Blogolj!

Meghalt Philipp Tibor, az Inconnu művészeti csoport egykori tagja

Dorogi László

Philipp Tibor a nyolcvanas évek elején csatlakozott az Inconnu Csoporthoz, részt vett a 301 kopjafa kifaragásában, amellyel az ötvenhatos hősöknek állítottak emléket a Köztemetőben.

Fotó: index.hu

A csoport művészeti performanszok és lakáskiállítások mellett Krassó György ötlete nyomán az elsők között rendezett lakás-megemlékezéseket az 1956-os forradalomról, tevékenységüket folyamatosan megfigyelte a rendőrség és a belső elhárítás III/III-as ügynökei - írja a Pesti Srácok.

A csoport arról kapta nevét, hogy a Kádár-kori ellenzéki mozgalom tagjai a levelekre nem létező címzetteket írtak, a valódi címzettet pedig a feladó rovatba írták, így miután a posta nem találta a címzettet, a levelet a francia "inconnu" pecséttel küldték vissza a feladóhoz, tehát ebben az esetben a címzetthez - ebben az esetben a korabeli állambiztonság sem ellenőrizte és bontotta fel a küldeményeket.

Philipp Tibor rokoni kapcsolatban állta Krassó Györggyel, a rendszerváltás emblematikus ellenzéki vezetőjével, Krassó Philipp lánytestvérét vette feleségül.

Philipp rendszeresen részt vett a rendszerváltás előtti ellenzéki tüntetéseken, az időnként szétvert megemlékezéseken, szüleinek lakása pedig már a hetvenes évek végén az ellenzék egyik legfontosabb találkozóhelyének számított, később itt rendezték be az Inconnu lakásgalériáját. A legtöbb rendszerváltás előtti ellenzéki megmozduláson részt vett és dokumentálta azokat.

"Korábban sem tartottam magam nagy művésznek, legfeljebb csak életművésznek. Polgári engedetlennek igen, de a rendszerváltással úgy gondoltam, hogy már csak polgár leszek. És ezt is csinálom"

- mondta magáról az Indexnek egy 2014-es interjúban.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/89124/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.02.18. 02:20
Jakab Péter tisztogatásai, Hadházy Ákos botránypolitizálása, Gyurcsány Ferenc baráti milliói, a mesterséges intelligencia térhódítása és Nicki Minaj szexi vonaglása keddi online lapszemlénkben.

Véget vet a kormány a börtönbiznisznek

2020.02.17. 16:05
A mai napon sürgősségi indítványt nyújtott be a kormány az Országgyűlésnek a milliós kártalanítások kifizetésének leállítására - ezt Varga Judit, igazságügyi-miniszter jelentette be közösségi …

Sávjaira hullott a szivárvány, bedőlt az ellenzéki összefogás Kaposváron

2020.02.17. 09:30
Elváltak egymástól a szivárvány sávjai a somogyi megyeszékhelyen, az ötpárti összefogás négy szereplője is bemondta az unalmast. Csoda, hogy …

Elhagyhatták a kórházat a Vuhanból hazatért magyarok

2020.02.17. 08:40
Semmilyen tünetet nem mutattak a Dél-pesti Centrumkórházban két hétig karanténban tartott magyarok, a Covid-19 koronavírus által okozott fertőzöttség nem igazolódott, így …

Blogstar kávéház

2020.02.17. 04:10
Orbán Viktor szabad kereszténydemokráciája, a kormány különös klímahitele, a Momentum öncélú károkozása, Salvini harcos euroszkepticizmusa és Singh Viki fantasztikus megújulása hétfői online lapszemlénkben.

Ellenzéki győzelem Dunaújvárosban

2020.02.16. 21:15
Kálló Gergely (Jobbik-DK-LMP-MSZP-Momentum-PM) nyerte a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választást a Fejér megyei 4-es számú választókerületben, Dunaújvárosban és környékén.

Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt!

2020.02.16. 17:35
Magyarország mindenek előtt - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében,

ÉLŐ: Orbán Viktor évértékelője

2020.02.16. 14:50
A miniszterelnök értékeli az évet és vélhetően az ország állapotát is. Élő, szöveges tudósítás.

Blogstar kávéház

2020.02.16. 03:00
A fővárosi taxitrend átalakítása, a sport közösségformáló ereje, a bűntudat üzletté tétele, a migránstömegek követelései és Melanie Trump különleges Valentin-napja vasárnapi online lapszemlénkben.

Koronavírus: további két hétig tartják karanténban a Japánnál veszteglő hajó személyzetét

2020.02.15. 21:25
A japán hatóságok döntése alapján a jokohamai kikötőben veszteglő Diamond Princess hajó személyzetét a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?