Blogolj!

Gyurcsány és Bajnai kezében futnak össze az ellenzéki adatbányász-szálak

Sokan, sok helyen, sokféleképpen próbálták már megfejteni, mi okozta a kormánypártok viszonylagos buktáját az októberi, önkormányzati választáson. A váratlan ellenzéki előretörést a Fidesz a nem megfelelő kommunikációjának - túltolt alkalmatlanozás, Borkai botránya - számlájára írta, ugyanakkor akad itt egy jóval érdekesebb szegmens is, amire eddig nem vetült akkora figyelem.

Fotó: OrigoAz atlatszo.hu oknyomozó cikkében arról ír, hogy a kormányoldalnál nagyságrendekkel szűkösebb erőforrásokkal gazdálkodó ellenzéki összefogás egyetlen csatatéren tudta alaposan megverni a kormánypártokat a választási kampányban: a közösségi média csatornáin kiváló érzékkel elhelyezett hirdetések csataterén. Ahhoz viszont, hogy egy, a közösségi média adta lehetőségekre építő politikai kampány sikeresen működjön, a felhasználók kifinomult csoportosítására van szükség. A célcsoportok személyes meghatározásához viszont személyes adatok kellenek, amelyeket lehetőség szerint törvényes kereteken belül kell kisajtolni a potenciális választókból.

Itt jön a képbe egy Datadat névre hallgató cégcsoport, amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint az ex-miniszterelnökök holdudvarába tartozó személyek hoztak létre még 2011-ben, a szocialisták számára katasztrofális vereséggel záruló választások után.


A Datadat cégcsoport munkája volt a 2019-es önkormányzati választások előtt, hogy kialakítsa a Facebook-hirdetések célcsoportjait és a hirdetések célzását az ellenzéki összefogás számára.

A Datadat Professional Kft.-ről annyit kell tudni, hogy az ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Ficsor Ádám, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején miniszterelnöki kabinetfőnök, Bajnai-kormányban pedig a titkosszolgálatokért felelős miniszter volt. A cég tulajdonosi körében szerepel még többek között Dessewffy Tibor, a Gyurcsány-Bajnai korszak emblematikus figurája, aki cégén keresztül üzleti kapcsolatban is került Bajnaival. A cégcsoport tagjai még a Datadat Professional Kft. leányvállalatai, a Datadat HR Kft. és a Datalyze Research Kft., továbbá az észtországi bejegyzésű Datadat ÖÜ, amelynek az észt cégnyilvántartásban elérhető adatok szerint Ficsor Ádám és Bajnai egykori kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor a menedzserei.

Az atlatszo.hu arról is beszámol, hogy a Datadat Kft. és a Demokratikus Koalíció közreműködésére utaló jelek is felfedezhetők a világhálón: számos DK-s politikus, többek között Dobrev Klára, Varju László, Oláh Lajos, vagy Kálmán Olga honlapjain is adatfeldolgozóként szerepel a cég. Az Átlátszó információi szerint egyébként Gyurcsány Ferenc elhíresült Facebookos chatbotja is a cég fejlesztése, amely kifejezetten arra szolgál, hogy személyes adatokat gyűjtsön be a potenciális választóktól, hogy aztán a kampány során a megfelelő hirdetések a megfelelő személyekhez jussanak el. A Datadat úgy reklámozza a kifejezetten politikai célokra létrehozott fejlesztését, hogy az azt használó politikusok akár 5 százalékkal is növelhetik az urnáknál felbukkanó szimpatizáns szavazóik számát...

Ne csodálkozzon azon senki, ha komoly párhuzamokat vél felfedezni a Datadat és a Cambridge Analytica között. Nyilván, teljesen más méretű piacon, de végtére is ugyanazt a célt szolgálja, azaz szolgálta a két társaság. Köztudott, hogy a Cambridge Analytica a Facebookon és más online platformokon megszerezhető adatokat gyűjtött a felhasználóktól, az információkból aztán profilokat és célcsoportokat készítettek, majd ezeket politikai kampányüzenetek hatékony célba juttatására használták. Amikor azonban fény derült a CA jogszerűtlen adatkezelésére, a vállalkozás becsődölt, ugyanakkor a közösségi médián keresztül begyűjthető adatok üzleti és politikai felhasználásának korszaka csak ekkor kezdett szárnyalni.


