Blogolj!

Továbbra sincs koronavírusos megbetegedés Magyarországon

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta, folyamatosan vizsgálják azokat, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Koronavírusos megbetegedés egyelőre nincs, pánik azonban van Magyarországon Pedig ha higgadtan tájékozódunk, gyorsan rájövünk, felesleges fejjel rohanni a falnak, az illetékesek egyébként is megtesznek mindent annak érdekében, hogy komoly gondokat okozzon a világméretű járvány hazánkban. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter el is mondott minden rendelkezésére álló információt csütörtöki Kormányinfóján, szedjük gyorsan pontokba, mit kell most tudni a koronavírus honi állapotairól:

- Szerda éjjel hét új gyanús minta érkezett meg az orvosokhoz, de egyik sem volt pozitív.

- A hírekkel ellentétben nem fogytak el az orvosi maszkok, ezekből 1 millió 200 ezer ma is rendelkezésre áll, ezeknek a gyógyszertárakba eljuttatásáról gondoskodnak, valamint napi 25 ezer új maszk készül. Szóval hiány nincs, de mivel sokan vásároltak maszkot az utóbbi időben, előállhat olyan helyzet, hogy nem lehet kapni néhány helyen, ám az operatív törzs gondoskodik arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba. Fontos azonban tudni, hogy a maszk nem véd a megfertőződéstől, hanem annak megakadályozását segíti, hogy egy fertőzött továbbadja a betegséget.

- Jelenleg tizennyolcan vannak karanténban a Szent László kórházban, ezek az emberek mind panaszmentesek, és ha ez így marad, két hét múlva kiengedik őket. Azonban, ha valakinél fennáll a betegség gyanúja, a Szent László Kórházban erre kialakított helyiségekbe kerülhet két hétre. Ha szükséges, más kórházakat is megnyitnak erre a célra Budapesten vagy vidéken.

- Kína területén a konzuli védelemre jelentkezett magyarok száma 174, és 20 magyar tartózkodik az öt legfertőzöttebb tartományban. Olaszországot illetően szinte lehetetlen felmérni, hány magyar van ott, de a KKM tőlük is kérte a regisztrációt.

- Ma nem lehet felelősségteljesen nyilatkozni várható nagy események magyarországi megtartásáról vagy lemondásáról, nem látni, hogy a vírus terjedése megáll-e, sikerül-e előállítani, engedélyeztetni vakcinát. A húsvét előtti európai utazások központi kérdést fognak jelenteni, ha addig nem fut le a vírus, vagy nincs meg az ellenanyag.

- Egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy az európai gazdaság alapjait fenyegető megbetegedésről lenne szó.

- A tárcavezető azt nem tartja szerencsésnek, hogy ellenzéki pártok politikai haszonszerzés érdekében felhasználják a koronavírust. Nem a DK tudja megmondani, hogy 10 millió magyar ember kapjon-e védőfelszerelést - közölte, hangsúlyozva, orvosszakmai vélemények szerint erre egyelőre nincs szükség.

- A háziorvosok mindent megkapnak, ami a védekezéshez orvosilag indokolt.

- Semmilyen ok nincs az áruházakat tartós élelmiszerért megrohamozó pánikra, ez csupán a "túlzott hisztériakeltés" eredménye. Ha a koronavírus miatt a turizmus kiesése olyan mértékű lesz, ami állami segítséget igényel, tárgyalni fognak az iparág képviselőivel - szögezte le Gulyás Gergely.

- Szentkirályi Alexandra azt kérte a magyar állampolgároktól, ne utazzanak fertőzött területre, ha mégis, regisztrálják magukat a konzuli szolgálatnál. Ha valaki ilyen területről tér haza, lehetőleg ne menjen közösségbe, ha pedig tüneteket észlel magán, maradjon otthon, telefonon értesítse a háziorvosát vagy hívja a rendelkezésre álló zöld számokat. Az elmúlt időszakban Észak-Olaszországban járt gyermekeket két hétig ne vigyék iskolába, és azok az egyetemisták és munkavállalók is maradjanak otthon, akik jártak Észak-Olaszországban az elmúlt időben - kérte a kormány nevében.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/91009/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre több a szabályszegés, az emberek türelme fogy

2020.04.05. 11:55
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Nyilvánosak a hatósági karanténok adatai

2020.04.03. 05:35
Akit hatósági házi karanténra köteleznek, két hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat.

Ezeket a cikkeket olvastad már?