Blogolj!

Folyik a vizsgálat a Budapesten is járt koronavírusos diáklányok ügyében

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a szakemberek folyamatosan térképezik fel azokat a helyeket, ahol a lányok megfordultak.  

Eddig az derült ki, hogy négy barátnő érkezett Budapestre Bécsből a Flixbus járatával február 26-án. Mostanra felderítették, hogy a buszon hányan utaztak, de további vizsgálatot igényel, hogy a lányok hol ültek, kik ültek közvetlenül előttük és mögöttük.

A négy lány közül három megbetegedett, egyikük még Budapestről visszautazott Milánóba, ahonnan haza akart térni az Egyesült Államokba. Ő Dániában lett beteg, most ott kezelik kórházban.

A két lány - aki két napot töltött Budapesten - Airbnb-n keresztül foglalt itt szállást, a bérbeadóval nem találkoztak. A szakemberek beszéltek a lakás kiadójával, aki elmondta, a szokásos alapos takarítást végzett a lányok távozása után. Ezt a szakemberek ellenőrizték, továbbá fertőtlenítették a lifteket és minden olyan felületet, amelyet a lányok megfoghattak.

Kiderült, hogy a lányok romkocsmában, gyógyszertárban és a Széchenyi fürdőben is jártak. Természetesen a szakemberek a fürdő vezetőségével is felvették a kapcsolatot, ahol a fertőtlenítést fokozták, megnövelték az úszómendencés vizek klórtartalmát, így a víz nem fertőzhet, a 33-36 fokos gyógyvízben pedig szintén elpusztul a vírus.

A cseh hatóságok minden utast értesítettek, tudható, hogy az út Bécsből Budapestig két és fél óra volt, megállók nélkül. Az is kiderült, hogy a Budapest-Brünn járaton két magyar utazott.

Tizenkét magyar karantén alatt

  • Lomardiában karanténban lévő magyar kamionsofőr jól van, elképzelhető, hogy március 12-én elhagyhatja a térséget.
  • Spanyolországban karantén alá helyezett szállodában öt magyar van: egy kisgyermekes család és egy idős pár. Ők az elmúlt hétvégén utaztak volna haza, az idős házaspárnak a helyszínen jelen lévő konzulok biztosították a gyógyszereket. Elképzelhetőnek nevezte az államtitkár, hogy a tenerifei szállodában elrendelt karantént a spanyol hatóságok előbb feloldják.
  • németországi Tübingenben karanténban lévő, ott tanuló magyar jogászhallgató nő jól van, a stuttgarti főkonzulátus napi kapcsolatban van vele. Ha továbbra is tünetmentes, akkor előreláthatólag március 10-11-én hagyhatja el kollégiumi szállását.
  • a Diamond Princess nevű óceánjárón dolgozó három magyar közül korábban egy embernél diagnosztizáltak koronvírus-fertőzést, ő tünetmentes és jól érzi magát, egy japán kórházban van. Két magyar társa egy karanténszálláson tartózkodik, ők is jól vannak.
  • Kínában a konzuli regisztráció szerint 179 magyar tartózkodik, közülük a legfertőzöttebb öt tartományban 20, Hupej tartományban 2, mindannyian jól vannak.

Megvannak az első fertőzöttek

Orbán Viktor kora este jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus: két iráni diáknál lett pozitív a teszt, de tünetmentesek. Őket a Szent László kórházban ápolják.

A miniszterelnök elmondta: ezentúl minden nap nem sokkal dél után sajtótájékoztatót tartanak a legújabb fejleményekről.

Két koronavírusos beteget találtak Magyarországon

Orbán Viktor jelentette be Facebookon szerdán, hogy megtalálták az első két koronavírus-fertőzöttet Magyarországon. Megvan az első fertőzött, sőt, mindjárt kettő olyan betegünk is van, akit koronavírus fertőzés miatt kellett egészségügyi intézménybe szállítani - mondta a miniszterelnök szerda kora este a közösségi oldalán, miután részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztérium épületében.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/91305/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,budapest,járvány,koronavírus
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.04.04. 21:40
A maszkviselés egyszeregye, az ellenzék hiteltelensége, Olaszország csúcspontja, Svédország következetlensége és Ubrankovics Júlia szexi karanténszelfije online lapszemlénkben.

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Blogstar kávéház

2020.04.03. 22:10
Az Európai Néppárt boszorkányüldözése, Brüsszel sértegetései, Giuseppe Conte felelőtlensége, a veszélyhelyzete próbatétele és Jaksity Kata állásvadászata online lapszemlénkben.

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Ezeket a cikkeket olvastad már?