Blogolj!

Nincs tervben a kijárási tilalom bevezetése és a városok lezárása sem

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője, valamint Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Elmondjuk miről volt szó.

Fotó: MTI

A sajtótájékoztató elején Kovács Zoltán kormányszóvivő rendkívüli bejelentést tett, péntektől virtuálissá teszik a szokásos napi sajtótájékoztatókat. Mindez azt jelenti, hogy az operatív törzs vezetője és a tisztifőorvos ezentúl is megtartja aktuális napi tájékoztatóját, ezt viszont egy stúdióban teszik meg, újságírók jelenléte nélkül. Kovács Zoltán arról tájékoztatott, megváltozik a médiamunkatársak kérdésfeltevésének menetrendje is, ezen túl a press@koronavirus.gov e-mail címen tehetik fel az újságírók és sajtómunkatársak a kérdéseiket. A kormányszóvivő jelezte, a cél az, hogy a megyei és a nemzetközi médiumok újságírói is bekapcsolódhassanak a munkába, a péntektől érvényes menetrendről csütörtök délután értesítik a sajtót.

Nincs tervben a kijárási tilalom, ne vicceljük el az óvintézkedések fontosságát

Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője beszámolt mai ülésükről, elmondta, áttekintettek minden olyan fontos kérdést, amelyek megválaszolása fontos lehet annak érdekében, hogy fel tudjunk készülni a tömeges megbetegedések időszakára. Az operatív törzs áttekintette a kórházi kapacitást, valamint megkezdődik annak a folyamatnak a finomhangolása, hogy mindenki, aki orvosi segítségre szorul az megfelelő ellátásban részesüljön. Lakatos Tibor újfent felhívta mindenki figyelmét arra, hogy tartsa be a kormány rendelkezéseit, azt viszont leszögezte, hogy egyelőre

nem került szóba sem a kijárási tilalom bevezetése, sem városok, vagy városrészek lezárása.

Az operatív törzs vezetője elmondta, eddig 3065 házi karantént rendeltek el, valamint megkezdődött az üzletek nyitvatartási rendjével kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése is. Ezzel kapcsolatban hozzátette, eddig hét esetben kellett helyszíni bírságot kiszabniuk és kilenc esetben tette szabálysértési feljelentést azon tulajdonosokkal szemben, akik nem tartották be az intézkedéseket. Lakatos Tibor több olyan esetről is beszámolt, amely a tudomásukra jutott és amely nagyon károsan hat a hatósági intézkedésekre. Elmondta, egy férfi például azzal viccelődött egy orvosi rendelőben, hogy Spanyolországból érkezett haza, a gyereke megbetegedett de neki a feleségével együtt még sikerült kiszabadulnia a házi karanténból, de olyan hölgy is akadt, aki egy pénzintézetben úgy szeretett volna a sor elejére jutni, hogy minél hamarabb vissza kell térnie a házi karanténba.

Lakatos Tibor leszögezte, az ilyen állampolgárok több ezer egészségügyi dolgozó, mentős, rendőr és katasztrófavédelmi szakember munkáját veszik semmibe. Az operatív törzs és a hatóságok a magyar állampolgárok érdekében tesz mindent, ezért ha vannak olyan honfitársaink, akik ezeket az intézkedéseket megszegik, súlyos büntetésre számíthatnak.

Az operatív törzs vezetője arról is tájékoztatott, hogy Magyarország teljes területén továbbra is biztosított az áruforgalom, ezen túl viszont csak magyar állampolgárok léphetnek az ország területére. Lakatos Tibor megerősítette, továbbra is haza engedik a szomszédos országok állampolgárait az úgy nevezett humanitárius korridorokon keresztül, de csak akkor, ha a befogadó országok biztosítják Magyarországot arról, hogy az állampolgárok beléphetnek az adott országba.

Az operatív törzs vezetője bejelentette, Szlovákia és Magyarország megegyezett abban, hogy a közös országhatár 30 kilométeres körzetében dolgozók határátlépéssel is eljuthatnak a munkahelyükre. A holnapi naptól munkáltatói igazolással kell igazolniuk, hogy ezen a területen dolgoznak, így akadály nélkül eljuthatnak a munkába.

Nincs itt a fegyelmezetlenség és a humorizálás ideje

Müller Cecília, országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy a mai napon 73 főre nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon, az ő egészségi állapotuk rendkívül különböző, jellemzően enyhe tünetekkel rendelkező betegekről van szó, de hat személyt az intenzív osztályon ápolnak. Az országos tisztifőorvos elmondta, folyamatosan nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, a vizsgálatokat továbbra is az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelően végzik.

Müller Cecília megerősítette, a fertőzés második szakaszában, a csoportos fertőzések időszakában járunk, ami azt jelenti, hogy hazánkban szétszórtan, több helyen is megjelenhetnek újabb megbetegedések. Hozzátette, jó ideje már nemcsak importált eseteket regisztrálnak, hanem a vírus kontaktusok útján terjed tovább, a kisebb közösségekben, szoros kontaktusban lévők nagyon könnyen megfertőzhetik egymást köhögéssel, vagy tüsszentéssel.

Az országos tisztifőorvos beszámolt arról, hogy a következő időszakban új eljárásrend lép érvénybe. Azoknak, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, fel kell hívniuk telefonon a háziorvosukat és ha az orvos úgy ítéli meg, akkor értesíti az Országos Mentőszolgálat munkatársait, akik kimennek a bejelentőhöz és elvégzik rajta a tesztet. Müller Cecília hangsúlyozta, ezentúl nem kell az enyhe tünetekkel rendelkező gyanús személyt bevinni a fertőző osztályokra, ezek a betegek otthon maradhatnak. Hozzátette, ha valaki súlyos klinikai tüneteket mutat, értelemszerűen továbbra is kórházi kezelésben részesül.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a koronavírusos betegek 80-85 százalékánál enyhe tünetekkel zajlik a betegség, így ezeknek a betegeknek nem kell kórházba vonulnia, viszont a velük egy háztartásban élő családtagok lehetőség szerint utazzanak el, amíg a beteg gyógyulttá nem nyilvánítják. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy a fertőzött betegeknek továbbra is rendelkezésükre áll az intézményi karantén lehetősége.

Az országos tisztifőorvos elmondta, egyelőre nem lehet pontosan megmondani, mikor lépünk át a tömeges megbetegedések időszakába, éppen ezért rendkívül nagy a felelőssége a magyar embereknek abban, hogy ezt az időszakot minél jobban sikerüljön kitolni. Az utolsó órákban járunk, amikor átléphetünk egy tömeges megbetegedés irányába, így valamennyi intézkedés mellett csak akkor lehetünk sikeresek, ha mindenki megfogadja a tanácsokat és egy emberként cselekszik.

Ebben a helyzetben nem tudom elfogadni sem a fegyelmezetlenséget, sem a humorizálást. Ennek nincs itt a helye"

- szögezte le Müller Cecília.

Címkék: koronavírus
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92013/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

Ezeket a cikkeket olvastad már?