Blogolj!

Gyurcsány és Bajnai kezében futnak össze az ellenzéki adatbányász-szálak

Sokan, sok helyen, sokféleképpen próbálták már megfejteni, mi okozta a kormánypártok viszonylagos buktáját az októberi, önkormányzati választáson. A váratlan ellenzéki előretörést a Fidesz a nem megfelelő kommunikációjának - túltolt alkalmatlanozás, Borkai botránya - számlájára írta, ugyanakkor akad itt egy jóval érdekesebb szegmens is, amire eddig nem vetült akkora figyelem.

Fotó: OrigoAz atlatszo.hu oknyomozó cikkében arról ír, hogy a kormányoldalnál nagyságrendekkel szűkösebb erőforrásokkal gazdálkodó ellenzéki összefogás egyetlen csatatéren tudta alaposan megverni a kormánypártokat a választási kampányban: a közösségi média csatornáin kiváló érzékkel elhelyezett hirdetések csataterén. Ahhoz viszont, hogy egy, a közösségi média adta lehetőségekre építő politikai kampány sikeresen működjön, a felhasználók kifinomult csoportosítására van szükség. A célcsoportok személyes meghatározásához viszont személyes adatok kellenek, amelyeket lehetőség szerint törvényes kereteken belül kell kisajtolni a potenciális választókból.

Itt jön a képbe egy Datadat névre hallgató cégcsoport, amit Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, valamint az ex-miniszterelnökök holdudvarába tartozó személyek hoztak létre még 2011-ben, a szocialisták számára katasztrofális vereséggel záruló választások után.


A Datadat cégcsoport munkája volt a 2019-es önkormányzati választások előtt, hogy kialakítsa a Facebook-hirdetések célcsoportjait és a hirdetések célzását az ellenzéki összefogás számára.

A Datadat Professional Kft.-ről annyit kell tudni, hogy az ügyvezetője és egyik tulajdonosa az a Ficsor Ádám, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején miniszterelnöki kabinetfőnök, Bajnai-kormányban pedig a titkosszolgálatokért felelős miniszter volt. A cég tulajdonosi körében szerepel még többek között Dessewffy Tibor, a Gyurcsány-Bajnai korszak emblematikus figurája, aki cégén keresztül üzleti kapcsolatban is került Bajnaival. A cégcsoport tagjai még a Datadat Professional Kft. leányvállalatai, a Datadat HR Kft. és a Datalyze Research Kft., továbbá az észtországi bejegyzésű Datadat ÖÜ, amelynek az észt cégnyilvántartásban elérhető adatok szerint Ficsor Ádám és Bajnai egykori kabinetfőnöke, Szigetvári Viktor a menedzserei.

Az atlatszo.hu arról is beszámol, hogy a Datadat Kft. és a Demokratikus Koalíció közreműködésére utaló jelek is felfedezhetők a világhálón: számos DK-s politikus, többek között Dobrev Klára, Varju László, Oláh Lajos, vagy Kálmán Olga honlapjain is adatfeldolgozóként szerepel a cég. Az Átlátszó információi szerint egyébként Gyurcsány Ferenc elhíresült Facebookos chatbotja is a cég fejlesztése, amely kifejezetten arra szolgál, hogy személyes adatokat gyűjtsön be a potenciális választóktól, hogy aztán a kampány során a megfelelő hirdetések a megfelelő személyekhez jussanak el. A Datadat úgy reklámozza a kifejezetten politikai célokra létrehozott fejlesztését, hogy az azt használó politikusok akár 5 százalékkal is növelhetik az urnáknál felbukkanó szimpatizáns szavazóik számát...

Ne csodálkozzon azon senki, ha komoly párhuzamokat vél felfedezni a Datadat és a Cambridge Analytica között. Nyilván, teljesen más méretű piacon, de végtére is ugyanazt a célt szolgálja, azaz szolgálta a két társaság. Köztudott, hogy a Cambridge Analytica a Facebookon és más online platformokon megszerezhető adatokat gyűjtött a felhasználóktól, az információkból aztán profilokat és célcsoportokat készítettek, majd ezeket politikai kampányüzenetek hatékony célba juttatására használták. Amikor azonban fény derült a CA jogszerűtlen adatkezelésére, a vállalkozás becsődölt, ugyanakkor a közösségi médián keresztül begyűjthető adatok üzleti és politikai felhasználásának korszaka csak ekkor kezdett szárnyalni.


