Blogolj!

A hiteltelen forrásból történő tájékozódás csak a félelmet gerjeszti

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint most már tudjuk mivel állunk szemben és azt is, hogy tudjuk megfékezni, ezért nagyon fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kedd délelőtt megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs és Müller Cecília országos tisztifőorvos, ahol beszámoltak az elmúlt huszonnégy órában történt koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legújabb fejleményekről. Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy 492 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, továbbá azt is, hogy egy 59 éves beteg életét veszítette. Hozzátette, némi örömre adhat okot, hogy harminchét beteg gyógyultan távozhatott az egészségügyi intézményekből. Müller Cecília elmondta, jelentősen növekszik az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok száma, továbbá a jövőben részletes tájékoztatást nyújtanak a koronavírus-járványban elhunytak krónikus megbetegedéseiről, amire azért van szükség, hogy megmutassák, melyek azok a betegségek, amelyek nagy kockázati tényezőnek számítanak.

Részletesebb adatokat kapunk a koronavírusban elhunytakról - FRISSÍTVE

Mától látható lesz a beazonosított koronavírus-fertőzéssel elhunytak kora és neme mellett az is, hogy a vírusfertőzés előtt is szenvedett-e már valamilyen krónikus alapbetegségben. Átláthatóbb lesz, hogy az elhunytak közül hányan ismert krónikus betegek, akiknek állapotát súlyosbította a koronavírus-fertőzés és hányan magában a koronavírus-fertőzés okozta vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ismert krónikus betegség nélkül.

Az országos tisztifőorvos elmondta, az eddig a fertőzés következtében elhunytak közül valamennyien küzdöttek egyéb krónikus megbetegedéssel is, a legtöbben szív- és érrendszeri problémával. Leszögezte, a fertőzöttek száma továbbra is jóval több lehet a minden nap ismertetettekhez képest, de ezt a számot nagyon nehéz megbecsülni, hiszen sokan nem, vagy csak nagyon enyhe tüneteket produkálnak a fertőzöttek közül. Müller Cecília leszögezte, még mindig a csoportos megbetegedések időszakában tartunk, de napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, ezért arra kérte a lakosságot, hogy jogkövető magatartásával igyekezzen segíteni a hatóságok munkáját és segítsen megszakítani a fertőzés láncát azzal, hogy csökkenti az érintkezések számát.

Az országos tisztifőorvos megerősítette, a jövőben jelentősen növekedni fog a tesztek száma, ugyanis minden gyanús eset laboratóriumi vizsgálatra kerül. Megköszönte a lakosság együttműködését, hiszen ezekben a nehéz napokban komoly megpróbáltatásokat kell mindenkinek kiállnia a bezártság miatt, külön köszönetet mondott azoknak, akik bármilyen módon segítenek feloldani a feszültséget, ami a társadalomra helyeződik ebben a helyzetben. Kiemelte, érdemes a problémákat kibeszélni, továbbá fontos megtalálni azokat az elfoglaltságokat, amelyekben kedvünket leljük, de máskor egyébként nem jutna rá idő.

Müller Cecília ismét felhívta a figyelmet arra, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk a koronavírussal kapcsolatban, hiszen számtalan olyan információforrás van, ami csak a félelmet gerjeszti, a feszültséget fokozza.

"Általában az ismeretlentől félünk, de most már tudjuk mivel állunk szemben, tudjuk mi a helyes megoldás"

- hívta fel ismét az otthon maradás fontosságára a figyelmet az országos tisztifőorvos.

Újfent kitért a szájmaszkkal kapcsolatos kérdésekre és kiemelte, ha valakinek biztonságérzetet nyújt a maszk használata, akkor használja nyugodtan, de csak és kizárólag helyesen: az egyszer használatos maszkot használat után dobja ki a kukába, a többször használatosat pedig legalább 60 fokon mossa ki, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, az, hogy a 65 éven felüliek számára 9 és 12 óra között lehetőség nyílik a vásárlásra az üzletekben, gyógyszertárakban, nem azt jelenti, hogy kötelező ebben az idősávban az utcán tartózkodniuk. Ha nem muszáj, ne menjenek el otthonról, a vásárlással bízzák meg rokonaikat, szomszédaikat vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem határozható meg pontos számmal, mikortól válik tömegessé a járvány terjedése, de már ezen időszak küszöbén állunk. Müller Cecília megerősítette, több gyermeknél és kiskorúnál is kimutatták a koronavírusos megbetegedést, de lélegeztetni egyikőjüket sem kell.

Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva aláhúzta, kórházi kezelésre továbbra is csak azokban az esetekben van szükség, amikor a betegnek magas a láza, légszomja van, esetleg fullad. Hozzátette, a következő napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központban és a Dél-pesti Centrumkórházban kutatás indul a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak körében, hogy megvizsgálják, immunissá válnak-e a vírusra azok, akik egyszer már átestek a betegségen.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92641/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?