Blogolj!

Erdő Péter nyitotta meg a Boldog Özséb emlékévet

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos rend alapítójára, Boldog Özsébre emlékezik a rend, a szerzetes halálának 750. évfordulóján. Ez alkalomból az idei évet Boldog Özsébnek szentelik.

Az emlékévet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg hétfőn a budapesti Szent István-bazilikában szentmise keretében.

    Erdő Péter homíliájában hangsúlyozta: Boldog Özséb művének, lelkiségének eleven hordozója a pálos rend, amely többszöri megszakítás után ma ismét működik Magyarországon. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend megszervezőjének alakját a bíboros szerint  három tulajdonság tette emlékezetessé: a tudomány szeretete, az áhítat és az irgalmasság.
    A  szentmisén részt vett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is, aki arról beszélt, a pálosok évszázadokon keresztül, a történelem számos viharát túlélve kitartottak keresztény hitük és magyarságuk mellett.

Özséb Esztergomban született 1200 körül. Életrajzírója szerény, hallgatag, komoly fiúként jellemzi: imádság, böjt, elmélkedés érlelték hivatását. Papként pedig „mindennap mély áhítattal mutatta be a szentmisét”. Egy alkalommal csodálatos látomásban részesült, amely döntő hatással volt további életútjára. Egy éjjel, ima közben, az erdő mélyén sok apró lángot pillantott meg. A lángocskák egymás felé tartottak, s végül tüzes fénynyalábbá egyesültek. Özséb úgy érezte, hogy ez a különös tünemény égi jel, figyelmeztetés, hogy egyesítse a szétszórtan élő remetéket.
1250-ben Pilisszántó közelében, a kesztölci völgy fölötti magaslaton templomot építettek a Szent Kereszt megtalálásának emlékére, és ehhez észak felől csatlakozott a monostor. 
Özséb huszonnégy évet töltött a Pilisben, húsz éven át szervezte, irányította, kormányozta rendjét, 1270. január 20-án halt meg Pilisszentkereszten. Halálos ágyán a szabályok pontos megtartására, testvéri szeretetre és példaadásra buzdította testvéreit. Az általa alapított templom sírkamrájában temették el. A végleges egyházi jóváhagyást 1308-ban kapta meg a rend.

Az emlékév alkalmából január 20-án buszos vándorkiállítás nyílik, Pálosan szép az élet! - címmel. A kiállítás január 23-ig tekinthető meg a Szent István bazilika mellet, majd tíz napos lengyelországi út után 2020. február 5. és március 1. között a Nemzeti Múzeum kertjében lesz látható, ezt követően pedig országjáró útjára indul.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/89164/pics/lead_800x600.jpg
emlékév,Erdő Péter,pálos,Soltész Miklós,szerzetes
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Közösen adott hálát Erdő Péter és Veres András püspökké szentelésük huszadik évfordulóján

2020.01.07. 06:15
Erdő Péter kezdeményezésére a két főpásztor az évforduló alkalmából hálaadó szentmisét …

Látássérültekkel ünnepelt Erdő Péter

2019.12.20. 17:00
Évtizedek óta hagyomány, hogy karácsony előtt összegyűlnek a látássérültek egy közös szentmisére, ünnepi várakozásra. Idén a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona látás- és …

Magyarország kétféle választ ad az ukrán oktatási törvényre

2017.09.23. 15:30
Magyarország diplomáciai választ is ad az ukrán oktatási törvény elfogadhatatlan módosítására, ugyanakkor folytatja a humanitárius segítségnyújtást is - közölte …

Erdő Péter és Vásáry Tamás vehette át a Szent István Rend díjat

2017.08.20. 18:55
Áder János köztársasági elnök Erdő Péter bíborosnak és Vásáry Tamás zongoraművésznek adta át a Szent István Rend díjat vasárnap, a Sándor-palotában.

Ezeket a cikkeket olvastad már?