Blogolj!

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett kultúráért is felelős biztos nem csak Magyarországra, hanem legszűkebb pátriájába, Veszprémbe is hazatért, lévén 2019. december elsejétől – egyelőre – két évig az Európa kulturális fővárosa projekt kormánybiztosa. Orbán Viktor ugyanakkor nem csak barátjának nevezte, hanem azt is megemlítette, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is számít tudására. Ezekről, valamint politikai aktualitásokról – többek között az önkormányzati választás eredményeiről, a szükséges változásokról is – a Magyar Kultúra Napján nyilatkozott oldalunknak. Blogstar-interjú.

Európai integrációs kutatócsoportot hoz létre (fotó: Rácz László)

Az Európai Bizottság biztosaként a sport, az ifjúság és a kultúra tartozott Önhöz. Kormánybiztosként pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. Előbbiből mit tud hasznosítani az utóbbiban?

Az a feladat, amit Brüsszelben láttam el uniós biztosként öt éven keresztül kiváló felkészülési lehetőséget jelentett mostani feladatomhoz. 2014-től láttam Európa kulturális fővárosait, figyelemmel kísérhettem felkészülésüket, és megfigyelhettem azt is, hogy mely tényezők erősítik a sikeres rendezés esélyét, illetve melyek gyengítik azt. Ugyanakkor - mivel a terület európai és nemzeti szintű szereplőivel is napi munkakapcsolatot ápoltam - egy olyan kapcsolatrendszerre is szert tehettem, amit most, a felkészülés során jól tudok hasznosítani.

Az EKF-re még később visszatérünk. Egy picit az aktualitásoknál maradva: viharos időszak volt az elmúlt fél év a Bizottság életében, de itthon sem a nyugalom szigetére csöppent, hiszen pártján belül javában zajlik a 2019-es önkormányzati választás értékelése. Öntől is kiragadtak egy mondatot: „…nem tartozom a jelenlegi Fidesz fő irányvonalába”, amire aztán reagált a miniszterelnök. Kommentálja?

Mindig megtisztelő, ha

a miniszterelnök barátjának nevez és úgy gondolja, hogy a továbbiakban is kormányzati pozícióban kíván látni. Azt hiszem, ez is jelzi, hogy ő érti: egy néppárt annál erősebb minél több árnyalatát tudja ugyanannak a világnézetnek integrálni.

Ugyanakkor Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón elég pontosan kijelölte helyét – némi megyehatárokat is húzva – a közéleti térképen. Veszprém, EKF, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Utóbbinál mire gondoljunk?

Azt hiszem, nem jelent újdonságot azoknak, akik ismernek, hogy nagyon erősen kötődöm a felsőoktatáshoz. Korábban is és most is politikát tanítok az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Ezért tartom nagy megtiszteltetésnek azt is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megkeresett, hogy egy olyan kutatócsoportot hozzak létre, amely az európai integráció stratégiai kérdéseivel foglalkozik.

Az egész csapatnak 4 éven keresztül az EKF-ért kell élnie (fotó: Rácz László)

Az önkormányzati választásnál kétféle értékelés létezik a Fideszben: az egyik szerint diadalmas siker, több szavazat, mint az EP-voksoláson, a másik szerint – és ide tartozik olvasatunk szerint a miniszterelnök is – egyáltalán nincs kolbászból a kerítés, stratégiai helyeket veszített a párt, nem ment át (ha volt egyáltalán) az „üzenet”. Ön miként értékel egykori elemzőként, politológusként, frakcióvezetőként, többszörös miniszterként?

Valóban nehéz a teljesség igényével adni értékelést az önkormányzati választási eredményekről, mert szép és csalódást keltő eredmények állnak szemben egymással. Ez utóbbinál általában a fővárosi veszteségeket szokták emlegetni, számomra azonban legalább ennyire fájdalmas néhány megyei jogú városunk elveszítése. Másrészt, a vidéki Magyarországon továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz népszerűsége. Figyelemmel arra, hogy a megyékben és a legtöbb kisvárosban, valamint falvak jó részében már másfél évtizede ez a helyzet, mindenképpen büszkék lehetünk az elért eredményre. Mégsem lehetünk azonban elégedettek.

