Blogolj!

Csoportos megbetegedések jönnek, súlyos büntetés jár a karantént megszegőknek

Hétfő délután megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor és az országos tisztifőorvos, Müller Cecília. Összefoglaljuk, miről volt szó.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt a parlamentben bejelentette, Magyarország lezárja határait a koronavírus-járvány terjedése miatt. Később kiderült, az intézkedés hétfő éjféltől lép életbe és érinti a nemzetközi repülőforgalmat is: Ferihegy sem fogad nem magyar állampolgárokat. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiegészítésként elhangzott, a magyar állampolgárok nem magyar állampolgársággal rendelkező szüleire vagy házastársaira nem vonatkozik a beutazási tiltás.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos megerősítette Orbán Viktor szavait, elmondta, új szintre lépett Magyarországon a járvány. Véget ért az egyéni megbetegedések szakasza, a következő napokban a csoportos fertőzések jönnek, ahol azt sem lehet majd pontosan megmondani, hogy ki kitől és hogyan kapta el a vírust. Az országos tisztifőorvos elmondta, ahol nagyobb a csoportok vannak, ott magasabb lesz a fertőzések száma. Müller hasonlóképpen fogalmazott, mint a kormányfő a parlamentben: egy láthatatlan ellenséggel kell közösen felvennünk a harcot, és egyikünk élete sem lesz olyan, mint az ezelőtti időszakban.

Bezárnak a szórakozóhelyek, Magyarország lezárja határait

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött meg a parlament hétfői ülése, ahol természetesen a legfontosabb és gyakorlatilag egyetlen téma a koronavírus-járvány elleni harc. Ahogy az a szomszédos országok intézkedései után várható volt, a miniszterelnök bejelentette, Magyarország is lezárja határait a személyforgalom előtt, ezentúl a rendelkezés visszavonásáig csak magyar állampolgár léphet be az ország területére.

A tisztifőorvos kijelentette, a vírus megállapításában mindenkinek megvan a maga szerepe, minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, és aki teheti, maradjon otthon, mert minden személyes kontaktus veszélyt jelenthet. Müller Cecília felhívta a figyelmet, ha nem muszáj senki ne menjen orvoshoz, hiszen az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek ezekben a nehéz napokban. Elmondta, az egészségügyben dolgozó időseket kivonják a napi aktív munkából, de telefonon tartják velük a kapcsolatot, így számítanak a tapasztalataikra.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője összefoglalta a hétfői intézkedéseket:

  • a mai naptól délután három óra után reggel hat óráig a dolgozókon kívül senki nem tartózkodhat a vendéglátó helyeken

  • betiltják a zenés-táncos rendezvények megrendezését, de a vallási közösségek szertartásai, a polgári esküvők és a temetések nem számítanak ebbe a kategóriába

  • a sporteseményeket megrendezhetik nézők nélkül, ha azt a szervezők is bevállalják, de Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet parlamenti felszólalásában, hogy nem lenne nagy baj, ha sehogyan sem rendeznének mérkőzéseket

  • a mozik, a színházak, a könyvtárak és a különböző közösségi színterek szintén bezárnak

  • délután három óra után csak az élelmiszerüzletek, a drogériák, a patikák, a háztartási üzletek, a benzinkutak és a dohányboltok maradhatnak nyitva.

Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, aki ezeket a rendeleteket megszegi, arra félmillió forintos bírságot is kiszabhatnak, a rendeletek betartását a hatóság fogja ellenőrizni.

Az operatív törzs vezetője elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvántartásba veszi az egészségügyi képzésben részt vevő, nappali tagozatos diákokat, akiket szükség esetén bevonhatnak az ellátásba. Lakatos Tibor azt is elmondta, már negyven olyan magyar állampolgárról tudnak, aki nem tartotta be a hatósági házi karantén szabályait.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/91874/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,veszélyhelyzet
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?