Blogolj!

Blogstar kávéház

Méret

Az Európai Unió munkahelyvédelmi akcióterve.

Száz milliárd eurós ideiglenes szolidaritási eszközt (angol rövidítéssel: SURE) javasol az Európai Bizottság a koronavírus válságban veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentésére az EU valamennyi országában – írja a Népszava Online.

„Az európai munkahelyvédelmi alap a tagállami erőfeszítéseket támogatná, hogy a munkavállalók megőrizhessék az állásukat, és a nehéz helyzetbe került vállalkozások is működőképesek maradjanak mindaddig, amíg a gazdaság újraindul. Az uniós alapból támogatnák a rész- és csökkentett munkaidős programokat és az olyan intézkedéseket, amelyek segítenek megőrizni a munkahelyeket, ha fennáll az elbocsátás és a jövedelem elvesztésének a kockázata. A csütörtökön ismertetett javaslatok szerint a cégek képesek lennének ideiglenesen csökkenteni a munkavállalók munkaidejét, vagy teljes egészében felfüggeszteni a munkát, mert az állam jövedelemtámogatást nyújtana a nem ledolgozott órákért. A támogatásra egyéni vállalkozók is számíthatnának a jelenlegi veszélyhelyzetben jövedelempótlék formájában. Az elképzelés szerint az alap létrehozásához az Európai Bizottság hitelt venne fel a pénzpiacokon, a pénz visszafizetésére pedig az abból részesülő nemzeti kormányok garanciát vállalnának. Az új támogatási eszköz csak azután lenne bevethető, hogy a tagállamok 'összedobták” a felhasználandó hitel legalább 25 százalékának megfelelő garanciát. Ennek országonkénti összege a gazdaság méretétől függne.”

100 milliárd eurós európai munkahelyvédelmi alap készül

Száz milliárd eurós ideiglenes szolidaritási eszközt (angol rövidítéssel: SURE) javasol az Európai Bizottság a koronavírus válságban veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentésére az EU valamennyi országában. Az európai munkahelyvédelmi alap a tagállami erőfeszítéseket támogatná, hogy a munkavállalók megőrizhessék az állásukat, és a nehéz helyzetbe került vállalkozások is működőképesek maradjanak mindaddig, amíg a gazdaság újraindul.

Figyelem

Brüsszel övön aluli támadása.

Miközben Magyarország az élen jár a járvány elleni védekezésben, Brüsszel az ország ellen fordult – mutatja be az Origo.hu.

„Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője ezekben a vészterhes időkben is támadja ellenfeleit Washingtonól Budapestig, a magyar embereket pedig alig félreérthető módon egy vírushoz hasonlította. Közben Brüsszelben az Európai Parlamentből elindítanának egy újabb boszorkányüldözést hazánkkal szemben, a 7-es cikk szerinti eljárást. Mint ismert: Brüsszel elkésett a védekezéssel, több mint egy hónapig bagatellizálták a járványt, Magyarország viszont elsők között értette meg, hogy mit jelent a koronavírus. A saját hibájukról abszurd eszközökkel próbálja az Európai Unió elvonni a figyelmet és éppen a védekezésben élen járó országot támadják.”

Miközben sikeresen védekezünk, Brüsszel megtámadta Magyarországot

Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője ezekben a vészterhes időkben is támadja ellenfeleit Washingtonól Budapestig, a magyar embereket pedig alig félreérthető módon egy vírushoz hasonlította. Közben Brüsszelben az Európai Parlamentből elindítanának egy újabb boszorkányüldözést hazánkkal szemben, a 7-es cikk szerinti eljárást.

Válság

A német munkanélküliség elszabadulása.

Alig egy hónap alatt csaknem félmillió vállalkozás jelentkezett Németországban állami bértámogatásért. Pontosan még nem lehet felmérni, hogy a rövidített munkaidő bevezetésére hány cég kényszerül, valószínű, hogy számuk meghaladja a 2008-2009-es pénzügyi világválság legsúlyosabb szakaszában regisztráltakat – vázolja a Hirado.hu.

„A jelenlegi helyzetben nyomás van a cégeken, hogy elbocsássanak-e több dolgozót, hiszen, ha leállnak az autógyárak, és a különböző üzemek, akkor a cégeknek vagy állami segítségre lesz szükségük, vagy a tartalékaikat kell felélniük. A német kormány a rugalmasabb, a részmunkaidős és a csökkentett munkaidős foglalkoztatás kiterjesztésével és a gazdasági programjával is abba az irányba próbálja terelni a gazdaságot, hogy lehetőleg a munkahelyek megtartása mellett történjen meg a válságalkalmazkodás. Akkor is, hogyha ez fizetéscsökkentéssel jár. 'Ez most a legfontosabb lépés Németországban, igyekeznek mindent megtenni, hogy a munkanélküliség ne szabaduljon el. Innentől kezdve azon múlik, hogy milyen hosszan húzódik el ez az egyszerre keresleti és kínálati oldali válság' – mondta a szakértő.”

