Blogolj!

Hatvan-hetven százalékkal csökkent a közterületek igénybevétele

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, a járványügyi intézkedések hatására jelentősen csökkent a lakosság jelenléte a közterületeken.

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, valamint Müller Cecília tisztifőorvos.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy az elmúlt huszonnégy órában 261 főre emelkedett a laboratóriumi vizsgálattal igazolt új típusú koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, viszont újabb haláleset szerencsére nem történt. A tisztifőorvos közölte, huszonnyolc gyógyult beteg távozhatott az egészségügyi intézményekből, továbbá köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáért. Müller Cecília ismét felhívta a lakosság figyelmét, hogy ha bárkiben gyanú merül fel azzal kapcsolatban, hogy elkapta a koronavírust, akkor telefonon vegye fel a kapcsolatot az orvosával.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, most

az egészségügyi dolgozók állnak a harctéren az első sorban,

ezért rendkívül fontos, hogy az ő egészségüket megvédjük, vigyáznunk kell rájuk és nekik is magukra. Kiemelte, fontos, hogy az egészségügyi dolgozók ne legyenek terjesztői a vírusnak, ez kulcsfontosságú kérdés a járvány ezen szakaszában, de ha viselik a szükséges védőfelszereléseket, akkor minimalizálják a megfertőződés kockázatát.

Müller Cecília kitért arra is, számos hír kering a sajtóban a maszkok használatával kapcsolatban, erre reagálva felhívta a figyelmet, csak az egészségügyi dolgozók azok, akiknek feltétlenül viselniük kell a maszkot a védekezés érdekében. Kiemelte,

az egyszerű sebészi maszk nem véd meg a koronavírustól, viszont a betegek számára nagyon is javasolt a használata, hiszen a betegség cseppfertőzéssel terjed.

A maszk használata önmagában nem elégséges, nem fogja megállítani a járvány terjedését, az összes higiéniai szabályt be kell tartani ahhoz, hogy féken tarthassuk a járványt - szögezte le a tisztifőorvos, hozzátéve, ha valaki mégis használ maszkot, akkor azt tegye rendeltetésszerűen.

Lakatos Tibor, rendőrezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hamarosan csökkenhet a hatósági házi karanténok száma, hiszen a 14 nap kötelező otthon tartózkodás ideje bizonyos esetekben elkezd letelni. Tájékoztatott, hogy a karantén megszegése miatt 172 szabálysértési feljelentést tettek eddig és 28 helyszíni bírságot szabtak ki.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról is beszámolt, hogy a korábban meghozott intézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy megfékezzük a vírus terjedését, ezen túl nagyon fontos volt az is, hogy az állampolgárok saját maguk is korlátozták az életvitelüket, nem mozdultak ki otthonról, próbálták csökkenteni a találkozások, érintkezések számát. Kérdésre válaszolva elmondta, a normál élethez képest jelentősen csökkent a közterületek igénybevétele, jelenleg a normál napi élet 30 százaléka zajlik csupán a közterületeken.

Ha átlépünk a tömeges megbetegedések időszakába, vélhetően növekedni fognak a korlátozó intézkedések, de a rendszabályok betartása nem módosul, ugyanazokat a szabályokat kell betartani a járvány fokozódása idején, mint most - tette hozzá kérdésre válaszolva Müller Cecília, aki leszögezte, hogy a járványra hivatkozva egyetlen sürgős beavatkozás sem maradhat el az egészségügyben, a sürgősségi osztályok kötelesek fogadni a betegeket ha akut beavatkozásra van szükségük.

Lakatos Tibor elmondta, a kiskunhalasi mobilkórház a jövő hétre készül el, de ennek az igénybevételére csak akkor kerül sor, ha a normál kórházi kapacitás nem lesz elegendő.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92366/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre több a szabályszegés, az emberek türelme fogy

2020.04.05. 11:55
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Orbán: minden egészségügyi dolgozó 500 ezer forint pluszjuttatást kap

2020.04.03. 07:55
A magyar kormány holnap mutatja be a járványügyi alapot és akciótervet.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Nyilvánosak a hatósági karanténok adatai

2020.04.03. 05:35
Akit hatósági házi karanténra köteleznek, két hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat.

Ezeket a cikkeket olvastad már?