Blogolj!

Blogstar kávéház

Méret

Az Európai Unió munkahelyvédelmi akcióterve.

Száz milliárd eurós ideiglenes szolidaritási eszközt (angol rövidítéssel: SURE) javasol az Európai Bizottság a koronavírus válságban veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentésére az EU valamennyi országában – írja a Népszava Online.

„Az európai munkahelyvédelmi alap a tagállami erőfeszítéseket támogatná, hogy a munkavállalók megőrizhessék az állásukat, és a nehéz helyzetbe került vállalkozások is működőképesek maradjanak mindaddig, amíg a gazdaság újraindul. Az uniós alapból támogatnák a rész- és csökkentett munkaidős programokat és az olyan intézkedéseket, amelyek segítenek megőrizni a munkahelyeket, ha fennáll az elbocsátás és a jövedelem elvesztésének a kockázata. A csütörtökön ismertetett javaslatok szerint a cégek képesek lennének ideiglenesen csökkenteni a munkavállalók munkaidejét, vagy teljes egészében felfüggeszteni a munkát, mert az állam jövedelemtámogatást nyújtana a nem ledolgozott órákért. A támogatásra egyéni vállalkozók is számíthatnának a jelenlegi veszélyhelyzetben jövedelempótlék formájában. Az elképzelés szerint az alap létrehozásához az Európai Bizottság hitelt venne fel a pénzpiacokon, a pénz visszafizetésére pedig az abból részesülő nemzeti kormányok garanciát vállalnának. Az új támogatási eszköz csak azután lenne bevethető, hogy a tagállamok 'összedobták” a felhasználandó hitel legalább 25 százalékának megfelelő garanciát. Ennek országonkénti összege a gazdaság méretétől függne.”

100 milliárd eurós európai munkahelyvédelmi alap készül

Száz milliárd eurós ideiglenes szolidaritási eszközt (angol rövidítéssel: SURE) javasol az Európai Bizottság a koronavírus válságban veszélybe került munkahelyek és vállalkozások megmentésére az EU valamennyi országában. Az európai munkahelyvédelmi alap a tagállami erőfeszítéseket támogatná, hogy a munkavállalók megőrizhessék az állásukat, és a nehéz helyzetbe került vállalkozások is működőképesek maradjanak mindaddig, amíg a gazdaság újraindul.

Figyelem

Brüsszel övön aluli támadása.

Miközben Magyarország az élen jár a járvány elleni védekezésben, Brüsszel az ország ellen fordult – mutatja be az Origo.hu.

„Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője ezekben a vészterhes időkben is támadja ellenfeleit Washingtonól Budapestig, a magyar embereket pedig alig félreérthető módon egy vírushoz hasonlította. Közben Brüsszelben az Európai Parlamentből elindítanának egy újabb boszorkányüldözést hazánkkal szemben, a 7-es cikk szerinti eljárást. Mint ismert: Brüsszel elkésett a védekezéssel, több mint egy hónapig bagatellizálták a járványt, Magyarország viszont elsők között értette meg, hogy mit jelent a koronavírus. A saját hibájukról abszurd eszközökkel próbálja az Európai Unió elvonni a figyelmet és éppen a védekezésben élen járó országot támadják.”

Miközben sikeresen védekezünk, Brüsszel megtámadta Magyarországot

Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője ezekben a vészterhes időkben is támadja ellenfeleit Washingtonól Budapestig, a magyar embereket pedig alig félreérthető módon egy vírushoz hasonlította. Közben Brüsszelben az Európai Parlamentből elindítanának egy újabb boszorkányüldözést hazánkkal szemben, a 7-es cikk szerinti eljárást.

Válság

A német munkanélküliség elszabadulása.

Alig egy hónap alatt csaknem félmillió vállalkozás jelentkezett Németországban állami bértámogatásért. Pontosan még nem lehet felmérni, hogy a rövidített munkaidő bevezetésére hány cég kényszerül, valószínű, hogy számuk meghaladja a 2008-2009-es pénzügyi világválság legsúlyosabb szakaszában regisztráltakat – vázolja a Hirado.hu.

„A jelenlegi helyzetben nyomás van a cégeken, hogy elbocsássanak-e több dolgozót, hiszen, ha leállnak az autógyárak, és a különböző üzemek, akkor a cégeknek vagy állami segítségre lesz szükségük, vagy a tartalékaikat kell felélniük. A német kormány a rugalmasabb, a részmunkaidős és a csökkentett munkaidős foglalkoztatás kiterjesztésével és a gazdasági programjával is abba az irányba próbálja terelni a gazdaságot, hogy lehetőleg a munkahelyek megtartása mellett történjen meg a válságalkalmazkodás. Akkor is, hogyha ez fizetéscsökkentéssel jár. 'Ez most a legfontosabb lépés Németországban, igyekeznek mindent megtenni, hogy a munkanélküliség ne szabaduljon el. Innentől kezdve azon múlik, hogy milyen hosszan húzódik el ez az egyszerre keresleti és kínálati oldali válság' – mondta a szakértő.”

Így küzd Németország a munkanélküliség elszabadulása ellen

Alig egy hónap alatt csaknem félmillió vállalkozás jelentkezett Németországban állami bértámogatásért. Pontosan még nem lehet felmérni, hogy a rövidített munkaidő bevezetésére hány cég kényszerül, valószínű, hogy számuk meghaladja a 2008-2009-es pénzügyi világválság legsúlyosabb szakaszában regisztráltakat. A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek) A járványellenes intézkedések gazdasági következményeinek köszönhetően felgyorsulhat Németországban a feldolgozóipari, a szolgáltatóipari és a közigazgatási digitalizáció az informatikai vállalatok szakmai képviseleti szervezetének tanulmánya szerint.