Így küzd Németország a munkanélküliség elszabadulása ellen

Alig egy hónap alatt csaknem félmillió vállalkozás jelentkezett Németországban állami bértámogatásért. Pontosan még nem lehet felmérni, hogy a rövidített munkaidő bevezetésére hány cég kényszerül, valószínű, hogy számuk meghaladja a 2008-2009-es pénzügyi világválság legsúlyosabb szakaszában regisztráltakat. A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek) A járványellenes intézkedések gazdasági következményeinek köszönhetően felgyorsulhat Németországban a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari és a közigazgatási digitalizáció az informatikai vállalatok szakmai képviseleti szervezetének tanulmánya szerint.

Ellenőrzés

Karácsony Gergely kudarca.

Facebook-posztjában arról panaszkodott Karácsony Gergely, hogy a fővárosnak továbbra sincs megoldása a BKK járatszámai körül kialakult problémára, ezzel beismerte kudarcát – állítja a Magyar Hírlap Online.

„Ma kora reggel a kabinetfőnökömmel közösen személyesen ellenőriztük az utasforgalom alakulását azon a járatok egy részén, ahonnan tegnap reggel megengedhetetlen zsúfoltságot jelentettek – írta Karácsony Gergely a Facebookon. Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett – panaszolja a főpolgármester a bejegyzésében, miközben az ő dolga lenne a probléma orvosolása.”

Karácsony beismerte kudarcát

Ma kora reggel a kabinetfőnökömmel közösen személyesen ellenőriztük az utasforgalom alakulását azon a járatok egy részén, ahonnan tegnap reggel megengedhetetlen zsúfoltságot jelentettek -írta Karácsony Gergely a Facebookon. Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett - panaszolja a főpolgármester a bejegyzésében, miközben az ő dolga lenne a probléma orvosolása.

Szomszéd

Csukás István utolsó kívánsága.

Április 2-án lett volna 84 éves Csukás István, aki öt hete távozott az élők sorából. Legjobb barátainak még mindig nagyon fáj a hiánya – számol be róla a Blikk Online.

„– Nem tudom feledni az utolsó szavait. A kórházban voltam nála látogatóban, és amikor búcsúztunk, azt mondta: 'Még megcsinálja az orvos ezt a kis beavatkozást, és hétfőn már megyek is haza. Sütsz nekem lángost?' Megígértem neki, hogy azzal várom, de a lelkére kötöttem, hogy fogadjon szót a doktoroknak. Most is látom, ahogy visszamosolygott. Így szeretnék emlékezni rá, mint egy ősz gyerekre, aki mindig és mindenhol az örömöt kereste – mondta el-elcsukló hangon Kovács Katalin (72), akik férjével, Kovács Ferenccel (73) a Nemzet Művészének szomszédja volt.”

Kiderült: ez volt Csukás István halála előtti utolsó kívánsága

Nem tudom feledni az utolsó szavait. A kórházban voltam nála látogatóban, és amikor búcsúztunk, azt mondta: „Még megcsinálja az orvos ezt a kis beavatkozást, és hétfőn már megyek is haza. Sütsz nekem lángost?" Megígértem neki, hogy azzal várom, de a lelkére kötöttem, hogy fogadjon szót a doktoroknak. Most is látom, ahogy visszamosolygott.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92783/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.28. 05:15
A balliberálisok mohácsi megsemmisülése, Karácsony Gergely pálfordulása, a Momentum kamupropagandája, a brit felsőoktatás karanténkáosza és Hajdú Péter gyémántos lánykérése hétfői online lapszemlénkben.

Megmutatja igazi arcát az ősz

2020.09.27. 11:50
Így szeptember végéhez érve már itt volt az ideje, hogy az időjárás is ősziesre forduljon. Az biztos, hogy a kabát és az esernyő állandó kellék lesz a következő napokban.

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.27. 03:00
Bajnai Gordon furcsa kerülői, a Soros-szervezetek börtönmachinációi, az európai turizmus csődhulláma, a filmtörténet legemlékezetesebb csókjai és Rose Leslie terhespocakja vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.24. 03:05
Von der Leyen migrációs pakkja, Orbán Viktor felbukkanása, Dobrev Klára álhírcsomagja, Pataky Attila zokogós vallomása és Alföldi Róbert coming outja csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?