Blogolj!

Hazánk is a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alapítói között

A nemzetközi szervezetet 27 ország hozta létre az amerikai elnök, Donald Trump kezdeményezésére.

Szijjártó Péter, Jacek Czaputowicz lengyel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az ülésen. Fotó: MTI/KKM

Magyarország is csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez, mely Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. A 27 tagú szervezet alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette Washingtonban, ezen Magyarországot Szijjártó Péter képviselte.

Az új nemzetközi együttműködésben az Amerikai Egyesült Államok mellett Magyarországon kívül Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Gambia, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Togo és Ukrajna vesz részt. Fájóan hiányoznak viszont mások mellett olyan jelentős európai államok, mint Németország, Franciaország és Spanyolország.

A Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége azért jött létre, mert a világban kezd elharapózni a vallások és vallási csoportok, különösen a kisebbségi sorban élő vallásos közösségek üldözése. Egyre súlyosabb méreteket ölt például a keresztényüldözés. Ez ellen fel kell lépni, lehetőleg közösen, mert a valláshoz való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog. A cél, hogy egyes ember számára biztosított legyen a szabad vallásgyakorlás joga és lehetősége, ennek érdekében fel kell lépni minden olyan esettel szemben, ahol sérül az egyének, csoportok vagy közösségek vallásgyakorláshoz fűződő joga.

Az alapítók reményei szerint az USA és a hozzá csatlakozó 26 ország együtt kellően erős ahhoz, hogy a vallásszabadság biztosítása iránti nemzetközi fellépés sikeres lehessen.

„Együtt azt mondjuk, hogy a vallás vagy a meggyőződés szabadsága nem egy nyugati ideál, hanem valóban a társadalmak alapja”

– a Christianity Today írása szerint erről szólt az alakuló ülésen Mike Pompeo.

Az új szervezet legfontosabb célkitűzési között az istenkáromlási törvényekkel, illetve a nem vallásos és vallásos csoportokba történő regisztrálások elleni fellépést, valamint vallásuk vagy meggyőződésük miatt bebörtönzött vagy más módon üldözött emberek megsegítését említi a cikk. Az amerikai külügyminiszter pedig külön megemlítette az Irakban, Pakisztánban, Nigériában és Mianmarban létező vallási kisebbséget ügyét, valamint Kína esetét, ahol a kommunista párt gyakorlatilag valamennyi vallással szemben áll.

A vallásszabadság előmozdítására szolgáló következő miniszteri szintű találkozót július 14–16. között Varsóban tartják majd, ahol többek között a vallás vagy a meggyőződés szabadságát fenyegető kihívások kezeléséről lesz szó. A tervek szerint konkrét lépéseket fogalmaznak majd meg a vallás és a hit miatti üldözések visszaszorítására.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90132/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,hit,Mike Pompeo,Szijjártó Péter,USA,vallás,Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetség,vallásszabadság
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Pénteken megnyílik a magyar-horvát határ

2020.06.10. 08:35
Újra megnyílhat a magyar és a horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak - jelentette be Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter közösségi …

Az összes határátkelő megnyílik Szlovénia és Magyarország között

2020.06.09. 08:55
Szijjártó Péter reggeli bejelentése szerint keddtől valamennyi határátkelő újranyit Szlovénia és Magyarország között.

Ősszel avatják fel a Hableány áldozatainak emlékművét

2020.06.08. 18:15
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése szerint már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten.

Vasárnaptól megszűnnek az utazási korlátozások Németország és Magyarország között

2020.06.06. 13:40
A járvány első hulláma lecsengőben van. Ahogy nálunk, úgy Németországban is sikeresnek bizonyult a járványkezelés, ez …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Zarándokok nélkül a pünkösdszombati csíksomlyói búcsú (videó)

2020.05.30. 11:50
A koronavírus-járvány ugyan megakadályozta a személyes jelenlétet, de nem győzhetett: a hívek a televízióban, rádióban, valamint az interneten követhették az …

Újra szabad az átkelés a magyar–szlovén határon

2020.05.28. 15:30
Lecsengőben a koronavírus-járvány első hulláma, megszűntek a korlátozások.

A hosszú távú védekezés alapfeltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű készlet

2020.05.24. 16:45
Szijjártó Péter szerint a hosszú távú egészségügyi védekezés alapfeltétele, hogy rendelkezésre álljanak a …

Szijjártó: Újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon

2020.05.21. 18:15
Szijjártó Péter beszámolója szerint újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon, miután a szlovák kormány csütörtöktől lehetővé tette, hogy állampolgárai a …

Öt ország nagykövetét rendelte be Szijjártó Péter

2020.05.11. 07:20
Ez a hétvége sem múlt el a nemzetközi liberális mainstream álhírterjesztése nélkül – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este közösségi oldalán.

Ezeket a cikkeket olvastad már?