Blogolj!

Navracsics Tibor: Egy választás veszteségeiben sűrítődnek a korábbi egyoldalúságok és mulasztások

Navracsics Tibor hazatért. Az Európai Bizottságban 2014 és 2019 között egyebek mellett kultúráért is felelős biztos nem csak Magyarországra, hanem legszűkebb pátriájába, Veszprémbe is hazatért, lévén 2019. december elsejétől – egyelőre – két évig az Európa kulturális fővárosa projekt kormánybiztosa. Orbán Viktor ugyanakkor nem csak barátjának nevezte, hanem azt is megemlítette, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is számít tudására. Ezekről, valamint politikai aktualitásokról – többek között az önkormányzati választás eredményeiről, a szükséges változásokról is – a Magyar Kultúra Napján nyilatkozott oldalunknak. Blogstar-interjú.

Európai integrációs kutatócsoportot hoz létre (fotó: Rácz László)

Az Európai Bizottság biztosaként a sport, az ifjúság és a kultúra tartozott Önhöz. Kormánybiztosként pedig a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. Előbbiből mit tud hasznosítani az utóbbiban?

Az a feladat, amit Brüsszelben láttam el uniós biztosként öt éven keresztül kiváló felkészülési lehetőséget jelentett mostani feladatomhoz. 2014-től láttam Európa kulturális fővárosait, figyelemmel kísérhettem felkészülésüket, és megfigyelhettem azt is, hogy mely tényezők erősítik a sikeres rendezés esélyét, illetve melyek gyengítik azt. Ugyanakkor - mivel a terület európai és nemzeti szintű szereplőivel is napi munkakapcsolatot ápoltam - egy olyan kapcsolatrendszerre is szert tehettem, amit most, a felkészülés során jól tudok hasznosítani.

Az EKF-re még később visszatérünk. Egy picit az aktualitásoknál maradva: viharos időszak volt az elmúlt fél év a Bizottság életében, de itthon sem a nyugalom szigetére csöppent, hiszen pártján belül javában zajlik a 2019-es önkormányzati választás értékelése. Öntől is kiragadtak egy mondatot: „…nem tartozom a jelenlegi Fidesz fő irányvonalába”, amire aztán reagált a miniszterelnök. Kommentálja?

Mindig megtisztelő, ha

a miniszterelnök barátjának nevez és úgy gondolja, hogy a továbbiakban is kormányzati pozícióban kíván látni. Azt hiszem, ez is jelzi, hogy ő érti: egy néppárt annál erősebb minél több árnyalatát tudja ugyanannak a világnézetnek integrálni.

Ugyanakkor Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón elég pontosan kijelölte helyét – némi megyehatárokat is húzva – a közéleti térképen. Veszprém, EKF, Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Utóbbinál mire gondoljunk?

Azt hiszem, nem jelent újdonságot azoknak, akik ismernek, hogy nagyon erősen kötődöm a felsőoktatáshoz. Korábban is és most is politikát tanítok az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. Ezért tartom nagy megtiszteltetésnek azt is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora megkeresett, hogy egy olyan kutatócsoportot hozzak létre, amely az európai integráció stratégiai kérdéseivel foglalkozik.

Az egész csapatnak 4 éven keresztül az EKF-ért kell élnie (fotó: Rácz László)

Az önkormányzati választásnál kétféle értékelés létezik a Fideszben: az egyik szerint diadalmas siker, több szavazat, mint az EP-voksoláson, a másik szerint – és ide tartozik olvasatunk szerint a miniszterelnök is – egyáltalán nincs kolbászból a kerítés, stratégiai helyeket veszített a párt, nem ment át (ha volt egyáltalán) az „üzenet”. Ön miként értékel egykori elemzőként, politológusként, frakcióvezetőként, többszörös miniszterként?

Valóban nehéz a teljesség igényével adni értékelést az önkormányzati választási eredményekről, mert szép és csalódást keltő eredmények állnak szemben egymással. Ez utóbbinál általában a fővárosi veszteségeket szokták emlegetni, számomra azonban legalább ennyire fájdalmas néhány megyei jogú városunk elveszítése. Másrészt, a vidéki Magyarországon továbbra is megkérdőjelezhetetlen a Fidesz népszerűsége. Figyelemmel arra, hogy a megyékben és a legtöbb kisvárosban, valamint falvak jó részében már másfél évtizede ez a helyzet, mindenképpen büszkék lehetünk az elért eredményre. Mégsem lehetünk azonban elégedettek.