Egy választás veszteségeiben mindig sűrítve jelennek meg az előző évek egyoldalúságai és mulasztásai. Úgy érzem, hogy a Fidesznek kevésbé ideologikusnak, inkább a hétköznapi ember számára nyitottabb kommunikációval rendelkezőnek kell lennie. Bízom benne, hogy az Ön által is említett viták, tanácskozások ezen a téren is változást hoznak.

S ha már párbeszéd. Az EKF pályázatot nem Veszprém nyerte önmagában, hanem Veszprém és a regionális koncepció. Ennek érdekében kormánybiztosként különböző pártállású városvezetőkkel, testületekkel kell együttműködnie. Menni fog?

Remélem, igen.

Nem az én dolgom annak megítélése, hogy kiket választottak elöljáróiknak a különböző települések lakói.

Az én dolgom az, hogy a felkészülési folyamatot és magát a 2023-as évadot sikeressé tegyem, illetve segítsem a térség szereplőit abban, hogy sikeresek legyenek. Ez számomra nem pártpolitikai, hanem nagyon is gyakorlati kérdés. Persze, az együttműködés sohasem csak az egyik félen múlik.

December 1-től van kinevezve. A visszaszámlálás megkezdődött. Még sehol nem olvashattunk arról, hogy cégvezetőként ki fogja napi szinten kézben tartani a projektet?

Magát a vállalkozást - legalábbis annak a programokkal foglalkozó részeit - kezdetektől fogva a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. fogja össze. Ennek vezetője Mészáros Zoltán, aki az olvasók számára a VeszprémFest kapcsán lehet ismerős. Ugyanakkor ez még ideiglenes struktúra, a véglegesítés az év folyamán várható. Célunk az, hogy az amúgy is sok szereplő együttműködését ne nehezítse egy bonyolult intézményi felállás.

Láthatatlan szövet tesz minket közösséggé (fotó: Rácz László)

Mészáros Zoltán a VeszprémFest szervezője, tulajdonosa a Veszprémi Naplónak adott interjújának leadjében a „veszprémi EKF-siker egyik letéteményese”-ként lett aposztrofálva. A cikk végén ezt olvashatjuk: „annak a módját próbálja megtalálni, hogyan tudja összeegyeztetni ezt a sok feladatot a következő években, ugyanis az EKF-program vezetése teljes embert kíván.” Ha akarom, akkor ezt felajánlkozásként, hitbizományként értelmezhetem, ha akarom, akkor kivonulásként. Ön mire gondolt, amikor olvasta? Nem lenne kézenfekvő, hogy Mészáros vigye a projektet?

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra való felkészülés, valamint a programok lebonyolítása valóban teljes embert kíván. Sőt, nemcsak egy embert, de egy egész csapatot, amelynek tagjai mától négy éven át csak ennek a vállalkozásnak élnek. Ahogyan a végleges struktúra, úgy a végleges vezetőség tekintetében is még tárgyalásokat folytatok, a közeljövőben hozzuk meg a döntéseket.

Van-e már olyan rendezvény, fesztivál, amely a maga kialakult formájában akár holnaptól teljes jogú tagja lehet az EKF programsorozatának? Ez nyilván az Önök programszervezői feladatait is jelentősen könnyíti.

Ez valóban így van, és

a fesztiválok között van is pár olyan, amely tulajdonképpen már ma is megállná a helyét az évad kulturális programkínálatában. A veszprémiek közül ilyennek gondolom a már említett VeszprémFestet, vagy éppen a veszprémi utcazene fesztivált, a régióban zajló programok közül pedig a Kőfesztet említeném meg. Ugyanakkor ezek esetében is azon gondolkodunk, hogy az évadra való felkészülés egyben arra is adjon lehetőséget a mindenkinek, hogy minőségileg tovább lépjenek a programok tekintetében. Elsősorban a kiszámítható anyagi háttér jelenthet ebben a tekintetben nagy segítséget a szervezőknek.

Fiatalos, hagyományőrző, tradicionális, multikulturális lesz-e 2023 Veszprém és régiója életében?

Az a célunk, hogy már a felkészülés során olyan programokat valósítsunk meg, amelyekben mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő árnyalatot. Az Európa kulturális fővárosa program hagyományosan két nagy lehetőséget kínál a nyerteseknek. Egyrészt esélyt ad az adott településnek és régiónak, hogy bemutassa magát Európának, a külvilágnak. Ez a mi esetünkben még a szokásosnál is érdekesebb helyzetet eredményez.