Ellenőrzés

Karácsony Gergely kudarca.

Facebook-posztjában arról panaszkodott Karácsony Gergely, hogy a fővárosnak továbbra sincs megoldása a BKK járatszámai körül kialakult problémára, ezzel beismerte kudarcát – állítja a Magyar Hírlap Online.

„Ma kora reggel a kabinetfőnökömmel közösen személyesen ellenőriztük az utasforgalom alakulását azon a járatok egy részén, ahonnan tegnap reggel megengedhetetlen zsúfoltságot jelentettek – írta Karácsony Gergely a Facebookon. Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett – panaszolja a főpolgármester a bejegyzésében, miközben az ő dolga lenne a probléma orvosolása.”

Karácsony beismerte kudarcát

Ma kora reggel a kabinetfőnökömmel közösen személyesen ellenőriztük az utasforgalom alakulását azon a járatok egy részén, ahonnan tegnap reggel megengedhetetlen zsúfoltságot jelentettek -írta Karácsony Gergely a Facebookon. Bár a telítettség a tegnapi beavatkozásunk nyomán némileg csillapodott, még mindig nem vagyok elégedett - panaszolja a főpolgármester a bejegyzésében, miközben az ő dolga lenne a probléma orvosolása.

Szomszéd

Csukás István utolsó kívánsága.

Április 2-án lett volna 84 éves Csukás István, aki öt hete távozott az élők sorából. Legjobb barátainak még mindig nagyon fáj a hiánya – számol be róla a Blikk Online.

„– Nem tudom feledni az utolsó szavait. A kórházban voltam nála látogatóban, és amikor búcsúztunk, azt mondta: 'Még megcsinálja az orvos ezt a kis beavatkozást, és hétfőn már megyek is haza. Sütsz nekem lángost?' Megígértem neki, hogy azzal várom, de a lelkére kötöttem, hogy fogadjon szót a doktoroknak. Most is látom, ahogy visszamosolygott. Így szeretnék emlékezni rá, mint egy ősz gyerekre, aki mindig és mindenhol az örömöt kereste – mondta el-elcsukló hangon Kovács Katalin (72), akik férjével, Kovács Ferenccel (73) a Nemzet Művészének szomszédja volt.”

Kiderült: ez volt Csukás István halála előtti utolsó kívánsága

Nem tudom feledni az utolsó szavait. A kórházban voltam nála látogatóban, és amikor búcsúztunk, azt mondta: „Még megcsinálja az orvos ezt a kis beavatkozást, és hétfőn már megyek is haza. Sütsz nekem lángost?" Megígértem neki, hogy azzal várom, de a lelkére kötöttem, hogy fogadjon szót a doktoroknak. Most is látom, ahogy visszamosolygott.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/92783/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.06.02. 05:05
A Jobbik alpári stílusa, a kutyapárt budapesti bohóckodása, az amerikai szélsőbal vandalizmusa, a magyar turizmus felpörgése és Hódi Pamela fojtogató feszültsége keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.06.01. 05:30
Fekete-Győr András hazug rémképei, Csíksomlyó ötszáz éve, a programozás szexisége, a migrációs nyomás fokozódása és Nádai Anikó titokzatos gyásza hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.31. 05:05
Az egészségügyi bérrendezés halaszthatatlansága, Gyurcsány Ferenc nevetséges cirkusza, a svéd járványmodell bukása, a pünkösdi hétvége karanténfelfrissülése és Balázs Andrea verbális letámadása vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.30. 04:25
Orbán Viktor feketelevese, a balliberálisok álságos nácizása, a Hableány-tragédia emlékezete, a futball orosz rulettje és Berki Krisztián állati meglepetése szombati online lapszemlénkben.

A Hableány-tragédia áldozataira emlékeztek meg Budapesten

2020.05.29. 11:25
A dunai hajóbaleset 28 elhunytjára hajós kegyeleti szertartás keretében emlékeztek meg a tragédia évfordulóján pénteken.

Blogstar kávéház

2020.05.29. 04:15
A rozsdaövezeti lakásépítés gyorsítósávja, az iskolaőrség elrettentő ereje, az Európai Unió rosszhiszeműsége, a frontvonalban harcolók megbecsülése és Heidi Klum örökifjú bájai pénteki online lapszemlénkben.

Sokan nem is tudják, hogy átestek a betegségen

2020.05.28. 12:35
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, melyben szó volt a lazításokról és a betegek helyzetéről.

Blogstar kávéház

2020.05.28. 03:25
Orbán Viktor születésnapja, az Európai Bizottság hitelcsapdája, a Jobbik széthullása, a balliberálisok diktatúrahazugsága és Palácsik Lilla terhespocakja csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.27. 05:15
A járványhelyzet hadigazdálkodása, Karácsony Gergely szánalmas sunnyogása, a nemzetegyesítés rögös útja, a francia baloldal fejetlensége és Puzsér kendőzetlen kipakolása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.26. 04:00
Az őszödi hazugságbeszéd kórképe, Soros György afrikai terjeszkedése, Boris Johnson cinikus botránya, a magyar gazdák milliárdos támogatása és Görög Zita különös életmentése keddi online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?