Fontos persze hozzátennünk, hogy a CA bukása óta komolyan szigorították az adatok kezelésére vonatkozó jogszabályokat, ma már természetesen senkitől nem szipkázhat ki senki személyes adatokat törvényes úton anélkül, az illető ne egyezne bele.

A Datadat egyébként azzal is reklámozza magát, hogy szolgáltatásaik mindenben megfelelnek a GDPR-nak. Az atlatszo.hu arra is rávilágít, hogy csak nyilvános és mindenki számára elérhető információkból, így a profilokról érkező lájkok és kommentek elemzéséből is igencsak részletes kép alkotható különböző csoportokról és a csoportokba tartozó személyekről, így nem feltételezhetjük azt, hogy szabályellenesen használták a Facebook-felhasználók adatait az ellenzéki kampány során.
1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/88796/pics/lead_800x600.jpg
adathalászat,adatok,ellenzék,Gyurcsány,Gyurcsány Ferenc,önkormányzati választás,Választás 2019
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-13 16:35:50
Most már csak egyetlen kérdés lóg a levegőben:
Merre kódorog, és mivel foglalkozik a kiemelt fizetéssel dotált, magyarországi adatvédelmi biztos ?!
Aki tudja, hogy merre található, az szóljon neki: "fennforgás" van, és mielőbb zárkózzon fel agyilag !!!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Hét településen tartanak időközi választást vasárnap

2020.01.23. 08:10
Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Győrben, Patakon, Bokorban, Pötrétén és Irotán polgármestert, Apátvarasdon és Sényén képviselőket …

Trükkös: Botka beszállítója tárgyalja Botka ügyvédjének büntetőperét

2020.01.16. 10:40
A PestiSrácok.hu újabb elképesztő összeférhetetlenséget bukkant a Szegedi Törvényszéken.

Gyurcsány lendületből, végleg bedarálhatja az MSZP-t

2020.01.07. 04:15
2022 után végleg eltűnhetnek a hazai politikai palettáról a szocialisták.

Lázár: gyűlöletkampányt könnyebb szervezni, mint otthonteremtési támogatást kialakítani

2020.01.05. 20:00
Az országgyűlési képviselő szerint a Fidesz komoly bizalomvesztést szenvedett el országosan: legfőbb ideje, hogy a …

Tolonganak a polgármester-jelöltek Balatonszepezden

2019.11.26. 10:20
A Balaton-parti település volt az egyik az országban, ahol nem volt polgármesterjelölt az önkormányzati választásokon – a másik a Zala megyei Lakhegy. Most tizennégyen indulnak a szepezdi …

Újabb fake news: senki sem tervezi a választási törvény módosítását!

2019.11.20. 17:30
A Blikk informátorai voltak „jól értesültek”, a Fidesz meg helyretette őket.

Eldőlt: Jászberény november 10-én újra választ

2019.10.26. 07:10
Olyan súlyos jogsértések történtek, melyek befolyásolhatták az október 13-i eredményt. A Fidesz-KDNP-s Szabó Tamás tehát kapott még egy esélyt, hogy megőrizze hivatalát a jobbikos …

Új polgármester-választás következhet Jászberényben!

2019.10.19. 12:55
Ha jogerőssé válik a területi választás bizottság döntése, a jászsági település lakói november 10-én újra az urnák elé járulhatnak. Múlt vasárnap a jobbikos jelölt 14 …

Meg kell ismételni a szavazást Nyéstán

2019.10.14. 17:50
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 30 napon belül megismétlik az önkormányzati választást, mert fiktív lakcímmel rendelkezők is szavaztak.

Több településen is szavazategyenlőség alakult ki

2019.10.14. 12:00
Tizenkét településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani - derül ki a Nemzeti …

Ezeket a cikkeket olvastad már?