Blogolj!

Meghalt a Diamond Princess két japán utasa

A brit üdülőhajó kéthetes karanténját szerdán oldották fel, a koronavírussal megfertőződött idős nő és a szintén idős férfi a kórházba szállítást követően haltak meg.

Fotó: Reuters

Az NHK japán közszolgálati televízió arról számolt be, hogy meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két japán utasa, miután kórházba szállították őket, az áldozatok egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő. Ezzel összesen már három áldozata van Japánban a Kínából indult járványnak.

A két utas egy nappal azután halt meg, hogy feloldották a tengerjáró karanténját és elkezdték az utasok elszállítását.

Korábban a Kobe Egyetemi Kórház orvosprofesszora, Ivata Kentaro úgy fogalmazott, végzetes hiba volt a karantén feloldása a vírus terjedése miatt, ám csütörtökön eltávolították azokat a videókat, amelyekben a Diamond Princessen tapasztalt állapotokat kritizálta.

Komoly következményei lehetnek a Diamond Princess-utasok karantén-feloldásának

Egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a ma még tünetmentes utasok is fertőzhetnek, ezért nagy hiba volt feloldani a Diamond Princess hajó utasainak karanténját. A CNN arról számolt be, hogy a Jokohamánál veszteglő hajról már elszállították a koronavírussal megfertőződött betegeket, most azokat az utasokat engedik először partra, akiknek negatív lett a koronavírus tesztje.

Az orvos kaotikusnak nevezte a hajón tapasztalt helyzetet, ahol kedden járt, mint mondta, nem voltak elkülönített, a fertőzöttek számára létesített zónák, valamint a nem fertőzöttek számára sem volt fenntartott övezet. Kentaro kritikájára azonnal reagált Kató Kaconobu, japán egészségügyi miniszter, és Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára is, mindketten elutasították a professzor kritikáját. Mint később kiderült, az orvost ugyan felengedték a hajóra, de aztán elküldték onnan, mert nem azt tette, ami a feladata lett volna.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 74 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 2118. Kínán kívül több mint 20 országban jelent meg a fertőzés, az ázsiai országon kívül már közel ezer ember betegedett meg.

A legfrissebb adatok szerint csökkent a napi j koronavírusos megbetegedések száma Kínában, de a hatóságok még nem jelentették ki, hog elérte volna a csúcspontot az országban.

Címkék: koronavírus
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90695/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre több a szabályszegés, az emberek türelme fogy

2020.04.05. 11:55
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Nyilvánosak a hatósági karanténok adatai

2020.04.03. 05:35
Akit hatósági házi karanténra köteleznek, két hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat.

Ezeket a cikkeket olvastad már?