Blogolj!

Szabó Bálint: ki kell borítani végre a szegedi bírósági bilit!

Ha valahol ténylegesen és látványosan sérül a jogállamiság, az egy balliberális polgármester városában, a hozzá kötődő bírósági vezetők és bírók kapcsán történik: Szegeden, Botka László városában – állítja Szabó Bálint. A jogász-független önkormányzati képviselővel a soha véget nem érő Szeviép-ügyről, a kormányzati szinten vizsgált bírói összeférhetetlenségről, a VIP-parkolóbotrányról és Botka sunyításáról beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Szabó Bálint: a politika jelzésértékű üzenetet kapott a Szeviép-ügyben, a törvényhozáson az ország szeme. Fotó: Youtube

Elkerül végre Szegedről a Szeviép-büntetőügy tárgyalása: a Kúria elfogultság miatt kizárta a Szegedi Ítélőtáblát, és a harmadfokú eljárást Pécsre helyezte át. Két hónappal ezelőtt országos felháborodást keltett, hogy a Szegedi Törvényszék felmentette az első fokon összesen tizenhat és fél év börtönbüntetésre ítélt Szeviép-vezéreket. Az ügyészség fellebbezést nyújtott be. Mit szól a legújabb fejleményekhez a Szeviép-csőd károsultjainak képviselője?

A Szeviép-károsultak képviselőjeként és ily módon az eljárás résztvevőjeként az első perctől kezdve azt kértük, hogy vigyék el a Szeviép-büntetőügyet a Szegedi Járásbíróságról, majd a Szegedi Törvényszékről, most pedig a Szegedi Ítélőtábláról, azaz üdvözöljük a Kúria döntését. Többször felhívtuk a figyelmet, a Szeviép-sztori rendkívüli mértékben átitatódott a helyi politikával, illetve a város különböző köreinek összefonódásai kapcsán egyértelműen tetten érthetőek bizonyos elfogultsági problémák a bíróságokon, így aki kedvezőtlenül jön ki a végén, az pró vagy kontra azzal támadhat, hogy befolyásolt ítélet született. A másodfokú ítéletet pontosan ezekre rámutatva szedte ízekre a sajtó. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a büntetőeljárásban nem kevesebb mint öt évet elvesztegettünk, ezzel együtt bízunk benne, hogy a Pécsi Ítélőtáblán szakmai alapon, mindenféle befolyástól mentesen korrekt, megnyugtató harmadfokú ítélet születik.

A Szeviép-károsultak tehát folytatják harcukat: Pécsett azért küzdünk, hogy igazságot szolgáltassanak végre, Szegeden pedig fel akarjuk tárni a rendszerszintű problémát, amit a Szeviép-ügy félrekezelése tökéletesen szimbolizál.

A PestiSrácok.hu hetek óta izgalmas és részletes cikksorozatban mutatja be ezt az ön által rendszerszintűnek nevezett szegedi problémahalmazt. Ennek során többek között bírói összeférhetetlenségekre derült fény, és feltárult, hogy a Szeviép-ügyben felmentő ítéletet hozó bírók korrupciógyanús kapcsolatban állhattak a szegedi önkormányzattal. A szegedi közélet meghatározó szereplőjeként az ön számára mi a legfontosabb üzenete ennek az ügynek?

Maga a büntetőügy egzakt történet. Első fokon nagyon helyesen, a tényállást teljes körűen feltárva született egy objektív ítélet, mely alapján tizenhat és fél évnyi börtönt róttak ki a három Szeviép-vezérre. A másodfok aztán ugyanazokból a tényekből és információkból homlokegyenest ellenkező ítéletet hozott. Noha tudtunk bizonyos összeférhetetlenségi, elfogultsági körülményekről, illetve korábban több fórumon jeleztük is azokat, őszintén szólva fel sem merült bennünk, hogy ezek hatására futni hagyhatják az első fokon bizonyítékok alapján, objektív döntéssel elítélt volt cégvezetőket. Márpedig a szegedi bíróságok és a szegedi bírák meg merték ezt tenni, ami bebizonyította:

Szeged kétszeresen következmények nélküli város, ahol nemcsak ellophatják a károsultak pénzét, hanem még csak számon sem kérik, a végén meg sem büntetik a felelősöket.

