Blogolj!

Brutális árvíz csapott le Indonézia fővárosára (videó)

Az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség több mint háromszorosa zúdult szilveszter éjszaka Dzsakartára. Legalább kilencen meghaltak, de a halálos áldozatok száma tovább növekedhet.

Illusztráció: pixabay.com

Hosszú évek óta nem látott özönvízszerű eső sújtott le újévkor Dzsakartára, Indonézia fővárosára, az emiatt keletkező áradásokban pedig legkevesebb kilenc ember meghalt. Félő persze, hogy ez a szám később emelkedni fog.

A monszuneső és a folyók vízszintjének megemelkedése miatt mintegy 90 városrész került víz alá, a főváros mellett fekvő Depokban pedig földcsuszamlás történt. A halálos áldozatok között van egy 16 éves diák is, aki áramütést szenvedett egy átmeneti menhelyen, ahol 19 ezren kerestek menedéket – adta hírül a helyi katasztrófavédelem.

Az ilyenkor szokásos csapadékmennyiség több mint háromszorosa zúdult szilveszter éjszaka a városra és Nyugat-Jáva dombos területeire. A sürgősségi szolgálatok 120 ezer embere vesz részt a segítségnyújtásban.

A katasztrófa sújtotta Dzsakartában és környékén mintegy 30 millió ember él, a főváros földrengés- és árvízveszélyes területen fekszik, a felszín alatti vizek korábbi kontrollálatlan kitermelése miatt ráadásul folyamatosan süllyed. Nem véletlen, hogy Joko Widodo indonéz elnök a nyáron bejelentette, Borneó szigetén nemsokára új fővárost építenek fel.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88317/pics/lead_800x600.jpg
árvíz,eső,Indonézia,katasztrófa,özönvíz,tragédia
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Csapadékos lesz a hétvége

2020.07.16. 15:40
A hétvégén sokfelé kell készülni záporokra, zivatarokra. Nagy meleg sem várható, néhol a 20 fokot sem érik majd el a maximumok, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

A sok napsütés mellett esőre is számíthatunk a hétvégén

2020.06.25. 15:50
Szerencsére egyre több napsütésre számíthatunk, azonban a csapadéktól még így sem szabadulunk a hétvégén.

A rengeteg eső miatt áradnak a nagyobb folyók

2020.06.22. 16:35
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfői tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék miatt áradnak a nagyobb folyók.

Durván lecsapott a vihar a fővárosra

2020.06.14. 15:10
Csak úgy ömlött az eső vasárnap Budapesten, mintha dézsából öntötték volna. Több utcát teljesen elárasztott a víz.

Nagy károkat okozott a vihar Hajdú-Bihar megyében

2020.06.13. 20:55
Kidőlt fák, leszakadt faágak okoznak gondot a megyében.

Nem árt felkészülni: több megyében is másodfokú riasztást adtak ki

2020.06.09. 18:50
Továbbra sem ússzuk meg a zuhét: Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye több járásra is másodfokú riasztást adott ki felhőszakadás veszélye …

Ősszel avatják fel a Hableány áldozatainak emlékművét

2020.06.08. 18:15
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése szerint már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten.

Nem ússzuk meg szárazon vasárnap

2020.06.06. 17:55
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint heves esőzések várhatók vasárnap az egész ország területén.

A sok napsütés mellett esőre is számíthatunk a hétvégén

2020.05.21. 17:15
Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint napsütésre és esőre is egyaránt számíthatunk a hétvégén. A hajnali órákban helyenként …

A jövő héten is sok lesz a napsütés

2020.05.17. 13:50
Jó hír, hogy a lazítások mellett sok napsütés is számíthatunk a jövő héten. Csapadék hétközben csak elszórtan, hétvégén viszont már többfelé is várható.

Ezeket a cikkeket olvastad már?