Blogolj!

Sok embert kell figyelmeztetni a kijárási korlátozás megszegése miatt

Aki teheti, saját autóval járjon munkába, a krónikus betegségek minden esetben kockázati tényezőnek számítanak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban, egyre több bírságot szabnak ki a szabályok megszegése miatt.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját az operatív törzs és Müller Cecília tisztifőorvos, hogy beszámoljon a járványügyi helyzet legfrissebb fejleményeivel kapcsolatban. Müller Cecília, megerősítette a korábbi információkat, miszerint az elmúlt huszonnégy órában hatvan fővel nőtt a laboratóriumi vizsgálat által kimutatott fertőzöttek és eggyel a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma. Az áldozat egy 70 éves férfi, aki szív- és érrendszeri, valamint anyagcsere betegségben szenvedett.

Az országos tisztifőorvos azt tanácsolta, akinek muszáj munkába mennie, lehetőség szerint a saját autójával tegye ezt meg. Ha nem egyedül utazik, akkor az utasok a hátsó üléseken helyezkedjenek el, a sofőr pedig igyekezzen megkeresni a lehető legrövidebb útvonalat. Fontos, hogy az autó kormányát, műszerfalát és minden olyan felületét, amellyel gyakori az érintkezés rendszeresen fertőtlenítsük, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.

Amennyiben tömegközlekedési eszközt kell igénybe vennünk, akkor a lehető legrövidebb időt töltsük el a megállókban, a tömegközlekedési eszközön pedig foglaljunk úgy helyet, hogy tartani tudjuk másoktól a másfél méteres távolságot. Ha van lehetőségünk, a kapaszkodókat zsebkendővel fogjuk meg, az utazás után pedig ezt azonnal dobjuk ki a kukába - tette hozzá Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy azokat az eszközöket is fertőtlenítsük rendszeresen, amelyekkel nap mint nap dolgozunk, ilyen lehet például a számítógép billentyűzete, a telefon képernyője, a villanykapcsolók, vagy kilincsek.

Kérdésre válaszolva elmondta, az ember genetikai állománya nagyban befolyásolja, hogy milyen tüneteket produkál egy koronavírus-fertőzött, ezt a kérdést jelenleg is sok szakértő vizsgálja, ugyanis ebből derülhet ki, hogy a fertőzést követően kialakul-e védettség a koronavírussal szemben és ha igen, akkor milyen tartósan. Müller Cecília megerősítette, az asztmások is fokozott veszélynek vannak kitéve a fertőzésnek, hiszen ez is olyan krónikus megbetegedés, ami a tüdőt és az immunrendszert érinti. Aláhúzta, minden krónikus megbetegedés plusz kockázati tényezőnek számít, ilyen lehet akár a magas vérnyomás is, a különböző anyagcsere betegségek, a cukorbetegségek, vagy bármely szervrendszerre kiterjedő krónikus megbetegedés.

Szintén kérdésre válaszolva kifejtette, orvosszakmai kérdés és döntés, hogy mely, nem a koronavírus által fertőzött betegek terápiáját lehet megkezdeni a jelenlegi helyzetben és melyekét nem.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti csoportjának vezetője arról számolt be, hogy immáron a tízezret is meghaladta a hatóságilag elrendelt házi karanténok száma. Eddig a karantént megszegők körében 418 szabálytalanságot regisztráltak, 36 figyelmeztetést, 211 helyszíni bírságot szabtak ki, továbbá 341 feljelentést tettek. Az üzletek működését korlátozó rendelet megsértése miatt 39 alkalommal történt figyelmeztetés, 25 helyszíni bírságot szabtak ki és 61 esetben történt szabálysértési feljelentés. Az új kijárási korlátozások megszegése miatt 1187 alkalommal kellett figyelmeztetnie a hatóságoknak, 76 helyszíni bírságot szabtak ki és 162 esetben történt feljelentés.

Lakatos Tibor elmondta, vannak olyan visszaeső szabályszegők, akikkel szemben már nem elég a figyelmeztetés, gyakori, hogy fiatalok egyes csoportjai a köztereken gyülekeznek. A határhelyzet nyugodtnak mondható, a teherforgalomban lehetnek kisebb várakozási idők, de ezek nem haladják meg a megszokottat.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról is beszámolt, hogy Szlovénia és Magyarország között is megszületett a megállapodás azzal kapcsolatban, hogy a határmentén élő, de a másik országban dolgozó emberek a szabályok betartása mellett átléphetik a határt munkavégzés céljából. Kérdésre válaszolva elmondta, fogyasztóvédelmi ellenőrzések zajlanak annak érdekében, hogy a kereskedelemben ne lehessen bizonyos termékek árát indokolatlanul felemelni, ugyanakkor hozzátette, hogy a világpiacon is felment a védekezéshez szükséges termékek és alapanyagok ára, ezért ha drágább termékkel találkozunk például a gyógyszertárakban, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a patika anyagi előnyre kíván szert tenni, csupán drágább az alapanyagok beszerzése.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92733/pics/lead_800x600.png
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország fertőzöttségi eloszlása összefüggésben áll a korfával

2020.06.02. 11:55
A magyarországi koronavírussal megfertőződött áldozatok négy százalékának nem volt egyéb alapbetegsége, jelenleg százezer lakosra 40 koronavírusos …

3921 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.02. 08:50
Újabb 29 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3921 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 5 idős, krónikus beteg.

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Elhunyt egy újabb beteg, 15-tel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.06.01. 08:20
Újabb 15 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3892 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek …

Grezsa István: Trianon centenáriumának a jövőről kell szólnia

2020.05.31. 09:30
Történelmi kiegyezésre van szükség a magyarság és Kárpát-medencei szomszédai között. Ez a záloga a magyarság megerősödésének és annak, hogy térségünk …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős krónikus beteg

2020.05.31. 07:40
Újabb 9 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban …

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Szlávik: továbbra is kiemelt fontosságú a maszkviselés és a távolságtartás

2020.05.30. 11:30
Mai tudásunk szerint az új típusú koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, ugyanakkor a felületek fertőtlenítését sem szabad …

3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.05.30. 08:40
Újabb hét ember veszítette életét a koronavírus-járvány következtében Magyarországon.

Müller Cecília: Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon

2020.05.29. 11:50
Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos online sajtótájékoztatóját a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ezúttal Bodó Sándor, az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?