Egy választás veszteségeiben mindig sűrítve jelennek meg az előző évek egyoldalúságai és mulasztásai. Úgy érzem, hogy a Fidesznek kevésbé ideologikusnak, inkább a hétköznapi ember számára nyitottabb kommunikációval rendelkezőnek kell lennie. Bízom benne, hogy az Ön által is említett viták, tanácskozások ezen a téren is változást hoznak.

S ha már párbeszéd. Az EKF pályázatot nem Veszprém nyerte önmagában, hanem Veszprém és a regionális koncepció. Ennek érdekében kormánybiztosként különböző pártállású városvezetőkkel, testületekkel kell együttműködnie. Menni fog?

Remélem, igen.

Nem az én dolgom annak megítélése, hogy kiket választottak elöljáróiknak a különböző települések lakói.

Az én dolgom az, hogy a felkészülési folyamatot és magát a 2023-as évadot sikeressé tegyem, illetve segítsem a térség szereplőit abban, hogy sikeresek legyenek. Ez számomra nem pártpolitikai, hanem nagyon is gyakorlati kérdés. Persze, az együttműködés sohasem csak az egyik félen múlik.

December 1-től van kinevezve. A visszaszámlálás megkezdődött. Még sehol nem olvashattunk arról, hogy cégvezetőként ki fogja napi szinten kézben tartani a projektet?

Magát a vállalkozást - legalábbis annak a programokkal foglalkozó részeit - kezdetektől fogva a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. fogja össze. Ennek vezetője Mészáros Zoltán, aki az olvasók számára a VeszprémFest kapcsán lehet ismerős. Ugyanakkor ez még ideiglenes struktúra, a véglegesítés az év folyamán várható. Célunk az, hogy az amúgy is sok szereplő együttműködését ne nehezítse egy bonyolult intézményi felállás.

Láthatatlan szövet tesz minket közösséggé (fotó: Rácz László)

Mészáros Zoltán a VeszprémFest szervezője, tulajdonosa a Veszprémi Naplónak adott interjújának leadjében a „veszprémi EKF-siker egyik letéteményese”-ként lett aposztrofálva. A cikk végén ezt olvashatjuk: „annak a módját próbálja megtalálni, hogyan tudja összeegyeztetni ezt a sok feladatot a következő években, ugyanis az EKF-program vezetése teljes embert kíván.” Ha akarom, akkor ezt felajánlkozásként, hitbizományként értelmezhetem, ha akarom, akkor kivonulásként. Ön mire gondolt, amikor olvasta? Nem lenne kézenfekvő, hogy Mészáros vigye a projektet?

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatra való felkészülés, valamint a programok lebonyolítása valóban teljes embert kíván. Sőt, nemcsak egy embert, de egy egész csapatot, amelynek tagjai mától négy éven át csak ennek a vállalkozásnak élnek. Ahogyan a végleges struktúra, úgy a végleges vezetőség tekintetében is még tárgyalásokat folytatok, a közeljövőben hozzuk meg a döntéseket.

Van-e már olyan rendezvény, fesztivál, amely a maga kialakult formájában akár holnaptól teljes jogú tagja lehet az EKF programsorozatának? Ez nyilván az Önök programszervezői feladatait is jelentősen könnyíti.

Ez valóban így van, és

a fesztiválok között van is pár olyan, amely tulajdonképpen már ma is megállná a helyét az évad kulturális programkínálatában. A veszprémiek közül ilyennek gondolom a már említett VeszprémFestet, vagy éppen a veszprémi utcazene fesztivált, a régióban zajló programok közül pedig a Kőfesztet említeném meg. Ugyanakkor ezek esetében is azon gondolkodunk, hogy az évadra való felkészülés egyben arra is adjon lehetőséget a mindenkinek, hogy minőségileg tovább lépjenek a programok tekintetében. Elsősorban a kiszámítható anyagi háttér jelenthet ebben a tekintetben nagy segítséget a szervezőknek.

Fiatalos, hagyományőrző, tradicionális, multikulturális lesz-e 2023 Veszprém és régiója életében?

Az a célunk, hogy már a felkészülés során olyan programokat valósítsunk meg, amelyekben mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő árnyalatot. Az Európa kulturális fővárosa program hagyományosan két nagy lehetőséget kínál a nyerteseknek. Egyrészt esélyt ad az adott településnek és régiónak, hogy bemutassa magát Európának, a külvilágnak. Ez a mi esetünkben még a szokásosnál is érdekesebb helyzetet eredményez.

