Blogolj!

Müller Cecília: Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja

Ragnar Volarus

A fertőzések számának emelkedése ellenére sem következett be a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése, ebben nagy szerepe van annak, hogy az emberek betartják a kijárási korlátozást - jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján.

Összesen 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki Orbán Viktor kórházparancsnokot, közölte Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórház-főparancsnok az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket. Két olyan előírás van, amibe a kórház vezetője köteles eleget tenni a kórházparancsnoknak: ezek a vagyonbiztonsági kérdések és a járványügyi szabályok betartása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.

A mintavételek száma fokozatosan és nagy mértékben emelkedik. Jelenleg még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, az ország egész területén nagyjából egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma.

A kijárási korlátozások meghozzák a hozzájuk fűzött reményt, szolgálják a járvány terjedésének megakadályozását és a fertőzöttek számának minimálisra szűkítését. Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki együttműködik, és a továbbiakban is erre kér mindenkit.

A tesztekkel kapcsolatban az alábbiak hangoztak el: nagyon sokféle tesztet használnak a világban, ezek nagy része bevizsgálatlan, hiszen a járvány gyorsan érkezett, nem volt idő a tesztek bevizsgálására, ellenőrzésére.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja. A tesztelés csupán információt nyújt.

Elhangzott néhány praktikus tanács is. Ne fogdossunk végig mindent a boltokban, figyeljünk arra, hogy ha kiválasztottuk az árut, emeljük le a polcról. Tartsuk a távolságot a többi vásárlótól, és óvjuk a pénztárosokat is, ha lehet fizessünk bankkártyával.

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, hogy döntés született arról, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához.

A kijárási korlátozást megszegőkkel szemben többször intézkedtek, az esetek döntő többségében mindössze figyelmeztetés történt, de 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Idáig összesen 9037 esetben került sor idáig hatósági házi karantén elrendelésére, eddig 57 ezer esetben hajtottak végre rendőri intézkedéseket.

Az újságírói kérdések következtek, ahol Müller Cecília elmondta, hogy a mentő azokban az esetekben megy mintát venni és gyorstesztet végezni, ha azt a háziorvos kéri. Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök, ilyenkor vagy gyorsteszt végzésére kerül sor, vagy légúti vizsgálat keretében történik mintavétel.

Egyetlen egy megbetegedett személy sem maradhat ellátatlanul, szögezte le az országos tiszti főorvos, jelenleg 15 fő van aki intenzív ellátást igényel a fertőződése miatt.

Azt is elmondta a tisztifőorvos, hogy már minden korosztályra kiterjedt a megfertőzöttek köre, van gyermek és van fiatal is a fertőzöttek között.

A hazánkba érkezett maszkok kiosztásánál van egy prioritási sorrend: természetesen az egészségügyi dolgozók az első vonal, azon belül is azok, akik igazoltan koronavírusos beteggel bármilyen tevékenységet végeznek.

Azzal kapcsolatban, mikor léphetünk át a tömeges megbetegedések időszakába, Müller Cecília azt mondta, azon dolgoznak, hogy ez minél később történjen meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92603/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Sokat késhetnek a vonatok a maszkviselés hiánya miatt

2020.09.22. 15:15
Bár már sajnos bőven volt időnk megszokni, hogy a maszkot viselni kell, vannak, akik még mindig elfelejtik felvenni. Ez egy hét alatt pedig 172 perc késést okozott a MÁV-nál.

15:30-kor megkezdődött a csillagászati ősz

2020.09.22. 14:55
Kedden 15.30-kor csillagászati értelemben is megkezdődik az ősz - írta honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. Lehűlés csak a hétvégén érkezik, de már a következő napokban többször …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.22. 03:10
A Belarusz-szankciók bukása, Gyurcsány szánalmas színháza, a Jobbik borsodi kálváriája, a magyarok maszkkötelezettsége és Palvin Barbi fehérneműrejtélye keddi online lapszemlénkben.

Kocsis Máté Gyurcsánynak: nehezen viseljük, ha Ön oktat ki minket a kormányzásról

2020.09.21. 20:40
A Fidesz frakcióvezetője emlékeztette az Országgyűlésben hétfőn ismét Jászai Mari-díjas előadást bemutató bukott …

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

Orbán Viktor: együtt újra sikerülni fog

2020.09.21. 09:05
Tavasszal egyszer már sikerült, együtt ősszel is sikerülni fog - írta a koronavírus-járvány elleni védekezésről Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában, amelyben …

Blogstar kávéház

2020.09.21. 05:15
Lukasenko csapdahelyzete, Gyurcsány Ferenc fröcsögő fenyegetőzése, a színészhallgatók megnyomorítása, Barta Sylvia koronavíruskínjai és Rónai Egon családi tragédiája hétfői online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?