Blogolj!

Tizenötször több koronavírus-fertőzött is lehet, mint amennyiről tudunk

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ahogy az egész világon, úgy Magyarországon sem lehet tűpontosan meghatározni, hányan fertőződtek meg az új típusú koronavírussal.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó keretein belül adott tájékoztatást csütörtökön a koronavírus-járvány helyzetével kapcsolatban. A miniszter beszélt a fertőzés terjedésének üteméről, a kormány szerdán bejelentett gazdasági csomagjáról és arról is, hogy alakulhat a magyar gazdaság helyzete, ha a járvány elhúzódik.

Gulyás Gergely elmondta, bár Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, akár tízszer, tizenötször annyi koronavírus-fertőzött is lehet, mint amennyiről jelenleg tudunk, hiszen az érintettek akár nyolcvan százalékánál tünetmentes lehet a vírus jelenléte. Hozzátette, a kormány a hivatalos kormányzati oldalon a továbbiakban is közli a rendelkezésére álló pontos adatokat a fertőzöttek számával kapcsolatban, de ezeket ahogy az egész világon, úgy nálunk is fenntartásokkal kell kezelni.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a következő napokban ugrásszerűen nő meg a fertőzöttek száma, de szerencsére Magyarország más országokhoz képest a fertőződés egy korábbi szakaszában hozta meg a terjedés lelassítását célzó intézkedéseket. Gulyás Gergely elmondta, a lehetőségekhez mérten a lehető legtöbb tesztet fogják elvégezni, amely azonban még mindig nem jelent teljes szűrést. A beazonosíthatóság miatt nem közölnek a vírus terjedésével kapcsolatban területi adatokat, de az egyértelmű, hogy

a vírus immáron az ország minden területén jelen van.

A miniszter hozzátette, jelenlegi tudásunk szerint nem lehet megmondani, mennyi ideig tart a járvány, de azt remélik, hogy az élet minél hamarabb visszatérhet a rendes kerékvágásba. Leszögezte, most az a legfontosabb, hogy a fertőződést el kell húzni, amennyire csak lehet, hogy ne egyszerre terhelődjön az egészségügy.

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett gazdasági csomaggal kapcsolatban elmondta, a közös érdek az, hogy a lehetőségekhez mérten mindenkinek megmaradjon a munkaviszonya, éppen ezért a kormány engedélyezi a jogszabályoktól való eltérést a munkáltatók és a munkavállalók megállapodásában.

Gulyás Gergely elmondta,

heti 140 milliárd forintos kiesést jelent a magyar gazdaság számára a vírushelyzet,

de azért nem terjesztették ki minden szektorra a könnyítéseket, hogy később ne legyen túlságosan nehéz újraindítani a gazdaságot a járvány lecsengése után. A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondta, a moratórium 2020 végéig történő kiterjesztése nem azt jelenti, hogy a kormány a járvány addig történő elhúzódásával számol, csupán azt, hogy ha véget ér a vírushelyzet, akkor azt szeretnék, hogy a fogyasztás pörgesse fel a gazdaságot.

A hitelek törlesztésének idei évre szóló felfüggesztése a babaváró- és a diákhitelekre is vonatkozik, de a babaváró-kölcsönnél a tíz éves futamidő nem hosszabbodik meg. A moratórium a magánszemélyek közötti hitelekre természetesen nem vonatkozik - tette hozzá Gulyás Gergely. A fogyasztóvédelmi hitelekkel kapcsolatban elmondta, arra számítanak, megnő majd az igény irántuk, ezért döntöttek úgy, hogy a teljes hiteldíjmutató legfeljebb öt százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. Hozzátette, a törlesztési moratóriummal a nem törlesztett részletek nem vesznek el, csupán később válnak esedékessé, magyarul nő a futamidejük.

