Blogolj!

Mondvacsinált korrupciós ügyben, bizonyíték nélkül ítélték el Hernádit a horvátok

Charlotte

Első fokon két év börtönre ítélte Hernádi Zsoltot a horvát bíróság. A 10,5 év alatt született ítélet még a neves nemzetközi jogászokból álló megfigyelők szerint is egyértelműen koncepciózus, számos eljárási hiba történt és nincs olyan bizonyíték, ami a Hernádi ellen felhozott vádakat alátámasztaná. Az eljárás bizonyosan fellebbezésekkel folytatódik.

A horvát fél tisztességtelen, mondvacsinált és politikailag motivált eljárásokkal már többször próbálkozott, de a független nemzetközi bíroságok (Washington, Genf) kivétel nélkül mindig a MOL-nak adtak igazat.

Egyértelmű, hogy Sanader politikai ellenfelei horvát belpolitikai fegyverként akarták használni az ügyet. A Blogstar CSVM oldala több rendkívül alapos írásban is foglalkozott az ügy részleteivel, rávilágítva a horvát fél tisztességtelenségeire, és a horvát hatóságok megdöbbentő részrehajlásáról. Egy részlet az ügy legutóbbi genfi döntőbíróság 2016-os ítéletéről:

 

„A nagy, látványos, címlap sztorikban kerengő vádaskodások közepette a Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, mégpedig horvátországi befektetéseinek védelmében. Nem másutt, mint a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. Puszira nem számíthattak Hernádi Zsolték (nem is kaptak…), hiszen a horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz, mert szerintük a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban történő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. Na, ezt a pert vesztették el jelek szerint a horvátok. 

... Plenkovic letörten elmondta, hogy a genfi döntőbíróság szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött szerződést a Mol és a horvát kormány között.” 

A CSVM tényfeltárását itt lehet visszaolvasni: 1. rész2. rész,  3. rész4. rész 5. rész 6.rész

MOL közleményében továbbra is visszautasít minden vádat és felhívja a CSVM blogban is leírtakra figyelmet: ez már nem az első tisztességtelen eljárás volt, amit Horvátországban folytattak le. Legutóbb 2015-ben a horvát alkotmánybíróság is hatályon kívül helyezte azt az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet, amely kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A bíróság akkor is több, súlyos eljárási hibát jelzett és a bírósági eljárás újrakezdésére kötelezte a zágrábi megyei bíróság.

Hernádi Zsolt továbbra is teljes mértékben élvezi a MOL-csoport Igazgatóságának bizalmát és támogatását, MOL INA-val kapcsolatos stratégiája pedig változatlan.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88209/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Elhunyt Török József egyháztörténész, a máltai lovagrend káplánja

2020.01.24. 18:15
A hit elkötelezett védelmezője életének 74., papságának 45. évében méltósággal viselt súlyos betegség után 2020. január 24-én tért meg …

Lövöldözés Németországban – több halálos áldozat is van

2020.01.24. 14:55
Többen meghaltak és megsérültek, amikor egy férfi tüzet nyitott pénteken a németországi Rot am See-ben. A háttérben családi tragédia áll.

Bármit hazudik az ellenzék, a Liget egyre zöldebb

2020.01.24. 09:15
További ötezer négyzetméterrel nő a zöldfelület a betonutak rovására a Városligetben, ahol 2019 végén 124 új ligethonos fát is elültettek a Liget Budapest projekt keretében, később pedig …

Debrecen tárt karokkal várja az új természettudományi múzeumot

2020.01.24. 05:15
Egyúttal visszautasítja Karácsony vádaskodását, miszerint tragikus lenne a múzeum odaköltöztetése.

Blogstar kávéház

2020.01.24. 04:25
A Soros-hálózat tetten ért manipulációja, az Európai Néppárt liberális fordulata, a V4-ek jobboldalisága, a stressz felfoghatatlan rombolása és Rubint Réka drámai menekülése pénteki online lapszemlénkben.

Varga Ivett lesz a BKK vezérigazgatója

2020.01.23. 13:05
Először fordul elő Budapest történetében, hogy női vezetője lesz a főváros közlekedési vállalatának.

Húzza az időt az Európai Néppárt, továbbra is függőben a Fidesz sorsa

2020.01.23. 10:35
Nem tudott egyezségre jutni az EPP által felállított "bölcsek tanácsa" a Fidesz pártcsaládon belüli jövőjével kapcsolatban, ezért a …

Hét településen tartanak időközi választást vasárnap

2020.01.23. 08:10
Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket …

Blogstar kávéház

2020.01.23. 03:00
A BKV elkendőzött trükközése, a néppárti bölcsek salamoni döntése, Karácsony karácsonyi magyarázkodása, az influenza támadása és Tatár Csilla szexi kötődése csütörtöki online lapszemlénkben.

B. Élthes Eszter: nem volt méltó Bessenyeihez a vásárhelyi önkormányzat eljárása

2020.01.22. 15:35
A színészóriás özvegye, B. Élthes Eszter szerint a Rákosi-korszakot idézi, ahogyan a vásárhelyi önkormányzat előzetesen …

Ezeket a cikkeket olvastad már?