Blogolj!

Operatív törzs: megnyugtató, empatikus és lojális lesz a rendőrség

A következő hetek feladata, hogy az egészségügy felkészüljön az akár több ezres megbetegedésszámra.

Minden magyar felelős minden magyarért – mondta az emberi erőforrások minisztere az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy bizonyított, az orvosok heroikus küzdelmet folytatnak a koronavírus-járványban megfertőződött betegek ápolásában.

Közölte, a járvány első időszakát Magyarország minden európai összehasonlításban „nagyon kedvezően vészelte át”, a megbetegedések 2-3 héttel később jelentkeztek.

A következő hetek feladatának nevezte, hogy az egészségügy felkészüljön a tömeges, akár több ezres megbetegedésekre.


Ennek érdekében felmérték a kapacitásokat: a kórházi ágyszámokat, az intenzív osztályokat, a kórházak műszerezettségét, eszköztárát, a tartalékokat, a nővéri, orvosi létszámot, a szakképzettségeket. A magyar kormány minden rendelkezésre álló pénzügyi forrás felhasználását lehetővé tette; ez a kassza felülről nyitott. Kásler kiemelte, a magyar egészségügy bizonyított, a magyar orvosok és nővérek képesek és alkalmasak arra, hogy a megfelelő gyógykezelést mindenkinek megadják: a beteg érdeke a legfőbb törvény.

A rendőrség felkészült a szombaton nulla órától életbe lépő, április 11-éig tartó kijárási korlátozásokkal kapcsolatos rendészeti feladatokra – erről a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa szólt. Kiss Róbert rendőr alezredes úgy fogalmazott, a rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.

Arra is kitért, nincs szükség munkáltatói igazolásra azoknak, akik továbbra is munkahelyükre, dolgozni járnak.

Az egész lakosság védelmét szolgálja a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Müller Cecília kiemelte: az intézkedést nagyrészt a sérülékeny csoportok, az idősek védelme és a járvány terjedésének megfékezése érdekében vezették be. A 65 év felettiek számára kijelölt vásárlási idősáv ellenére arra kérte az időseket, ha tehetik ne hagyják el otthonaikat, vegyenek igénye családi vagy önkormányzati segítséget.

Az javasolta, a gyermekes családok biztosítsanak mozgáslehetőséget a kicsiknek, de ezt ne csoportosan, csak családi körben tegyék meg, ez nem a találkozások ideje. Kérte továbbá, beszélgessünk sokat a gyerekekkel, készítsenek rajzokat. A felnőttek feszültsége ne ragadjon rá az apróságokra. A házi kedvenceket is szabad sétáltatni, de ezt sem csoportosan, és pontosan annyi ideig, hogy az állatok mozgásigényét kielégítsük – figyelmeztetett az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília kérdésre válaszolva azt is elmondta, az operatív törzs intézkedései napról napra azt szolgálják, hogy Magyarországon ne alakuljon ki az olaszországihoz vagy spanyolországihoz hasonló helyzet.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a továbbiakban is bármilyen intézkedés meghozható, ami a járvány terjedését lassítja. A mostani korlátozás kéthetes, időszaka belátható. De elképzelhető, hogy további intézkedések fognak történni, ha szükség lesz rájuk. Müller Cecília úgy fogalmazott: úgy készüljünk, ez a húsvét nem lesz olyan, mint a korábbiak...

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92422/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Ezeket a cikkeket olvastad már?