Blogolj!

Blogstar kávéház

Zártság

Kelet-Európa demográfiai válsága.

Orbán Viktor miniszterelnök jól ismerte fel Magyarország és Európa, sőt általában a fejlett világ egyik legnagyobb problémáját: demográfiai válságban vagyunk. Ez a krízis – hasonlóan a klímaválsághoz – mélyen gyökerezik a társadalmi fejlődésben, sőt a jólétben és a szabadságban is – elemez a Népszava Online.

„Legalább harminc éve tartó folyamatról van szó, amely szorosan kötődik a korábbi szocialista tömb összeomlásához. Ugyan mindez fokozatosan történt, s az egyes országokban további tényezők is közrejátszottak, de a népességfogyás valamennyire mindenütt a rendszerváltozásnak nevezett fordulathoz köthető. A korábbi totális zártság megszűnésével, az utazási szabadsággal élve egyre többen próbálkoztak külföldön megélni. Különösen mivel ebben a periódusban szinte mindenütt összeomlott az addigi gazdaság, gyárak szűntek meg, szétszéledtek a termelőszövetkezetek, leszerelték a katonákat – kilátástalanná vált a posztszocialista munkanélküliség. Egy másik ok a rendszerek politikai összeomlásához köthető: szétesett Jugoszlávia és háborús menekültek indultak el Nyugatra. Albánia rendszere összeomlott, s a polgárháborús állapotok a kilencvenes években (és később) onnan is tízezreket indítottak külföldre. De a nemzetiségi feszültségek is népmozgásokat gerjesztettek, ahogy a romákkal kapcsolatos előítéletek, a hirtelen felszínre tört többségi erőszak.”

Kelet-Európa: a demográfiai válságövezet

Orbán Viktor miniszterelnök jól ismerte fel Magyarország és Európa, sőt általában a fejlett világ egyik legnagyobb problémáját: demográfiai válságban vagyunk. Ez a krízis - hasonlóan a klímaválsághoz - mélyen gyökerezik a társadalmi fejlődésben, sőt a jólétben és a szabadságban is. Jó dolog, hogy a magyar kormány tenni akar a népességcsökkenés ellen, ám rossz, ha zsákutcás megoldásokat kínál a válság enyhítésére.

Birodalom

A nemzetállamok szuverenista forradalma.

„A legfontosabb, hogy minél több európai ország nemzeti parlamentjében kerüljenek kormányra a szuverén, konzervatív erők” – hangsúlyozza a Magyar Hírlap Online-nak Marco Gervasoni, A szuverenista forradalom című könyv szerzője. A Molisei Egyetem történészprofesszora a 2008-as gazdasági válság politikai és társadalmi hatásairól, valamint a konzervatívok elleni támadásokról is beszél.

„Kontinensünkön a harc az Európai Unió és a nemzetállamok között zajlik. Az Európai Unió pártfogói között olyan is akad – mint az egyik legszánalomraméltóbb, Guy Verhofstadt –, aki azt állítja, hogy az uniónak birodalomként kellene működnie. Az európai országokat német vezetés alatt egyesítenék. Ez a nemzetek és a demokrácia számára komoly veszélyforrás lehet. A visegrádi országok ellenállása és a Brexit rendkívül fontos tényezők voltak a német egyesítési törekvések megfékezésére.”

Szuverenista forradalom jöhet Európában

Könyvében azt írja, hogy a nyugati demokrácia hanyatlása a gazdasági krízissel veszi kezdetét. Milyen átalakulások mentek végbe a nyugati társadalmakban, a politikában az elmúlt tíz évben? - A 2008-as gazdasági krízis a kapitalista rendszereket érintő súlyos krízisekhez hasonlóan pénzügyi eredetű. A pénzügyi világ reálgazdaságra gyakorolt hatása jellemzi az elmúlt évtizedeket.

Küzdelem

Magyarország klímavédelme.

Nagyon fontos kérdés a klímavédelem Magyarországon is, sőt a téma sokkal fontosabb annál, minthogy politikai csatározások kereszttüzében legyen – emelte ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az Origo.hu cikkében.

„Szentkirályi Alexandra kiemelte, olyan környezetet szeretnének teremteni, ami szép, egészséges. Emellett a kormány elkötelezett, de elvárják a nagy külföldi multinacionális vállalatoktól is, hogy vegyenek részt a küzdelemben. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások esetében a kormány 32 milliárd forinttal támogatja a megújuló energiaforrások felhasználását.”

KLIKK: https://www.origo.hu/itthon/20200223-kormanyszovivo-magyarorszagon-is-nagyon-fontos-a-klimavedelem.html

A téli Balaton meghódítása.

Téli Balaton-átúszást rendeztek Szántód és Tihany között – tudósít a Hirado.hu.