Gulyás Gergely kijelentette,

százezres munkanélküliséggel számolnak a rendkívüli helyzet következtében,

de a kérdés az, hogy ez hány százezres lesz. Hozzátette ugyanakkor, hogy a munkanélküli segély mértékét nem tervezik növelni, ugyanis minden olyan irány, ami a munkanélküliséget szociális támogatásokkal konzerválja, az rossz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésre elmondta, a kormányzatban nem terveznek elbocsátásokat, a magánszférában pedig nem lenne értelme elbocsátási tilalmat bevezetni, hiszen azonnal csődbe megy minden olyan cég, ahol nincs bevétel.

Az egyik legsúlyosabban érintett gazdasági szektor a turizmus, amely tulajdonképpen most megszűnik Magyarországon, 1070 hotel fog bezárni - közölte Gulyás Gergely.

A kormány csak tizenöt napra tudja elrendelni a veszélyhelyzetet, ezt követően a parlamentnek kell azt meghosszabbítania, ezért szerdán arra kérték a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg. A parlament ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított, azonban jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés - közölte a miniszter. Jelenleg az egészségügyi dolgozóknak prioritást élvez a maszkok biztosítása, de a várt 120 ezres utánpótlás még nem érkezett meg. Magyarország mindent megtesz azért, hogy Kínából annyi maszk érkezzen napokon belül, amennyi a mostani készletet meghaladja - tette hozzá Gulyás Gergely, aki bejelentette, a meglévő tíz akciócsoporton túl egy újabbat, úgynevezett önkéntes akciócsoportot állít fel a miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, az akciócsoportot Révész Máriusz kormánybiztos vezeti.

Gulyás Gergely kijelentette, számtalan formában jelenik meg az adakozási készség a társadalomban, amiért a kormány hálás, ennek koordinálását bízták Révész Máriuszra. Gulyás Gergely leszögezte, a védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak.

A miniszter elmondta, amíg a román kormány garantálja, hogy fogadja a nyugat felől érkező román és bolgár állampolgárokat, addig Magyarország biztosítja nekik a humanitárius folyosót. A hegyeshalmi határátkelőhelyen 21 és reggel 5 óra között biztosítják a román és bolgár vendégmunkásoknak, hogy konvojban hazatérhessenek - mondta a tárcavezető, hozzátéve: nem kizárt, hogy rendkívüli helyzetben napközben is megnyitják a humanitárius korridort.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92010/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Hat új koronavírusos beteget regisztráltak, ketten elhunytak

2020.07.11. 09:10
Ezzel 4229 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, ezzel 595-re emelkedett az elhunytak száma, 2974-en pedig már …

Hárommal nőtt a koronavírusos betegek száma

2020.07.10. 09:20
Ezzel 4223 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, összesen így már 593-an haltak meg, de 2941-en pedig már meggyógyultak.

Orbán Viktor: több Balaton, kevesebb Adria

2020.07.10. 09:00
Az Operatív Törzsnek péntek délig kell kidolgoznia javaslatait az esetleges újabb intézkedésekről a járványügyi helyzet figyelembe vételével. Magyarország rendben van, de a vírus behurcolása probléma.

Gulyás: hamarosan szigorúbb járványügyi intézkedések jöhetnek

2020.07.09. 10:55
A térségben ugyanis drámaian romlik a járványhelyzet. A magyar kormánynak lépnie kell, ha meg akarjuk őrizni a viszonylag nyugodt és békés életet.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Öt újabb fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

2020.07.08. 07:55
Jó hír, hogy immár negyedik napja nem növekedett a halálos áldozatok száma.

Tizenhat fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.07.07. 09:35
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elképesztő, hogy a baloldal beszél az idősotthonok védelméről!

2020.07.06. 16:45
A Fidesz közleményben reagált Korózs Lajos (MSZP) azon elképesztően pofátlan nyilatkozatára, melyben a kormányt szólítja fel arra, hogy tegye biztonságossá az …

Hat fővel emelkedett a fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.06. 09:10
Hat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4189 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Kilenc fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és nincs újabb elhunyt

2020.07.05. 08:40
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4183 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?