Nagy-Britannia Európai Unióból való távozása miatt ugyanis 2023-ban a megszokottól eltérően nem két, hanem csak egy kulturális fővárosa lesz Európának, Veszprém. A másik pedig arra szóló esély, hogy a kulturális fővárosi évad programjai egyben a helyi – jelen esetben nemcsak a városi, de térségi – közösség megerősödését eredményezzék. Ennek eléréséhez pedig mindenkire szükségünk van.

Óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy szülővárosát szolgálhatja (fotó: Rácz László)

Ma a Magyar Kultúra Napját ünnepeljük. Mennyire tekinthető kiemelt stratégiai tényezőként a mai közéletben a kultúra? Egyáltalán: Ön szerint mi tartozik a kultúra mint gyűjtőfogalom keretébe?

Számomra a kultúra rendkívül tág fogalom, amelybe nemcsak a művészetek csúcsalkotásai, de a hétköznapok emberi kapcsolatai is beletartoznak.

Olyan láthatatlan szövet, amely a közös megértések, élmények, kommunikáció, szimbólumok révén közösséggé tesz minket. Nyilvánvalóan az Európa kulturális fővárosa vállalkozás nem elégíthet ki olyan igényeket, amelyek a hétköznapi kultúránk radikális megváltoztatását követelik.

Ugyanakkor a jó színvonalú kulturális programok, a kultúrára fordított megkülönböztetett figyelem talán hozzájárulhat a javuláshoz.

Végezetül kanyarodjunk vissza beszélgetésünk elejéhez. Egy politikus soha nem mondhatja azt, hogy soha. Kacérkodik még a politikai, kormányzati visszatéréssel?

Mindig megtisztelőnek tartom, ha bármilyen kormányzati szereppel kapcsolatban felvetődik a nevem. Éppen ezért az a tény, hogy a szülővárosomat és azt a tájegységet szolgálhatom, ahová családom történetének ezernyi ága köt, óriási megtiszteltetés számomra.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/89232/pics/lead_800x600.jpg
EKF,Interjú,Kőfeszt,Navracsics Tibor,Orbán Viktor,választás,Veszprém
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Fidesznek kedvez, ha egy listán „gyurcsányozódik össze” az ellenzék

2020.07.09. 12:35
Végleg elveszthetik identitásukat, sőt, el is tűnhetnek egyes pártok, ha mindenki mindenkivel gátlások nélkül összefog.

Orbán Viktor: Új lendületet kaphatnak a horvát-magyar kapcsolatok

2020.07.06. 16:00
Orbán Viktor gratuláló levelet írt Andrej Plenković horvát miniszterelnöknek, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnökének a párt választási győzelméhez; …

Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

2020.07.03. 11:15
Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című …

Orbán Viktor: nem tudjuk elfogadni az unió kérését! (videó)

2020.07.02. 08:35
Első a magyar emberek egészsége: továbbra sem engedjük be az EU-n kívüli országok állampolgárait. Kivétel: Szerbia.

Orbán: a magyarok feketeöves válságkezelők

2020.06.27. 10:40
A miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy Magyarországon nem fog beköszönteni a nyugati világot jellemző rendetlenség és felfordulás.

Orbán Viktor: Szerbia Közép-Európával együtt nyertese lehet a következő évtizednek

2020.06.22. 13:50
Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek a Szerb Haladó Párt parlamenti, tartományi és …

A magyar egészségügy jobban védekezett a járvány idején, mint a nyugat-európai

2020.06.19. 10:30
A sikeres védekezéssel pedig több tízezer ember életét sikerült megmenteni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a …

Orbán Salvininek: A V4 támogatja Olaszország európai megsegítését

2020.06.15. 10:45
Magyarország és a V4 támogatja az EU Olaszország megsegítését célzó terveit - írta Orbán Viktor miniszterelnök Matteo Salvininek, az olasz Liga vezetőjének.

Nagy István: Fejleszteni kell, mert aki megáll, az lemarad, és piacot veszít

2020.06.12. 16:15
Mindig is büszkék voltunk kiváló mezőgazdaságunkra, és most a koronavírus-járvány közepette felértékelődött a hazai termékek fontossága.

Orbán Viktor: 2021 is gazdaságvédelmi év lesz

2020.06.12. 10:05
A koronavírus-járvány várható második hulláma és a gazdasági hatások orvoslása miatt 2021 is gazdaságvédelmi év lesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó …

Ezeket a cikkeket olvastad már?