Blogolj!

Mondvacsinált korrupciós ügyben, bizonyíték nélkül ítélték el Hernádit a horvátok

Charlotte

Első fokon két év börtönre ítélte Hernádi Zsoltot a horvát bíróság. A 10,5 év alatt született ítélet még a neves nemzetközi jogászokból álló megfigyelők szerint is egyértelműen koncepciózus, számos eljárási hiba történt és nincs olyan bizonyíték, ami a Hernádi ellen felhozott vádakat alátámasztaná. Az eljárás bizonyosan fellebbezésekkel folytatódik.

A horvát fél tisztességtelen, mondvacsinált és politikailag motivált eljárásokkal már többször próbálkozott, de a független nemzetközi bíroságok (Washington, Genf) kivétel nélkül mindig a MOL-nak adtak igazat.

Egyértelmű, hogy Sanader politikai ellenfelei horvát belpolitikai fegyverként akarták használni az ügyet. A Blogstar CSVM oldala több rendkívül alapos írásban is foglalkozott az ügy részleteivel, rávilágítva a horvát fél tisztességtelenségeire, és a horvát hatóságok megdöbbentő részrehajlásáról. Egy részlet az ügy legutóbbi genfi döntőbíróság 2016-os ítéletéről:

 

„A nagy, látványos, címlap sztorikban kerengő vádaskodások közepette a Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, mégpedig horvátországi befektetéseinek védelmében. Nem másutt, mint a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. Puszira nem számíthattak Hernádi Zsolték (nem is kaptak…), hiszen a horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz, mert szerintük a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban történő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. Na, ezt a pert vesztették el jelek szerint a horvátok. 

... Plenkovic letörten elmondta, hogy a genfi döntőbíróság szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött szerződést a Mol és a horvát kormány között.” 

A CSVM tényfeltárását itt lehet visszaolvasni: 1. rész2. rész,  3. rész4. rész 5. rész 6.rész

MOL közleményében továbbra is visszautasít minden vádat és felhívja a CSVM blogban is leírtakra figyelmet: ez már nem az első tisztességtelen eljárás volt, amit Horvátországban folytattak le. Legutóbb 2015-ben a horvát alkotmánybíróság is hatályon kívül helyezte azt az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet, amely kimondta, hogy a korábbi miniszterelnök kenőpénzt fogadott el az INA-val kapcsolatban. A bíróság akkor is több, súlyos eljárási hibát jelzett és a bírósági eljárás újrakezdésére kötelezte a zágrábi megyei bíróság.

Hernádi Zsolt továbbra is teljes mértékben élvezi a MOL-csoport Igazgatóságának bizalmát és támogatását, MOL INA-val kapcsolatos stratégiája pedig változatlan.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88209/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Kína idén kimarad a külföldi nyelvtanulási program célországai közül

2020.02.25. 10:30
Ebben a tanévben nem utaznak Kínába a nyelvtanuló diákok a koronavírus-járvány miatt - közölte Bartos Mónika, a külföldi nyelvi kurzusokért …

Blogstar kávéház

2020.02.25. 03:10
A Fidesz tetemes előnye, a pandémia előszele, a kommunizmus keresztény áldozatai, Köllő Babett szürreális galambfeje és Bordán Lili gólyahíre keddi online lapszemlénkben.

Fidesz: a Gyurcsány-párt ne riogasson a koronavírussal!

2020.02.24. 19:30
A nagyobbik kormánypárt ismét arra figyelmezteti a DK-t és elnökét, hogy a koronavírust ne használja hatalmi céljaihoz.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar

2020.02.24. 18:15
Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára …

Autó hajtott a tömegbe egy német farsangi karneválon

2020.02.24. 16:10
Többen megsérültek, amikor egy autó a tömegbe hajtott egy német kisváros, Volkmarsen farsangi karneválján - írja a helyi sajtó.

Új vezérigazgató a Veszprém EKF élén

2020.02.24. 14:45
Markovits Alíz fő célja, hogy 2023 sikeres és emlékezetes év legyen, amelynek hosszú távú hatása továbbgyűrűzik Veszprém és a Balaton régió fejlődésben.

Földrengés volt Szerencs közelében

2020.02.24. 13:25
Csak kisebb rengés rázta meg a földet Szerencs közelében, a lakosság nem is érzékelte.

Izsák Balázs: Székelyföld az egész magyarság támogatását megérdemli

2020.02.24. 07:00
A Székely Nemzeti Tanács a nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezése olyan ügy, mely nem oszthatja meg a magyarságot, melyben …

A kommunizmus áldozataira emlékezik Magyarország

2020.02.24. 06:00
A rendezvénysorozat már hétfőn megkezdődik, a központi programokat kedden tartják.

Fölényes Fidesz-diadal született Harsányban

2020.02.24. 05:50
Közel 70 százalékot kapott a kormánypártok jelöltje a Borsod megyei településen, megsemmisítő vereséget szenvedett a rejtőzködő szivárványkoalíció.

Ezeket a cikkeket olvastad már?