Blogolj!

A hiteltelen forrásból történő tájékozódás csak a félelmet gerjeszti

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint most már tudjuk mivel állunk szemben és azt is, hogy tudjuk megfékezni, ezért nagyon fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kedd délelőtt megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs és Müller Cecília országos tisztifőorvos, ahol beszámoltak az elmúlt huszonnégy órában történt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legújabb fejleményekről. Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy 492 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, továbbá azt is, hogy egy 59 éves beteg életét veszítette. Hozzátette, némi örömre adhat okot, hogy harminchét beteg gyógyultan távozhatott az egészségügyi intézményekből. Müller Cecília elmondta, jelentősen növekszik az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma, továbbá a jövőben részletes tájékoztatást nyújtanak a koronavírus-járványban elhunytak krónikus megbetegedéseiről, amire azért van szükség, hogy megmutassák, melyek azok a betegségek, amelyek nagy kockázati tényezőnek számítanak.

Részletesebb adatokat kapunk a koronavírusban elhunytakról - FRISSÍTVE

Mától látható lesz a beazonosított koronavírus-fertőzéssel elhunytak kora és neme mellett az is, hogy a vírusfertőzés előtt is szenvedett-e már valamilyen krónikus alapbetegségben. Átláthatóbb lesz, hogy az elhunytak közül hányan ismert krónikus betegek, akiknek állapotát súlyosbította a koronavírus-fertőzés és hányan magában a koronavírus-fertőzés okozta vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ismert krónikus betegség nélkül.

Az országos tisztifőorvos elmondta, az eddig a fertőzés következtében elhunytak közül valamennyien küzdöttek egyéb krónikus megbetegedéssel is, a legtöbben szív- és érrendszeri problémával. Leszögezte, a fertőzöttek száma továbbra is jóval több lehet a minden nap ismertetettekhez képest, de ezt a számot nagyon nehéz megbecsülni, hiszen sokan nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteket produkálnak a fertőzöttek közül. Müller Cecília leszögezte, még mindig a csoportos megbetegedések időszakában tartunk, de napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, ezért arra kérte a lakosságot, hogy jogkövető magatartásával igyekezzen segíteni a hatóságok munkáját és segítsen megszakítani a fertőzés láncát azzal, hogy csökkenti az érintkezések számát.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, a jövőben jelentősen növekedni fog a tesztek száma, ugyanis minden gyanús eset laboratóriumi vizsgálatra kerül. Megköszönte a lakosság együttműködését, hiszen ezekben a nehéz napokban komoly megpróbáltatásokat kell mindenkinek kiállnia a bezártság miatt, külön köszönetet mondott azoknak, akik bármilyen módon segítenek feloldani a feszültséget, ami a társadalomra helyeződik ebben a helyzetben. Kiemelte, érdemes a problémákat kibeszélni, továbbá fontos megtalálni azokat az elfoglaltságokat, amelyekben kedvünket leljük, de máskor egyébként nem jutna rá idő.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk a koronavírussal kapcsolatban, hiszen számtalan olyan információforrás van, ami csak a félelmet gerjeszti, a feszültséget fokozza.

"Általában az ismeretlentől félünk, de most már tudjuk mivel állunk szemben, tudjuk mi a helyes megoldás"

- hívta fel ismét az otthon maradás fontosságára a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Újfent kitért a szájmaszkkal kapcsolatos kérdésekre és kiemelte, ha valakinek biztonságérzetet nyújt a maszk használata, akkor használja nyugodtan, de csak és kizárólag helyesen: az egyszer használatos maszkot használat után dobja ki a kukába, a többször használatosat pedig legalább 60 fokon mossa ki, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, az, hogy a 65 éven felüliek számára 9 és 12 óra között lehetőség nyílik a vásárlásra az üzletekben, gyógyszertárakban, nem azt jelenti, hogy kötelező ebben az idősávban az utcán tartózkodniuk. Ha nem muszáj, ne menjenek el otthonról, a vásárlással bízzák meg rokonaikat, szomszédaikat vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem határozható meg pontos számmal, mikortól válik tömegessé a járvány terjedése, de már ezen időszak küszöbén állunk. Müller Cecília megerősítette, több gyermeknél és kiskorúnál is kimutatták a koronavírusos megbetegedést, de lélegeztetni egyikőjüket sem kell.

Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva aláhúzta, kórházi kezelésre továbbra is csak azokban az esetekben van szükség, amikor a betegnek magas a láza, légszomja van, esetleg fullad. Hozzátette, a következő napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központban és a Dél-pesti Centrumkórházban kutatás indul a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak körében, hogy megvizsgálják, immunissá válnak-e a vírusra azok, akik egyszer már átestek a betegségen.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92641/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: a használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, de 48 órára el kell különíteni

2020.09.23. 12:05
A tiszti őforvos a szülők fokozott figyelmét kérte, mielőtt közösségbe - óvodába, …

Az őszi érettségi vizsgák a normál menetrend szerint zajlanak majd

2020.09.23. 08:05
A normál menetrendben zajlanak majd az őszi érettségi vizsgák a tervek szerint, persze szigorú óvintézkedések mellett - mondta el a Magyar Nemzetnek adott …

Operatív törzs - cél a közösségi terjedés megelőzése

2020.09.22. 11:40
Megtartotta napi tájékoztatóját az operatív törzs, melyen Müller Cecília, tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőralezredes adott tájékoztatást a friss információkról.

633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.22. 09:25
Ezzel 19 499 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 694 főre emelkedett, 4559-en pedig már meggyógyultak.

Operatív törzs: a korlátozások a vírus terjedésének megakadályozását szolgálják

2020.09.21. 12:15
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Magyarország és a …

Koronavírus: 876 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.21. 09:45
876 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt három krónikus beteg, az aktív fertőzöttek száma 13 779 fő.

1070 fővel emelkedett a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma

2020.09.20. 09:10
Újabb nyolc beteg hunyt el, a fertőzöttek száma elérte a 17 990 főt, az aktív fertőzöttek száma pedig jelenleg közel 13 ezer.

Karácsony lenullázza a bajba jutott budapesti vállalkozásokat?

2020.09.19. 16:30
Miközben pedig a hivatala 100 milliárd forintot őrizget a bankokban...

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

2020.09.19. 12:55
Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne …

Ezeket a cikkeket olvastad már?