Blogolj!

Az emberek megértették a kijárási korlátozás jelentőségét

Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját.

Lakatos Tibor elmondta, hogy hétfőtől kormányparancsnokok dolgoznak majd a kórházakban, de orvosszakmai kérdésekben nem hozhatnak döntéseket, csak a felszerelések ellenőrzése és az ellátás biztosítása, valamint a tehermentesítés a feladatuk.

A kijárási korlátozás bár szigorú szabályokat tartalmaz, bizonyos mozgási lehetőséget biztosít és munkavégzés, bevásárlás továbbra is lehetséges.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 408-ra nőtt a bizonyítottan koronavírusos betegek száma, további két fő, egy 86 éves és egy 90 éves beteg hunyt el, akiknek további betegségei is voltak. Számítani kell arra, hogy egyre több beteg lesz az országban, a kontaktuskutatások pedig még mindig zajlanak. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy az itthoni halálozás nem számít kiugróan magasnak és nem érdemes más országokkal összevetni a helyzetet, mert minden országban más és más körülmények vannak. A jelenlegi fertőzöttek közül 14 ember van intenzíven. Az elhunytak átlagéletkora 69 év.

A krónikus betegek esetében leginkább a daganatos betegek és szív- és érrendszeri betegek vannak veszélyben.

A laboratóriumok több mint 12 ezer mintavételt végeztek eddig, éjjel-nappal dolgoznak a szakemberek.

A fertőzöttek több mint 80 százaléka enyhe tünetekkel átvészeli a vírust, viszont az alapvetően is betegek, vagy az idősek fokozottan ki vannak téve a vírusnak. A láz, fáradékonyság, száraz köhögés, esetleg végtagfájdalom jellemző, nagyban hasonlít az influenzára. Ha valaki ezeket észleli magán, keresse fel háziorvosát telefonon, viszont ha az illető nincs súlyos állapotban, akkor nem kell kórházba vonulnia.

Müller Cecília kérdésre elmondta, várhatóan heteken belül belépünk a járvány tömeges megbetegedések szakaszába.

Hangsúlyozta, hogy a szombaton érvénybe lépett kijárási korlátozást mindenképp tartsuk be, hiszen csak így lehet lelassítani a vírus terjedését, valamint segítse mindenki az időseket lehetőségeihez mérten.

Elmondta, hogy minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy az orvosok ellássák a betegeket, viszont nagyon fontos, hogy ha valaki úgy gondolja megfertőződött, akkor azt mindenképpen jelezze, illetve tartson távolságot mindenkitől, ezzel is valamelyest tehermentesítve az orvosokat és a kórházakat.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy fiatalok, gyerekek is megfertőződtek Magyarországon, ebből is látni, hogy bárki elkaphatja a betegséget és fertőzhet is másokat. Egészségügyi dolgozók is megbetegedtek, szoros kontaktjaik nem dolgoznak.

Lakatos Tibor a kijárási tilalommal kapcsolatban elmondta, hogy az emberek alapvetően megértették és betartották a szabályokat az üzletekben, hasznosnak tartják az intézkedéseket, a szabályokat a következő két hétben nem tervezik megváltoztatni. Az önkormányzatok csak szűk körben hozhatnak korlátozásokat, viszont ajánlásokat tehetnek a lakóknak.

A hazánkba érkezett védőfelszerelések minőségének ellenőrzése, valamint kiszállítása folyamatban van.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92533/pics/lead_800x600.png
Aktuális,járvány,koronavírus,sajtótájékoztató
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Blogstar kávéház

2020.06.02. 05:05
A Jobbik alpári stílusa, a kutyapárt budapesti bohóckodása, az amerikai szélsőbal vandalizmusa, a magyar turizmus felpörgése és Hódi Pamela fojtogató feszültsége keddi online lapszemlénkben.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Blogstar kávéház

2020.06.01. 05:30
Fekete-Győr András hazug rémképei, Csíksomlyó ötszáz éve, a programozás szexisége, a migrációs nyomás fokozódása és Nádai Anikó titokzatos gyásza hétfői online lapszemlénkben.

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

Blogstar kávéház

2020.05.31. 05:05
Az egészségügyi bérrendezés halaszthatatlansága, Gyurcsány Ferenc nevetséges cirkusza, a svéd járványmodell bukása, a pünkösdi hétvége karanténfelfrissülése és Balázs Andrea verbális letámadása vasárnapi online lapszemlénkben.

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Ezeket a cikkeket olvastad már?