Blogolj!

Nyáron tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon

Dorogi László

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón többek között arról beszélt, hogy a tudomány jelenlegi prognózisa szerint június-júliusra várható a koronavírus-járvány tetőzése Magyarországon.

Fotó: MTI

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a kormány megtárgyalta a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben hozott, de eddigi parlamenti döntés hiányában lejáró intézkedések sorsát és talált megoldásokat. Gulyás Gergely kiemelte, erre azért volt szükség, mert tizenöt nap után lejár a veszélyhelyzetben hozott intézkedések hatálya, az pedig az Országgyűlés hatáskörének kiüresítését jelentené, ha a kormány újra és újra tizenöt nappal meghosszabbítaná ezeket a lépéseket.

A miniszter arról tájékoztatott, arra kérik az egyetemeket és a főiskolákat, hogy a parlament jövő heti döntéséig a fenntartók rendeljék el a zárva tartást, továbbá a bölcsődék és óvodák esetében is azt kérik a fenntartóktól, rendeljenek el addig szünnapot. Gulyás Gergely a határzárral kapcsolatban elmondta, a schengeni határok ellenőrzését Pintér Sándor belügyminiszter rendelheti el.

A miniszter kiemelte, hamarosan a tömeges megbetegedések időszakába lépünk, az elmúlt napokban már ugrásszerűen nőtt a betegek száma és a következő napokban is ugyanez várható. Gulyás Gergely köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak a hősies helytállásért, de hozzátette, még csupán a védekezés elején járunk. Kifejtette: a fertőzötteknél nagy különbségek mutatkoznak, 80-90 százalékuk tünetmentes hordozó, de vannak, akik kórházi kezelést igényelnek. Kevés olyan eset van, ahol a koronavírus az elsődleges halálok, jellemzően ez egy mellékbetegség, amely egy fő betegség miatt válik halálokká - magyarázta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról tájékoztatott, hogy minden adott ahhoz, hogy sikeresen vegyük fel a harcot a koronavírus-járvánnyal, a védekezéshez legfontosabb eszközből, a lélegeztetőgépből 2500 áll rendelkezésre pillanatnyilag Magyarországon, de azon dolgoznak, hogy ezeknek az eszközöknek a száma minél gyorsabban növekedjen. Gulyás Gergely hozzátette, a védekezéshez nincs szükség többletforrásra, valamint elárulta, eddig 100 milliárd forintot költöttek védekezési célokra.

Arról, hogy több polgármester részleges kijárási tilalmat rendelt el, illetve ezen gondolkodik, azt mondta: az államnak van lehetősége kijárási tilalmat, korlátozást elrendelni. A meghozott intézkedéseket a kormányhivatal jogorvoslati eljárás során felülvizsgálja - jelezte. Arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester rendeleti úton történő városirányítását az ellenzék nem kifogásolta, a miniszter azt mondta: a kettős mérce befejezésére kérik az ellenzéket. Nem vitatják, hogy a főpolgármesternek erre joga volt, az is tény, hogy Láng Zsolt kormánypárti frakcióvezetővel egyeztetett - jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy a Magyar Helsinki Bizottság jogásza iráni mintára az enyhébb bűncselekményeket elkövetők fogva tartási szabályainak lazítását, börtönökből való kiengedését javasolta, közölte: szomorúan látják, hogy ilyen hajmeresztő javaslatokkal nemcsak a bizottság, hanem szerdán az ENSZ emberi jogi főbiztosa is előállt. A magyar kormány ezeket elutasítja, a szigorú büntetőpolitika híve, ha valakire végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki, akkor azt végre is kell hajtani - rögzítette.

A kérdésre, hogy ha az Alkotmánybíróság esetében lehetőség van elektronikus ülésezésre, a parlamentnél miért nincs, azt mondta: az alkotmány egyértelművé teszi, hogy a jelenlévő képviselők biztosítják a határozatképességet. Ehhez alkotmánymódosítás kellene, ami önmagában négy hét lenne, és ilyen előterjesztés nincs az Országgyűlés előtt - jelezte. Hozzáfűzte, azt kérik:

ne politikai hisztériakeltés legyen ebből, ha van ilyen igény, tárgyaljanak róla.

A miniszter a rendkívüli intézkedésekkel kapcsolatban kifejtette, a kormány gazdaságösztönző intézkedéseket akar hozni, szeretnék ugyanis fenntartani a gazdaság működését. Ezért döntöttek a teljes hiteltörlesztési moratóriumról. Gulyás Gergely hozzátette, a törlesztőrészletek 2021 januárjától sem emelkedhetnek.

