Blogolj!

Csoportos megbetegedések jönnek, súlyos büntetés jár a karantént megszegőknek

Hétfő délután megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor és az országos tisztifőorvos, Müller Cecília. Összefoglaljuk, miről volt szó.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délelőtt a parlamentben bejelentette, Magyarország lezárja határait a koronavírus-járvány terjedése miatt. Később kiderült, az intézkedés hétfő éjféltől lép életbe és érinti a nemzetközi repülőforgalmat is: Ferihegy sem fogad nem magyar állampolgárokat. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján kiegészítésként elhangzott, a magyar állampolgárok nem magyar állampolgársággal rendelkező szüleire vagy házastársaira nem vonatkozik a beutazási tiltás.

Müller Cecília, országos tisztifőorvos megerősítette Orbán Viktor szavait, elmondta, új szintre lépett Magyarországon a járvány. Véget ért az egyéni megbetegedések szakasza, a következő napokban a csoportos fertőzések jönnek, ahol azt sem lehet majd pontosan megmondani, hogy ki kitől és hogyan kapta el a vírust. Az országos tisztifőorvos elmondta, ahol nagyobb a csoportok vannak, ott magasabb lesz a fertőzések száma. Müller hasonlóképpen fogalmazott, mint a kormányfő a parlamentben: egy láthatatlan ellenséggel kell közösen felvennünk a harcot, és egyikünk élete sem lesz olyan, mint az ezelőtti időszakban.

Bezárnak a szórakozóhelyek, Magyarország lezárja határait

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődött meg a parlament hétfői ülése, ahol természetesen a legfontosabb és gyakorlatilag egyetlen téma a koronavírus-járvány elleni harc. Ahogy az a szomszédos országok intézkedései után várható volt, a miniszterelnök bejelentette, Magyarország is lezárja határait a személyforgalom előtt, ezentúl a rendelkezés visszavonásáig csak magyar állampolgár léphet be az ország területére.

A tisztifőorvos kijelentette, a vírus megállapításában mindenkinek megvan a maga szerepe, minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, és aki teheti, maradjon otthon, mert minden személyes kontaktus veszélyt jelenthet. Müller Cecília felhívta a figyelmet, ha nem muszáj senki ne menjen orvoshoz, hiszen az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek ezekben a nehéz napokban. Elmondta, az egészségügyben dolgozó időseket kivonják a napi aktív munkából, de telefonon tartják velük a kapcsolatot, így számítanak a tapasztalataikra.

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője összefoglalta a hétfői intézkedéseket:

  • a mai naptól délután három óra után reggel hat óráig a dolgozókon kívül senki nem tartózkodhat a vendéglátó helyeken

  • betiltják a zenés-táncos rendezvények megrendezését, de a vallási közösségek szertartásai, a polgári esküvők és a temetések nem számítanak ebbe a kategóriába

  • a sporteseményeket megrendezhetik nézők nélkül, ha azt a szervezők is bevállalják, de Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet parlamenti felszólalásában, hogy nem lenne nagy baj, ha sehogyan sem rendeznének mérkőzéseket

  • a mozik, a színházak, a könyvtárak és a különböző közösségi színterek szintén bezárnak

  • délután három óra után csak az élelmiszerüzletek, a drogériák, a patikák, a háztartási üzletek, a benzinkutak és a dohányboltok maradhatnak nyitva.

Lakatos Tibor felhívta a figyelmet, aki ezeket a rendeleteket megszegi, arra félmillió forintos bírságot is kiszabhatnak, a rendeletek betartását a hatóság fogja ellenőrizni.

Az operatív törzs vezetője elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyilvántartásba veszi az egészségügyi képzésben részt vevő, nappali tagozatos diákokat, akiket szükség esetén bevonhatnak az ellátásba. Lakatos Tibor azt is elmondta, már negyven olyan magyar állampolgárról tudnak, aki nem tartotta be a hatósági házi karantén szabályait.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/91874/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,veszélyhelyzet
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Magyarország célja, hogy elkerülje az újabb korlátozásokat

2020.09.30. 11:45
Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság betartja a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, akkor elkerülhetőek a …

894 fővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.30. 09:20
Újabb nyolc beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.

Müller Cecília: Csehországban és Szlovákiában szigorításokatat rendeltek, nálunk viszont ez nincs tervben

2020.09.29. 12:10
A korábbi hetekben megháromszorozódott a pozitív esetek száma. de lassult a növekedés, …

851 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

2020.09.29. 09:10
851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?