Blogolj!

Az emberek megértették a kijárási korlátozás jelentőségét

Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Lakatos Tibor elmondta, hogy hétfőtől kormányparancsnokok dolgoznak majd a kórházakban, de orvosszakmai kérdésekben nem hozhatnak döntéseket, csak a felszerelések ellenőrzése és az ellátás biztosítása, valamint a tehermentesítés a feladatuk.

A kijárási korlátozás bár szigorú szabályokat tartalmaz, bizonyos mozgási lehetőséget biztosít és munkavégzés, bevásárlás továbbra is lehetséges.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 408-ra nőtt a bizonyítottan koronavírusos betegek száma, további két fő, egy 86 éves és egy 90 éves beteg hunyt el, akiknek további betegségei is voltak. Számítani kell arra, hogy egyre több beteg lesz az országban, a kontaktuskutatások pedig még mindig zajlanak. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az itthoni halálozás nem számít kiugróan magasnak és nem érdemes más országokkal összevetni a helyzetet, mert minden országban más és más körülmények vannak. A jelenlegi fertőzöttek közül 14 ember van intenzíven. Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

A krónikus betegek esetében leginkább a daganatos betegek és szív- és érrendszeri betegek vannak veszélyben.

A laboratóriumok több mint 12 ezer mintavételt végeztek eddig, éjjel-nappal dolgoznak a szakemberek.

A fertőzöttek több mint 80 százaléka enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, viszont az alapvetően is betegek, vagy az idősek fokozottan ki vannak téve a vírusnak. A láz, fáradékonyság, száraz köhögés, esetleg végtagfájdalom jellemző, nagyban hasonlít az influenzára. Ha valaki ezeket észleli magán, keresse fel háziorvosát telefonon, viszont ha az illető nincs súlyos állapotban, akkor nem kell kórházba vonulnia.

Müller Cecília kérdésre elmondta, várhatóan heteken belül belépünk a járvány tömeges megbetegedések szakaszába.

Hangsúlyozta, hogy a szombaton érvénybe lépett kijárási korlátozást mindenképp tartsuk be, hiszen csak így lehet lelassítani a vírus terjedését, valamint segítse mindenki az időseket lehetőségeihez mérten.

Elmondta, hogy minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy az orvosok ellássák a betegeket, viszont nagyon fontos, hogy ha valaki úgy gondolja megfertőződött, akkor azt mindenképpen jelezze, illetve tartson távolságot mindenkitől, ezzel is valamelyest tehermentesítve az orvosokat és a kórházakat.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy fiatalok, gyerekek is megfertőződtek Magyarországon, ebből is látni, hogy bárki elkaphatja a betegséget és fertőzhet is másokat. Egészségügyi dolgozók is megbetegedtek, szoros kontaktjaik nem dolgoznak.

Lakatos Tibor a kijárási tilalommal kapcsolatban elmondta, hogy az emberek alapvetően megértették és betartották a szabályokat az üzletekben, hasznosnak tartják az intézkedéseket, a szabályokat a következő két hétben nem tervezik megváltoztatni. Az önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozásokat, viszont ajánlásokat tehetnek a lakóknak.

A hazánkba érkezett védőfelszerelések minőségének ellenőrzése, valamint kiszállítása folyamatban van.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92533/pics/lead_800x600.png
Aktuális,járvány,koronavírus,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Magyarország célja, hogy elkerülje az újabb korlátozásokat

2020.09.30. 11:45
Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság betartja a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, akkor elkerülhetőek a …

894 fővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.30. 09:20
Újabb nyolc beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.

Blogstar kávéház

2020.09.30. 04:25
A Ferencváros örömünnepe, az EU vörös víruslistája, az antiszemitizmus baloldali gyökerei, a magyar közbiztonság javulása és Marsi Anikó kiborulása szerdai online lapszemlénkben.

Müller Cecília: Csehországban és Szlovákiában szigorításokatat rendeltek, nálunk viszont ez nincs tervben

2020.09.29. 12:10
A korábbi hetekben megháromszorozódott a pozitív esetek száma. de lassult a növekedés, …

851 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

2020.09.29. 09:10
851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Blogstar kávéház

2020.09.29. 05:00
A jogállamiság német felvizezése, Joe Biden gyógyszertesztje, az iskolák lázellenőrzése, Soós Zoltán történelmi bravúrja és Kovács Ákos különös vallomása keddi online lapszemlénkben.

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.28. 05:15
A balliberálisok mohácsi megsemmisülése, Karácsony Gergely pálfordulása, a Momentum kamupropagandája, a brit felsőoktatás karanténkáosza és Hajdú Péter gyémántos lánykérése hétfői online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?