A miniszter kitért rá: csütörtökön videokonferencia keretében egyeztetnek az EU állam- és kormányfői. A koronavírus-járvány elleni védekezésben a Brüsszel által ismertetett tervek Magyarországnak a legkevésbé kedvezők, mert nem pluszforrásokat irányoz elő, hanem már létező pályázati források lehívását könnyíti meg, márpedig Magyarország a legjobb pályázók között van, már csaknem az egészét lekötötte a forrásoknak - mondta.

A Miniszterelnökség vezetője közölte, a kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlását, az MVM Magyar Villamosművek megvásárolta az erőművet és a Geosol Kft.-t is tulajdonló Status Power Invest Kft.-t, a cégcsoport vételára 17,44 milliárd forint volt. Gulyás Gergely kiemelte, a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja az erőmű klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítását. A miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy az erőmű kulcsfontosságú szerepet tölt be a magyar villamosenergia-ellátásban, a villamosenergia-termelésünk 16 százalékát adja. A munkahelyek megőrzése, a térség gazdasági stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú az erőmű működése - fűzte hozzá.

Az elmúlt napokban Magyarország kormányát ért európai támadásokra reagálva Gulyás Gergely elmondta,

Magyarország minden segítséget köszönettel vesz az Európai Uniótól, de az, hogy a védekezésben akadályozza az országot, és olyan dolgokkal támadja meg, amelyet más országok is megtettek, teljesen elfogadhatatlan.

A miniszter kiemelte, teljes összefogásra van szükség az EU-ban, mindent meg kell tenni a védekezés érdekében.

Kérdésre válaszolva elmondta, a magyar GDP heti szinten 140-150 milliárd forinttal csökken, amihez az autógyárak leállása további 80 milliárd forintos kiesést tesz hozzá hetente. Ebből adódóan a következő hónapokban sokan veszíthetik el a munkahelyüket, április-májusban tömeges szinten is jelentkezhet ez a probléma. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban kifejtette, olyan programokat kell indítani, amelyek munkahelyeket teremtenek a járvány lecsengését követően, Magyarországon ugyanis az elmúlt időszakban vélhetően tízezres nagyságrendben szűntek meg állások.

A miniszter leszögezte, a kormány folyamatosan értékeli a járványügyi helyzetet, és ha arra lesz szükség, akkor megfontolja a kijárási tilalom bevezetését, de egyelőre erről nincsen szó. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, abban bíznak, hogy a magyar virológusok és matematikusok segítségével megjósolható lesz a járvány tetőzésének időpontja, ezzel kapcsolatban viszont nagyon különbözőek a becslések,

a tudomány jelenlegi állása szerint június-júliusban tetőzhet az új típusú koronavírus-járvány Magyarországon.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92363/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre több a szabályszegés, az emberek türelme fogy

2020.04.05. 11:55
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős beteg

2020.04.05. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 733 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Blogstar kávéház

2020.04.04. 21:40
A maszkviselés egyszeregye, az ellenzék hiteltelensége, Olaszország csúcspontja, Svédország következetlensége és Ubrankovics Júlia szexi karanténszelfije online lapszemlénkben.

Nagyhétben és Húsvétkor is zárva maradnak a templomok

2020.04.04. 18:35
Tekintve a kijárási korlátozásra illetve a arra, hogy a koronavírus járvány még messze nem vonult le hazánkban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábbi rendelkezései a …

Az ellenzék javaslatai hiteltelenek - A Fidesz kiáll a Járványügyi Alap létrehozása mellett

2020.04.04. 16:20
Az ellenzék már 2008-ban megmutatta, hogyan kezelnék a válságot: megszorításokkal, adóemelésekkel, …

Gulyás Gergely: 663 milliárd forint kerül a járványügyi alapba

2020.04.04. 12:45
A koronavírus-járvány elleni védekezési alapba 663 milliárd forintot biztosít a kormány, abba be kell fizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a …

A tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk

2020.04.04. 10:35
Délelőtt megtartotta napi sajtótájékoztatóját az Operatív törzs.

Újabb hat beteg hunyt el, 678-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma

2020.04.04. 07:25
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 678 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. …

Blogstar kávéház

2020.04.03. 22:10
Az Európai Néppárt boszorkányüldözése, Brüsszel sértegetései, Giuseppe Conte felelőtlensége, a veszélyhelyzete próbatétele és Jaksity Kata állásvadászata online lapszemlénkben.

Operatív törzs: nincs szükség a teljes magyar lakosság tesztelésére

2020.04.03. 11:45
Még mindig a csoportos fertőzések időszakában vagyunk, és közösen, nap mint nap tennünk kell érte, hogy laposítsuk a járványgörbét – fogalmazott az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?