950-el nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is átlépte az azonosított betegek száma. Elhunyt 12 beteg.
Blogolj!

Orbán: szombattól kijárási korlátozás lép érvénybe Magyarországon

A miniszterelnök bejelentette, nemzetközi példák alapján állították össze a megoldást, leginkább a bajor mintát vették alapul. Csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátására lehet elmenni otthonról. Cikkünkben a rendelet teljes szövege olvasható!

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Cikkünk frissül!

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az operatív törzs legfrissebb döntéséről számolt be.

A kormányfő bejelentette: kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország teljes területére március 28. és április 11. között, csak munkavégzés és alapvető élelmiszerek, gyógyszerek, tisztítószerek beszerzése céljából hagyhatjuk el az otthonunkat. Azaz két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. A rendelet a pontos szabályokkal már meg is jelent a kormany.hu-n és a Magyar Közlönyben.

Orbán úgy fogalmazott, a válságot, a járványt csak intelligenciával lehet kezelni, e tekintetben pedig a magyarok jól állnak. Meg kell érteniük, mi a helyzet, és be kell látniuk, a szabályok értelmesek, az ő érdeküket szolgálják, ez pedig fegyelemre ösztökéli őket. 

Kifejtette: az új rendelkezést úgy állították össze, hogy elviselhető legyen. Ugyanakkor összefogásra van szükség, mert az emberéleteket menthet.

Kitért rá, az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer fölött volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették, de most további korlátozásokkal kell segíteni a járvány terjedésének lassítását.

A rendelet egyik szakasza arról szól majd, hogy az élelmiszerboltokban és a patikákban, valamint a drogériákban és a piacokon a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között vásárolhatnak, és akkor csak őket fogják kiszolgálni. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni - tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat - tette hozzá, kiemelve: aki nem tartja be a rendet, az szabálysértést követ el.

Arról is szólt, a legfontosabb most az emberi egészség és élet védelme, a kontaktusok számának csökkentésével, a járvány terjedésének lassításával, de persze a háttérben a gazdaság mentését, újraindításán is dolgoznak már. 

Ez egy háborús helyzet, ahol a hátország is rendezettséget mutat, amiért köszönettel tartozunk minden magyar embernek, aki együttműködik, és segíti a védekezést

- mondta Orbán Viktor.

A kormányfő azt ígérte, április első vagy második hetében áll a nyilvánosság elé a gazdaság újraindításának részletes akciótervével. 

Várakozásai szerint a magyar egészségügy a normálishoz képest tízszeres terhelésnek lesz kitéve a járvány csúcspontján, erre készülnek a készletgazdálkodásban és a vezénylésben, illetve az egészségügyi dolgozók védelmével. Katonai, harcászati akcióterv szerint működik az ország, a cél a következő két hétben a járvány lassítása, hogy az egészségügy végig el tudja majd viselni a rá nehezedő nyomást.

Hétfőtől minden kórház élén megjelenik az egyenruhás kórházparancsnok, aki a készletekkel való gazdálkodást irányítja, a személyi állománnyal való rendelkezést és a járványügyi előírások betartását menedzseli, nem az orvosszakmai munkát - jelentette be. Hozzátette: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

IDE KATTINTVA IS ELOLVASHATJÁK A TELJES RENDELETET!

A kijárási korlátozás legfontosabb tudnivalói:

Megjelent péntek reggel az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben. A kormányfő aláírásával nyilvánossá vált döntés az ország egész területére érvényes március 28. és április 11. között, ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Ide tartozik az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele is, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat, például a pszichoterápiás ellátást, a fizioterápiás kezelést, a gyógytornát.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, valamint szabadidős célú gyaloglás céljából is el lehet hagyni az otthonokat. Az ilyen mozgásokat kül- és belterületen, lehetőség szerint zöldfelületen lehet végezni egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen, másoktól legalább másfél méter távolságot tartva. Napközbeni kiscsoportos felügyelet alatt engedélyezett a kiskorú gyermek kísérése is.

Alapos indoknak számít a házasságkötés és a temetés szűk családi körben, az élelmiszerüzletekben és drogériákban történő vásárlás. Emellett az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, a fodrász- és manikűrös szalonokat is fel lehet keresni.

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, a piacokon és a gyógyszertárakban kizárólag 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 12 óra között.

Szombattól be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, ezek csak elvitelre alkalmas ételek kiadásával, szállításával foglalkozhatnak.

A kijárási korlátozás ideje alatt igénybe lehet továbbá venni szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatásokat, a gépjármű- és kerékpárszervizeket, valamint a hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatásokat.

A legszükségesebb esetben engedélyezettek a személyes megjelenést igénylő ügyintézések, így a hatósági, a banki, a pénzügyi, a biztosítási és a postai szolgáltatások igénybevétele.

Lehetőség van a háziállatok közterületi sétáltatására, állatorvosi rendelő és állatkórház felkeresésére.

A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket, továbbá a hitéleti tevékenységet.

Az otthon elhagyásának megfelelő indoka lehet még a magáról gondoskodni nem tudók vagy segítéségre szorulók (például kiskorúak, idősek és betegek) segítése.

A rendelet kimondja, mindenki köteles a lehető legkisebb mértékűre korlátozni a szociális érintkezést, és a közös háztartásban élők kivételével mindenkitől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani mindenhol, beleértve a tömegközlekedést is.

Az üzleteket érintő korlátozások betartása a helyiség üzemeltetőinek felelőssége.

A most hozott szabályokat a rendőrség ellenőrzi és szabálysértési bírsággal büntetheti a rendelet megszegőit, ennek összege 5 ezer és 500 ezer forint között lehet.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92407/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,kijárási korlátozás,koronavírus,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Orbán: Trump nyeri az amerikai elnökválasztást!

2020.09.25. 18:10
A próféta szóljon a magyar miniszterelnökből!

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

Orbán: A kvóta átnevezve is kvóta marad

2020.09.24. 14:35
Az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjában hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi – jelentette ki Orbán …

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?