Blogolj!

A per, aminek talán sosem lesz vége

November végén a bukaresti legfelsőbb bíróságon kezdődött el az 1989-es román forradalom perének tárgyalása. Ion Iliescu, korábbi államfőt emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolják, de ő maga nem jelent meg az első tárgyalási napon.

Fotó: vasarnap.hu

A román katonai ügyészség 2016-ban, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyomására vette elő újra az 1989-es forradalom aktáit, miután az EJEB elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek, valamint a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

A forradalom ügyének vádiratát végül idén áprilisban, Augustin Lazăr, korábbi főügyész küldte el a bukaresti Legfelső Semmitő- és Ítélőszéknek egy nyilvános bocsánatkérés kíséretében, amiért eddig késlekedtek.

A vádirat szerint 1989. december 22. és 30. között mintegy 12 millió 600 ezer töltényt lőttek ki Romániában, a Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor bukásához vezető forradalom napjaiban összesen 1166-an veszítették életüket, a legtöbben azután, hogy kivégezték Ceaușescut és feleségét. Éppen ezért a vádirat is két időszakra osztja a román rendszerváltást, a diktátor letartóztatása előtti és kivégzése utáni periódusra.

Nicolae Ceaușescu helyére Ion Iliescu és a Nemzeti Megmentés Frontja lépett és azonnal megkezdte "munkáját". Iliescu megállapodott a román fegyveres erőkkel, egyúttal elkezdődött a lakosság félretájékoztatása. Az új kormány hatalmának legitimálása érdekében rémhírkeltéssel provokált ki fegyveres összetűzéseket. Iliescu mellett Gelu Voican Voiculescu volt kormányfő-helyettes és Iosif Rus tábornok, a román légierő egykori parancsnoka ellen is emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

A Legfelső Semmitő- és Ítélőszék közel ötezer idézést küldött ki a per első tárgyalási napjára, ahol összesen hatszáz tanú jelent meg, a vádlottak azonban távol maradtak. A volt államfő ügyvédje, Adrian Georgescu úgy fogalmazott, a pernek ebben a szakaszában még nem kötelező a vádlott jelenléte, továbbá hozzátette, hogy több kifogást is benyújtottak, amelyek alapján kérik az ügy visszautalását a büntető eljárás nyomozati szakaszába.

A kommunista diktatúra megdöntését sokan nem forradalomnak, sokkal inkább puccsnak vélik, amit Iliescu és a Nemzeti Megmentés Frontjának vezérkara - Silviu Brucan, Victor Stanulescu vezérezredes, Nicolae Militaru vezérőrnagy - gondosan megtervezett. A pártból gyökerező és az elmúlt évtizedekben többször is nevet váltó baloldali Szociáldemokrata Párt a katonasággal és a titkosszolgálattal szövetkezve mindent megtett, hogy a forradalom perének még a vádirata se álljon össze - írja a 24. hu. A tanúk közül azóta többen meghaltak, meglehetősen nehéz elképzelni, hogy érdemi döntés szülessen az ügyben a közeli jövőben.

A most 89 éves Iliescu ellen már korábban is emeltek vádat a csak "bányászjárásként" elhíresült 1990. júniusi erőszakos cselekmények ügyében is, de abban a perben sem született még ítélet - írja a maszol.ro. A több szívműtéten is átesett politikus egy ideje már nem mutatkozik a nyilvánosság előtt, a novemberi elnökválasztáson mozgóurnát igényelt. Ion Iliescu 1990 és 1996, valamint 2000 és 2004 között volt Románia államfője.

Iliescut, Voiculescut és Rust 862 ember halálát és 2150 ember sebesülését okozó katonai diverzió megszervezésével vádolják.

Címkék: Románia
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/87822/pics/lead_800x600.jpg
Románia
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Újabb öt átkelőhely nyílik meg a magyar–román határon

2020.05.20. 06:25
Szerdától végre megszűnhet a napok óta tapasztalható nagylaki káosz, illetve ártándi és csanádpalotai torlódás.

A Fidesz is határozottan elítéli a román államelnök magyarellenes nyilatkozatát

2020.04.29. 19:25
A Fidesz határozottan elítéli Klaus Johannis román államelnök magyarellenes nyilatkozatát.

Betiltott, méhgyilkos vegyszert is használhatnak a romániai gazdák

2020.01.19. 12:45
Hiába tiltják az európai szabályzatok az ominózus vegyszer használatát, a romániai gazdák mentesülnek a korlátozás alól.

Több embert is megölt az a román férfi, aki Facebookon közvetítette száguldozását

2019.08.12. 15:10
A 39 éves gépkocsivezetőt, aki előző délután három ember halálával és másik három súlyos sérülésével végződött …

Megtalálták a múlt héten elrabolt 15 éves román lány maradványait

2019.08.03. 14:15
Bizonyossá vált, hogy nincs életben a múlt héten elrabolt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra Macesanu.

Ferenc pápa: a csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége

2019.06.01. 13:40
Mintegy százezres tömeg előtt misézett Csíksomlyón Ferenc pápa, az első katolikus egyházfő, aki az egyház történetében Erdélybe látogatott.

Románia, te csodás: fejek hullanak, ha kisiklanak a vonatok!

2019.03.03. 17:55
Egyet nem állíthatunk: mégpedig hogy keleti szomszédunk következmények nélküli ország lenne. Végleges pihenőre küldhetnek egy furcsán pihizgető vasúti vezetőt.

Döbbenet: ismét élőzés miatt balesetezett egy román kisbusz! (videó)

2019.02.05. 11:25
Elképesztő felelőtlenség: a sofőr élőben közvetített a közösségi oldalon, közben a szalagkorlátnak csapódott, és felborult a jármű.

Nem semmi – Magyarországot védi a román külügyminiszter!

2019.01.30. 07:25
Románia ellenzi, hogy a jogállamisághoz kössék az uniós pénzeket, és védelmébe vette Lengyelországot, illetve Magyarországot is.

Ezt figyeljétek: jobb és európaibb Európát akar a román kormányfő!

2018.12.13. 09:50
E tekintetben persze először saját portáján kellene söprögetnie keleti szomszédunknak. A soros EU-elnökségre gyúró Románia miniszterelnöke …

Ezeket a cikkeket olvastad már?