Nagy-Britannia Európai Unióból való távozása miatt ugyanis 2023-ban a megszokottól eltérően nem két, hanem csak egy kulturális fővárosa lesz Európának, Veszprém. A másik pedig arra szóló esély, hogy a kulturális fővárosi évad programjai egyben a helyi – jelen esetben nemcsak a városi, de térségi – közösség megerősödését eredményezzék. Ennek eléréséhez pedig mindenkire szükségünk van.

Óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy szülővárosát szolgálhatja (fotó: Rácz László)

Ma a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük. Mennyire tekinthető kiemelt stratégiai tényezőként a mai közéletben a kultúra? Egyáltalán: Ön szerint mi tartozik a kultúra mint gyűjtőfogalom keretébe?

Számomra a kultúra rendkívül tág fogalom, amelybe nemcsak a művészetek csúcsalkotásai, de a hétköznapok emberi kapcsolatai is beletartoznak.

Olyan láthatatlan szövet, amely a közös megértések, élmények, kommunikáció, szimbólumok révén közösséggé tesz minket. Nyilvánvalóan az Európa kulturális fővárosa vállalkozás nem elégíthet ki olyan igényeket, amelyek a hétköznapi kultúránk radikális megváltoztatását követelik.

Ugyanakkor a jó színvonalú kulturális programok, a kultúrára fordított megkülönböztetett figyelem talán hozzájárulhat a javuláshoz.

Végezetül kanyarodjunk vissza beszélgetésünk elejéhez. Egy politikus soha nem mondhatja azt, hogy soha. Kacérkodik még a politikai, kormányzati visszatéréssel?

Mindig megtisztelőnek tartom, ha bármilyen kormányzati szereppel kapcsolatban felvetődik a nevem. Éppen ezért az a tény, hogy a szülővárosomat és azt a tájegységet szolgálhatom, ahová családom történetének ezernyi ága köt, óriási megtiszteltetés számomra.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/89232/pics/lead_800x600.jpg
EKF,Interjú,Kőfeszt,Navracsics Tibor,Orbán Viktor,választás,Veszprém
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ezt a cikket cenzúrázta a “független” Soros-média

2020.11.25. 12:15
Orbán Viktor közzétette Soros Györgynek szánt levelét, miután a Project Syndicate letiltotta azt.

Visszaáll az idősek vásárlási sávja!

2020.11.23. 12:25
Orbán Viktor miniszterelnök aláírta és be is jelentette az erről szóló kormányrendeletet.

Rákay Philip: Orbán igazi hazafiként kemény választ adott a zsarolásra

2020.11.16. 21:25
Egy valamiben biztosak lehetünk: ha a hazaáruló szivárványkoalíció egy szólamban, fejhangon üvölt, akkor a magyar miniszterelnök helyesen cselekedett.

Orbán bejelentette: megvétózzuk a büdzsét és a helyreállítási alapot

2020.11.16. 15:00
Semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről. És nem kérünk a jogállamisági kritériumnak hazudott brüsszeli …

Orbán Viktor: Szőcs Géza megtanította, a hatalmat a legnagyobb dolgokra kell használni

2020.11.14. 18:00
Végső búcsút vettek Szőcs Gézától, a Kossuth-díjas erdélyi magyar költőtől Piliscsabán. A temetésen a miniszterelnök is …

Orbán Viktor: minden életért harcolni fogunk!

2020.11.13. 07:30
A koronavírus-járvány elleni védekezés legújabb intézkedéseiről beszélt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, aki azt is elmondta: ha Brüsszelben elfogadják a jogállamisággal kapcsolatos …

Orbán: reméljük, karácsonykor lehetnek nagyobb családi összejövetelek

2020.11.11. 19:35
Az általános iskolákat egyelőre nem zárják be, de a kormányfő arra utalt, ez a lehetőség is felmerülhet, ha elég jelentős akaratot lát rá a …

Megjelentek életünk új szabályai, a legfrissebb védelmi intézkedések

2020.11.11. 05:40
Szerda nulla órától – este 8 óra és reggel 5 óra között – kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A maszkviselés …

Orbán Viktor: éjféltől a közterületeken is kötelező a maszkhasználat

2020.11.10. 21:15
Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi …

Több szobát is szétvertek a BME kollégistái Orbán hétfői bejelentése után

2020.11.10. 20:15
Szétvertek néhány szobát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói hétfőn a Schönherz Kollégiumban, miután …

Ezeket a cikkeket olvastad már?