Fontos persze hozzátennünk, hogy a CA bukása óta komolyan szigorították az adatok kezelésére vonatkozó jogszabályokat, ma már természetesen senkitől nem szipkázhat ki senki személyes adatokat törvényes úton anélkül, az illető ne egyezne bele.

A Datadat egyébként azzal is reklámozza magát, hogy szolgáltatásaik mindenben megfelelnek a GDPR-nak. Az atlatszo.hu arra is rávilágít, hogy csak nyilvános és mindenki számára elérhető információkból, így a profilokról érkező lájkok és kommentek elemzéséből is igencsak részletes kép alkotható különböző csoportokról és a csoportokba tartozó személyekről, így nem feltételezhetjük azt, hogy szabályellenesen használták a Facebook-felhasználók adatait az ellenzéki kampány során.
1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88796/pics/lead_800x600.jpg
adathalászat,adatok,ellenzék,Gyurcsány,Gyurcsány Ferenc,önkormányzati választás,Választás 2019
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-13 16:35:50
Most már csak egyetlen kérdés lóg a levegőben:
Merre kódorog, és mivel foglalkozik a kiemelt fizetéssel dotált, magyarországi adatvédelmi biztos ?!
Aki tudja, hogy merre található, az szóljon neki: "fennforgás" van, és mielőbb zárkózzon fel agyilag !!!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Demeter Szilárd: több sebből vérzik az anarcho-balliberalizmus

2020.10.20. 05:20
Az SZFE-ügynek akkor lesz vége, ha belecsúszik az aktuálpolitikai térbe. Akkor az SZFE jelenlegi közössége veszíteni fog. És nagyon erre tolják az ellenzéki erők – …

Pálinkás József miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett

2020.10.15. 15:55
Egyidejűleg azzal, hogy bejelentette az Új Világ Néppárt megalakulását. Az ellenzéki előválasztási castingon riválist kapott Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Szanyi Tibor …

Fidesz: a Gyurcsány vezette baloldal újra tönkretenné az egészségügyet

2020.10.12. 18:35
Az Orbán-kormány és az Országgyűlés ezzel szemben a Magyar Orvosi Kamara javaslatát elfogadva az orvosok áttörő erejű béremeléséről döntött, …

Pártot alapít Pálinkás József – már a neve is megvan

2020.10.12. 13:05
Csütörtökön mutatják be az n+egyedik ellenzéki formációt.

A borsodi blama után egymásnak esnek a balliberális gittegyletek

2020.10.12. 04:30
A Jobbik bukta a legnagyobbat, de önmagában az ellenzéki összefogás is csődöt mondott. Újrakezdődhet a szivárványos marakodás.

Fidesz: a baloldal egyszer már tönkretette az egészségügyet!

2020.10.05. 18:25
Úgy látszik, hogy a Demokratikus Koalíciónál az elmúlt hetekben nagyon ráfeküdtek a szelektív memória gombra, hiszen először a családoknak és a nyugdíjasoknak …

Kocsis Máté Gyurcsánynak: nehezen viseljük, ha Ön oktat ki minket a kormányzásról

2020.09.21. 20:40
A Fidesz frakcióvezetője emlékeztette az Országgyűlésben hétfőn ismét Jászai Mari-díjas előadást bemutató bukott …

A baloldal ismét bebizonyította, hogy nem lehet rá számítani a vírus elleni küzdelemben

2020.09.18. 12:35
A baloldal újra és újra bebizonyítja, hogy nem lehet rá számítani a koronavírus elleni küzdelemben - mondta Hollik …

Kiáll Vidnyánszky Attila mellett a Magyarságkutató Intézet

2020.09.05. 12:35
Horváth-Lugossy Gábor Gyurcsány Ferenc Vidnyánszky Attilával kapcsolatos fenyegetőzésére reagált.

Letartóztatták Joób Márton képviselőt, Botka László bizalmasát

2020.07.30. 12:40
Hatalmas pácban a szegedi balliberális önkormányzati képviselő. Az ügyészség szerint a vizsgált bűnszervezet több mint 250 millió forintos vagyoni hátrányt …

Ezeket a cikkeket olvastad már?