Blogolj!

Jelenleg nincs tervben kijárási tilalom Magyarországon

Egyelőre nem indokolt a kijárási tilalom bevezetése – hangsúlyozta Lakatos Tibor, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón elhangzott, amiről már mi is beszámoltunk, miszerint 18-al nőtt az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, valamint az is, hogy újabb haláleset történt az elmúlt 24 órában egy 53 éves férfi hunyt el, ő is számos alapbetegséggel küzdött.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy most a csoportos megbetegedések időszakában járunk, de a megbetegedések rövid időn belül tömegesek lesznek. Ezért a legfontosabb feladat most az, hogy lassítsuk ezt a folyamatot.

A vírus terjedését továbbra is úgy tudjuk csökkenteni, hogy kerüljük a szoros kontaktusokat, így meg tudjuk akasztani az átadásokat. Müller Cecília szerint fokozatosan nő a mintavételek száma, ezzel együtt a felfedett betegek száma is. Hazánkban a WHO ajánlásainak megfelelően vizsgálják az összes gyanús esetet, és az ő környezetükben lévő potenciális betegeket is.

Hangsúlyozták, hogy mindenki elkaphatja a koronavírus, már az egész országból vannak pozitív esetek, valamint hogy továbbra is kifejezetten figyelni kell az idősekre, mert az ő szervezetük, immunrendszerük már nem olyan erős, mint fiatalabb korosztályé. Továbbá, hogy a kockázati csoportba tartoznak a krónikus betegségben szenvedők.

A témánál maradva a tisztifőorvos elmondta, hogy az egyik intézményben egy 40-es éveiben járó súlyos beteg is fekszik, ezzel is érzékeltetve, hogy valóban bárki elkaphatja a betegséget, mindenkinek oda kell figyelni.

A több otthon töltött idővel kapcsolatban Müller Cecília elmondta, hogy otthon is lehet nyugodtan lehet tornázni, továbbá hogy fontos a vitamindús táplálkozás és pszichésen is olyan elfoglaltságokat kell találni, amiben örömünk rejlik, így próbáljuk kihasználni a helyzetet és nem teherként tekinteni rá.

Lakatos Tibor ezredes, az ügyeleti központ vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a környező országok fertőzöttsége miatt is fontos a határok ellenőrzése a friss adatok szerint ugyanis Szlovákiában 314, Horvátországban 128, Szlovákiában 135, Ausztriában 2388, Lengyelországba 425, Csehországban 833 koronavírus-fertőzött van.

Az ezredes beszámolója szerint pénteken a román határon kialakult egy nagyobb torlódás a teherszállításban, éppen ezért a hasonló esetek megelőzése érdekében minden nap kétoldalú egyeztetést tartanak minden határos országgal, hogy a teherszállítási folyosók zavartalanul működhessenek. Amennyiben ez nem történik meg a többi határon, úgy Magyarország is kénytelen lesz határainál feltartóztatni a hazaigyekvő külföldieket. A magyar-szlovák határon továbbra is lehet munkába ingázni 30 km-es távolságon belül.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jelenleg 3771 hatósági házi karantén van hatályban Magyarországon, 15525 alkalommal hajtottak végre náluk ellenőrzést, 94 esetben állapítottak meg szabálytalanságot,

18 esetben helyszíni bírságot szabtak ki vagy figyelmeztetést alkalmaztak, 76 esetben szabálysértési feljelentést tettek. Az üzletek zárva tartásával kapcsolatos szabályok megsértése miatt 3 főt figyelmeztettek, 9 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki.

Elmondták, hogy a közterületeken és a határokon megjelenhetnek katonai járőrök, azért, hogy a határellenőrzést segítsék és hogy a közterületeken a rendfenntartásban közreműködjenek.

Újságírói kérdésekre Müller Cecília elmondta, hogy lehet, hogy enyhe tünetekkel sokan már át is vészelték a megbetegedést, az esetek 80 százalékában ugyanis nagyon enyhe tünetekkel zajlik a betegség.

A tisztifőorvos arra kérte az embereket, hogy ne csoportosuljanak a Balatonon és különböző üdülőkben, hiszen ez veszélyeket hord magában.

Szintén újságírói kérdésre Lakatos Tibor elmondta, hogy nem az esetszámoktól függ a kijárási tilalom, ami egyelőre nincs is tervben. Az eddig intézkedések - üzletek nyitva tartásának korlátozása, szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozása, otthoni oktatás - elegendőnek tűnnek, jelenleg is sokkal kevesebb magyar van az utcákon, mint korábban.

Ha mégis kijárási tilalmat rendelnek majd el, arról időben tájékoztatnak. Ebben az esetben minden korosztályra egyaránt érvényes lesz.

Az ezredes azt is elmondta, hogy a híresztelések ellenére egy hatóság sem foglalt le maszkokat olyan hatóságok közül, aki jogosult lenne arra, hogy bármit lefoglaljon. Utalva ezzel arra az álhíresztelésre, miszerint  Budapesten állítólag lefoglaltak  a cseh a félmillió darabos maszkszállítmányát.

(Borító: media1.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92103/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Magyarország,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

809 újabb fertőzöttet találtak Magyarországon

2020.09.19. 09:00
Hat krónikus beteg veszítette életét szombatra a koronavírus-járványban.

Hétfőtől 10 napra csökken a karanténkötelezettség Magyarországon

2020.09.19. 08:55
Módosul a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Hétfőtől a karanténkötelezettséget 14 napról 10 napra …

Nagyon sok a koronás migráns – Nyugat-Európa felé tartanának

2020.09.19. 04:00
Magyarország mellett Olaszország is hatalmas nyomás alá kerülhet.

Ezeket a cikkeket olvastad már?