Blogolj!

Közösen adott hálát Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésük huszadik évfordulóján

Erdő Péter kezdeményezésére a két főpásztor az évforduló alkalmából hálaadó szentmisét koncelebrált január 6-án a budavári Nagyboldogasszony- (Mátyás-) templomban, annak okán, hogy Szent II. János Pál pápa pont húsz évvel ezelőtt szentelte püspökké Erdő Péter bíboros, prímást és Veres András győri megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét Rómában, a Szent Péter-bazilikában. 

A bíboros a püspökszentelésre így emlékezett:


„Húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa – akiről akkor még az Egyház nem jelentette ki, hogy szent, de mi már akkor is éreztük ezt – legfőképp azért vezette be a vízkereszti püspökszentelés szokását, hogy kifejezze, az új püspökök mint az apostolok utódai a világ népeihez kapnak küldetést. Ezért mondta el akkori szentbeszédében is, hogy közülünk ki hová kapja a megbízatását. Fontos dolog ez, mert azt jelenti: Isten megjelenik a názáreti Jézus Krisztus személyében, és küldetést ad nekünk. Milyen küldetést? Azt, hogy hirdessük az evangéliumot. Ez az örömhír pedig nem más, mint az, hogy Krisztus a megdicsőülés reménye bennünk"

Veres András rövid beszédében arra emlékezett, hogy pont tizenkét papot szenteltek püspökké aznap, és köztük volt  a két magyar, András és Péter. Pont annyian voltak, ahányan az apostolok és az apostolok között is volt András és Péter, akik testvérek voltak.

Biztos vagyok abban, hogy Péter és András, akik az apostolok között testvérek voltak, nem csak az apostoli életük kezdetén segítették egymást Jézus megismerésében – a János-evangélium tanúsága szerint András vitte el testvérét, Pétert Jézushoz –, hanem  utána is támogatták egymást, bár a küldetésük a világ más-más tájai felé vezette őket. Meggyőződésem, hogy a testvérek soha nem engedték el egymás kezét, és mindig igyekeztek egymás segítségére lenni. Az elmúlt húsz esztendőben mi is ebben a szellemben próbáltuk végezni apostoli szolgálatunkat a tőlünk telhető módon.

(Forrás: Magyar Kurír)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88563/pics/lead_800x600.jpg
Erdő Péter,katolikus,MKPK,verekedés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Püspöki Kar is megszólalt a Niedermüller ügyben

2020.01.29. 17:20
A Magyar Katolikus Püspöki Kar megdöbbent a DK-s politikus kijelentésén és elitéli, hogy a kijelentéstől eddig még sem a kereskedelmi csatorna, sem pártja, sem a hasonló esetekben …

Erdő Péter nyitotta meg a Boldog Özséb emlékévet

2020.01.20. 12:50
Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend alapítójára, Boldog Özsébre emlékezik a rend, a szerzetes halálának 750. évfordulóján. Ez alkalomból az idei évet Boldog …

Látássérültekkel ünnepelt Erdő Péter

2019.12.20. 17:00
Évtizedek óta hagyomány, hogy karácsony előtt összegyűlnek a látássérültek egy közös szentmisére, ünnepi várakozásra. Idén a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona látás- és …

Ügyvédek estek neki egy kórház dolgozóinak Pakisztánban - videó

2019.12.12. 18:05
A lahori kardiológiai intézetben történt a felháborító eset, hárman meghaltak.

Erdő Péter és Vásáry Tamás vehette át a Szent István Rend díjat

2017.08.20. 18:55
Áder János köztársasági elnök Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek adta át a Szent István Rend díjat vasárnap, a Sándor-palotában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?