Blogolj!

Országos tisztifőorvos: az idősotthonokban is kiemelten fontos az idősek védelme

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ma is megtartotta az online sajtótájékoztatóját, mutatjuk miről volt szó!

A mai sajtótájékoztatón jelen volt Ratatics Péter is a Moltól, aki azt mondta, Almásfüzitőn sikeresen elkezdték a fertőtlenítőgyártást, és a kész termék pedig egyaránt jó tárgyakra és az emberi bőrre is. A fertőtlenítőket előbb közlekedési vállalatoknak adják, majd ezt követően a kiskereskedelembe is eljuttatják.

Ratatics elmondta, hogy napi 50 ezer litert termelnek, ami a szakember szerint elég lesz a következő egy hónapban az egész ország ellátására.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára az online-sajtótájékoztatón elmondta, hogy

az emberek egészségének megóvása mellett a nemzetgazdaságot is mozgásban tartanák, ez a záloga ugyanis, hogy a válság után gyorsan talpra álljon az ország.

A legfontosabb, hogy a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket megfelelő mennyiségben tudják biztosítani. Először az egészségügyi rendszer szükségleteit kell kielégíteni, minden más igény ezután jön

A sajtóeseményen jelen volt Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri titkárságvezetője is, aki arról számolt be, hogy a honvédelmet újabb 13 vállalathoz irányították ki, így már 84 vállalatot látnak el, amik a lakosság ellátása szempontjából fontosak.

A titkárságvezető szerint olyan fontos cégekről van szó, amelyek a járvány kezelése szempontjából fontos szolgáltató- és gyártókapacitásokat, közlekedési, energetikai, gyógyszeripari infrastruktúrát üzemeltetik.

Emellett arról is beszámolt, hogy már nemcsak a déli, de az északi és nyugati határ mentén is kint van a honvédelem, és 15 nagyvárosban segítik a járőröket is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a mai sajtótájékoztatón elmondta, amiről mi is beszámoltunk, miszerint 226-ra emelkedett azok száma, akik fertőzött személyként azonosítottak laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztva, valamint azt is, hogy10-re emelkedett az elhunytak száma, valamennyi esetben krónikus betegség is volt, így a koronavírus rárakódott a meglévő betegségre.

Müller Cecília külön kitért az idősek otthonában élő idősekre is, felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az intézményeknek a lakóinak is be kell tartani a kellő, legalább másfél, két méteres távolságot, itt se legyenek csoportosulások, valamint, hogy itt is nagyon fontos a megfelelő szellőztetés és a friss levegő.

A tisztifőorvos azt is elmondta, hogy felvételi stoppot rendeltek el ezekben az intézményekben, ezzel is csökkentve a fertőzés tovább terjedését, hiszen már az egész országban jelen van a vírus.

Müller arra is felhívta a figyelmet, hogy fontos fenntartani a mentális egészséget, ezért az ilyen otthonokban élők olyanokkal foglalják el magukat, amiket szívesen csinálnak. A tisztifőorvos külön megköszönte a szociális gondozók kitartó munkáját.

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszámolt egy friss kormány döntésről,

miszerint újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány az egészségügy javára, így pedig tovább folytatódhat az operatív törzs m unkája a védőfelszerelések, mint kesztyűk, védőmaszkok és lélegeztetőgépek beszerzése.

Az operatív törzs továbbá elrendelte az intenzív osztályok kapacitásának a növelését, emellett elmondta, hogy kiskunhalason a konténerkórház építés jó ütemben zajlik, oda már lélegeztetők is érkeztek. A Hungexponak 330 fő a kapacitása, de ez még várhatóan tovább bővíthető lesz. Lakatos Tibor szerint ezt a kettőt csak akkor alkalmazzák majd, ha a normál kórházi kapacitások nem lesznek elegek.

Az ezredes azt is elmondta, hogy néhány településen a polgármesterek kijárási tilalmat vezetett be, erről majd törvényességi észrevételt tesz a kormány.

(Borító: youtube.com)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92321/pics/lead_800x600.png
egészségügy,honvédelem,koronavírus,Magyarország,operatív törzs,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Nyilvánosak a hatósági karanténok adatai

2020.04.03. 05:35
Akit hatósági házi karanténra köteleznek, két hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat.

Orbán Viktor bemutatta, kik védik a magyarságot (videó)

2020.04.03. 05:30
A miniszterelnök újra éjszakába nyúlóan tárgyalt az akciócsoportok vezetésével.

Ezeket a cikkeket olvastad már?