Megdöbbentünk, de mikor magunkhoz tértünk a másodfokú ítélet okozta sokkból, elhatároztuk, ezt nem hagyjuk szó nélkül. Mi a magunk eszközeivel tettük és tesszük a dolgunkat, és nagy örömünkre a különböző médiumok is oknyomozásba és tényfeltárásba kezdtek.

Ki kell borítani végre azt a bizonyos bírósági bilit Szegeden, és ki kell belőle ömlenie mindannak, ami a 18. éve tartó Botka-rendszer alatt felgyülemlett!

A Szeviép-ügy másodfokú ítélete kapcsán kirobbant ügyet Schiffer András ügyvéd, volt LMP-elnök a rendszerváltás óta eltelt időszak legsúlyosabb bírósági botrányának nevezte. Évnyitó sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, örülne, ha elszigetelt ügyről lenne szó. A kormányfő kiemelte: a korrupció vádját és gyanúját meg kell szüntetni, el kell tüntetni a magyar bíróságok körül, a jogszabálysértést pedig ki kell vizsgálniuk a hatóságoknak. A hírek szerint a Szeviép-ügy és a bírói összeférhetetlenség kérdése kiemelt témája lesz a Fidesz február 12–13-i kihelyezett frakcióülésének is. Mindezek tükrében hogy érzi, nem állja meg a helyét a balliberális narratíva, miszerint a kormánypártok nyomást akarnak helyezni a független bíróságokra? Valóban helyénvalók a politika vészjelzései?

Az a visszás helyzet alakult ki Magyarországon, hogy miközben a kormánykritikusnak mondott balliberális média itthon és külföldön is azzal támadja a magyar kormányt, hogy sérül a jogállamiság, addig ha valahol ténylegesen és látványosan sérül a jogállamiság, az egy balliberális polgármester városában, a hozzá kötődő bírósági vezetők és bírók kapcsán történik. Efelől semmi kétségem sincs, tökéletesen egyetértek Schiffer András ön által idézett megállapításával.

A miniszterelnökhöz hasonlóan remélem, a szegedi bírósági rendszert, de különösen is a törvényszéket behálózó összeférhetetlenségi botrány elszigetelt eset a magyar igazságszolgáltatásban.

A vészjelzés kapcsán viszont megfordítanám a kérdését: a politika kapott jelzésértékű üzenetet a Szeviép-ügyben. E tekintetben komoly felelősség és szerep hárul rájuk, és kíváncsiak várjuk, miként ölt majd ez testet a tavaszi időszak törvényalkotásában vagy törvénymódosításaiban a kormány, illetve az Országgyűlés részéről. Biztatónak véljük a miniszterelnök év eleji megszólalását, és minden szükséges javaslatot, tanácsot megadva, érdeklődve nézünk a kormánypárti képviselők jövő heti frakcióülése elé is.

Amíg a politika a jogszabályi környezet alakításán dolgozik, gőzerővel zajlik az Országos Bírói Hivatal vizsgálata a Szegedi Törvényszéken, a szegedi bírósági rendszerben, illetve az OBH elnöke az eljárás lezárultáig eredménytelenné nyilvánította a törvényszék elnöki tisztségére kiírt vezetői pályázatot. Mit várnak a Szeviép-károsultak, mit remél ön ettől a vizsgálattól?

Nagyon bízom benne, hogy nem kell megvárnunk a március végi határidőt, és hamarabb lezárul az eljárás; ha mégis odáig elhúzódik, azt jelenti, hogy komoly problémákat kell feltárni.

