Blogolj!

Öt órás akcióval mentettek ki egy túrázót a Ferenc-hegyi-barlangból

Az amatőr barlangász szombat este szenvedett súlyos balesetet a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban. A 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták felszínre a barlangi mentők.

Fotó: MTI/BMSZ/Kovács Márton

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t vasárnap hajnalban, hogy a balesetet szenvedő férfi egy hétfős csoporttal, túravezetők irányításával ereszkedett le a kiépítetlen, helyenként nehezen járható barlangba. A tapasztalattal nem rendelkező barlangi túrázó mászás közben lépett rosszul, kifordult a lába, aminek következtében elesett és vállsérülést szenvedett - a túravezetők ezután értesítették a mentőszolgálatot.

A megsérült férfi segítségére a Magyar Barlangi Mentőszolgálat 27 főből álló csapata sietett, először az orvosi csapat látta el, majd szállítható állapotba hozták.

Az MTI beszámolója szerint a baleset a barlang 3-as számú főhasadékában történt, a bejárattól 300 méterre. A labirintusszerű barlangban ezen a szakaszon szűk járatok és kuszodák találhatók, nagyon nehezen és lassan járható. Ahhoz, hogy a sérültet a felszínre hozhassák, a barlangi mentőknek több helyen is tágítaniuk kellett a barlang járatait, ezért nagyon hosszúra nyúlt a mentőakció: mintegy 5 óra alatt sikerült a felszínre juttatniuk a férfit, és éjfél után adták át az Országos Mentőszolgálat kiérkező egységének.

A Budapest II. kerületében, a Hármashatár-hegyhez tartozó Ferenc-hegyben nyíló barlang egyike Magyarország fokozottan védett barlangjainak, látogatásához a Dunai-Ipoly Nemzeti Park előzetes engedélye szükséges. A barlangászok "technikás" barlangnak tartják, mivel a járatok javarészt nehezen járhatóak, hosszú kuszodák és kitett mászások jellemzik, ezért főleg tapasztalt barlangászok látogatják, évente körülbelül 500 barlangi túrázó jut el ide.

Sajnos nem ez volt az első barlangi baleset idén, korábban már négy mentőakciót is végre kellett hajtania a barlangi mentőknek, legutóbb december 10-én kellett segíteniük a Mátyás-hegyi-barlangban egy lábsérült nő kimentésében.

Címkék: baleset, barlang, budapest
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/87491/pics/lead_800x600.jpg
baleset,barlang,budapest
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Összeütközött két vonat Csehországban, halálos áldozatok is vannak

2020.07.07. 18:25
Összeütközött két regionális személyvonat a nyugat-csehországi Karlovy Vary mellett kedden délután, legalább két ember meghalt és sokan megsérültek.

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

2020.07.05. 14:30
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatása szerint felszállás közben a földre zuhant egy vitorlázó repülőgép a miskolci repülőtéren vasárnap délelőtt.

Idén nyáron is tüzes pokol lesz a 3-as metrón

2020.07.01. 19:55
Klíma ugyanis egyelőre biztosan nem kerül a szerelvényekbe. Ezt már február óta tudjuk és a koronavírus-járvány sem segített a helyzeten.

Július 1-jén újraindulnak a fővárosi kéményellenőrzések

2020.06.25. 11:15
A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet elmúltával július 1-jével ismét megkezdődnek az előzetesen meghirdetett kéményellenőrzések Budapesten.

Döntött a fővárosi közgyűlés: drágul a parkolás Budapesten

2020.06.24. 14:55
A parkolási rendelet módosításáról döntött szerdán a fővárosi közgyűlés. Több kerület parkolási zónáiban emelkedik a parkolási díj augusztus 1-től.

Durván lecsapott a vihar a fővárosra

2020.06.14. 15:10
Csak úgy ömlött az eső vasárnap Budapesten, mintha dézsából öntötték volna. Több utcát teljesen elárasztott a víz.

Szombattól rövidített útvonalon jár a 2-es villamos

2020.06.09. 20:25
Szombattól nem árt résen lennünk, ha a fővárosban közlekedünk, ugyanis rövidített útvonalon fog járni a 2-es villamos a Soroksári út és a Haller utca csomópontjánál épülő új …

Felújításra kell számítani a 4-6-os vonalán

2020.06.08. 19:05
Ha nyár, akkor felújítások. Ez most sem lesz másként, június 11-től a 4-6-os villamos budai szakasza lesz soron.

Ősszel avatják fel a Hableány áldozatainak emlékművét

2020.06.08. 18:15
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése szerint már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten.

Így járnak a BKK járatai a pünkösdi hétvégén

2020.05.29. 14:35
A BKK tájékoztatása szerint pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a fővárosi közösségi közlekedési járatok az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint …

Ezeket a cikkeket olvastad már?