, mindannyian migránsok voltak.

Karácsony Gergely óv a Lánchíd-pániktól

2020.01.04. 05:05
A teszetosza főpolgármester szerint mindenki nyugodjon le...

Most jött: több mint háromezren sérültek meg szilveszterkor hazánkban

2020.01.01. 10:30
Túlzott alkoholfogyasztások és verekedések tömkelege, no meg pirotechnikai balesetek színesítették a mentőegységek feladatpalettáját. Csaknem két tucat …

Ezeket a cikkeket olvastad már?