A károsultakkal és minden szegedivel együtt azt várom, hogy a vizsgálat eredménye, következtetései és az arra adott válaszok helyreállítsák a helyi igazságszolgáltatásban teljes mértékben megrendült közbizalmat.

Akár van büntetőjogi felelősségük bizonyos bíráknak és bírósági vezetőknek – ezt ma még nem tudjuk –, véleményünk szerint morálisan és etikailag mindenféleképpen csődöt mondtak, és mivel kulcsszerepet töltöttek be a kialakult botrányos helyzetben, nem maradhatnak a helyükön, mert méltatlanná váltak a bírói hivatáshoz. A jelenlegi első számú törvényszéki vezetőknek és több, különféle ügyekben utólag összeférhetetlennek minősült, de előtte elfogultságot nem jelenő bírónak távoznia kell a bíróságról. Reméljük, az OBH is hasonló következtetésre jut.

A jogász reményei szerint 2020-ban folytatódhat a Szeviép-kártalanítás. Fotó: Facebook/Szabó Bálint

Botka László szegedi polgármester az utóbbi években határozottan igyekezett távol tartani magát a Szeviép-ügytől, ám a felmentő ítélet után politikai ellentámadásba ment át. Azt sugallja, mivel a bíróság nem állapított meg bűncselekményt, így nem is érhetett kár senkit, vagyis az állam szinte feleslegesen, felelőtlenül szórt el milliárdokat, valamiért, valakiknek... A közpénzből működtetett városházi lapjában szinte rendőrségi felhívásra emlékeztető módon jelent meg az egyik károsult vállalkozó fotója. Mit gondol erről a sajátos „kriminalizálásról”?

Igencsak abszurd, de a felmentő ítéletnek mégiscsak volt két pozitív hatása. Az egyik, hogy feltárul a szegedi bírósági rendszert megmérgező valamennyi, tarthatatlan, szemérmetlen összefonódás. A másik, hogy egyértelműen kiderült, Botka László hol és kinek a pártján áll a Szeviép-ügyben. Szeged polgármestere a másodfokú ítéletet felhasználva, a volt cégvezetők felmentése fölött örömtáncot járva nyilvános megszólalásaiban durván támadja és sértegeti a zömében szegedi, de az országos más részeiről is származó megkárosított vállalkozókat, embereket.

Botka fordítva ül a lovon, hiszen a Szeviép-ügyben a károsultaktól lopták el a pénzt, csak az a kérdés, kik és hol tették ezt. A polgármester ezzel szemben kvázi azt sugallja, mintha a károsultak loptak volna pénzt az államtól.

Ezúton is üzenjük neki, ha kíváncsi, hol a kártalanítási pénz, szívesen beültetjük az autóba, elvisszük a kiskörúton, a nagykörúton és az ipari parkokban még működő, a Szeviép-csődöt túlélt károsult szegedi vállalkozókhoz, akik pár százezer forinttól 62 millió forintig terjedő kártérítést kaptak bizonyított számlák bizonyított kára alapján. Azokhoz a vállalkozókhoz, akik évekkel ezelőtt hiába kértek tőle segítséget, akiket ő elhajtott a városházáról. Bár már a csőd idején is a Szeviép-vezérek, és nem az áldozatok oldalára állt, mégis megdöbbentőnek tartjuk a károsultak elleni Botka-rohamot.

Hol tart egyébként a Szeviép-kártalanítás állami programja? Mindenki megkapta a pénzét, akit annak idején megkárosítottak a cégcsoporthoz kötődő beruházásokon, vagy van még teendő?

