894 új fertőzött
894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 765 főre emelkedett.
Blogolj!

Se kiköpni, le lenyelni nem tudja a Néppárt a Fideszt?

Nincs egyezség a néppárti bölcsek között a Fidesz sorsáról. Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén nem kerül napirendre a Fidesz tagságának kérdése, tovább halasztják az ügyet.

Tusk és Orbán: se veled, se nélküled? Fotó: MTI

Jelen állás szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén sem tárgyalják a Fidesz további tagságáról szóló jelentést. A Bloomberg néppárti forrásokra hivatkozó beszámolója szerint azért tűnik valószínűnek a halasztás, mert a néppárt és a Fidesz 2019. márciusi kölcsönös felfüggesztését követően kialakult helyzet elemzésével megbízott „bölcsek tanácsának” tagjai – vagyis Herman van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel – nem tudnak egyezségre jutni az anyag tartalmát illetően. Ezek szerint „kacsának” minősíthetőek azok a korábbi információk, melyek szerint a jelentés már Donald Tusk néppárti elnök asztalán feküdne.

A Bloomberg elismeri:

a Néppárt tagjait mélyen megosztja a Fidesz tagságának kérdése, illetve a pártszövetség további irányvonalának meghatározása.

Később viszont Donald Tusk a Twitteren azt posztolta, találkozott a „bölcsekkel”, és elkészül(t) a jelentésük, de még mindig nem tudni, mikor tárgyalja azt az EPP.

Tovább bonyolíthatja viszont a helyzetet az Index EUrologus szerint, hogy állítólag a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt és az Európai Parlament volt elnökét, Antonio Tajanit is tagjai között tudó Forza Italia is elhagyhatja a Néppártot, ha a Fidesz távozik onnan. Vagyis úgy tűnik, az EPP továbbra is megpróbálhat időt nyerni.

Közben viszont Orbán Viktor és több más vezető fideszes politikus, így például Gulyás Gergely vagy Novák Katalin is utalt már arra a lehetőségre az elmúlt időszakban, hogy a Fidesz akár maga dönthet a távozás mellett, ha az Európai Néppárt véglegesen elfordul eredeti értékeitől, elveitől a bevándorlás, az európai családmodell és a nemzeti kultúra elsődlegességének vonatkozásában. A miniszterelnök szerint múlt héten egy centiméterre voltak a távozástól, mikor az Európai Parlament újabb állásfoglalást fogadott el a hetes cikk szerinti eljárással kapcsolatban a magyar jogállamiságról, amit a néppárti képviselők jó része is megszavazott a baloldali és liberális politikusokkal egyetemben. Orbán nem egyszer mondta el: ha a Fidesz kilép, a tervei szerint egy új jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata európai pártcsalád szervezésébe fog bele. Erre álláspontja szerint azért van szükség, mert amíg az EPP elszakad gyökereitől, emiatt gyengül, addig az innovatív Macron folyamatosan erősíti az európai balliberális oldalt.

2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/89174/pics/lead_800x600.jpg
Donald Tusk,Európai Néppárt,Fidesz,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2020-01-21 11:21:58
Én úgy érzékelem, hogy - bármit szajkóznak is az aberrált liberráltak - a nagyobb dilemmában (ha úgy jobban tetszik: slamasztikában) a Néppárt van, nem pedig a FIDESZ és Orbán Viktor.
A Néppárt két lehetséges lépése közül az egyik rossz, a másik még rosszabb !!!!
Válaszolok
Szilágyi 2020-01-20 20:50:08
Én azt is megértem, hogy a Fidesz ragaszkodik a Néppárton belüli politizáláshoz. Azzal is egyetértek, hogy a Néppárt csak akkor lehet sikeres, ha megmarad kereszténydemokratának.
Úgy tűnik, erre egyre kevesebb az esély.
Viszont.
Addig nem szabad kilépni, míg az új európai pártkoalíció komoly tényezőt nem képvisel az EU-ban. Mert csak akkor lesz eredményes a jövőbeni együttműködés.
Csak azért, mert a Néppártban sok a liberális, nem szabad a kilépéssel a befolyást kockáztatni, hiszen ha kevesebben is, de vannak ott szövetségeseink.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: Vera Jourová megsértette Magyarországot, távoznia kell pozíciójából

2020.09.29. 09:25
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy …

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Hajdúnánáson és Ráckevén is tarolt a Fidesz

2020.09.20. 21:35
Mindkét településen időközi polgármester-választást tartottak vasárnap és mindkét településen hatalmas győzelmet arattak a kormánypártok jelöltjei.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Orbán Viktor: Európa ma Közép-Európában épül

2020.09.17. 14:30
Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) …

Újabb fontos intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

2020.09.16. 17:15
A miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hazánk továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat, több helyen is kötelező lesz a maszkviselés illetve éjjelre bezárnak …

Ezeket a cikkeket olvastad már?