Blogolj!

Se kiköpni, le lenyelni nem tudja a Néppárt a Fideszt?

Nincs egyezség a néppárti bölcsek között a Fidesz sorsáról. Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén nem kerül napirendre a Fidesz tagságának kérdése, tovább halasztják az ügyet.

Tusk és Orbán: se veled, se nélküled? Fotó: MTI

Jelen állás szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén sem tárgyalják a Fidesz további tagságáról szóló jelentést. A Bloomberg néppárti forrásokra hivatkozó beszámolója szerint azért tűnik valószínűnek a halasztás, mert a néppárt és a Fidesz 2019. márciusi kölcsönös felfüggesztését követően kialakult helyzet elemzésével megbízott „bölcsek tanácsának” tagjai – vagyis Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel – nem tudnak egyezségre jutni az anyag tartalmát illetően. Ezek szerint „kacsának” minősíthetőek azok a korábbi információk, melyek szerint a jelentés már Donald Tusk néppárti elnök asztalán feküdne.

A Bloomberg elismeri:

a Néppárt tagjait mélyen megosztja a Fidesz tagságának kérdése, illetve a pártszövetség további irányvonalának meghatározása.

Később viszont Donald Tusk a Twitteren azt posztolta, találkozott a „bölcsekkel”, és elkészül(t) a jelentésük, de még mindig nem tudni, mikor tárgyalja azt az EPP.

Tovább bonyolíthatja viszont a helyzetet az Index EUrologus szerint, hogy állítólag a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt és az Európai Parlament volt elnökét, Antonio Tajanit is tagjai között tudó Forza Italia is elhagyhatja a Néppártot, ha a Fidesz távozik onnan. Vagyis úgy tűnik, az EPP továbbra is megpróbálhat időt nyerni.

Közben viszont Orbán Viktor és több más vezető fideszes politikus, így például Gulyás Gergely vagy Novák Katalin is utalt már arra a lehetőségre az elmúlt időszakban, hogy a Fidesz akár maga dönthet a távozás mellett, ha az Európai Néppárt véglegesen elfordul eredeti értékeitől, elveitől a bevándorlás, az európai családmodell és a nemzeti kultúra elsődlegességének vonatkozásában. A miniszterelnök szerint múlt héten egy centiméterre voltak a távozástól, mikor az Európai Parlament újabb állásfoglalást fogadott el a hetes cikk szerinti eljárással kapcsolatban a magyar jogállamiságról, amit a néppárti képviselők jó része is megszavazott a baloldali és liberális politikusokkal egyetemben. Orbán nem egyszer mondta el: ha a Fidesz kilép, a tervei szerint egy új jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata európai pártcsalád szervezésébe fog bele. Erre álláspontja szerint azért van szükség, mert amíg az EPP elszakad gyökereitől, emiatt gyengül, addig az innovatív Macron folyamatosan erősíti az európai balliberális oldalt.

2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/89174/pics/lead_800x600.jpg
Donald Tusk,Európai Néppárt,Fidesz,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-21 11:21:58
Én úgy érzékelem, hogy - bármit szajkóznak is az aberrált liberráltak - a nagyobb dilemmában (ha úgy jobban tetszik: slamasztikában) a Néppárt van, nem pedig a FIDESZ és Orbán Viktor.
A Néppárt két lehetséges lépése közül az egyik rossz, a másik még rosszabb !!!!
Válaszolok
Szilágyi 2020-01-20 20:50:08
Én azt is megértem, hogy a Fidesz ragaszkodik a Néppárton belüli politizáláshoz. Azzal is egyetértek, hogy a Néppárt csak akkor lehet sikeres, ha megmarad kereszténydemokratának.
Úgy tűnik, erre egyre kevesebb az esély.
Viszont.
Addig nem szabad kilépni, míg az új európai pártkoalíció komoly tényezőt nem képvisel az EU-ban. Mert csak akkor lesz eredményes a jövőbeni együttműködés.
Csak azért, mert a Néppártban sok a liberális, nem szabad a kilépéssel a befolyást kockáztatni, hiszen ha kevesebben is, de vannak ott szövetségeseink.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt!

2020.02.16. 17:35
Magyarország mindenek előtt - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében,

Orbán Viktor: jön az újabb nemzeti konzultáció

2020.02.12. 21:05
A kormány tudni szeretné, miként vélekednek a magyarok „az iparággá vált börtönbizniszről”, a feltételes szabadságra bocsátás szigorításáról, a Szeviép-üggyel összefüggésben …

A börtönbizniszről és a bírói botrányról tárgyal a Fidesz-frakció

2020.02.12. 11:40
Rendbe tennék végre azokat az ügyeket, melyek sértik a magyar emberek igazságérzetét.

Orbán nyerte a migrációs sakkjátszmát

2020.02.11. 09:15
Merkel megenyhült, a magyar miniszterelnöknek lett igaza.

Szabó Bálint: ki kell borítani végre a szegedi bírósági bilit!

2020.02.08. 06:00
Ha valahol ténylegesen és látványosan sérül a jogállamiság, az egy balliberális polgármester városában, a hozzá kötődő bírósági vezetők és bírók …

Orbán Viktor: tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést

2020.02.03. 15:15
Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a …

Orbán Viktor megkoszorúzta Kaczynski síremlékét

2020.01.27. 14:50
Majd az Auschwitz-Birkenau német koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen vesz részt.

Patakon is leverte a Fidesz az ellenzéket

2020.01.27. 05:55
Nemcsak Győrben, hanem Nógrád megyében is kormánypárti siker született vasárnap. Az októberi „döntetlen” után a Fidesz jelöltjének szavaztak bizalmat Patakon.

Dézsi: Győr nem lett ellenzéki bástya

2020.01.27. 05:50
Az új fideszes polgármester azt ígéri, kinyitják a városházát, egyeztetnek az emberekkel, civil szervezettekkel, kamarákkal a város fejlesztéséről.

Húzza az időt az Európai Néppárt, továbbra is függőben a Fidesz sorsa

2020.01.23. 10:35
Nem tudott egyezségre jutni az EPP által felállított "bölcsek tanácsa" a Fidesz pártcsaládon belüli jövőjével kapcsolatban, ezért a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?