Blogolj!

Müller Cecília: Nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja

Ragnar Volarus

A fertőzések számának emelkedése ellenére sem következett be a koronavírus-járvány robbanásszerű terjedése, ebben nagy szerepe van annak, hogy az emberek betartják a kijárási korlátozást - jelentette ki az országos tisztifőorvos hétfői sajtótájékoztatóján.

Összesen 108 egészségügyi intézmény élére nevezett ki Orbán Viktor kórházparancsnokot, közölte Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórház-főparancsnok az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást, nem tehetnek javaslatot és nem hozhatnak döntéseket. Két olyan előírás van, amibe a kórház vezetője köteles eleget tenni a kórházparancsnoknak: ezek a vagyonbiztonsági kérdések és a járványügyi szabályok betartása.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg. Az elhunytak száma ezzel 15 főre nőtt.

A mintavételek száma fokozatosan és nagy mértékben emelkedik. Jelenleg még mindig a csoportos megbetegedések fázisában vagyunk, az ország egész területén nagyjából egyenletesen oszlik meg a fertőzöttek száma.

A kijárási korlátozások meghozzák a hozzájuk fűzött reményt, szolgálják a járvány terjedésének megakadályozását és a fertőzöttek számának minimálisra szűkítését. Müller Cecília köszönetet mondott mindenkinek, aki együttműködik, és a továbbiakban is erre kér mindenkit.

A tesztekkel kapcsolatban az alábbiak hangoztak el: nagyon sokféle tesztet használnak a világban, ezek nagy része bevizsgálatlan, hiszen a járvány gyorsan érkezett, nem volt idő a tesztek bevizsgálására, ellenőrzésére.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy nincs az a teszt, ami a járvány terjedését meggátolja, vagy bármilyen szinten befolyásolja. A tesztelés csupán információt nyújt.

Elhangzott néhány praktikus tanács is. Ne fogdossunk végig mindent a boltokban, figyeljünk arra, hogy ha kiválasztottuk az árut, emeljük le a polcról. Tartsuk a távolságot a többi vásárlótól, és óvjuk a pénztárosokat is, ha lehet fizessünk bankkártyával.

Kiss Róbert rendőr alezredes jelezte, hogy döntés született arról, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához.

A kijárási korlátozást megszegőkkel szemben többször intézkedtek, az esetek döntő többségében mindössze figyelmeztetés történt, de 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Idáig összesen 9037 esetben került sor idáig hatósági házi karantén elrendelésére, eddig 57 ezer esetben hajtottak végre rendőri intézkedéseket.

Az újságírói kérdések következtek, ahol Müller Cecília elmondta, hogy a mentő azokban az esetekben megy mintát venni és gyorstesztet végezni, ha azt a háziorvos kéri. Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök, ilyenkor vagy gyorsteszt végzésére kerül sor, vagy légúti vizsgálat keretében történik mintavétel.

Egyetlen egy megbetegedett személy sem maradhat ellátatlanul, szögezte le az országos tiszti főorvos, jelenleg 15 fő van aki intenzív ellátást igényel a fertőződése miatt.

Azt is elmondta a tisztifőorvos, hogy már minden korosztályra kiterjedt a megfertőzöttek köre, van gyermek és van fiatal is a fertőzöttek között.

A hazánkba érkezett maszkok kiosztásánál van egy prioritási sorrend: természetesen az egészségügyi dolgozók az első vonal, azon belül is azok, akik igazoltan koronavírusos beteggel bármilyen tevékenységet végeznek.

Azzal kapcsolatban, mikor léphetünk át a tömeges megbetegedések időszakába, Müller Cecília azt mondta, azon dolgoznak, hogy ez minél később történjen meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92603/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A siket sportolókat ünnepeljük ma

2020.06.02. 14:05
Június 2-át 2017-ben nyilvánította egyhangúlag az Országgyűlés a magyar siketsport napjának.

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Blogstar kávéház

2020.06.02. 05:05
A Jobbik alpári stílusa, a kutyapárt budapesti bohóckodása, az amerikai szélsőbal vandalizmusa, a magyar turizmus felpörgése és Hódi Pamela fojtogató feszültsége keddi online lapszemlénkben.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Több mint kétszáz határsértő migránst tartóztattak fel a hétvégén

2020.06.01. 07:25
Úgy látszik, hogy az egyre jobb idő a migránsok kedvét is meghozza az útra kelésre, ugyanis a rendőrök és a katonák péntektől vasárnapig 237 …

Blogstar kávéház

2020.06.01. 05:30
Fekete-Győr András hazug rémképei, Csíksomlyó ötszáz éve, a programozás szexisége, a migrációs nyomás fokozódása és Nádai Anikó titokzatos gyásza hétfői online lapszemlénkben.

Ne lepődjünk meg, ha több rendőrt látunk az utcákon nyáron

2020.05.31. 21:05
Az országos főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében. Az intézkedés hétfőn hajnal lép életbe és egészen augusztus 31-ig …

Meleg idővel indul a június

2020.05.31. 20:40
Melegszik az idő június első napjaiban, a jövő hét végén helyenként akár 30 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Ezeket a cikkeket olvastad már?