Blogolj!

Hazánk is a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alapítói között

A nemzetközi szervezetet 27 ország hozta létre az amerikai elnök, Donald Trump kezdeményezésére.

Szijjártó Péter, Jacek Czaputowicz lengyel és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az ülésen. Fotó: MTI/KKM

Magyarország is csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez, mely Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. A 27 tagú szervezet alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette Washingtonban, ezen Magyarországot Szijjártó Péter képviselte.

Az új nemzetközi együttműködésben az Amerikai Egyesült Államok mellett Magyarországon kívül Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Gambia, Georgia, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izrael, Kolumbia, Koszovó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szenegál, Szlovákia, Szlovénia, Togo és Ukrajna vesz részt. Fájóan hiányoznak viszont mások mellett olyan jelentős európai államok, mint Németország, Franciaország és Spanyolország.

A Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége azért jött létre, mert a világban kezd elharapózni a vallások és vallási csoportok, különösen a kisebbségi sorban élő vallásos közösségek üldözése. Egyre súlyosabb méreteket ölt például a keresztényüldözés. Ez ellen fel kell lépni, lehetőleg közösen, mert a valláshoz való jog az egyik legalapvetőbb emberi jog. A cél, hogy egyes ember számára biztosított legyen a szabad vallásgyakorlás joga és lehetősége, ennek érdekében fel kell lépni minden olyan esettel szemben, ahol sérül az egyének, csoportok vagy közösségek vallásgyakorláshoz fűződő joga.

Az alapítók reményei szerint az USA és a hozzá csatlakozó 26 ország együtt kellően erős ahhoz, hogy a vallásszabadság biztosítása iránti nemzetközi fellépés sikeres lehessen.

„Együtt azt mondjuk, hogy a vallás vagy a meggyőződés szabadsága nem egy nyugati ideál, hanem valóban a társadalmak alapja”

– a Christianity Today írása szerint erről szólt az alakuló ülésen Mike Pompeo.

Az új szervezet legfontosabb célkitűzési között az istenkáromlási törvényekkel, illetve a nem vallásos és vallásos csoportokba történő regisztrálások elleni fellépést, valamint vallásuk vagy meggyőződésük miatt bebörtönzött vagy más módon üldözött emberek megsegítését említi a cikk. Az amerikai külügyminiszter pedig külön megemlítette az Irakban, Pakisztánban, Nigériában és Mianmarban létező vallási kisebbséget ügyét, valamint Kína esetét, ahol a kommunista párt gyakorlatilag valamennyi vallással szemben áll.

A vallásszabadság előmozdítására szolgáló következő miniszteri szintű találkozót július 14–16. között Varsóban tartják majd, ahol többek között a vallás vagy a meggyőződés szabadságát fenyegető kihívások kezeléséről lesz szó. A tervek szerint konkrét lépéseket fogalmaznak majd meg a vallás és a hit miatti üldözések visszaszorítására.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90132/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,hit,Mike Pompeo,Szijjártó Péter,USA,vallás,Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetség,vallásszabadság
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: az egyházi intézményeknek adott állami pénz a legjobb helyre kerül

2020.10.17. 16:00
Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi - jelentette ki Orbán …

Orbán is gratulált Koncz Zsófiának: „mindannyian nagyon büszkék vagyunk”

2020.10.12. 04:55
A kormány tagjai és a Fidesz-KDNP vezető politikusai is elismerősen nyilatkoztak Koncz Zsófia hatalmas borsodi győzelméről.

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Magyarország támogatja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját az Európai Unióban

2020.09.16. 10:30
Magyarország támogatni fogja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját az Európai Unióban - közölte Szijjártó …

Úti ikon őrzi Szent II. János Pál emlékét

2020.09.10. 05:05
Születésének századik évfordulójára emlékeztek Máriapócson.

Szijjártó: elengedhetetlenek a beutazási korlátozások

2020.09.03. 10:40
A szigorú beutazási korlátozások bevezetése a magyar emberek, családok és a gazdaság biztonsága érdekében elengedhetetlen volt – mondta Szijjártó Péter.

Magyarország nem antiszemita, Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van

2020.08.22. 22:05
Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van - szögezte le szombat esti Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó: Matteo Salvini köszönetet, nagyrabecsülést és kitüntetést érdemel

2020.07.31. 14:05
Matteo Salvini köszönetet, nagyrabecsülést és kitüntetést érdemel – írta Szijjártó Péter pénteken a Facebook-oldalán, miután az …

Összefognak a magyar és katari egyetemek az ellenszer kifejlesztése érdekében

2020.07.22. 13:00
Magyarország és Katar orvostudományi egyetemei és klinikái együttműködnek a koronavírus ellen talán hatékonynak bizonyuló …

Ezeket a cikkeket olvastad már?