Blogolj!

Tisztifőorvos: egy folyamatosan bővíthető rendszer áll készen a betegek fogadására

Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa és Müller Cecília országos tisztifőorvos közös tájékoztatót tartott a koronavírussal és a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.

Szlávik közölte, hogy „végtelenségig bővíthető” az ágyszám a betegek számára, ugyanis egy fokozatosan bővíthető, pavilonos rendszer áll készen, ami újabb és újabb pavilonokhoz köthető. Fel vannak készülve tehát akár több száz beteg elhelyezésére is, ám ha a főváros már nem bírná a terhelést, akkor a vidéki kórházak is beszállnak infektológiai ágyakkal.  

A karanténnal azonban más a helyzet, azok nem a kórházakban lennének, hanem hotel és motel jellegű épületek lennének erre kialakítva, amit a Katasztrófavédelem biztosít.

Gyanús esetnek minősül az, akinek a láza 38 felett van, és 14 napon belül olyan helyen járt, ahol a vírus terjedésének lehetősége adott. Jelen esetben ez most Kínát, Szingapúrt, Hong Kongot, Japánt, Dél-Koreát Irán és Olaszország négy tartományát (Piemont, Veneto, Emilia Romagna, Lombardia) jelenti.

Ha a háziorvosnál merül fel a gyanú, akkor az eljárás az, hogy értesítik a járási hivatal népegészségügyi osztályát, amely szól a Nemzeti Népegészségügyi Központnak (NNK), majd ők döntenek arról, hogy az adott eset tényleg veszélyes-e.

Szlávik kihangsúlyozta, hogy az semmiképp nem lehet gyanús eset, akinek nincsenek tünetei.

A tünetek pedig a következők:

a már említett láz körülbelül az 5-6. napon száraz köhögés, majd fulladásos tünetek, amikből ki lehet gyógyulni, súlyosabb esetben az illető lélegeztetőgépre kerül.

A gyanús eseteket elkülönítik, majd laborvizsgálatoknak vetik alá, aminek már pár órán belül megvan az eredménye. A most is fennálló influenzajárvány kicsit bonyolítja a helyzetet, de a vizsgálatok során az is vizsgálják, hogy esetleg nem csak sima influenzáról van-e szó.

Eddig nálunk senkinél nem állapították meg a megbetegedést, amennyiben a gyanú megalapozott, akkor a beteg a Szent László kórházba kerül egy izolációs kórterembe.

A gyanús esetek kiszűréséhez azt is meg kell vizsgálni, hogy az adott illető hány percig tartózkodott egy légtérben a beteggel (negyed óra), milyen távolságra volt tőle (2 méter, vagy két ülés távolság repülőgép esetén).

A háziorvosok Szlávik elmondása szerint felkészültek, mindenkihez eljutottak az esetdefiníciók. Müller elmondta, hogy kedden kiadtak egy friss eljárásrendről szóló tájékoztatást is, ezt is megkapták az orvosok, valamint gondoskodnak saját védőfelszerelésről, ahogy a mentősök is megkapják azokat.

Szlávik János elmondta, hogy az itthon karanténban lévő magyarok jól vannak: hárman egy kambodzsai hajóról érkeztek, pénteken és szombaton jár le a megfigyelésük, mindannyian negatívak, ahogy az a tizenegy középiskolás diák, két tanár és két sofőr is, akik nemrég érkeztek haza Milánó környékéről, eredményük negatív, de még tizenegy napig karanténban lesznek.

Az a magyar kamionos, aki önként jelentkezett és pár napja Olaszországban járt, láztalan, tünetmentes, de még a biztonság kedvéért bent tartják megfigyelésre.

(borító: Kovács Attila/MTI)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/90982/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,járvány,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.04.04. 21:40
A maszkviselés egyszeregye, az ellenzék hiteltelensége, Olaszország csúcspontja, Svédország következetlensége és Ubrankovics Júlia szexi karanténszelfije online lapszemlénkben.

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Blogstar kávéház

2020.04.03. 22:10
Az Európai Néppárt boszorkányüldözése, Brüsszel sértegetései, Giuseppe Conte felelőtlensége, a veszélyhelyzete próbatétele és Jaksity Kata állásvadászata online lapszemlénkben.

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Ezeket a cikkeket olvastad már?