Blogolj!

Hazánk is a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alapítói között

A nemzetközi szervezetet 27 ország hozta létre az amerikai elnök, Donald Trump kezdeményezésére.

Szijjártó Péter, Jacek Czaputowicz lengyel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az ülésen. Fotó: MTI/KKM

Magyarország is csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez, mely Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. A 27 tagú szervezet alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette Washingtonban, ezen Magyarországot Szijjártó Péter képviselte.

Az új nemzetközi együttműködésben az Amerikai Egyesült Államok mellett Magyarországon kívül Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Gambia, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Togo és Ukrajna vesz részt. Fájóan hiányoznak viszont mások mellett olyan jelentős európai államok, mint Németország, Franciaország és Spanyolország.

A Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége azért jött létre, mert a világban kezd elharapózni a vallások és vallási csoportok, különösen a kisebbségi sorban élő vallásos közösségek üldözése. Egyre súlyosabb méreteket ölt például a keresztényüldözés. Ez ellen fel kell lépni, lehetőleg közösen, mert a valláshoz való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog. A cél, hogy egyes ember számára biztosított legyen a szabad vallásgyakorlás joga és lehetősége, ennek érdekében fel kell lépni minden olyan esettel szemben, ahol sérül az egyének, csoportok vagy közösségek vallásgyakorláshoz fűződő joga.

Az alapítók reményei szerint az USA és a hozzá csatlakozó 26 ország együtt kellően erős ahhoz, hogy a vallásszabadság biztosítása iránti nemzetközi fellépés sikeres lehessen.

„Együtt azt mondjuk, hogy a vallás vagy a meggyőződés szabadsága nem egy nyugati ideál, hanem valóban a társadalmak alapja”

– a Christianity Today írása szerint erről szólt az alakuló ülésen Mike Pompeo.

Az új szervezet legfontosabb célkitűzési között az istenkáromlási törvényekkel, illetve a nem vallásos és vallásos csoportokba történő regisztrálások elleni fellépést, valamint vallásuk vagy meggyőződésük miatt bebörtönzött vagy más módon üldözött emberek megsegítését említi a cikk. Az amerikai külügyminiszter pedig külön megemlítette az Irakban, Pakisztánban, Nigériában és Mianmarban létező vallási kisebbséget ügyét, valamint Kína esetét, ahol a kommunista párt gyakorlatilag valamennyi vallással szemben áll.

A vallásszabadság előmozdítására szolgáló következő miniszteri szintű találkozót július 14–16. között Varsóban tartják majd, ahol többek között a vallás vagy a meggyőződés szabadságát fenyegető kihívások kezeléséről lesz szó. A tervek szerint konkrét lépéseket fogalmaznak majd meg a vallás és a hit miatti üldözések visszaszorítására.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90132/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,hit,Mike Pompeo,Szijjártó Péter,USA,vallás,Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetség,vallásszabadság
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Törökország és Üzbegisztán is segíti a magyar védekezést

2020.03.27. 06:20
Ennyit akkor a keleti nyitás szükségességéről és fontosságáról.

Olasz külügyminiszter: semmiképpen se értékeljük alul a vírust

2020.03.19. 18:45
Az olasz külügyminiszter arról tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy Olaszországban nagyon gyorsan romlik a helyzet, ezért senki …

Szijjártó: hónapokig tarthatnak a súlyos korlátozások

2020.03.17. 11:35
A térség országai igyekeznek összekapaszkodni a bajban.

Orbán Viktor az amerikai nagykövettel egyeztetett

2020.03.07. 04:45
A kötetlen beszélgetésen az amerikai–magyar kapcsolatok aktuális kérdései kerültek szóba.

Ketten meghaltak egy texasi egyetemi lövöldözésben

2020.02.04. 04:20
Ismét halálos áldozatokat követelt az ész nélküli szabad fegyverviselés az USA-ban.

Magasabb európai szintre kell helyezni az üldözött keresztények diplomáciai képviseletét

2020.01.14. 18:45
Ezt Hölvényi György, az Európai Néppárt kereszténydemokrata képviselője jelentette ki a Néppárt vallásközi …

Fokozott biztonsági intézkedések New Yorkban

2020.01.04. 09:25
A Nemzeti Gárdát is kivezényelték a repterekre, valamint a fontosabb csomópontoknál és hidaknál is megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Külügyminiszter lehet Novák Katalinból?

2020.01.04. 05:35
A Privátbankár portál értesülései szerint küszöbön áll a kormányátalakítás, mellyel az Európai Néppártból kifelé tartó Orbán Viktor megerősítheti az amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns …

Az amerikai kormány megkezdte a migránsok áttoloncolását Mexikóba

2020.01.03. 10:25
A The Wall Street Journal beszámolója szerint az amerikai kormány elkezdte az arizonai határnál lévő migránsok áttoloncolását Mexikóba.

Közösség épül: ortodox templomot szenteltek Debrecenben

2019.12.29. 05:45
A cívis városban az ortodoxok a 16. századtól vannak jelen, ám felszentelt templomuk eddig nem volt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?