A kormány eredeti szándéka az volt, hogy minden Szeviép-károsultat és teljes körűen kártalanítson, ami egyelőre csak részben sikerült. Az állam 5 milliárd forintot különített el erre a célra, hisz nagyjából ekkora a látható és jogilag értelmezhető károsulti kör, illetve a kifizetetlen számlák értéke. 2018 óta mintegy 150 károsult esetében mintegy 2,3 milliárd forintnyi kárkifizetés történt. A különbség két okra vezethető vissza. Egyrészt bizonyos „nagy” károsultak nem kapták meg teljes káruk értékét (az európai uniós szabályokra tekintettel maximálták ugyanis 62 millió forintban a kártérítés mértékét); nagyjából féltucatnyian vannak, akiket megközelítőleg százmilliós kár ért. Emellett nagyon sok olyan „kis” károsult akad, aki speciális jogállásúként eddig kimaradt a kártalanítási programból. Egyik részük nem a Szeviépnek, hanem leányvállalatainak volt károsultja, a másik részük pedig már megszűnt betéti társaságok, egyéni vállalkozások magánszemélyi jogutódja. Az ő érdekükben kezdeményeztük a kormánynál a kártalanítás folytatását.

2019-ben ehhez forrást is rendeltek, azonban mivel bizonyos jogszabályokat még nem sikerült megfelelően módosítani – gyaníthatóan a botkai támadásoktól nem függetlenül –, így a 2018-ban megkezdett program nem folytatódott.

Bízunk benne, hogy a kormány kiküszöböli az igazságszolgáltatás csorbáját, és az idei esztendőben kiterjeszti a kártalanítást.

Hadd hívjam fel a figyelmet, az érintett vállalkozóknak minden hónap és év kiesés számít, hiszen tíz évvel vagyunk a Szeviép-csőd és öt évvel a büntetőbírósági eljárás kezdete után! Ha a Pécsi Ítélőtábla adott esetben visszadobja az ügyet első fokra, még az is elképzelhető, hogy újabb tíz évbe telik, mire a károsultaknak egyszer igazságot szolgáltat a bíróság. Húsz esztendővel a csődöt követően. Aligha kérdéses, ez már nagyon-nagyon sokakon nem fog segíteni...

A szegedi önkormányzathoz kapcsolódó, ingyenesen osztogatott VIP-parkolóbérletek botrányában is másodfokú ítélet született néhány hete. Az elsőfokú ítéletet ugyan enyhítette a Gyulai Törvényszék, ám jogerősen így is elítélte a hat vádlottat: Botka László három közvetlen munkatársa (a volt főjegyző, a volt alpolgármester és a kabinetfőnök) ugyan megúszta a felfüggesztett börtönt, de milliós pénzbüntetést kell fizetniük a hűtlen kezelési ügyben. Annak idején ön tett feljelentést a jogszabályi háttér nélkül szórt parkolóbérletek miatt – hogy érzi, megbűnhődnek a bűnösök?

Számomra kiemelten fontos, hogy a gyulai bíróságok nem elfogultan és nem összeférhetetlenül eljáró bírói tanácsai mind első, mind másodfokon egyértelműen megállapították, hogy

Botka László közvetlen munkatársai hivatali helyzetükkel visszaélve hűtlen kezelést követtek el, és ezzel Szegednek kárt okoztak. Úgy hiszem, nincs még egy olyan város Magyarországon, ahol ezek után az érintett személyük és főnökük a helyén maradhat.

Szegeden viszont jelen állás szerint egy hónappal a jogerős ítélet után a korábbi főjegyző továbbra is polgármesteri főtanácsadóként és az önkormányzati vízmű igazgatósági elnökeként regnál, a polgármester kabinetfőnöke, mindenese pedig ugyanazt a bizalmi pozícióját tölti be, mintha el sem ítélték volna őket. A VIP-parkolóügyben Botka gyáva módon lapít és sunyít. Amerikából szemlélte a januári eseményeket, majd mikor kicsit csillapodni látta a botrányt, hazatért, nem vesz tudomást a történtekről, és abban bízik, hogy ez következmények nélkül is marad.

Botka közgyűlési ellenzéke kétszer is rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az ügyben, legutóbb néhány napja, a városvezetőhöz kötődő balliberális többség azonban megtorpedózta ezeket az alkalmakat, nem mentek el az ülésekre, így nem is lett határozatképes a testület. Ahogy említette, a polgármester két, jogerősen elítélt munkatársa a helyén maradt. Hogyan tovább, milyen eszközük maradt?

