Blogolj!

Gulyás: Karácsonynak fel kell oldania a kórházstopot

A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy Budapestnek szüksége van egy új, zöldmezős beruházás keretében megépülő közkórházra. Innentől kezdve már minden a főpolgármesteren múlik.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az embereket be kell vonni a döntésekbe – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu oldalon megjelent szilveszteri interjújában, melyet az MTI szemlézett.

Gulyás Gergely az októberi önkormányzati választás eredményeit értékelve azt mondta: a kormány támogatottsága országosan erős, 52-53 százalékos. Kiemelte: országosan a kormánypártok adják a legtöbb polgármestert, 19-ből 19 megyei közgyűlésben szereztek abszolút többséget, 13-10-re nyerték a megyei jogú városok polgármesteri székeit, míg a fővárosi közgyűlési többség és a főpolgármesteri cím az ellenzéké lett. Szerinte a fővárosi eredményekhez az ellenzéki pártok összefogása – amit Lázár János úgy fogalmazott meg, hogy van a Fidesz és a „nem-Fidesz” –, valamint Borkai Zsolt adriai szexvideója is jelentősen hozzájárult, utóbbi szerinte az ellenzéki szavazókat mozgósította.

Arról is beszélt: nem lát kultúrharcot a színházakat érintő törvényjavaslatban, és a színházak elfoglalásáról is nehéz szerinte úgy beszélni, hogy valamennyi ma hivatalban lévő színházigazgató – azok is, akik ellenük tüntettek – a fővárosi közgyűlés Fidesz-KDNP-s többségétől nyerte el a megbízatását.

A színházak kapcsán nincs szó kultúrharcról, csak felelősségvállalásról és egy egyszerű, világos, finanszírozási kérdésről

– emelte ki.

Azonban aggasztó jelenségként ítélte meg azt, hogy a főváros nem hosszabbította meg a Szabad Tér Színház vezetőjének megbízatását, és jövőbeni fenyegetések is elhangzottak az Újszínház esetében a főpolgármestertől. Emellett elfogadhatatlannak minősítette azt, ami Katona József Színházban történt, mondta, utalva a zaklatási ügyre.

A Karácsony Gergely főpolgármesterrel való viszonyát „pillanatnyilag korrektnek” nevezte. Hozzátette:

„személyekben rejlő akadálya nincs annak, hogy Budapest érdekében, ott ahol szükséges, a kormány és a főváros együtt tudjon működni”.

Az elmúlt kilenc év fővárosi fejlesztéseiről elmondta: azok többsége nem ideológiai színezetű volt, hanem a főváros fejlődését, jövőjét, egy 21. századi európai világváros mércéjét alapul véve szolgálta. Ennek szerinte része, hogy minél több sportesemény van Budapesten, hogy jó a tömegközlekedés, hogy van olyan múzeumi negyed, mint amilyen a Liget-projekt. Része az állatkert és a budai Vár fejlesztése, de az egészségügyben a járóbeteg-ellátás fejlesztése is. Utóbbiban állnak talán a legközelebb az egyetértéshez a főpolgármesterrel – vélekedett Gulyás Gergely.

A szuperkórház kapcsán úgy fogalmazott:

reméli, hogy „ha már a stadionstopot sikerült feloldani, talán a kórházstopot sem fogja hosszú ideig fenntartani a főpolgármester”. A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy Budapestnek szüksége van egy új, zöldmezős beruházás keretében megépülő közkórházra.

Fontos kormányzati hagyománynak nevezte, hogy az embereket, ha lehet, be kell vonni a döntésekbe. Ennek minden formáját keresni kell – utalt a nemzeti konzultációktól a piaci aláírásgyűjtésen át nagygyűlés rendezésére is.

Arra is kitért, Orbán Viktor miniszterelnök szerinte politikai értelemben középkorú politikusnak számít Európában. Hangsúlyozta: a magyar politikában a jelenlegi kormánypártoknál és ezen belül a hivatalban lévő miniszterelnöknél jobban senki nem ismeri a néplelket. Ezt nem csupán az elmúlt három választás eredményével, vagy az 1990 óta tartó fideszes eredményekkel, hanem azzal is magyarázta, hogy a kormányfő ma is nagy figyelmet fordít arra, hogy legyenek olyan csatornái, ahol közvetlen visszaigazolást kaphat egy-egy kormányzati döntésről. Gulyás Gergely ezért nem tartja reálisnak, hogy 2022-ben más legyen a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, mint Orbán Viktor.

Szerinte a kormánypártok 2022-es győzelmi esélyei nem attól függenek, hogy kik a kihívók. Jó kormányzati teljesítménnyel és ennek érthető kommunikációjával és kézzelfogható, a mindennapokban is megnyilvánuló eredményekkel lehet választást nyerni 2022-ben.

Politikai ellenfeleik közül a DK-t nevezte a legerősebb ellenzéki pártnak, de mint mondta: Gyurcsány Ferenc DK-elnök népszerűségét a fiatalok körében nem látja. A Momentumot az SZDSZ újjászületéseként, egy korosztályos pártként jellemezte „sokkal rosszabb szellemi kapacitással és a saját hazájukhoz való még gyengébb kapcsolódási pontokkal”.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88269/pics/lead_800x600.jpg
budapest,Fidesz,Gulyás Gergely,Karácsony Gergely,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-02 12:21:21
Véleményem szerint karigerinek elsősorban a közte és a kurcsány (tömegbelövető, mocskos gazember) fletó közötti kapcsolatokat kellene mihamarabb "feloldania", mert hátha utána már végre lenne (lehetne) egy önálló gondolata.
Lehet, hogy pont olyan rossz, mint a mostani a marhaságai, de legalább elmondhatná: ez az én marhaságom, ezért büszke vagyok rá !!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Ne engedjük Karácsonynak, hogy megfúrja a Liget Projektet!

2020.01.17. 10:50
Karácsony Gergely októberi színre lépésével veszélybe került a Liget Budapest Projekt befejezése. A főpolgármester egyik választási ígérete volt megválasztása előtt, hogy …

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnerünk

2020.01.16. 19:45
A miniszterelnök szerint sikerült azonosítani az együttműködés és az együtt nem működés területeit.

Fürjes Karácsonynak: ne szemétkedjünk!

2020.01.16. 19:30
Miután megegyezett a kormánnyal, a főpolgármester furcsa feltételeket szabna, pontosabban fenyegetőzik. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár keményen odapörkölt neki.

Cserbenhagyta Magyarországot az Európai Néppárt

2020.01.16. 05:35
A szocialisták mellé álltak a hazánkkal szembeni európai boszorkányüldözésben.

Bezárt a „bádogváros” a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

2020.01.15. 13:50
A karámnak is csúfolt várót bezárták a reptéren, egyúttal pedig átadták az új utasmólót, ahol már sokkal kényelmesebb körülmények között …

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől

2020.01.13. 12:50
A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Három épület ég Budapesten

2020.01.12. 19:25
Leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték Budapesten, a III. kerületi Kunigunda útján vasárnap este, három egymás melletti épület ég - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Választókerületi elnökeivel konzultál Orbán Viktor

2020.01.12. 16:30
Már december végén is arról lehetett hallani, hogy rövid időn belül komoly változások jöhetnek a Fideszben, ezt megerősítendő, Orbán Viktor miniszterelnök konzultációra hívta a …

Két holttestet találtak egy kiégett budapesti épületben

2020.01.12. 09:35
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint szombat reggel kigyulladt egy kétszintes lakóépület Budapest XVIII. kerületében az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?