„Tizenöten mertek nekivágni a több mint egy kilométeres távnak, természetesen nem amatőrök, hiszen komoly felkészülést igényel ekkora táv az öt fokos Balatonban. A leggyorsabb úszó kevesebb mint fél óra alatt átért a túloldalra. Az más kérdés, hogy februárban inkább korcsolya-versenyt kellene rendezni a Balaton jegén, de erre ezen a télen esély sem volt.”

Téli Balaton-átúszást szerveztek

Téli Balaton-átúszást rendeztek Szántód és Tihany között. Tizenöten mertek nekivágni a több mint egy kilométeres távnak, természetesen nem amatőrök, hiszen komoly felkészülést igényel ekkora táv az öt fokos Balatonban. A leggyorsabb úszó kevesebb mint fél óra alatt átért a túloldalra. Az más kér ...

Szerelem

Várkonyi Andrea titkos romantikázása.

Ausztriába szökött egy romantikus hétvégére Várkonyi Andrea (45) és Zsidró Tamás (56). A sztárpár kikapcsolódásra vágyott, ezért Bécsbe utaztak, hogy távol a rajongók érdeklődésétől kettesben lehessenek. A Blikk Online persze kiszúrta őket.

„– Majdnem tíz percig sétáltunk utánuk, mivel nekünk is éppen arra volt dolgunk. Zsidró Tamás folyamatosan magyarázott, de nem rossz értelemben, és valamit a jövőről beszéltek. Nem akartunk hallgatózni, de mivel azt gondolhatták, osztrákok vagyunk, így nem sugdolóztak, és hosszasan beszéltek a jövőről, valamit nagyon terveztek. Szinte végig fogták egymás kezét, még csókot is váltottak, egy kicsit olyanok voltak, mint a szerelmes kamaszok, jó volt őket így látni – árulta el olvasónk, akinek jár a 10 ezer forintos jutalom.”

Megszökött romantikázni Várkonyi Andrea és Zsidró Tamás - Itt kapták lencsevégre a párt

Bécs - Ausztriába szökött egy romantikus hétvégére Várkonyi Andrea (45) és Zsidró Tamás (56). A sztárpár kikapcsolódásra vágyott, ezért Bécsbe utaztak, hogy távol a rajongók érdeklődésétől kettesben lehessenek. Egy ott élő szemfüles olvasó-riporterünk azonban észrevette a kézen fogva sétáló szerelmeseket, akik szombat este éppen az egyik luxusszállodába tartottak.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90853/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.04.04. 21:40
A maszkviselés egyszeregye, az ellenzék hiteltelensége, Olaszország csúcspontja, Svédország következetlensége és Ubrankovics Júlia szexi karanténszelfije online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.04.03. 22:10
Az Európai Néppárt boszorkányüldözése, Brüsszel sértegetései, Giuseppe Conte felelőtlensége, a veszélyhelyzete próbatétele és Jaksity Kata állásvadászata online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.04.03. 04:55
Az Európai Unió munkahelyvédelmi akcióterve, Brüsszel övön aluli támadása, a német munkanélküliség elszabadulása, Karácsony Gergely kudarca és Csukás István utolsó kívánsága pénteki online lapszemlénkben.

Újra sűrítik a BKK járatait

2020.04.02. 07:30
Mivel a járvány idejére alaposan lecsökkent a tömegközlekedési járművek utasforgalma, így a BKK úgy döntött, hogy április elsejétől csökkenti a járatokat és a szombati menetrend lesz érvényben. Ez viszont a gyakorlatban …

Blogstar kávéház

2020.04.02. 05:15
A kormánykommunikáció kacskaringói, Karácsonyék hatalomféltése, a koronavírus-járvány tézisei, a migráció kockázatai és Vámos Erika lángoló szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Koronavírusos Győr polgármestere

2020.04.01. 21:45
Dézsi Csaba András az első magyar politikus, aki igazoltan megfertőződött a koronavírussal.

Gulyás Gergely: változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

2020.04.01. 16:15
Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint …

Újabb hat repülőgép hoz védőeszközöket Budapestre

2020.04.01. 13:15
Ahogy már múlt héten is több tonna védőfelszerelés érkezett Magyarországra, úgy most szerdán is hat repülőt várnak Budapestre.

Budapesten van a legtöbb koronavírusos megbetegedés

2020.04.01. 08:20
Sokáig szenzitív adatként kezelték a betegek adatait, valamint a megbetegedések országos eloszlását, de a hivatalos kormányzati oldalon már megtalálhatóak a pontosabb országos adatok is.

Blogstar kávéház

2020.03.31. 21:55
A koronavírus betiltása, az ellenzék lékütése, Gyurcsány Loch Ness-i szörnye, az áldozatsegítés korlátlansága és Emily Ratajkowski pucér összebújása online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?