A polgármester láthatóan nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, jelenleg csak arra apellál, hogy majd elül a balhé. Emellett hatalmi helyzetével visszaélve gyakorlatilag bojkottálja a teljes tényfeltárást, illetve a további következtetések levonását. Több, egyértelműen szükséges következménye is van ugyanis ennek az ügynek, illetve a másodfokú ítéletnek.

Mégpedig?

A jogerős ítélet szerint is 29 millió forint kár érte Szegedet a 2010 és 2012 közötti időszakban jogellenesen osztogatott VIP-parkolóbérletek miatt, amit ki kell fizetniük a károkozóknak. A hat elítélt ellen tehát Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének valamilyen eljárást kell indítania annak érdekében, hogy behajtsa a pénzt. Ha ezt nem tesszük meg, mindannyian, közösen a hűtlen vagy hanyag kezelés bűntettét fogjuk elkövetni. A bírósági ítéletből tudjuk továbbá, hogy ebben az ügyben valaki az önkormányzat részéről azt mondta, nem érte kár a várost, magyarul hamisan tanúzott. Szeretnénk tudni, hogy ki volt ez a személy.

A harmadik, hogy akit hivatali bűncselekmény miatt elítélnek, annak semmi keresnivalója nincsen az önkormányzati rendszerben. Ezeket az embereket haladéktalanul el kell távolítani a közpénzek közeléből, mert aki egyszer belenyúlt a kasszába, attól nem várható el, hogy ne tegye meg újra. Végül, de nem utolsósorban minden jóérzésű embert felháborít, hogy a polgármester által összehívott és általa vezetett vezetői ülés éveken keresztül meghozott döntései miatt mindenkit a környezetében elítéltek, ő ellenben megúszhatja következmények nélkül.

Ha a nyomozás nem is terjedt ki erre, ebből kifolyólag a vád és a bírósági eljárás nem is vizsgálhatta Botka büntetőjogi felelősségét, a politikai felelősség az egyértelműen a polgármesteré, és ennek következményeit vállalnia kell.

Akár úgy, hogy összehív egy rendkívüli közgyűlést, ahol meghozzuk a szükséges döntéseket, vagy úgy, hogy az ő esetleges büntetőjogi felelősségét is elkezdi vizsgálni valamilyen hatóság, netán belátja, a személye a gátja a szegedi megtisztulásnak, és ezért lemond. A sunyi lapítás mindenesetre nem megoldás.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90123/pics/lead_800x600.jpg
bíróság,Botka László,kártalanítás,Orbán Viktor,parkolási botrány,parkolóbérlet,Szabó Bálint,Szeged,Szegedi Törvényszék,szeviép-ügy
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Orbán Viktor: Európa ma Közép-Európában épül

2020.09.17. 14:30
Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, az új komáromi Duna-híd (Monostori híd) …

Újabb fontos intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor

2020.09.16. 17:15
A miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hazánk továbbra is fenntartja a beutazási korlátozásokat, több helyen is kötelező lesz a maszkviselés illetve éjjelre bezárnak …

Novák Katalin miniszterként dolgozik tovább a családokért

2020.09.12. 20:50
Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár október elsejétől tárca nélküli miniszterként dolgozik a kormányban a családokért. Ezt Orbán Viktor a mai …

Orbán: az egészségügy felkészült a járvány következő hullámának kezelésére

2020.09.12. 10:55
Az egészségügy felkészült a koronavírus-járvány következő hullámának kezelésére - jelentette ki szombat reggel közösségi …

Orbán: fenn kell tartani Közép-Európa gazdaságának működőképességét

2020.09.11. 17:35
A V4-országok érdeke, hogy az egész közép-európai gazdaság működőképessége fennmaradjon: úgy kell jól védekezni a koronavírus-járvány …

Ezeket a cikkeket olvastad már?