Blogolj!

Gyurcsány és Bajnai kezében futnak össze az ellenzéki adatbányász-szálak

Sokan, sok helyen, sokféleképpen próbálták már megfejteni, mi okozta a kormánypártok viszonylagos buktáját az októberi, önkormányzati választáson. A váratlan ellenzéki előretörést a Fidesz a nem megfelelő kommunikációjának - túltolt alkalmatlanozás, Borkai botránya - számlájára írta, ugyanakkor akad itt egy jóval érdekesebb szegmens is, amire eddig nem vetült akkora figyelem.

Fotó: OrigoAz atlatszo.hu oknyomozó cikkében arról ír, hogy a kormányoldalnál nagyságrendekkel szűkösebb erőforrásokkal gazdálkodó ellenzéki összefogás egyetlen csatatéren tudta alaposan megverni a kormánypártokat a választási kampányban: a közösségi média csatornáin kiváló érzékkel elhelyezett hirdetések csataterén. Ahhoz viszont, hogy egy, a közösségi média adta lehetőségekre építő politikai kampány sikeresen működjön, a felhasználók kifinomult csoportosítására van szükség. A célcsoportok személyes meghatározásához viszont személyes adatok kellenek, amelyeket lehetőség szerint törvényes kereteken belül kell kisajtolni a potenciális választókból.

Itt jön a képbe egy Datadat névre hallgató cégcsoport, amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint az ex-miniszterelnökök holdudvarába tartozó személyek hoztak létre még 2011-ben, a szocialisták számára katasztrofális vereséggel záruló választások után.


A Datadat cégcsoport munkája volt a 2019-es önkormányzati választások előtt, hogy kialakítsa a Facebook-hirdetések célcsoportjait és a hirdetések célzását az ellenzéki összefogás számára.

A Datadat Professional Kft.-ről annyit kell tudni, hogy az ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Ficsor Ádám, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején miniszterelnöki kabinetfőnök, Bajnai-kormányban pedig a titkosszolgálatokért felelős miniszter volt. A cég tulajdonosi körében szerepel még többek között Dessewffy Tibor, a Gyurcsány-Bajnai korszak emblematikus figurája, aki cégén keresztül üzleti kapcsolatban is került Bajnaival. A cégcsoport tagjai még a Datadat Professional Kft. leányvállalatai, a Datadat HR Kft. és a Datalyze Research Kft., továbbá az észtországi bejegyzésű Datadat ÖÜ, amelynek az észt cégnyilvántartásban elérhető adatok szerint Ficsor Ádám és Bajnai egykori kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor a menedzserei.

Az atlatszo.hu arról is beszámol, hogy a Datadat Kft. és a Demokratikus Koalíció közreműködésére utaló jelek is felfedezhetők a világhálón: számos DK-s politikus, többek között Dobrev Klára, Varju László, Oláh Lajos, vagy Kálmán Olga honlapjain is adatfeldolgozóként szerepel a cég. Az Átlátszó információi szerint egyébként Gyurcsány Ferenc elhíresült Facebookos chatbotja is a cég fejlesztése, amely kifejezetten arra szolgál, hogy személyes adatokat gyűjtsön be a potenciális választóktól, hogy aztán a kampány során a megfelelő hirdetések a megfelelő személyekhez jussanak el. A Datadat úgy reklámozza a kifejezetten politikai célokra létrehozott fejlesztését, hogy az azt használó politikusok akár 5 százalékkal is növelhetik az urnáknál felbukkanó szimpatizáns szavazóik számát...

Ne csodálkozzon azon senki, ha komoly párhuzamokat vél felfedezni a Datadat és a Cambridge Analytica között. Nyilván, teljesen más méretű piacon, de végtére is ugyanazt a célt szolgálja, azaz szolgálta a két társaság. Köztudott, hogy a Cambridge Analytica a Facebookon és más online platformokon megszerezhető adatokat gyűjtött a felhasználóktól, az információkból aztán profilokat és célcsoportokat készítettek, majd ezeket politikai kampányüzenetek hatékony célba juttatására használták. Amikor azonban fény derült a CA jogszerűtlen adatkezelésére, a vállalkozás becsődölt, ugyanakkor a közösségi médián keresztül begyűjthető adatok üzleti és politikai felhasználásának korszaka csak ekkor kezdett szárnyalni.


Fontos persze hozzátennünk, hogy a CA bukása óta komolyan szigorították az adatok kezelésére vonatkozó jogszabályokat, ma már természetesen senkitől nem szipkázhat ki senki személyes adatokat törvényes úton anélkül, az illető ne egyezne bele.

A Datadat egyébként azzal is reklámozza magát, hogy szolgáltatásaik mindenben megfelelnek a GDPR-nak. Az atlatszo.hu arra is rávilágít, hogy csak nyilvános és mindenki számára elérhető információkból, így a profilokról érkező lájkok és kommentek elemzéséből is igencsak részletes kép alkotható különböző csoportokról és a csoportokba tartozó személyekről, így nem feltételezhetjük azt, hogy szabályellenesen használták a Facebook-felhasználók adatait az ellenzéki kampány során.
1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88796/pics/lead_800x600.jpg
adathalászat,adatok,ellenzék,Gyurcsány,Gyurcsány Ferenc,önkormányzati választás,Választás 2019
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-13 16:35:50
Most már csak egyetlen kérdés lóg a levegőben:
Merre kódorog, és mivel foglalkozik a kiemelt fizetéssel dotált, magyarországi adatvédelmi biztos ?!
Aki tudja, hogy merre található, az szóljon neki: "fennforgás" van, és mielőbb zárkózzon fel agyilag !!!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A Fidesznek kedvez, ha egy listán „gyurcsányozódik össze” az ellenzék

2020.07.09. 12:35
Végleg elveszthetik identitásukat, sőt, el is tűnhetnek egyes pártok, ha mindenki mindenkivel gátlások nélkül összefog.

A Fidesz megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

2020.07.05. 19:15
A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta …

Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

2020.07.03. 11:15
Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című …

Jövő héten kezdik kézbesíteni a nemzeti konzultációs kérdőíveket

2020.06.14. 14:05
A nemzeti konzultációs kérdőívek kézbesítése jövő héten kezdődik és várhatóan egy hónapig tart, a válaszok feladási határideje augusztus 15. - …

Csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága

2020.06.08. 10:05
Csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága, mert a koronavírus-járvány elleni védekezésben nem működtek együtt a kormánnyal - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője …

Bárhogy hisztiznek a liberálisok, nem engedünk a határvédelemből

2020.05.30. 04:55
A magyar kormány számára ugyanis elsődleges a nemzeti érdek és az itt élők véleménye, biztonsága.

Gyurcsányék sumákolnak, az ÁSZ felfüggesztette a DK költségvetési támogatását

2020.05.21. 13:10
Amíg a párt nem állítja helyre törvényes gazdálkodását és ezt dokumentumokkal nem tudja igazolni, addig az Állami Számvevőszék …

Müller Cecília: Nyugvó szakaszba érkezett a járvány

2020.05.14. 12:55
Az Operatív Törzs ma is megtartotta a koronavírus-járvány hazai alakulásával kapcsolatos online sajtótájékoztatóját. Mutatjuk a részleteket!

Varga Judit: a magyar ellenzék azonnal kérjen bocsánatot!

2020.05.01. 05:00
Hazudtak, de most már lebuktak!

Megdöbbentő az ellenzék viselkedése a járvány alatt

2020.04.06. 19:25
Egészen megdöbbentő az ellenzék viselkedése, amit a koronavírus-járvány alatt tanúsít.

Ezeket a cikkeket olvastad már?