Blogolj!

Orbán: szombattól kijárási korlátozás lép érvénybe Magyarországon

A miniszterelnök bejelentette, nemzetközi példák alapján állították össze a megoldást, leginkább a bajor mintát vették alapul. Csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátására lehet elmenni otthonról. Cikkünkben a rendelet teljes szövege olvasható!

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs legfrissebb döntéséről számolt be.

A kormányfő bejelentette: kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország teljes területére március 28. és április 11. között, csak munkavégzés és alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, tisztítószerek beszerzése céljából hagyhatjuk el az otthonunkat. Azaz két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. A rendelet a pontos szabályokkal már meg is jelent a kormany.hu-n és a Magyar Közlönyben.

Orbán úgy fogalmazott, a válságot, a járványt csak intelligenciával lehet kezelni, e tekintetben pedig a magyarok jól állnak. Meg kell érteniük, mi a helyzet, és be kell látniuk, a szabályok értelmesek, az ő érdeküket szolgálják, ez pedig fegyelemre ösztökéli őket. 

Kifejtette: az új rendelkezést úgy állították össze, hogy elviselhető legyen. Ugyanakkor összefogásra van szükség, mert az emberéleteket menthet.

Kitért rá, az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer fölött volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették, de most további korlátozásokkal kell segíteni a járvány terjedésének lassítását.

A rendelet egyik szakasza arról szól majd, hogy az élelmiszerboltokban és a patikákban, valamint a drogériákban és a piacokon a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között vásárolhatnak, és akkor csak őket fogják kiszolgálni. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni - tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat - tette hozzá, kiemelve: aki nem tartja be a rendet, az szabálysértést követ el.

Arról is szólt, a legfontosabb most az emberi egészség és élet védelme, a kontaktusok számának csökkentésével, a járvány terjedésének lassításával, de persze a háttérben a gazdaság mentését, újraindításán is dolgoznak már. 

Ez egy háborús helyzet, ahol a hátország is rendezettséget mutat, amiért köszönettel tartozunk minden magyar embernek, aki együttműködik, és segíti a védekezést

- mondta Orbán Viktor.

A kormányfő azt ígérte, április első vagy második hetében áll a nyilvánosság elé a gazdaság újraindításának részletes akciótervével. 

Várakozásai szerint a magyar egészségügy a normálishoz képest tízszeres terhelésnek lesz kitéve a járvány csúcspontján, erre készülnek a készletgazdálkodásban és a vezénylésben, illetve az egészségügyi dolgozók védelmével. Katonai, harcászati akcióterv szerint működik az ország, a cél a következő két hétben a járvány lassítása, hogy az egészségügy végig el tudja majd viselni a rá nehezedő nyomást.

Hétfőtől minden kórház élén megjelenik az egyenruhás kórházparancsnok, aki a készletekkel való gazdálkodást irányítja, a személyi állománnyal való rendelkezést és a járványügyi előírások betartását menedzseli, nem az orvosszakmai munkát - jelentette be. Hozzátette: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

IDE KATTINTVA IS ELOLVASHATJÁK A TELJES RENDELETET!

A kijárási korlátozás legfontosabb tudnivalói:

Megjelent péntek reggel az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A kormányfő aláírásával nyilvánossá vált döntés az ország egész területére érvényes március 28. és április 11. között, ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között.

Szombattól be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak.

A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat.

A legszükségesebb esetben engedélyezettek a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgáltatások igénybevétele.

Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.

A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet.

Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítéségre szorulók (például kiskorúak, idősek és betegek) segítése.

A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.

Az üzleteket érintő korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőinek felelőssége.

A most hozott szabályokat a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92407/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,kijárási korlátozás,koronavírus,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Orbán Viktor: minden magyar tudja, Amerika a szabadság földje

2020.10.27. 15:15
Felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

1820 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.10.24. 09:30
Egy nap leforgása alatt 38 honfitársunk halt meg a koronavírus-járványban.

Orbán Viktor: A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak vakcinához

2020.10.23. 18:15
A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához - mondta Orbán Viktor …

Ezeket a cikkeket olvastad már?